Register

A password will be e-mailed to you.

Notebooky ROG sú medzi hráčmi mimoriadne populárne. A to sa ani nemusíme baviť o tom, že ich popularita stále rastie. Ak však budem úprimný, vôbec sa tomu nečudujem. Hoci najsilnejšie kúsky stoja naozaj veľa, najmä v porovnaní s klasickým stolným PC, patria k tomu najlepšiemu, čo si hráči môžu za svoje úspory dopriať. Dnes testovaný Strix SCAR 16 je toho jasným dôkazom.

Notebooky od ROG sa síce pohybujú v rôznych cenových reláciách, no ak chcete naozajstnú špičku, môže nákup “bolieť”. Treba si však uvedomiť, že nepchať špičkové komponenty do relatívne malého šasi, dokázať aj pod záťažou udržovať teploty hardwaru na normálnych hodnotách a ponúknuť všetko pekne vyvážené stojí samotného výrobcu nemalé peniaze. Nejde až tak o konečný produkt, ale vývoj, výrobu komponentov a podobne.

Pochopiteľne, pri cenovke prekračujúcej 3000€ vypúli oči azda každý “bežný” jedinec, no ako sa hovorí, za kvalitu sa jednoducho platí. Už tieto riadky asi dávajú jasne najavo, že dnešný test sa bude niesť napriek cene produktu v pozitívnom duchu, no nepredbiehajme.

Balenie

Nový model priniesol zmenu balenie v porovnaní s predošlým ročníkom. Je zbytočné, aby som vám opisoval, čo sa v krabici nachádza, lepšiu službu urobí oficiálne unboxing video od ROG, ktoré okrem toho pekne popisuje aj porty, ktoré notebook ponúka. Čo sa týka jednotlivých vecí, v balení nájdete azda všetko, čo aj očakávate – takže nabíjačka, kratučká príručka, záručný list a pochopiteľne, samotný notebook. Bonusom sú vymeniteľné krytky, takzvané Armor Cap.

Technické parametre

  • CPU: Intel® Core™ i9-13980HX 2,2 GHz 13. generácie (36M Cache, až 5,6 GHz, 24 jadier: 8 P-jadier a 16 E-jadier)
  • GPU: NVIDIA® GeForce RTX™ 4080, ROG Boost: 2330MHz* pri 175W (2280MHz Boost Clock+50MHz OC, 150W+25W Dynamic Boost), 12GB GDDR6 VRAM
  • Displej: ROG Nebula HDR, 16″, WQXGA (2560 x 1600) 16:10, Mini LED, displej s elimináciou odleskov, DCI-P3: 100%, obnovovacia frekvencia: 240Hz, doba odozvy: 3ms, G-Sync, Pantone Validated, MUX Switch + NVIDIA® Advanced Optimus, podpora Dolby Vision HDR
  • RAM: 16GB DDR5-4800 SO-DIMM x 2 (maximálna kapacita: 64GB), podpora dvojkanálovej pamäte
  • Úložisko: 1TB SSD M.2 NVMe™ PCIe® 4.0
  • Porty: 1x 3,5mm kombinovaný audio konektor, 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 2 typu A, 1x USB 3.2 Gen 2 typu C s podporou DisplayPort™ / napájanie / G-SYNC, 1x 2.5G LAN port, 1x Thunderbolt™ 4 podpora DisplayPort™ / G-SYNC
  • Konektivita: Wi-Fi 6E (802.11ax) (trojpásmová) 2*2, Bluetooth® v5.3
  • Webkamera: 720P HD
  • Batéria: 90 WHr, 4S1P, 4článková batéria Li-ion
  • Zdroj napájania: ø6.0, 330W AC adaptér, Výstup: 20V DC, 16,5A, 330W, Vstup: 100~240C AC 50/60Hz univerzálny
  • Hmotnosť: 2.60 kg
  • Rozmery: 35.4 x 26.4 x 2.26 ~ 3.04 cm (š+h+v)

Dizajn

Už veľakrát som sa vyjadril, že nemusím kolotočiarske dizajny herných notebookov a som rád, že v posledných rokoch je takáto “divočina” na ústupe. ROG už dlhšie nerobia notebooky, ktoré by museli po vytiahnutí z obalu/ruksaku kričať a upozornovať na seba. Samozrejme, stále máme na hornom veku veľké RGB logo a na hrane aj RGB svetlá, no všetko je možné behom chvíľky vypnúť. Následne iba vďaka väčšej hrúbke poznať, že tento notebook v sebe ukrýva výkonné komponenty, RTX 4080/4090 skrátka do 1 centimetrového tela nenapchá nik.

Z môjho pohľadu tým pádom ide o podarený kúsok, ktorý dokáže pôsobiť aj decentne, ak to jeho užívateľ žiada. I s aktivovanými svetlami však nejde o nič pohoršujúce, svietivosť diód nie je zbytočne privysoká. Pochopiteľne, dizajn nemusí byť pochuti každému, preferencie máme nastavené odlišne, no to, ako vám výzor sadne už musíte posúdiť vy.

Beštia v akcii

Nemám rád benchmarky. Áno, naháňať čo najvyššie číselka v testoch je síce pekné, no to, či sa v tom či onom teste dosiahne XY bodov má pre mňa nulovú výpovednú hodnotu. Preferujem tým pádom testovanie priamo na hrách, prípadne naúlohách, ktoré hardware vedia potrápiť. Notebook v sebe ukrýva Intel Core i9-13980HX, takže máte k dispozícii 24 fyzických jadier a 32 vlákien, k tomu 32GB RAM a v mojom prípade RTX 4080 s 12GB VRAM. Siahnuť však môžete aj po variante s RTX 4090 s 16GB VRAM.

Asi je zrejmé, že notebook s takýmito parametrami nemá problém s ničím. Najnovšie hry zvláda bez problémov, renderovanie videa taktiež nerobí problémy ani pri 4K rozlíšení a úprava RAW fotografií v 45 megapixelovom rozlíšení notebook netrápila.

Z hier som skúsil moju obľúbenú Forzu Horizon 5, ktorá bez problémov bežala v 100-110 fps v nastaveniach, ktoré sa po benchmarku nastavili automaticky. Notebook si poradí aj podobnými číslami aj pri Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077 ide pri nejakých 80fps, no je len na vás, či sa rozhodnete naháňať za fps, alebo si vystačíte so 60 a dáte prednosť kvalite grafiky. Ja osobne sa za čo javyšším počtom snímkov za sekundu nenaháňam, nepovažujem to za nevyhnutnosť. Tak či onak, je tu aj DLSS technológia, ktorá s počtom snímkov za sekundu dokáže menšie zázraky, takže na to netreba zabúdať. Na najbližšie roky však budete mať s týmto notebookom zaručené, že si všetko zahráte plynulo a v dobrej kvalite. Pochopiteľne, esport tituly bez problémov využijú 240Hz obnovovaciu frekvenciu displeja, a to aj pri 2K rozlíšení.

Chladenie je aj pri záťaži dostačujúce, takže sa teploty CPU i GPU držali až na výnimky pod 80°C. S prehrievaním problém nie je, nepociťoval som ani nepríjemné teplo v miestach, kde som mal položené ruky. Jediná menšia výhrada sa spája s výduchom teplého vzduchu na pravej strane. Väčšina používateľov totiž má práve v týchto miestach položenú myšku, takže vám notebook bude kúriť na ruku, najmä ak nemáte notebook položený na nejakej chladiacej podložke, prípadne stojane, ktorý ho “odlepí” od stola.

Hlučnosť ventilátorov je z môjho pohľadu prijateľná, nemožno pri najvyššom výkone očakávať ticho, no nepociťoval som diskomfort, pretože zvuk ventilátorov pripomína skôr šum, než nepríjemné pískanie.

Ešte skôr, než sa dostanem k záveru, musím spomenúť displej, ktorý je naozaj vynikajúci. Ide o panel s Mini LED technológiou, ktorá síce nevie urobiť dokonalú čiernu ako OLED, avšak z dlhodobého hľadiska bude tento panel trvácnejší. Predsa len, nachýlnosť na vypalovanie je malá. Osobne som nemal ako namerať svietiosť 500 nitov, no podľa zahraničných testov dokáže panel dosiahnuť na hodnotu zhruba 460 nitov, čo je i tak skvelá hodnota, keďže ešte stále mávajú notebooky svietivosť 250 nitov. Pokrytie sRGB a DCI-P3 je takmer na 100%, u Adobe RGB je to 85%, takže ani potenciálny zákazník vyžadujúci panel s výborným pokrytím farieb nebude sklamaný. Vernosť farieb nie je úplne presná, no ak máte k dispozícii kalibračnú sondu, viete si s tým poradiť. Ide však primárne o herné zariadenie, takže bolo ladenie skôr smerované na “peknosť” a nie úplnú presnosť, no to nie je prekážka. Za mňa palec nahor, displej je skvelý.

Klávesnica je tiež výborná. Klávesy majú dobrý zdvih, pekne reagujú a i priestor medzi nimi je dostačujúci. Oceňujem, že notebook ponúka numerický blok aspoň na touchpade, osobne sa bez neho neozaobídem. Keby je prítomný na pravej strane klávesnice, bol by som nadšený, no lepšie niečo ako nič.

Čo napraviť?

Hoci nejde o lacnú záležitosť, i tak je tu do budúcna priestor na zlepšenie. Niekomu môže prekážať, že notebook nemá žiadnu možnosť biometrického zabezpečenia. Mne to neprekáža, niekomu však určite áno. Skôr by som ocenil, aby sa dal displej odklopiť úplne a nie iba “trochu”. Často si svoj notebook pripájam k externému monitoru, takže displej odklopím a zasuniem pod monitor, čo mi šetrí miesto na stole. Bolo by fajn, ak by pánty niečo podobné umožnili aj v tomto prípade. Zvláštnosťou je i možnosť korigovania ventilátora cez dedikovaný kláves. Aby som to upresnil, nie je to zvláštne, ale načo sú na notebooku tie klávesy 2, tomu celkom nerozumiem (M4 a F5). Samozrejme, je tu možnosť makro upraviť, ale ikonka ventilátora zostane.

Za dobu testovania som však neprišiel na nič, čo by vyložene kazilo dojem z používania. Ide o drahý notebook, pri ktorom si je výrobca tejto skutočnosti vedomý. Určite by konečná cena mohla byť o niečo nižšia, vieme ako to chodí, no skutočne ide o kvalitne spracovaný produkt.

Oplatí sa?

Toľko peňazí za notebook? To bude podľa mňa najčastejšia otázka spojená s tým, keď niekto v obchode uvidí cenovku. Za podobné peniaze si totiž viete poskladať výkonnejší desktop, no tak tomu bude vždy. Pri notebooku si kupujete hotový produkt, nie LEGO, ktoré dáte doma dokopy. Je tu možnosť prenášania, hoci 3 kilá už v taške cítiť. Ľahkosť a kompaktnosť je však doménou idých modelov od ASUSu, prípadne ďalších výrobcov.

Ja som si testovanie ROG Strix SCAR 16 užil. Ide o výkonnú beštiu, ktorej spoločnosť mi spríjemňovala či už hranie, alebo prácu. Určite sú v ponuke iných výrobcov aj lacnejšie alternatívy s podobným výkonom, no často sa stáva, že celková optimalizácia a kvalita vyhotovenia je omnoho nižšia. V tomto prípade však ide o kvalitný stroj, hoci nejaké chybičky krásy sa nájdu. Dokonalý produkt však neexistuje. Ak máte rozpočet a chcete kúpiť kvalitný, výkonný a aj po dizajnovej stránke podarený notebook, potom pokojne zvážte ROG Strix SCAR 16. Najbližšie roky vám určite dobre poslúži, nech pred neho postavíte akúkoľvek výzvu.

Produkt na test poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Strix SCAR 16 - Beštia
ROG Strix SCAR 16 je síce drahý, no kvalitný notebook. Ak máte dobrý rozpočet a chcete naozaj výkonný stroj, ktorý možno brať na cesty, potom pôjde o dobrú voľbu.
Pozitíva
  • Displej, výkon,
  • Klávesnica, kvalita spracovania
  • Solídne chladenie
Negatíva
  • Výduch na pravej strane fúka teplý vzduch priamo na ruku
  • Malá možnosť náklonu displeja dozadu
  • Chýba akékoľvek biometrické zabezpečenia, vysoká cena (subjektívne)
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!