Register

A password will be e-mailed to you.

V uplynulom roku sa vydávanie veľkých hier po relatívne suchom a náročnom období konečne rozbehlo a dočkali sme sa hlavne dlho očakávaných odložených projektov. Tento trend bude pokračovať ešte vo väčšej miere v roku 2022. V princípe všetci držitelia populárnych platforiem majú v zálohe rozličné kúsky, na svoje si prídu ako milovníci motoršportu alebo strieľačiek, tak aj RPGčkári. Ako sme si zvykli už v minulom roku, množstvo hier nemá dátum vydania, no podľa informácií, ktoré boli publikované, s hrami v tomto zozname na budúci rok naozaj počítame. Poďme sa teda pozrieť na 20 najočakávanejších hier pre rok 2022.

1. Rainbow Six Extraction (20. január 2022, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Stadia) 

Fanúšikovia taktických kooperačných zážitkov sa minulý rok naozaj tešili na nový diel zo série Tom Clancy’s Rainbow Six, ktorý bol ohlásený ešte počas E3 2019. Pomenovanie Quarantine bolo zo samozrejmých dôvodov zmenené, a to na Extraction. V multiplayerových módoch sú hráči vrhnutí do jednotlivých máp v tímoch po troch členoch a bojujú proti oponentom, no hra podporuje aj hranie s jedným hráčom. Obsahu bude viac ako v predošlom dieli Siege a opäť pôjde o live formu, teda nový obsah bude rozdistribuovaný naprieč sezónami. K dispozícií budú aj platené dodatky v podobe kozmetických balíkov a season passov, údajne na dofinancovanie ďalšieho vývoja v budúcnosti, ktorý závisí práve od tohto zdroja.

2. Dying Light 2 (4. február 2022, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch – cloud verzia)

Dying Light 2 od známeho vývojára Techland je od svojho oznámenia v roku 2018 veľmi očakávanou záležitosťou. Vývojári v hre predviedli život v izolovanom mestečku, kde ešte existuje malé množstvo preživších. Svet je ešte krutejší, nakoľko sa príbeh odohráva 15 rokov od prehry ľudstva s vírusom. Zahráme si za Aidena Caldwella, veľmi dobre trénovaného člena tejto komunity, ktorého úloha je bojovať so zombíkmi a nepriateľskými frakciami. Podľa informácií sa dostaneme do lokácií, kde sa bežní ľudia boja vstúpiť. Po ďalších odkladoch v roku 2021 sa hráči naozaj báli, či sa vôbec vydania dočkáme, no Techland nás uistil, že extra čas je naozaj využitý iba na opravy a dolaďovanie. Dátum je údajne pevne stanovený na február a už sa nezmení. Hre taktiež pribudla aj ďalšia platforma v podobe konzoly Nintendo Switch, a to rovno s predošlým dielom. Dvojka však bude dostupná len prostredníctvom streamovania.

3. Total War: Warhammer III (17. február 2022, PC)

Hráči taktických ťahových stratégií na PC platforme sa už môžu tešiť na veľmi skoré vydanie nového dielu zo série Total War. V kampani je cieľom presúvať armádu po masívnych lokáciách a taktiež manažovať usadlosti. Cieľom je samozrejme zdevastovať cudzie armády, ktoré hráčovi prídu do cesty. Mapa má byť dvakrát rozsiahlejšia, než svet v predošlej časti. Podporované budú taktiež online bitky, a tí, ktorí hrali prvé dve hry, dostanú odomknuté armády do týchto multiplayer módov. Tí, ktorí si titul predobjednajú, dostanú aj exkluzívny obsah a rasy, ako napríklad kráľovstvo Ogrov. 

4. Horizon Forbidden West (18. február 2022, PlayStation 4, PlayStation 5)

V roku 2017 prišla na PlayStation platformu nová značka Horizon s podtitulom Zero Dawn od štúdia Guerilla Games. Išlo o ich vlastnú variáciu otvorených svetov, ako napríklad Far Cry od Ubisoftu, pozostávajúcu z veľkého priestoru, rôznych dedín a miest a vežičiek. Hra však posunula a inovovala žáner v nových smeroch, hlavne nádhernou grafikou, divými mechanickými zvieratami a dovtedy netradičným post-apokalyptickým prostredím, v ktorom budúce generácie žijú v rámci domorodých kmeňov. Protagonistka sa mnohým hráčom dostala pod kožu a príbehovo sa značka etablovala natoľko, že sa fanúšikovia dožadovali pokračovania. Sony teda prosby vypočulo a podľa oficiálnych plánov sa máme dočkať nového dielu v roku 2021. Veľa o novom Forbidden West nevieme, ale dostaneme sa do divých západných území s exotickým vizuálom. Titul vyjde aj na predošlú generáciu konzol.

5. Elden Ring (25. február 2022, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Nová a dlho očakávaná inštancia v náročnej sérii Souls od From Software s menom Elden Ring bola roky zahalená pod rúškom tajomstva. Od predstavenia sme mali v podstate len krátky teaser a informáciu, že na svete pracuje spisovateľ George R. R. Martin. Fanúšikovia už ani nedúfali, že sa hra niekedy ukáže. V priebehu minulého roka sme však dostali nielen trailer, ale aj množstvo ukážok a privátnu betaverziu, do ktorej sa dostali len tí najšťastnejší. V skratke sa dá hrateľnosť popísať ako Dark Souls len na koni, s ešte eklektickejším mixom príšer a lokácií. Nie že by predošlé Souls hry neboli otvorené a nápadité, ale toto je prvý diel s mapou a siahodlhými priestranstvami, ktoré nie sú popretkávané koridormi. Hráč si podľa ukážok môže vyberať poradie úloh, môže úplne obísť niektoré nehostinné usadlosti, alebo si môže takticky pripraviť z kopcov a veží útok na miesta, kde sa nachádzajú cenné predmety. Titul je naozaj za dverami, vo februári budeme opäť všetci hromadne zomierať.

6. Elex II (1. marec, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

V tesnom závese pokračujeme v Marci po Elden Ringu veľmi zaujímavou záležitosťou s menom Elex II od vývojára Piranha Bytes. Tu je štýl ešte väčší mix a futuristické prvky sa striedajú s prírodnými prostrediami. Moderné a občas aj zhrdzavené budovy, výťahy, chodby a stroje sú doplnené lesmi, kopcami a stredovekými budovami. Druhý diel dnes už populárnej RPG sľubuje návrat do tohto post-apokalyptického sveta. Veľká výčitka prvej hry bolo prílišné množstvo dialógov, ktoré chce dvojka sčasti vynahradiť hrateľnosťou a objavovaním prostredí, napríklad aj pomocou jetpacku. Dostaneme možnosť pripojiť sa k rôznym frakciám a svet má byť kompletne ručne vyrobený a v príbehu pôjde primárne o nového nepriateľa. Na tento svet totiž pristane sedem rokov po prvej hre zlo priamo z neba a ohrozí mier a život pomocou sily tzv. “temného Elexu”. 

7. Gran Turismo 7 (4. marec 2022, PlayStation 4, PlayStation 5)

Posledné 3 roky sme mali od kvalitnejších simulačno-arkádových automobilových hier istú pauzu. To sa má zmeniť ďalší rok s očakávaným pokračovaním známej série: Gran Turismo 7. Na rozdiel od posledných hlavných dielov na PlayStation 3, ktoré v sebe mali množstvo starých technológií a modelov, a Sport titulu pre PlayStation 4, ktorý nebol úplne plnohodnotný GT zážitok, novinka je od základov postavená pre novú generáciu hardvéru. Hra obsahuje najnovšie grafické technológie, ako raytracing reflekcie a rýchle načítavanie, všetko v rozlíšení 4K a 60 snímkoch za sekundu. Vo vašej garáži si užijete podľa informácií stovky áut, realistickú simuláciu jazdy a množstvo detailných tratí, čo vidieť aj v traileri. Vydania sme sa v roku 2021 nedočkali, no zato medzitým pribudla spätne platforma PlayStation 4, nakoľko sa stále potýkame s problémom s nedostatkom konzol na trhu. Aj keď sa pôvodne vývojári dušovali, že titul staré železo nerozbehá, vlastníci predošlej konzoly sa nakoniec údajne majú tešiť na vyladenú technickú stránku.

8. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl (28. apríl 2022, PC, Xbox Series X|S)

V roku 2007 vyšla od vývojára GSC po veľmi dlhom vývojovom cykle veľmi originálna a dobre prijatá FPS zasadená do prostredia známej vybuchnutej elektrárne: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Strieľanie zmutovaných príšer a prežitie strašidelných udalostí je v zakázanej zóne na dennom poriadku. Hra dostala i niekoľko samostatných expanzií, avšak iba pre PC platformu a nešlo teda o naozajstné next-gen pokračovania. S.T.A.L.K.E.R. 2 sľubuje návrat do tejto zóny s naozaj silnou atmosférou v podobe naozajstného hororu. Dátum bol stanovený predčasne na rok 2021, a o hre nebolo dostupných množstvo informácií, čo sa zmenilo minulý rok na E3. Dostali sme príbehový trailer aj ukážky hrateľnosti. Má ísť o jeden z najväčších otvorených svetov a zároveň detailný a nelineárny príbeh s viacerými vetvami. Ostatne má hra technicky predčiť všetky post-apokalyptické strieľačky, ako grafikou tak aj veľkosťou. Celé to bude preto zaberať pri vydaní naozaj rekordných 150 GB, ako na PC, tak aj na konzolách.

9. Forspoken (24. máj 2022, PC, PlayStation 5)

Forspoken, prednedávnom ešte známy ako Project Athia, sa javil ako bočný projekt Square Enixu, kým usilovne pracujú na novom Final Fantasy. Vizuál veľmi pripomína FFXV a ostatne beží na rovnakom Luminous engine. Hra sa však postupne predstavuje a vyzerá čoraz lákavejšie. Vo Forspoken je hrateľnosť založená na veľmi rýchlom a plynulom prechádzaní terénom a vývojári ju opísali ako dobrodružnú, no so silným príbehovým základom. Ženská postava Frey, ktorá pochádza z New Yorku, je magicky pretransportovaná do tajomnej fantasy zeme Athia. Tam sa musí naučiť pracovať so svojími magickými schopnosťami, aby sa dokázala vrátiť späť. Svet bude disponovať ako peknými scenériami, tak aj viacerými nočnými morami, ktoré je potrebné poraziť. Pri tom sa musí chtiac nechtiac spojiť s kráľovskými rodinami a frakciami, ktoré vládnu tejto mytickej krajine.Podľa informácií by mala hra skutočne prísť v roku 2022 a ako predkrm pred novým Final Fantasy dielom poslúži viac než dobre.

10. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin (14. jún, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Keď už je reč o Final Fantasy univerze, budúci jún sa k nám dostane jeho alternatívne prerozprávanie v podobe Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin. Vývoj majú na starosti Koei Tecmo Games a Team Ninja a príbehovú líniu namierili na skupinu postáv, ktoré sú umiestnené do tohto fantasy sveta, aby sa postavili zoči voči Chaosu. Pôjde údajne o temnú interpretáciu, no stále to bude akčná RPG, kde budú hráči primárne objavovať neznáme prostredia a bojovať s monštrami, ktoré sú známe zo série Final Fantasy. Boje budú prebiehať narozdiel od väčšiny Final Fantasy kúskov v reálnom čase a jedna z postáv menom Jack bude vedieť pracovať ako s fyzickými útokmi, tak aj s mágiou. Titul bude multiplatformový a vyjde aj na PC.

11. Saints Row (23. august 2022, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Saints Row určite publiku netreba predstavovať, z neznámeho Grand Theft Auto klonu sa stala hlavne vďaka posledným dvom dielom kultovou záležitosťou, ktorá sa svojím sarkastickým humorom a neónovým vizuálom od predlohy pekne oddelila a razí si vlastnú cestu. Nový diel, ktorý je v príprave niekoľko rokov, nebude pokračovaním tohto trendu, ale pôjde o totálny reštart celej série. Stále pôjde o akčnú adventúru, ale vývojári z Volition sa s univerzom tentoraz presúvajú na fiktívny juhozápad Ameriky, do lokácie Santo Ileso. Ten budú ovládať tri gangy a nájdeme tu aj napríklad kasínovú štvrť inšpirovanú Las Vegas, alebo aj kľudné rezidentské zóny. Hráčova úloha bude prebrať postupne všetky dištrikty a bude možné hru hrať ako osamote, tak aj v kooperatívnom multiplayeri, pričom každý hráč bude počas tejto hry získavať výhody pre svoju postavu samostatne a zároveň si budú pomáhať. Saints Row má taktiež údajne disponovať najdetailnejším nástrojom na výrobu postavy vôbec.

12. Starfield (11. november 2022, PC, Xbox Series X|S)

Labutia pieseň Todda Howarda a jeho tímu z Bethesda Games Studios sa konečne minulý rok dočkala dátumu vydania a ukážky v novom Creation Engine 2. Starfield je ich prvá nová značka po viac ako 20 rokoch. Ako Todd spomínal už v roku 2018, kedy bola táto vesmírna opera ohlásená a vraj už hrateľná, na realizáciu jej vízie až doteraz nemali dostatočne výkonný hardvér. Skutočne, hra vyjde len na nové Xbox konzoly a moderné PC. Zážitok bol opísaný ako “Skyrim vo vesmíre” a budeme cestovať medzi planétami pomocou vesmírnej lode, ktorú budeme ovládať (údajne so všetkými tlačítkami a páčkami na palubnej doske). Univerzum ponúkne priateľské aj nepriateľské prostredia, futuristické mestá, chudobné aj bohaté štvrte a hlavne jednotlivé biómy, ktoré budeme mapovať ako člen posádky, ktorej úlohou je rozširovať neznámy vesmír. Dátumu vydania veríme, nakoľko Todd rád ohlasuje hry až keď sú takmer hotové. Zatiaľ vychádzajú len pravidelné teasery na prostredia a príbeh, no na budúcoročnej E3 sa určite dočkáme predstavenia hrateľnosti. Hru prinesie exkluzívne Microsoft na svoje platformy, čo je výsledkom ich odkúpenia celého Zenimaxu.

13. God of War: Ragnarok (2022, PlayStation 4, PlayStation 5)

Ďalšia zabehnutá séria na PlayStation platformách, God of War, sa dočkala veľkolepého reštartu v podobe rovnomenného dielu v roku 2018. Hra zažila viacero prechodov, predovšetkým prechod z vyvýšenej dynamickej kamery na pohľad z tretej osoby a z prostredia gréckej mytológie do severských mrazivých končín. Mimo iného však večne nahnevanému Kratosovi pribudlo mnoho sivých vlasov (pochopiteľne iba na brade) a synak Atreus, ktorého počas svojich ciest ochraňuje. Pokračovanie s podnázvom Ragnarok nedostal zatiaľ veľké množstvo prezentácií, no okrem krátkeho teaseru s logom hry máme už aj trailer priamo v engine. Synak nám medzitým pekne rastie a Kratos si podľa všetkého už ostrí šable na ďalšie severské nadprirodzené krky, ktoré mu vojdu do cesty. Dátum bol optimisticky nastavený na rok 2021, no hra je vo vývoji už roky a informácie naznačujú, že v 2022 by sme sa mali dočkať plného predstavenia hrateľnosti a následne vydania.

14. A Plague Tale: Requiem (2022, PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S)

Komunitou požadované pokračovanie veľmi pôsobivého titulu A Plague Tale: Innoncence je čoskoro tu. Opäť sa ponoríme do filmového príbehu, ktorý je popretkávaný nadprirodzenými silami, zasadeného do obdobia moru. V hre budeme ešte viac používať nástroje, zakrádanie sa a boje zblízka, aby sme sa predrali cez inváziu potkanov. Pôvodná hra vizuálne naozaj prekvapila a v pokračovaní to nebude inak. Ukážky priamo z enginu dokazujú, že si užijeme naozaj luxusnú grafickú stránku a taktiež sa vráti aj kvalitná hudobná stránka. Postavy Amicia a Hugo sa budú snažiť cestovať smerom na juh do nových regiónov a veľkých miest, kde sa pokúsia zbaviť Huga jeho kliatby. Hugove sily sa však prebudia ešte viac a s nimi bude nasledovať smrť a deštrukcia sveta. Ich posledná záchrana sa môže nachádzať na opustenom ostrove známeho z proroctiev, kde sa pokúsia zo všetkých síl zachrániť Huga.

15. GhostWire: Tokyo (2022, PC, PlayStation 5)

Tango Gameworks, štúdio patriace pod Bethesdu, sa chystá vydať pre PlayStation 5 a PC nové punkové prevedenie moderného Tokia. Premisa hry je založená na okupácii Tokia nadprirodzenými silami, po tom, ako mesto zrazu opustili bežní ľudia. Úloha hlavnej postavy bude veľmi dôležitá, keďže bude stáť za vyšetrením tohto zmiznutia obyvateľstva a bude musieť poraziť paranormálne hrozby, ktoré ovládajú mesto. Hra bude balansovať medzi adventúrou a thrillerom a podľa hrateľného traileru bude hlavná postava môcť rukami vysielať rôzne sily ako oheň, mráz a elektrošoky, a taktiež útočiť na nepriateľov od chrbta. Hra podľa očakávaní v roku 2021 nevyšla, ale mali by se sa jej definitívne dočkať v roku 2022.

16. Redfall (2022, PC, Xbox Series X|S)

Keď sa pred niekoľko rokmi prevalilo, že Bethesda/Zenimax bojovali na súdoch so spisovateľom J. Falconerom o značku menom Redfall, všetci boli presvedčení, že to robia kvôli názvu pre nový diel The Elder Scrolls. O to viac bola celá komunita prekvapená, keď štúdio Arkane Austin patriace pod Bethesdu vydala trailer na žánrovo úplne odlišný titul Redfall. Pôjde o strieľačku z pohľadu z prvej osoby primárne určenú na kooperatívny režim. V nej je možné vybrať si jednu zo štyroch postáv, každá s unikátnym príbehom a schopnosťami. Cieľ: poraziť inváziu upírov a ďalších nepriateľov v meste Redfall v štáte Massachusetts. Táto légia úplne odizolovala celé mesto od vonkajšieho sveta, po tom, čo v ňom katastrofálne zlyhal vedecký experiment. Hrateľnosť bude porovnateľná s ich predošlými titulmi Prey a Dishonored, len na vylepšenom engine, a titulu by sme sa mali dočkať už budúci rok.

17. Shadow Warrior 3 (2022, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Budúci rok bude bohatý na pokračovanie zabehnutých sérií a značka Shadow Warrior nebude výnimkou. Tretí diel bude taktiež strieľačka a hráči sa opäť dostanú do kože Lo Wanga. Dostaneme masívny arzenál zbraní, ktorým budeme môcť poraziť nepriateľov, a do rúk sa nám dostane aj katana na vybavenie si účtov zblízka. Hráči budú môct brutálne popraviť zranených nepriateľov a možností vykonávať tieto popravy bude oveľa viac. Shadow Warrior 3 totiž nebude otvorenejší ako predchodcovia ale bude sa odohrávať v lineárnejších leveloch. Systém vylepšovania postavy bude taktiež oveľa jednoduchší ako v druhom dieli, za účelom väčšej zábavy. Lo Wong bude disponovať masívne rozšírenými možnosťami pohybu a interakciou s prostredím.

18. Suicide Squad: Kill the Justice League (2022, PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S)

Je to už nejaký piatok, čo sme hrali poslednú Batman hru od Rocksteady Studios. Ich nadchádzajúca akčná strieľačka Suicide Squad: Kill the Justice League má byť duchovným pokračovaním Arkham série. Bude to však prvý diel, v ktorom hlavná postava nebude náš hrdina lietajúci netopier. K dispozícii bude režim jedného hráča, ale rovnako zaujímavý je aj kooperačný mód pre štyroch hráčov. V sólo móde bude dostupné prepínanie sa medzi postavami a zvyšné postavy bude ovládať umelá inteligencia, ktorá má byť na vysokej úrovni. Príbeh sa bude odohrávať v otvorenom meste Metropolis. Štyria DC superhrdinovia budú bojovať proti invázii mimozemšťanov. Zaujímavá zápletka bude, že Suicide Squad bude musieť dávať veľký pozor a vykonávať svoje akcie tak, aby v ich hlavách neexplodovali implantované výbušniny. Hra bude dostupná iba na nové konzoly a moderné PC.

19. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (2022, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch)

Ak by vás z nejakého zvláštneho dôvodu nebavilo na jar po stoosemdesiatykrát znovu pozerať všetky ikonické Star Wars filmy, môžete si ich užiť aj v jednoduchšej a interaktívnejšej podobe. LEGO Star Wars hry nie sú nič nové, posledná veľká hra z roku 2016 sa sústredila na prvý diel novej trilógie The Force Awakens. The Skywalker Saga však sľubuje prelet všetkými deviatimi filmami, sústrediacimi sa na rodinu Skywalkerovcov. Podľa traileru bude pritom obsahovať kľúčové momenty z celej ságy, samozrejme, v tradičnej odľahčenej LEGO atmosfére. Hra mala vyjsť ešte začiatkom minulého roka, no pri arkádach si radi počkáme na extra vyladený a dotiahnutý zážitok.

20. Scorn (Október 2022, PC, Xbox Series X|S)

Dlho očakávaná a brutálna hororová hra menom Scorn je hernému publiku určite známa. Podobne ako iné kúsky z tohto zoznamu je už dlho prekladaná a v podstate si robí kampaň už viac ako 5 rokov. Pôvodne crowdfundovaný projekt nás zavedie do bizarného prostredia, ktoré je inšpirované naozaj unikátnym umeleckým štýlom takzvanej “biomechaniky”, ktorý vytvoril švajčiarsky umelec H.R. Giger. Ľudské embryá a rôzne časti tela sú popretkávané s naozaj zvláštnymi prístrojmi a mechanickými prvkami. O humanoidnom protagonistovi, ktorý nemá kožu, a čudnom svete nevieme nič, a presne o tieto zistenia v hre ide. Dokonca aj zbraň, ktorú protagnostia drží, je akýsi amalgám organickej chrbtice a klasickej pušky. Titul očakávame koncom roka 2022 a pôjde o časovú exkluzivitu na Xbox platformy.

Z hier, ktoré sa do zoznamu nedostali, prípadne sú veľké neznáme, určite treba spomenúť kampaň na CrossfireX, ktorú pripravujú v známom štúdiu Remedy. V hľadáčiku fanúšikov Nintenda je určite Splatoon 3 a Bayonetta 3. Rok 2022 je zatiaľ nalepený aj na neúprosne očakávanom pokračovaní The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ktorý zatiaľ nemá názov, ale bude sa odohrávať v modifikovanom svete predošlej hry. Čo-to by sme sa mohli dozvedieť aj o dlho odkladaných fantasy hrách The Lord Of The Rings: Gollum a Hogwarts Legacy. Je možné, že sa do konca roka dočkáme aj presunutého Gotham Knights a pre motoristov je určite potešujúce, že začínajú pribúdať nové informácie o nextgenovom reštarte série Forza Motorsport, tentoraz už bez číslovky a iba na nový hardvér.

Komentuj!