Register

A password will be e-mailed to you.

Herné telefóny síce majú svoje miesto na trhu, no ide naozaj o okrajovú záležitosť, ak si tento segment porovnáme s bežnými kúskami. S pohľadu hardwarovej výbavy je to viac-menej pochopiteľné, pretože tá býva takmer totožná, hoci herné modely mávajú o niečo vyššie takty, prípadne ponúkajú tlačidlá navyše, no po tom štandardný zákazník nebaží. My hráči však nepatríme k bežným zákazníkom, no nie?

Čoraz menej výrobcov smartphonov má vo svojom portfóliu herné modely, pričom u nás je situácia ešte o niečo komplikovanejšia, pretože sa k nám viacero kúskov ani oficiálne nedistribuuje. Oficiálnou cestou si však možno zadovážiť produkt od Republic of Gamers, konkrétne ich ROG Phone. Ten sa aktuálne predáva už v siedmej iterácii, avšak iba predchodca zatiaľ ponúka ponúka špeciálne limitované edície. Prvou je démonická Diablo Immortal edícia, druhou (minimálne pre mňa) a zaujímavejšou BATMAN edícia. Ako napovedá názov, špeciálna edícia sa prezliekla do kostýmu netopierieho detektíva, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie komiksové postavy. Nakoľko ide o limitovanú edíciu, nejde o lacný kúsok, no to zberateľov a priaznivcov hrdinu zo stajne DC Comics asi veľmi trápiť nebude.

Už balenie jasne dáva najavo, že v tomto prípade potenciálny majiteľ nebude platiť iba za názov a nápis BATMAN Edition na krabičke. ROG Phone 6 v tejto edícii je totiž ukrytý vo veľkom tematickom kufríku, ktorý síce ukrýva všetko príslušenstvo a navyše je štýlový, no keďže je zhotovený z polypropylénu, chýbal mi pocit prémiovosti. Je totiž extrémne ľahký. Na druhej strane, kufrík je zhotovený naozaj pekne a pri otváraní navodzuje dojem, že otvárate kufrík s nejakou “špiónskou” technikou ako v hollywoodskych filmoch. Vo vnútri nájdete, pochopiteľne, samotný telefón, nabíjačku, kábel, ihlu na slot SIMkarty v dizajne znaku Batmana, obal na telefón a Bat-signal projektor. Nechýba ani maličký stojan na telefón, do ktorého sa však dá vložiť aj ihla, vďaka čomu následne získate pekný doplnok niekde na stôl alebo poličku (ten som, bohužiaľ, zabudol odfotiť, avšak v nižšie priloženom unboxing videu ho nájdete). Osobne je z môjho pohľadu trochu škoda, že obal na telefón, ktorý je priložený, ponúka z vnútornej strany krajší obrázok než z tej vonkajšej, preto by som prijal, aby bol vyrobený opačne, prípadne aby boli v balení dva obaly, nakoľko mať obrázok z tej strany krytu, ktorú aj tak priložíte na telefón a nie je ju vidno, mi príde zbytočné.

Po vytiahnutí telefónu z boxu si ihneď všimnete, že nejde ani o malé a ani ľahké zariadenie. Na prednej strane sa totiž nachádza 6.78″ AMOLED panel s rozlíšením 1080 x 2448 (pomer strán je 20,4:9, nechýba podpora pre HDR10+), obnovovacou frekvenciou 165Hz, vzorkovacou frekvenciu dotykového ovládania až 720 Hz (rýchlosť akou je zaznamenaný dotyk), ktorý v bežnej prevádzke dosahuje svietivosť na úrovni 800 nitov, no úplné maximum na slnečnom svetle vie poskočiť až na 1200 nitov. Displej chráni Gorilla Glass Victus. ROG Phone 6 však nemá na displeji žiaden priestrel a ani výrez pre prednú kameru, takže tá sa aj so senzormi nachádza nad displejom, čo veľkosť zariadenia zväčšuje. Rozmery sa tým pádom zastavili na údajoch 173 x 77 x 10.4 mm (výška x šírka x hrúbka), hmotnosť je 239 gramov, takže určite budete vedieť, že máte telefón vo vrecku. Hmotnosť určite navýšila aj Li-Po batéria s kapacitou Li-Po 6000 mAh, ktorú možno dopĺňať skrz priložený 65W adaptér. Telefón podporuje aj 10W reverzné nabíjanie, avšak iba káblové, nakoľko bezdrôtové nabíjanie prítomné nie je.

Srdcom telefónu, aspoň teda mimo amerického trhu je 4nm čip Mediatek Dimensity 9000+, ktorého parametre dokonca prekonávajú Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 určený pre trh v USA. Nájdeme tu tým pádom osemjadrový procesor (1×3.35 GHz Cortex-X2, 3×2.85 GHz Cortex-A710, 4×1.80 GHz Cortex-A510) dopĺňaný Arm Mali-G710 MC10 grafickým procesorom, 12GB LPDDR5X RAM a 256GB UFS 3.1 úložiskom. Čo sa týka fotoaparátov, vzadu nájdeme tri senzory, hlavný 50 megapixelový so svietivosťou f/1.9 a 24mm ohniskovou vzdialenosťou, ďalej širokouhlý 13 megapixelový senzor so svietivosťou f/2.2 a 13mm ohniskovou vzdialenosťou a ešte 5 megapixelové makro so svetelnosťou objektívu f/2.0. Táto zostava ponúka nasledovné video: 8K pri 24fps, 4K pri 30 alebo 60fps, 1080p pri 30, 60, 120 a 240fps, 720p pri 480fps a k tomu gyroskopickú elektronickú stabilizáciu. Nad displejom nájdeme zase 12 megapixelový snímač s ohniskovou vzdialenosťou a možnosťou natáčať iba 1080p video pri 30fps, čo je na dnešné pomery už naozaj málo, hoci sa bavíme o smartphone, ktorý je zameraný na hranie a nie fotenie/natáčanie videí.

Skôr než prejdem k praxi, doplním ešte niekoľko dôležitých technických parametrov. Čo sa týka USB portov, nájdete tu dva, oba sú USB-C, no ten na spodnej strane je typu 2.0, avšak na boku je rýchlejší a modernejší 3.1. Nechýba podpora štandardu OTG, takže možno skrz USB-C pripájať k smartphonu rôzne zariadenia. USB-C na boku taktiež slúži na pripojenie príslušenstva, ako napríklad externý chladič so 4 fyzickými tlačidlami a možnosťou použiť ho ako stojan, no ten si nutno zadovážiť separátne. Ak to však s hraním myslíte vážne, je táto dodatočná investícia opodstatnená, keďže vetrák skutočne vie teploty stlačiť nadol (pod 40°C) a ani fyzické tlačidlá nie sú na zahodenie. Samotný telefón však má na bočnej strane dve ultrazvukové tlačidlá, takzvané AirTriggery. Tie sú citlivé na tlak, možno na ne namapovať mnoho gest a určite pomáhajú zlepšovať zážitok z hrania. Pochopiteľne, chýbať nemôže ani haptická odozva, ktorá je naozaj skvelá a zaraďuje sa k tomu najlepšiemu na trhu.

Poteší trojpásmová Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3 podporujúci A2DP a LE a i prítomnosť 3.5mm jacku. Reproduktory sú stereo, solídne hlasné a podobne ako haptika patriace k tomu najlepšiemu, čo medzi telefónmi možno nájsť. Nechýba ani decentná odolnosť voči vode, konkrétne IPX4 (odolnosť voči striekajúcej vode zo všetkých smerov v množstve 10 l/minútu po dobu 5 minút).

Operačný systém je asi každému jasný, no ak by náhodou nie, ide o Android s nadstavbou ROG UI. Pri vydaní bol k dispozícii Android 12, no medzičasom už dorazila pre ROG Phone 6 aj aktualizácia na verziu 13. V prípade limitovanej BATMAN Edition si však možno vybrať okrem štandardného vzhľadu prostredia aj tematický vzhľad. Ten ponúka animácia zapnutia s motívom Batmana, živú tapeta s animáciou počas nabíjania (nechýbajú ani zvukové efekty), Always-On obrazovka s logom netopierieho detektíva, tematická animácia prichádzajúceho hovoru a slávne žlté logo Batmana slúžiace na odomknutie telefónu. Už pri prvom spustení telefónu a nastavovaní prvotných vecí máte čo dočinenia s Batmanom, no bolo by fajn, ak by hlasitosť nespôsobovala užívateľovi šok, keďže hlasitosť sprievodnej melódie je vyhnaná naozaj vysoko a je nutné ju ihneď znižovať.

Bohužiaľ, čo sa operačného systému týka, v tomto smere nemožno výrobcu extra chváliť, nakoľko má telefón prisľúbené iba 2 veľké aktualizácie Androidu, čo znamená, že telefón s najväčšou pravdepodobnosťou skončí s Androidom 14. To isté platí aj o bezpečnostných záplatách, pričom aspoň v tomto ohľade by výrobca mohol ponúkať 3-4 roky. Dnes je štandard 3-4 aktualizácie Androidu, nie iba záplat, takže tu by mohol ASUS a ich ROG divízia dohnať konkurenciu, navyše keď nemajú v portfóliu XY smartphonov, ale iba 2 kúsky (ASUS Zenfone a práve ROG Phone). Samotný systém však musím pochváliť, všetko beží svižne a napriek niekoľkým pridaným aplikáciám od výrobcu a grafickej nadstavbe pre hráčov ide o zážitok veľmi podobný čistému Androidu. Pochopiteľne, chýbať nemôže ani Armory Crate, a teda herné centrum/aplikácia od ASUSu, ktorú nájdeme aj v ich notebookoch či handhelde ROG Ally.

Prejdime už ale k tomu, na čo je telefón určený – hranie hier. Priznám sa, nie som priaznivcom mobilného hrania, no za účelom otestovania som vyskúšal Genshin Impact, ktorý stále patrí k hrám, ktoré vedia smartphony poriadne potrápiť. Väčšinu času však Batman dokázal svoj telefón držať na 60fps, hoci poklesy na 53-58 fps sú z času na čas prítomné. I tak ide o skvelý výsledok. V otvorenom svete sa teplota vyšplhala na necelých 50°C, no až po približne pol hodine hrania, čo taktiež považujem za úspech. Snapdragon v mojom osobnom telefóne sa zohreje podstatne rýchlejšie. Výborné je chladenie, keďže napríklad pri vstupe do dungeonov začne teplota takmer okamžite klesať. Už po minúte-dvoch klesla teplota o 6-7°C, čo je znateľný rozdiel. Pri skúšaní World of Tanks, prípadne PUBG Mobile a NEW STATE Mobile sa teploty držali okolo 35-36°C, hodnoty pri COD Mobile boli ešte o dva-tri stupne nižšie, takže v tomto smere možno ROG Phone 6 pochváliť.

I keď ide o herný smartphone, všetkých určite zaujíma aj to, ako telefón fotí, keďže papierovo na tom nie je vôbec zle. Ak je vonku dostatok svetla, výsledky sú fajn. Na špičku sa telefón nechytá, no zábery sú použiteľné. Menej potešujúci je rozdielny výstup z hlavného a širokouhlého senzoru, najmä teda čo sa týka farebného podania, keďže širokouhlý snímač má zelenší a menej prirodzený nádych. Ani hlavný senzor nevyniká v presnosti farebného podania, no magentový nádych fotkám predsa len svedčí viac, hoci by mohol byť decentnejší. V jeho prípade ma skôr trápila strácajúca sa ostrosť v rohoch pri využití plného rozlíšenia. Bohužiaľ, o svojich kvalitách ma vôbec nepresvedčil makro senzor, keďže výsledky z neho mi pripomínali lotériu. Dôkazom je obrázok kvetu a knôtu na sviečke. Kvet som fotil pri slnečnom svetle (tienil iba samotný telefón kvôli blízkosti k objektu), no detaily sú biedne (bokeh taktiež), avšak knôt odfotený v tieni má detailov dostatok. Optický zoom inak prítomný nie je, vystačiť si treba s digitálnym výrezom z hlavného snímača. Dvojnásobné priblíženie je však za dobrých podmienok solídne.

Akonáhle však ubudne svetlo, prípadne sa presuniete do nie veľmi osvetlených interiérov, šum začne robiť svoje. Hlavný senzor napriek šumu ešte ako-tak slušne zachováva koľko-toľko detailov, no širokouhlý snímač už taký úspešný nie je. Detaily sa začínajú strácať, a to nielen kvôli šumu, ale aj odšumovaciemu algoritmu. Nakoľko však možno fotografovať do RAW formátu, a to ako hlavným, tak aj širokouhlým objektívom, možno vďaka Adobe Lightroomu a ich odšumovaniu za pomoci AI dostať z fotiek predsa len viac. Pre porovnanie prikladám LEGO hlavu Darth Vadera, najskôr hlavný snímač, následne širokouhlý. Prvá fotografia je JPEG z telefónu bez úpravy, vedľa RAW odšumený skrz AI v Lightroome bez nejakého nastavovania. V prípade širokouhlého obrázku je možno vidno rozdiel v perspektíve, no to je spôsobené tým, že v RAW formáte sa automaticky nekoriguje skreslenie spôsobené uhlom záberu a musel som tak učiniť ručne, inak by fotka zachytávala z danej scény o niečo viac.

Ako môžete vidieť, samotný software telefónu pri JPEG fotkách má iné farby, než RAW fotografia bez akéhokoľvek upravovania vyváženia bielej, tonality a podobných vecí. Zhruba za minútu však viete z nie veľmi pekne fotografie, v nasledujúcom príklade najmä týkajúcom sa “nazelenalých” farieb, urobiť o poznanie pohľadnejší záber.

V každom prípade, ROG Phone 6 BATMAN Edition nie je v oblasti fotografie žiadna špička. Fotky sú použiteľné, najmä teda na sociálne siete, i keď aj na tlač štandardných formátov schopnosti hlavného a širokouhlého senzoru postačujú. Hlavný snímač pri použití plného rozlíšenia a dobrých svetelných podmienok asi zvládne solídnu tlač aj na väčší formát, no to asi bude robiť iba málokto.

Prikladám ešte niekoľko JPEG záberov priamo z telefónu, ktoré boli iba zmenšené, inak sú bez zásahu. Tretí obrázok je vyššie spomínaný dvojnásobný digitálny zoom, hneď vedľa neho je tá istá scéna, akurát odfotografovaná prednou kamerou, kde možno vidieť vyhladzovanie na pozadí. Za dobrého svetla je použiteľná, no patrí prinajlepšom k priemeru. Obrázky 5 a 6 zase ponúka pohľad na spomínané odlišné farebné podanie, plus na obrázku číslo päť možno na ľavej strane fotky pozorovať už spomenutý pokles ostrosti. Predposledná fotografia má za účel ukázať schopnosť hlavného fotoaparátu zachytávať detaily na štrukturovanom povrchu, no a posledný záber ukazuje schopnosť makro snímača, keď je vonku polooblačno a navyše kvôli priblíženiu sa k objektu cloníte svetlu telom telefónu.

Skôr, než sa dostanem k záverečnému sumáru, zostáva mi jediné, a to vrátiť sa k Bat-signal projektoru, ktorý som spomínal v úvodnej časti recenzie. Ide o pekný bonus, hoci je nutné napájanie zo siete. Možno by stálo do budúcna (ak by sa pripravovalo niečo obdobné) zvážiť použitie vstavaného akumulátoru, predsa len, ak niekto chce mať projektor na poličke, nie je veľmi praktické k nemu ťahať aj kábel, prípadne z estetického hľadiska pri neho pokladať power banku. Tak či onak, projektor ponúka dve projekcie, ktoré si môžete pozrieť na nasledovných obrázkoch.

Čo dodať na záver… ROG Phone 6 BATMAN Edition je zaujímavý smartphone, no najmä pre zberateľov a fanúšikov tejto postavy. Je to jednak preto, že ide v zásade o ROG Phone 6D (D ako verzia s Dimensity procesorom), no najmä z dôvodu, že bežný variant je lacnejší a okrem tematického príslušenstva ponúka to isté. A to ani nehovorím o ROG Phone 6 s procesorom Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý zelený mimozemšťan predáva v rámci Black Friday zliav za necelých 600€.

Tak či onak, ROG Phone je špička v rámci herných smartphonov. Pokiaľ hľadáte telefón s týmto zameraním, nie je dôvod, prečo odhovárať od zakúpenia, ak teda počítate s tým, že telefón je veľký a ťažký. Na druhej strane, spracovanie je kvalitné a nie je mu čo vytknúť. Najviac ma mrzí softwarová podpora, na tej by bolo potrebné zapracovať a ísť v tomto smere naproti iným značkám. Za čas strávený s telefónom som však nepostrehol nič, čo by používanie narúšalo. Za tie generácie, ktoré už ROG Phone existuje, výrobca jednoducho vychytal chyby a prináša smartphone, ktorý zlepší zážitok z hrania a posunie užívateľský komfort na vyššiu úroveň.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Phone 6 BATMAN Edition - Netopierov špeciál
ROG Phone je špička vo svojej kategórii. Dokazuje to aj ROG Phone 6 BATMAN Edition, ktorá prináša okrem výkonného smartphonu aj tematický obsah superhrdinu od DC Comics. Pre zberateľov asi nutnosť, bežnému publiku určite postačí štandardná verzia.
Pozitíva
  • Vysoký výkon, účinné chladenie, skvelý displej bez rušivej kamery
  • Výborné stereoreproduktory a haptická odozva
  • Kvalitné továrenské spracovanie, ultrazvukové tlačidlá
Negatíva
  • Fotoaparáty by mohli byť lepšie a podávať konzistentnejšie výsledky
  • Kufrík by mohol byť z prémiového materiálu
  • Slabá softwarová podpora výrobcu
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!