Register

A password will be e-mailed to you.

Ešte pred niekoľkými rokmi bol segment handheldom výsadou Nintenda. V minulosti sme tu mali i pokusy iných výrobcov, ako napríklad Sony a ich PSP či PS Vita, no Nintendo je spoločnosťou, ktorá prenosné herné zariadenia držala nad vodou a vďaka Switchu ich dostala na vrchol popularity. Šance sa tak chopila Valve s ich Steam Deckom, ktorý síce je prenosný, no kompaktnosť nie je jeho najsilnejšou stránkou. Napriek tomu je zariadenie veľmi obľúbené, o čom svedčí najmä záujem hráčov. Teraz však na trh prichádza nový hráč. Ide o prvý handheld spoločnosti ASUS, ktorá pod svojou divíziou Republic of Gamers prináša hráčom ROG Ally.

Hranie hier na cestách tak v posledných rokoch získava na popularite, keďže s rastúcim výkonom týchto zariadení môžeme na cestách hrať klasické hry a nie iba mobilné tituly. Veď ešte pred niekoľkými rokmi sme ani nedúfali, že si na kompaktnom a prenosnom zariadení budeme môcť prežiť príbeh Krata a Atrea, preháňať sa po fascinujúcich lokalitách Elden Ringu, húpať sa na pavučinách po Manhattane v Marvel’s Spider-Man alebo utekať pred nepriazňou osudu s Amiciou a Hugom v A Plague Tale: Innocence/Requiem. Dnes to však možné je. Umožnil to zmienený Steam Deck, no dnes vstupuje na náš trh ROG Ally, ktorý vám to umožní tiež, dokonca v lepšej kvalite a s viacerými bonusmi.

Balenie je pekné a skromné zároveň

ROG Ally si domov prinesiete v krabičke, ktorá tvarom pripomína menší kváder. Pochopiteľne, nechýba potlač s pohľadným metalickým efektom, popisom najzásadnejších informácií, no to najdôležitejšie je, samozrejme, vo vnútri. Balenie je z môjho pohľadu pekné, jednoduché a oceňujem, že i pekne porozdeľované. Po odňatí hornej časti krabičky na vás okamžite vykukne váš nový najlepší kamarát, pod ním v samostatnej priehradke nájde 65W napájací adaptér s USB-C konektorom, vo vedľajšom sektore zase príručku, no a na hornej časti krabičky je ešte malý výčnelok, v ktorom sa ukrýva stojan na handheld. No a to je všetko. Napriek tomu, že ide o herné zariadenie a balenie by mohlo byť dizajnovo úplne šialené sa to nestalo a ja výrobcu za tento krok chválim. Aby som nezabudol, balenie je aj ECO-friendly, keďže plast figuruje iba na tenkom fóliovom obale napájacieho adaptéru a handheldu.

Technické špecifikácie

  • OS: Windows 11 Home
  • CPU: procesor AMD Ryzen™ Z1 Extreme (architektúra “Zen4” s 4nm procesom, 8 jadier / 16 vlákien, 24 MB celkovej medzipamäte, frekvencia až 5,10 GHz)
  • GPU: AMD Radeon™ (AMD RDNA™ 3, 12 CU, až 2,7 GHz, 8,6 teraflopov), TDP: 9-30W)
  • Displej: 7″ FHD (1920 x 1080) 16:9 IPS panel, pokrytie sRGB: 100%, Adobe: 75.35%, krycie sklo Gorilla Glass DXC a Gorilla Glass Victus, obnovovacia frekvencia: 120Hz, doba odozvy: 7ms, jas: 500 nitov, FreeSync Premium
  • RAM: 16 GB LPDDR5 integrovaná (6400 MT/s dvojkanálová)
  • Úložisko: 512GB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD
  • Audio: technológia AI Noise-Canceling, certifikácia Hi-Res, Dolby Atmos, vstavaný mikrofón, systém 2 reproduktorov s technológiou Smart Amplifier
  • Konektory: 1x 3,5mm kombinovaný jack konektor, 1x rozhranie ROG XG Mobile a kombinovaný port USB-C (s USB 3.2 Gen2, podpora DisplayPort™ 1.4), 1x čítačka kariet UHS-II microSD (podporuje SD, SDXC a SDHC)
  • Konektivita: Wi-Fi 6E (802.11ax) (trojpásmová) 2*2 + Bluetooth 5.2
  • Batéria: 40 Wh, 4S1P, 4článková Li-ion
  • Napájanie: 65W
  • Rozmery: 28,0 x 11,1 x 2,12 ~ 3,24 cm (šírka x výška x hĺbka)
  • Hmotnosť: 608 g
  • Zabezpečenie: vstavaný snímač odtlačkov prstov, bezpečnostný procesor Microsoft Pluton

Vtip premenený na skutočnosť

ASUS, respektíve ROG vie, ako urobiť dojem. V prípade ROG Ally to výrobcovi vyšlo na jednotku. Zariadenie, o ktorom sme si pôvodne mysleli, že je iba prvoaprílovým žartíkom je zrazu tu, môžete ho nájsť na pultoch obchodov a priniesť si domov bez čakania, ako je tomu v prípade konkurenta od Valve. Pochváliť musím dizajn, ktorý je o parník vpred pred Steam Deckom, navyše je Ally v bielej farbe, ktorá mu neuveriteľne svedčí. Viem, že sa nájde mnoho zástancov pohrebného farebného prevedenia, no ja som za bielu rád. ROG Ally pôsobí napohľad veľmi pekne, je kvalitne spracovaný a z konštrukčného hľadiska som nenašiel nič, k čomu by som mal výhrady.

Ešte by som sa chcel vrátiť k tomu dojmu, ktorý zariadenia po rozbalení krabičky robí, pretože minimálne u mňa sa podarilo ROG Ally vyvolať wau efekt. Jednak k tomu prispel už spomínaný vydarený dizajn, no i celkovo skvelý pocit z handheldu, keď ho zoberiete do rúk a odbalíte z fólie. Prvé zapnutie, pohľad na krásny a jasný displej, pre Republic of Gamers typická animácia pri zapnutí, to všetko dokopy vo mne vyvolalo akoby detskú radosť. Takú radosť, ako keď sa malé dieťa teší z novej hračky, ktorá ho bude sprevádzať nasledovnými dňami, mesiacmi, rokmi. Toto sa jednoducho podarilo. V posledných rokoch hrávam na PC minimálne, radšej mám komfort, ktorý mi ponúka konzola. ROG Ally sa však podarilo vyvolať vo mne opäť chuť zahrať si aj niečo na PC (hoci v podobe handheldu). To je z môjho pohľadu jasný signál, že Republic of Gamers vytvorili zariadenie, ktoré v určitom ponímaní má dušu, nevzniklo iba ako ďalšia položka v portfóliu, ale ako výsledok tvrdej driny tímu dizajnérov a inžinierov, ktorý do práce na tomto produkte vložili srdce. Na výsledku je to totiž vidieť.

Do koča i do voza

ROG Ally je, pochopiteľne, predovšetkým herné zariadenie, no vďaka prítomnosti plnohodnotného Windowsu 11 viete handheld používať aj ako veľmi kompaktný počítač. Počas testovania som okrem hrania hier a sledovania videí aj surfoval na internete, napísal niekoľko článkov a upravoval fotografie, takže ide o skvelého pomocníka. Dotyková obrazovka (podpora pre 10 dotykov súčasne) v spojení s klávesnicou na obrazovke mi nespôsobovali žiadne problémy, písanie bolo v poriadku, na dané pomery komfortné, no ak vďaka Bluetoothu si viete pripojiť hocakú klávesnicu a myš. Keď už spomínam Bluetooth, samozrejmosťou je možnosť spojiť s handheldom aj rôzne gamepady, takže aj budete chcieť zariadenie položiť na stôl, prípadne ho pripojiť v TV/monitoru, môžete hrať za pomoci ovládača.

Teraz už ale prejdime k hrám, keďže to je určite oblasť, ktorá vás zaujíma najviac. Výkonovo ide aktuálne o najvýkonnejší handheld na trhu, ktorý má čisto v reči teraflopov raz toľko, čo napríklad Xbox Series S (4 TFLOPS vs. 8,6 TFLOPS), no nemožno úplne porovnávať mobilné zariadenie a klasickú konzolu, skôr mi išlo iba o poukázanie na skutočnosť, koľko výkonu sa v tomto malom silákovi ukrýva. Je trochu škoda, že zariadenie nedisponuje o niečo väčšou RAMkou )napr. aspoň 24GB), no 16GB je aktuálne v poriadku. Z nových titulov som počas testovania skúsil Street Fighter 6, Amnesia: The Bunker, prípadne čerstvo vydané demá Lies of P a Alone in the Dark: Prologue. Ani trochu starší A Plague Tale: Requiem sa testovaniu nevyhol. Pri 1080p som sa v prípade každého titulu vedel dopracovať k stabilným 60fps (a nie, nemusel som dávať všetko na low), čo je na úplné novinky a „vreckovú konzolu“ úctyhodný výkon. A nie, nebolo ani nutné mať ROG Ally zapojený na „šťave“. I napriek údaju o hrubom výkone však nepočítajte s tým, že budete môcť všetky grafické nastavenia nastaviť na maximum. Spomínané tituly som však vedel rozhýbať plynulo aj na high nastavenia, prípadne som znížil kvalitu niektorých, pre mňa, nepodstatných efektov. V súčasnosti je teda práce ROG Ally tým handheldom, po ktorom by ste mali siahnuť, ak si chcete užívať svoju knižnicu titulov hocikde. V porovnaní so Steam Deckom je síce ROG Ally drahší (50€ ak sa bavíme o najvýkonnejšom variante), no ponúka krajší dizajn, kompaktnejšie rozmery, lepší displej, viac výkonu a i možností do budúcna. K ROG Ally totiž viete pripojiť aj externú grafickú kartu, čo konkurent od Valve neumožňuje.

Ešte nesmiem zabudnúť na zvuk, ktorý je naozaj príjemným prekvapením, obzvlášť pri zohľadnení veľkosti zariadenia. Zvuk mi prišiel čistý, zreteľný, bez skreslenia i na vyšších hlasitostiach, čo ma veľmi potešilo. A keď už spomínam hlasitosť, ROG Ally vie byť poriadne hlučný.

Armoury Crate SE

Steam Deck vsadil kartu na vlastný operačný systém SteamOS, hoci pri troche snahy viete do zariadenia dostať aj iný systém. ROG Ally poháňa operačný systém Windows 11 Home, takže sa pri prechode od stolného PC či laptopu budete cítiť ako doma. Nejde o žiaden upravený Windows, skutočne je prítomná plnohodnotná verzia ako ju poznáte. ROG už roky používa aj svoju software Armoury Crate, no pre ROG Ally bola vyvinutá špeciálne verzia Armoury Crate SE. A musím ju pochváliť, pretože ide o skvelý nástroj, ktorý pod jednu „strechu“ zhromaždí nainštalované hry a klientov, takže máte všetko pekne pokope. Podpora je už teraz príkladná, aplikácia pozná Steam, Epic Games Store, Xbox, klienta od EA, či Ubisoft Connect. Navyše, pre každú hru si viete v tomto centre prispôsobiť ovládacie prvky, takže ak vám pre jednu hru vyhovuje jedno rozloženie tlačidiel, no a v prípade ďalšej zase niečo úplne iné, viete si to v Armoury Crate SE nastaviť behom chvíle. Počet nastavení nie je obmedzený, takže ak aj budete mať nainštalovaných 20 hier, ku každej si viete vytvoriť separátny profil.

Okrem toho je Armoury Crate SE miesto, kde si viete prispôsobiť podsvietenie a svetelné efekty, nastaviť výkon zariadenia, ktoré vizuálne efekty má prednastavovať na akú hodnotu, aktualizovať firmware a i software, pozrieť si galériu médiá s vašimi screenshotmi z hier – je to jednoducho miesto, ktoré budete navštevovať pravidelne. Na otvorenie aplikácie je na handhelde umiestnené dedikované tlačidlo, takže nemusíte program spúšťať dvojklikom z plochy, či panelu. A hoci ide „iba“ o program, možno by nebolo zlé do budúcna rozšíriť Armoury Crate SE na software, ktorý by sa dal spustiť bez nutnosti bežať vo Windowse, keďže by sa v takom prípade dal ušetriť výkon zariadenia potrebný na poháňanie operačného systému od Microsoftu. Vedel by som si predstaviť, že by som si pri spustení ROG Ally mohol vybrať či chcem ísť do Windows alebo iba, povedzme, do Armoury OS, ktorý by zaťažoval hardware iba skutočne nevyhnutnými úlohami, keďže procesy bežiace na pozadí Windowsu sú niekedy náročné. To je ale iba fantázia, ktorá sa, pravdepodobne, nikdy nepretaví v skutočnosť.

Nie je dokonalý

Napriek tomu, že je ROG Ally fantastickým kusom hardwaru, i v tomto prípade sa nájdu nejaké nedostatky, prípadne chybičky. Jedným dychom však musím doplniť, že počas testovacieho cyklu som sa nestretol s ničím, čo by ma vyložene naštvalo, prípadne ma donútilo od hnevu handheld odložiť. Späť k veci. Raz sa mi stalo, že počas hry nebolo možné dostať Armoury Crate SE do popredia, čo mi robilo neplechu. I keď funguje vyvolanie lišty Windowsu potiahnutím zo spodnej strany, dostať sa na plochu, prípadne dačo s hrou urobiť, bola celkom zaujímavá skúsenosť. Nechcem však vyložene kritizovať, keďže software následne dostal aktualizáciu a odvtedy som sa s problémom nestretol.

Niekedy aj Armoury Crate nepriradil novo nainštalovaný titul do svojej ponuky, pomohlo až zatvorenie a opätovné spustenie programu. Nejde o katastrofu, no bez reštartu programu sa hra Tunic správala, akoby som ju ovládal myšou a klávesnicou, vôbec nechcela registrovať ovládacie prvky akoby gamepadu. Reštart programu však pomohol. Opäť však musím dodať, že nešlo o situáciu, ktorá by sa opakovala. Na druhej strane, v prípade Street Fighter 6 ma zase mrzelo, že som napriek prítomnosti dotykového displeja nemohol súhlas s licenčnými podmienkami potvrdiť ťuknutím na obrazovku. Nie je to chyba ROG, no bol by to pekný bonus, ak by to fungovalo a vedelo nahradiť kliknutie myškou.

Ďalšia výhrada nie je ani tak výhradou, s tým skrátka nutno počítať. Vzhľadom na veľmi vysoký výkon je aj napriek enormnej snahe inžinierov a chladeniu ROG Zero Gravity s dvoma ventilátormi takmer nemožné v takto kompaktnom tele udržať zariadenie chladné, teda v prípade, že je pod záťažou. Nemôžem povedať, že by išlo o čosi alarmujúce, no napriek skvelému chladeniu (navyše tichému) budete pri hraní náročnejšieho titulu pociťovať v určitých miestach teplo, ale nie nepríjemné a obmedzujúce.

Najväčším nepriateľom a verím, že aj bodom, ktorý bude v takmer každej recenzii je výdrž batérie. Ak budete ROG Ally „trápiť“, výdrž na jedno nabitie nepresiahne 2 hodiny. To sa však bavíme vyložene o situáciách, kedy budete hrať niečo naozaj náročné a budete handheldu dávať poriadne do tela. Pri konzumácii obsahu na internet, prípadne hraní nenáročných hier je to omnoho lepšie. Stále však platí, že na toľko výkonu a kompaktnosť zariadenia (Steam Deck je omnoho väčšia a hrubšia „lopata“) ide o dobré údaje, no nesmiete mať prehnané očakávania ako výdrž pri maximálnej záťaži na úrovni 5-6 hodín na jedno nabitie. Za mňa je výdrž v poriadku, zázraky s batériami zatiaľ nedokáže nik.

Ak už porovnávame so Steam Deckom, niekomu môže chýbať ďalší pár spodných programovateľných tlačidiel, no mne dvojica bohate stačí, takže je na vás, čo preferujete. Hráčom adventúr, prípadne stratégií však asi bude viac chýbať dvojica dotykových plôch, no asi pôjde o zanedbateľné percento hráčov. Treba však na to myslieť.

Na záver som si nechal jednu pripomienku, keďže nejde o chybu, no za danú cenu mohlo byť v balení aj ochranné puzdro, aspoň nejaké mäkké, určite by išlo o vítaný a žiadaný bonus. Bohužiaľ, nič také sa však nekoná.

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ

Najpopulárnejší handheld, respektíve hybrid je aktuálne stále Nintendo Switch, o tom nie je nutné diskutovať. Switch však nie je okrem hier priamo preň vhodný na nič iné a navyše už má najlepšie roky za sebou. Akútne totiž potrebuje nástupcu, keďže jeho výkon bol biedny už v čase vydania, no vzhľadom na inovatívne použitie a možnosť hrať „veľkú“ Zeldu či Maria na cestách bolo Nintendu čo-to odpustené. Pokiaľ sa však budeme baviť o hraní PC hier, potom je dnes jasné, že doterajší kráľ našiel premožiteľa. ROG Ally je totiž skvelé zariadenie, ktoré prináša radosť z používania a možnosť užiť si knižnicu vašich hier v tej najlepšej možnej cestovnej podobe.

Pochopiteľne, chybičky sa nájdu, no ROG hneď na prvý pokus dokazuje, že aktuálne patrí k najprogresívnejším výrobcom (spolu s materským ASUSom) a nebojí sa inovovať a skúšať nové veci, hoci nemusí ísť o zaručený úspech. Ak máte záujem o kúpu handheldu, ROG Ally vám môžem bez váhania odporučiť, v konečnom dôsledku totiž ide o zariadenie, ktoré by som uprednostnil pred ostatnými konkurentmi aj ja. Dúfam, že trh zareaguje pozitívne a pôjde pre firmu o úspešný produkt, pretože by som bol rád, aby sa podobný hardware rozšíril viac a vídali sme ho častejšie. Minimálne pre mňa ide aktuálne o jediný lákavý spôsob hrania PC hier, pretože v dobrej kvalite môžem komfortne hrať hry hocikde by mi to vyhovovalo. ROG a ASUSu za tento výrobok ja osobne tlieskam, pre mňa ide o adepta na najpríjemnejšie prekvapenie tohto roku v oblasti hardwaru. A to sme sa 1. apríla mali zasmiať, že čo to ASUS vymýšľa…

Zariadenie na test poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Ally - Nový kráľ handheldov
ASUS je aktuálne najzaujímavejší výrobca v oblasti PC. Prináša do produktov nové veci, rôzne inovácie, prípadne prináša i úplné novinky vo svojom portfóliu, ako je aj dnes testovaný handheld ROG Ally. A hoci ide o prvý pokus, jedná sa o trefu do stredu terča. Skvelý produkt, ktorý ma milo prekvapil a po dlhej dobe vo mne dokázal prebudiť radosť z novej "hračky". Najvyšší čas začať sporiť.
Pozitíva
  • Skvelý 120Hz FullHD displej, pôvabný dizajn
  • Množstvo výkonu, možnosti prispôspbenia ovládacích prvkov, dobrá odozva tlačidiel, rozumná váha
  • Kvalitný zvuk, Xbox Game Pass Ultimate na 3 mesiace zdarma
Negatíva
  • Pod záťažou sa vybije veľmi rýchlo a vie sa i zahriať (nie však nepríjemne)
  • Občasné softwarové chybičky (testovaný software však bol pred oficiálnym vydaním)
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!