Register

A password will be e-mailed to you.

Recenzovať herné notebooky je zaujímavé a pomerne náročné, pretože v dnešnej dobe, obzvlášť pri tých drahších kúskoch iba ťažko hľadať nejaké výrazné slabiny. Väčšinou už potom ide iba o preferencie. Chcete čo najvýkonnejší stroj za čo najnižšiu cenu, pričom nevadí ani trochu menej kvalitné dielenské spracovanie? Alebo radšej nejaké to percento výkonu oželiete, aby ste mali kvalitnejší displej, či kompaktnejšie telo? Voľba je iba na vás, pretože v dnešnej dobe nájdete v portfóliu výrobcov naozaj kadečo. ASUS však v rámci svojej značky ROG urobil niečo, čo konkurencia neponúka. Predstavil totiž 14″ notebook Zephyrus G14, ktorý v kompaktnom tele ponúka dostatok výkonu a rozhodne nejde o žiadne škaredé káčatko. O tom však viac v nasledujúcich riadkoch.

Značku ASUS mám celkom v obľube, ich notebooky ma zatiaľ počas testovania nesklamali, pričom ROG ako jedna z mála divízií ponúka v herných notebookoch aj štandardné grafické karty bez Max-Q prevedenia. To síce neplatí o dnes recenzovanom notebooku, avšak kto hľadá čo najvyšší možný výkon na strane GPU, je zrejmé, aké produkty by mal zaradiť do svojho hľadáčika. Oceňujem aj to, že hoci ide o herné stroje, väčšinou nejde o prístroje, ktoré už na kilometer kričia, že ide o herné železo. A práve to výborne spĺňa Zephyrus G14, ktorý minimálne medzi hernými notebookmi patrí medzi to najkrajšie, čo si možno zadovážiť.

Balenie

Už som si zvykol, že balenie ROG notebookov je celkom prepracované, pričom sa mi páči, ako sa krabica po otvorení zodvihne a umožní vám jednoduchšie “vydolovať” notebook z balenia. Je to síce detail, ktorý oceníte jeden raz, no i tak je fajn. Z prípade G14 ma dokonca prekvapilo, že krabica nie je rovnaká ako v prípade iných ROG notebookov, pretože tie až na pár detailov bývajú takmer vždy totožné, no tu nastala zmena. Už balenie tak dáva najavo, že pre ROG je tento model niečim výnimočný.

Samozrejme, v balení nájdete okrem notebooku i 180W napájací adaptér a dokumentáciu.

Technické špecifikácie

CPU: AMD Ryzen 7 4800HS (2,90-4,20GHz)
GPU: nVidia GeForce RTX 2060 Max-Q Design 6GB GDDR6
RAM: 16GB DDR4 3200MHz (2x8GB, jeden modul priamo na doske)
Úložisko: M.2 PCIe SSD 1000GB
Displej: 14,0″ FHD 1920x1080px matný IPS 120Hz panel
Konektivita: 2x USB-A 3.2, 2x USB-C 3.2 (1x s funkciou DP1.4 a možnosťou nabíjania), HDMI 2.0b, 3,5 mm jack, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Batéria: 76Wh
Rozmery: 324 mm x 222 mm x 19,9 mm (šírka x hrúbka x výška)
Hmotnosť: 1,7kg

Dizajn a dielenské spracovanie

Za seba musím povedať, že toto sa ROG naozaj podarilo. Zephyrus G14 je minimálne pre mňa aktuálne najkrajší herný notebook na trhu, obzvlášť v tomto bielom prevedení. Páči sa mi využitie hranatých tvarov, výrazná mriežka vetracích otvorov, či perforovanie horného veka, ktoré v mnou testovanom kúsku ponúka AniMe Matrix displej, o ktorom si však povieme až o chvíľu. Po dizajnovej stránke teda nie je čo vytknúť, aspoň z môjho pohľadu.

Dielenské spracovanie je taktiež príkladné, avšak jednu výhradu by som predsa len mal. Hoci je v notebooku prítomná naozaj kvalitná klávesnica, jej podsvietenie je nerovnomerné a skrátka zlé. Samozrejme, nič nemôže byť dokonalé a tento neduh by mohol ASUS veľmi rýchlo napraviť, no čo by sa potom zlepšovalo v nástupcovi, no nie? Zvláštne na mňa pôsobili i klávesy Tab, CapsLock a Backspace, nakoľko sú pri stláčaní, v porovnaní so zvyškom, veľmi hlučné, akoby boli z úplne inej klávesnice.

Displej

V mnou testovanom Zephyruse G14 bol osadený FullHD panel so 120Hz, ktorý poskytuje 100% pokrytie sRGB farieb a má i certifikáciu od Pantone, takže je vhodný aj pre tvorcov obsahu, či na úpravu fotografií. Pokrytie Adobe RGB a DCI-P3 už tak vysoké nie je, no na to sú tu iné prístroje. Čo je dôležité, displej je naozaj kvalitný, dobré sú i pozorovacie uhly, antireflexná úprava a zlá nie je ani svietivosť, ktorá dosahuje 300 nitov. Na pomery herných notebookov teda dobré hodnoty. Obnovovacia frekvencia je 120Hz, čo plne dostačuje, nakoľko pri nových tituloch s osadeným hardwarom i tak na 120 snímkov za sekundu väčšinou nedosiahnete. K dispozícii je aj model s 1440p panelom (2560×1440), ktorý však má “iba” 60Hz, no na 14″ notebook mi príde 2K rozlíšenie zbytočné. Možnosť tu však je, takže ak predsa len máte chuť na jemnejší panel, siahnite po tomto variante.

Hier sa nezľakne, práce už vôbec nie

Ako môžete vidieť v technickej špecifikácii, Zephyrus G14 má dostatok výkonu na to, aby ste si na ňom zahrali i najnovšie tituly, i keď pri tých najnáročnejších si, pravdepodobne, ultra detaily pri vysokej snímkovej frekvencii neužijete. Na obrázkoch vyššie ste si asi všimli, že som hral napríklad SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated, avšak to nie je titul, ktorý by nejako extra potrápil moderný herný hardware. Skúsil som však aj Metro Exodus, Just Cause 4, Forzu Horizon 4 a ďalšie, pričom ani v jednom prípade nebol problém.

Samozrejme, mohol by som sa tu oháňať číslami z benchmarkov, ale osobne ich nemám rád, nakoľko skôr si urobíte predstavu z toho, keď vám poviem, že napríklad Metro Exodus beží stabilne na 60fps, než to, že v GeekBench dosiahol notebook 6700 bodov v multi-core teste. Výkonu je skrátka dosť a to je dôležité. Notebook nemá problém ani so znižovaním výkonu pri dosiahnutí vyšších teplôt pri záťaži, takže sa netreba obávať, že po dlhšom hraní zrazu budete musieť znižovať grafické nastavenia.

Notebook si bez problémov poradil aj so strihom videa, úpravou fotografií v Lightroome (36 megapixelové RAW súbory), nie je problém ani pootvárať XY okien v prehliadači, počúvať popri tom hudbu a podobne.

Bežec na dlhé trate

Pri herných notebookoch býva “problémom” výdrž batérie, nakoľko výkonný hardware predsa len potrebuje na svoju prevádzku dostatok energie. V tomto prípade sa o prísun energie stará 76 Wh batéria, ktorá spolu so softwarom od ASUSu zabezpečuje, že notebook vydrží pri pozeraní videa 9-10 hodín na jedno nabitie, čo možno považovať za menší zázrak. Pri hraní táto hodnota, pochopiteľne, nie je reálna, avšak vtedy aj tak notebook putuje na nabíjačku, aby sa dosiahol plný výkon. Mimochodom, ak náhodou niekde zabudnete štandardný adaptér, máte možnosť nabíjať notebook skrz USB-C kábel, avšak nie plným výkonom. Toto riešenie je teda vhodné skôr v prípade, ak potrebujete na notebooku pracovať, pretože na hranie nebude dostupný plný výkon. Tak či onak, za výdrž batérie si ROG zasluhuje jednotku s hviezdičkou.

Čo chýba a čo nie?

Zephyrus G14 sa nemusí hanbiť ani po stránke konektivity, nakoľko tu máme dostatok portov, no predsa len mi zopár vecí chýbalo. Áno, nie je tu Thunderbolt 3, avšak ten je výsadou Intelu, takže s ním ani nemožno počítať, keďže “pod kapotou” Zephyrusu nájdete Ryzeny od AMD. Mne osobne chýbala i čítačka pamäťových kariet, ktorá by sa sem podľa mňa ešte zmestila, no čo sa dá robiť. Niekomu asi bude chýbať i vstavaná webkamera, avšak ja som jej absenciou sklamaný nebol, pretože som ju asi nikdy v živote nevyužil. Ak však “webku” používate, majte to na pamäti.

Osobne mi najviac chýbal numerický blok klávesnice, avšak vzhľadom na veľkosť notebooku je to logické. ASUS však vie premeniť Touchpad na numerický blok, túto funkcionalitu ponúka na nejednom hernom notebooku a mňa mrzí, že tomu tak nie je v prípade Zephyrusu G14. Možno pri ďalšej generácii…

Inak je však výbava notebooku príkladná. Rýchle USB porty, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 3,5mm jack, či DisplayPort 1.4 v jednom z USB-C portov. Hoci to nie je samozrejmosťou, nechýba ani čítačka odtlačkov prstov, ktorú nájdete v zapínacom tlačidle, takže aj o ako-takú bezpečnosť je postarané.

Gimm… AniMe Matrix displej

Mnou testovaná verzia G14 má na hornom veku takzvaný AniMe Matrix displej, ktorý sa skladá z početného množstva LED svetiel a vie vám vďaka tomu vysvietiť na tomto priestore nejaký ten obrázok. V predvoľbách nájdete logo ROG a niekoľko textov, no keď som sa snažil zobraziť logo nášho webu, prípadne ho nejako rozumne napísať na ukážku na fotografii, vyzeralo to prinajmenšom zvláštne. Asi by to chcelo iba viac praxe, no osobne by som sa uspokojil s verziou bez AniMe Matrix displeja, nakoľko sa za neho, pochopiteľne, pripláca. Je to možno štýlový prvok, no jeho používanie by chcelo zjednodušiť, inak nebudete mať dôvod sa s nastaveniami “babrať”.

Takmer dokonalý

Znie to asi trošku hlúpo, no ROG Zephyrus G14 je takmer dokonalý herný notebook. Vyzerá výborne, má dostatok výkonu, kvalitný displej, kompaktné rozmery a aj dobrú klávesnicu. Áno, jej podsvietenie je nerovnomerné, chýbal mi tu slot pre pamäťovú kartu a hlučnosť je pri záťaži pomerne vysoká, no notebook si zase udržuje rozumné teploty komponentov, čo mu prospeje z dlhodobého hľadiska. Nechýba mu ani ErgoLift pánt, ktorý notebook mierne zodvihne, vďaka čomu nie je položený na podklade. Tým pádom sa notebook lepšie vetrá a majiteľovi sa vďaka sklonu zase o niečo lepšie píše na klávesnici. A aby som nezabudol, dokonca i zvuk je v porovnaní s konkurenciou fajn, nakoľko tu máme dva reproduktory smerujúce nahor, takže aj pri položení na deku, či prikrývku, budete niečo počuť.

Notebook však nie je najlacnejší, keďže recenzovaná konfigurácia vás vyjde na zhruba 1800€, no ak nepotrebujete AniMe Matrix displej a uspokojíte sa s GTX 1660Ti, prípadne GTX 1650 Ti a menším úložiskom či slabším procesorom, nájdete aj cenovo prívetivejšie konfigurácie. Záleží od vašich preferencií. Za seba však môžem Zephyrus G14 jedine odporúčať a dokonca by som sa ho nebál ani označiť ako za herný notebook tohto roku, hoci sú tu aj výkonnejšie, prípadne cenovo výhodnejšie stroje. Kúzlo Zephyrusu G14 však nemal ani jeden notebook, ktorý sa mi dostal do rúk, nech už bol od ASUSu, alebo iného výrobcu.

Notebook na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Zephyrus G14 - Ten najštýlovejší?
ROG Zephyrus G14 je podľa mňa najzaujímavejší notebook, ktorý tento rok prišiel na trh. Zopár nedostatkov sa tu síce nájde, no ani nie nenarúšajú vynikajúci dojem z tohto zariadenia. Toto sa ROG naozaj podarilo.
Pozitíva
  • Kompaktnosť, hardwarová výbava, konektivita
  • Dizajn, pohodlná klávesnica
  • Výdrž batérie
Negatíva
  • Chýbajúci slot na pamäťové karty
  • Podsvietenie klávesnice, niektoré klávesy sú hlučnejšie, než zvyšok
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!