Register

A password will be e-mailed to you.

PlayStation sa po dlhšej dobe prihlásila s prezentáciou State of Play, ktorá mala ponúknuť novinky ohľadom desiatich hier mieriacich na PlayStation 5 a PlayStation 4. Ako bolo sľúbené, tak sa aj stalo, a tak si prejdime súhrn toho, čo sme počas prezentácie mali možnosť vidieť.

Epizóda z 25. februára odštartovala pohľadom na titul Crash Bandicoot 4: It’s About Time, konkrétne na aktualizáciu hry na konzolu PlayStation 5. Počas necelých troch minút sme sa dozvedeli, že hra ponúkne 4K rozlíšenie pri 60 snímkach za sekundu a rýchlejšie nahrávacie časy. Nebude chýbať ani možnosť preniesť si uložené pozície z PlayStation 4, podpora pre haptickú odozvu a adaptívne triggery, 3D audio, pričom vývojári z Toys for Bob nezabudli ani na Activity Cards v dashboarde PS5, ktoré pomôžu pri zdolávaní hry na 106%. Upgrade z PS4 verzie na PS5 verziu bude dostupný zadarmo, a to od 12. marca, kedy hra dorazí po prvý raz aj na Nintendo Switch.

Druhou hrou na prezentácii bola exkluzivita Returnal, ktorá vzniká pod taktovkou štúdia Housemarque. Hlavná postava Selene sa ocitne v časovej slučke, takže každá smrť bude znamenať i nový začiatok. Hra vychádza po menšom odklade 30. apríla a ako je z novej ukážky jasne viditeľné, fínske štúdio nezabudlo na svoje korene, i keď ich najnovší počin zmenil v porovnaní s hrami ako Alienation či Nex Machina perspektívu. Uvidíme, ako zaujímavý bude príbeh, no minimálne po akčnej stránke sa je na čo tešiť.

Následne prišla reč na titul Knockout City, ktorá vzniká v rámci programu EA Originals. Pôjde o multiplayerovú, futuristickú verziu vybíjanej v značne štylizovanom grafickom kabátiku. Trailer ukázal, čo zhruba od hry môžeme čakať, pričom došlo aj na oznámenie cross-platform beta testu, ktorý sa uskutoční od 2. do 4. apríla. Ak máte chuť, môžete sa prihlásiť na tomto odkaze. Hra inak vychádza okrem PS4 a PS5 na všetky možné platformy, a to 21. mája tohto roku.

Vývojári zo štúdia Sloclap, ktoré stojí za počinom Absolver, oznámili svoju novinku nazvanú Sifu. V hre sa ujmeme mladíka študujúceho kung-fu, ktorý sa vydáva na cestu za pomstou. Hlavným lákadlom by mali byť kontaktné súboje, no využívať vo svoj prospech budeme môcť aj predmety a okolité prostredie, viď omlátenie hlavy protivníka o stôl. Hra dorazí tento rok pre PS4, PS5 a PC, no konkrétny dátum vydania zatiaľ nepoznáme, i keď po odvysielaní epizódy dorazila správa informujúca o vydaní počas tohtoročnej jesene.

Vôbec prvej gameplay ukážky sa dočkal očakávaný titul Solar Ash od Heart Machine, ktorý nám v roku 2016 priniesli vynikajúci Hyper Light Drifter. Hra sa bude odohrávať vo vnútri čiernej diery nazvanej Ultravoid, pričom hlavná hrdinka Rei bude musieť zastaviť ničotu pred tým, aby ďalej pohlcovala všetko, čo jej príde do cesty. Hra bude si bude zakladať na plynulom pohybe a rýchlosti, čo sa bude hodiť nielen v skákacích pasážach, ale aj pri súbojoch s nepriateľmi. Samozrejmosťou je výrazná grafická štylizácia, ktorá vyzerá naozaj výborne. Hoci zatiaľ nevieme kedy presne Solar Ash vyjde, no okrem PS5 a PS4 sa dočkajú aj hráči na PC.

Ďalší slot si pre seba uzurpovala hrateľná ukážka z hororovky Five Nights at Freddy’s: Security Breach, ktorá dorazí tento rok na PS4, PS5 a PC. Ako je v ukážke vidieť, vôbec po prvý raz sa budeme môcť slobodne pohybovať po Mega Pizza Plex, čo bude oproti predošlým častiam výrazná zmena. Hlavný hrdina menom Gregory sa však bude aj napriek spomínanej zmene i tento raz musieť schovávať pred hrozivými animatronikmi na čele s Williamom Aftonom, alias Purple Guyom.

Po hororovej vsuvke sme sa presunuli za Mudokonom menom Abe, ktorý sa už onedlho vráti v hre Oddworld: Soulstorm. Ako sme sa dozvedeli, titul vyjde 6. apríla, pričom PS5 verzia bude jednou z aprílových PS Plus hier. Okrem toho titul mieri aj na PS4 (nie v rámci PS Plus) a PC. Autori hru nazývajú 2,9D skákačkou, pričom nová verzia legendárneho Abe’s Exoddus prinesie v porovnaní s originálom množstvo noviniek, na čo poukazuje aj nižšie priložená ukážka. Na PS5, samozrejme, nebude chýbať podpora haptickej odozvy, vďaka ktorej ucítite napríklad tlkot Abeovho srdca vo vypätých situáciách.

Ako sme tipovali popredu, tak sa aj stalo. Mimoriadne pôvabný titul Kena: Bridge of Spirits nechýbal, pričom dostal aj dátum vydania. Pôvodne avizovaný marec však vývojári nestihnú, nakoľko bolo oznámené, že hra vyjde 24. augusta pre PS5, PS4 a PC. Nová gameplay ukážka vyzerá jednoducho vynikajúco, pričom sme sa dozvedeli, že súboje budú podstatnou súčasťou celkového zážitku. Z krásnych farebných pasáží sa však, pravdepodobne, postupom hrou pomaly presunieme do menej veselých oblastí, čo ukazuje súboj v závere traileru, ktorý je v porovnaní so zvyškom temný. Dôležitú úlohu budú hrať i potvorky menom Rot, nakoľko práve vďaka ním sa bude Kena učiť novým schopnostiam. S oznámením dátumu vydania boli spustené predobjednávky, ku ktorým obdržíte rôzne in-game predmety.

Novej ukážky sa dočkal aj Deathloop, a teda ďalší titul pracujúci s časovou slučkou, podobne ako vyššie zmienený Returnal. Vy ako nájomný zabijak Colt musíte v priebehu 24 hodín odprevadiť zo sveta 8 cieľov, ktoré sú rovnako ako vy uväznené v tejto slučke. Colt má oproti svojim cieľom veľkú výhodu, pretože keď sa na konci dňa slučka obnoví, on si na rozdiel od 8 neborákov pamätá, čo sa dialo, a tak to môže využiť vo svoj prospech. Ukážka dáva dobrú predstavu o tom, ako bude Deathloop vyzerať a že autori, pravdepodobne, majú radi staré špionážne filmy. Hra dorazí na PS5 a PC dňa 21. mája.

Záver prezentácie patril Final Fantasy VII Remake Intergrade, a teda vylepšenej verzii minuloročného titulu. Hra mieri na PlayStation 5, kam dorazí 10. júna tohto roku. Nepôjde však iba o verziu s vylepšenou grafikou, na hráčov toho čaká predsa len o niečo viac.

V prvom rade tu máme grafické vylepšenia, ktoré zahŕňajú lepšie textúry, nasvietenie, či efekt hlmy. Chýbať nebude režim preferujúci 4K rozlíšenie, prípadne režim, ktorý na úrok nižšieho rozlíšenia uprednostní 60 snímkov za sekundu. Okrem toho dorazí foto režim, potešia i krátke nahrávacie časy či možnosť preniesť si uložené pozície z PS4 na PS5.

Asi najväčšiu radosť však hráčom urobilo oznámenie, že verzia Intergrade prinesie aj úplne novú epizódu s Yuffie, v ktorej sa do hlavnej úlohy dostane ninja Yuffie Kisaragi. Za úlohu dostaneme infiltrovať sa do tajomnej korporácie Shinra a ukradnúť mocnú Materiu, ktorá navráti slávu domovine Yuffie. Ak vlastníte Final Fantasy VII Remake pre PS4, upgrade na PS5 verziu Intergrade spolu s novou epizódou obdržíte bezplatne.

To bolo z februárovej epizódy State of Play všetko. Sony priniesla to, čo vopred sľubovala, takže ak nieto očakával Horizon Forbidden West, či nebodaj pokračovanie God of War, musel mať skončení hlavu v smútku. Tak či onak, dostali sme niekoľko výborných oznámení, pričom neviem ako vy, no ja osobne by som sa zaobišiel iba bez hry Knockout City, ktorá ma, aspoň zatiaľ, nezaujala, no možno vývojári predsa len nakoniec prekvapia. Na záver ešte pripájame kompletnú epizódu State of Play, ak by ste si ju chceli pozrieť v celosti.

Zdroj: State of Play

Komentuj!