Register

A password will be e-mailed to you.

Po odhalení noviniek z portfólia ROG si ASUS na výstave CES 2024 našiel priestor aj na predstavenie produktov, ktoré nebudú niesť logo či označenie Republic of Gamers. To znamená, produkty zamerané pre širšie publikum, hoci ani priamo pod hlavičkou ASUSu nechýbali herné kúsky, keďže nemožno zabúdať na sériu TUF Gaming. A i keď predstavených produktov bolo hneď niekoľko, hviezdou večera bol jednoznačne úplne nový Zenbook DUO.

Skôr než sa dostaneme k spomínanej novinke, prejdime si aspoň v krátkosti, čo ASUS na CES 2024 oznámil. Mohlo by sa zdať, že Zenbook DUO odstavil skladacie displeje mimo hru, no ZenScreen Fold MQ17QH dáva jasne najavo, že túto technológiu ASUS neopúšťa, hoci nejde o notebook ako taký, iba o prenosný displej. Okrem toho ASUS predstavil AR okuliare AirVision M1, štvorpásmový Wi-Fi 7 mesh router ZenWiFi BQ16 Pro, cestovný ASUS RT-AX57 Go router, NUC 14 Pro/Pro+ mini PC, nové stolné PC ExpertCenter D5/D7/D9​, notebooky ExpertBook B5, ExpertBook CX54 Chromebook Plus, ASUS Vivobook Pro 15 OLED a sériu ASUS Vivobook S, ASUS Zenbook 14 OLED, Triple 4K Thunderbolt 4 Dock DC500, herné kúsky TUG Gaming F17/F16/F15, TUF Gaming A17/A16/A15.

V ponuke sa objavia aj nové produkty so štandardom BTF (Back-to-The-Future, to jest komponenty na skladanie PC, avšak s tým, že porty na pripájanie komponentov sú vpredu matičnej dosky a káble pre zmenu zo zadnej strany, takže si možno zostaviť naozaj pekný, “čistý” a oku lahodiaci kúsok), a to ako matičné dosky, tak aj PC skrinky či grafické karty. Taiwanská spoločnosť nepoľavuje, skôr naopak. Pochopiteľne, na náš trh sa dostane iba zlomok všetkých výrobkov, no ako priaznivca moderných technológií ma teší, že ASUS napriek svojej skvelej pozícii na trhu nespomaľuje.

Teraz už ale nastal čas, aby sme sa pozreli na už spomínaný Zenbook DUO, ktorý bude pre ASUS veľmi dôležitým produktom, keďže ponúkne nie až tak bežný koncept zariadenia čo najširšiemu publiku, pretože napriek dvom fantastickým displejom by cenovka nemala presiahnuť 2000€. Áno, i tak nepôjde o lacný kúsok, no pri zohľadnení pomeru cena/výkon pôjde o mimoriadne lákavý produkt, ktorý napriek osadeniu dvojice panelov spĺňa vojenský štandard MIL-STD 810H čo sa odolnosti týka.

Vďaka duálnym dotykovým 14″ 3K OLED 120 Hz displejom môžete okamžite rozšíriť svoj pracovný priestor až na 19,8″, no možností ako zariadeniu využiť je viacero. Máme tu režim klasického notebooku, dual screen režim, takzvaný sharing mode, ktorý zrkadlí obraz ak by ste chceli oproti sediacej osobe ukazovať napríklad fotografie, grafické práce a podobne. Výkon je zabezpečený vďaka CPU Intel Core Ultra 9 dopĺňaný AI procesorom Intel AI Boost NPU, grafickým čipom Intel Arc, 32 GB LPDDR5x RAM, plus 512GB až 2 TB PCIe 4.0 SSD v závislosti od konfigurácie. V spojení so špecializovaným inteligentným softvérom, intuitívnym ovládaním gestami, 75Wh batériou s predĺženou životnosťou, rýchlym nabíjaním a perom ASUS Pen 2.0 vám tento notebook uľahčí nielen prácu ale prípadne umožní vychutnať si konzumovanie obsahu na maximum.

Nešetrilo sa ani na portoch, takže tu nájdete plnohodnotné HDMI 2.1 (TMDS), USB 3.2 Gen 1 Type-A, 2x Thunderbolt 4 USB-C a 3.5mm audio jack. Márne by sme hľadali čítačku pamäťových kariet alebo port na sieťový kábel, no to už by inžinieri ASUSu nedokázali zachovať hrúbku iba 14.6 milimetra a váhu 1.35 kilogramu. V balení nechýba ani fyzická klávesnica, ktorá sa k notebooku prichytáva za pomoci magnetu a obal, ktorý uľahčí cestovanie a ochráni šasi pred prípadnými poškodeniami. Klávesnicu možno nechať v notebooku umiestnenú aj keď je zatvorený, čo je mimochodom aj cieľom, nakoľko ak ju vyberiete, medzi vrchnou a spodnou časťou šasi zostane medzera. Niekdy sa zíde aj zabudovaný stojan s nastaviteľnou výškou.

Dojem z používania horúcej novinky je však skvelý. Jasné, nepôjde o produkt pre každého, no tým, že viete Zenbook DUO používať ako klasický laptop si netreba hovoriť, že iba o nejaký “gimmick”, ktorý vás po chvíľke omrzí. Potešilo ma, že klávesnica sa po pripojení k notebooku nabíja, takže sa asi iba málokedy stane, že by nebola pripravená, no ak by aj náhodou, šikovným gestom viete na obrazovke vyvolať virtuálnu náhradu, čo možno vidieť na poslednej fotografii. Je však pochopiteľné, že dve obrazovky nenahradia čo sa zážitku týka ohybný displej, predsa len ide o separátne panely, no na strane druhe sa netreba báť o pánt, že sa niečo s displejom v mieste ohybu stane a podobne.

Každopádne, zo všetkých noviniek, ktoré sme mali možnosť vidieť, či už sa týkali priamo ASUS alebo ROG, patrí Zenbook DUO k najzaujímavejším kúskom. Teším sa, až sa mi dostane do rúk na testovanie, pretože čo sa práce týka, dve obrazovky sú skvelé. Napríklad v mojom prípade môžem na jednej obrazovke písať článok, na druhej mať otvorené zdroje a nemusím tým pádom neustále prepínať medzi kartami v prehliadači. Perfektné je, že hoci tu máme dva displeje, výdrž batérie by nemala podľa informácií byť problémom, keďže notebook v dual screen režime zvládne 10,5 hodiny sledovania 1080p videí, i keď nie pri plnej svietivosti, no i tak ide o skvelý údaj, pričom na základe testu skrz PCMark 10 zvládne notebook na jedno nabitie 8 hodín prevádzky. Ak zvolíme klasický jednodisplejový režim, údaje stúpnu na 13,5 hodiny, respektíve necelých 9 hodín. Navyše, ak 75Wh batérii s vylepšenou životnosťou dôjde “šťava”, za pomoci rýchlonabíjania je možné za 49 minút získať až 60% batérie, takže určite nepôjde o notebook, ktorý by vás nechal kvôli nedostatku energie v štichu.

Opäť sa mi potvrdilo, že ASUS sa nebojí nových nápadov a rozširovať svoje portfólio o novinky, nie iba vylepšovať už zabehnuté produkty. Zenbook DUO vyzerá z krátkej osobne skúsenosti ako produkt, nad kúpou ktorého by som reálne uvažoval, no uvidíme, ako si bude počínať počas testu, ktorý môže prvé dojmy prevrátiť naruby, hoci to neočakávam. Notebook pôsobil prémiovo, spracovanie bolo bezproblémové hlavné hviezdy – displeje, jednoducho fantastické. Vďaka agresívnej cenovke môže ísť o poriadny hit a ja som veľmi zvedavý, či sa ním aj stane. Našliapnuté má totiž tou správnou nohou.

Komentuj!