Register

A password will be e-mailed to you.

Písal sa rok 2007 a na svetlo sveta prišla dnes už legendárna FPS z dielne 2K Games so zvučným názvom BioShock. Dlhoočakávaná novinka zožala zaslúžený úspech, čím sa nová značka veľmi pozitívne zapísala do povedomia ako PC, tak aj konzolových hráčov. Teraz si ju možno zahrať už aj na cestách, a to vďaka portu na Nintendo Switch.

Recenzovaná verzia: Nintendo Switch

Čo je to BioShock?

BioShock

Zasadenie titulu BioShock bolo niečím novým. Neexistuje veľa hier, v ktorých sa ponoríte do prostredia obrovského podmorského mesta. Zasadenie do šesťdesiatych rokov na vás dýcha z každej strany. Titul prináša niekedy až desivú atmosféru vo veľmi detailne spracovanom utopistickom svete, ktorý vás vtiahne do pútavého deja. A, samozrejme, nemôžeme zabudnúť na plazmid, špeciálne sérum, ktoré dokáže do vášho tela dopraviť modifikované kmeňové bunky. Tie vám dovolia zažiť genetické modifikácie a mutácie na vlastnom tele. Pripomína vám to System Shock? Nie je to náhoda! Tvorcom BioShocku je samotný Ken Levine, ktorý sa podieľal na tomto legendárnom kúsku v pozícii dizajnéra. Vysoké skóre na portáli Metacritic len potvrdzuje celkovú kvalitu.

Bioshock 2

V roku 2010 2K vydalo pokračovanie s jednoduchým názvom Bioshock 2. Išlo o priame pokračovanie ich debutu BioShock, ktoré pokračuje v udalostiach v podmorskom svete mesta Rapture. Mesto, vybudované miliardárom Andrew Ryanom s víziou úteku pred „tyraniou vlád a náboženstvom“, pôsobí po rokoch zneužívania mutácií za pomoci plazmidov priam hrôzostrašne. Hra je veľmi podobná prvému dielu, za čo si inak zlízla aj nejakú tú kritiku v dobových recenziách. No vylepšenia používania plazmidov, lepšie zbrane a opäť skvelý naratív zabezpečili očakávaný úspech. Spokojní boli znova nielen hráči, no aj kritici a dodnes si hra všade drží vysoké hodnotenia.

BioShock Infinite

Irrational Games sa o tri roky neskôr pod vedením Kena Levina postarali aj o tretí diel série s názvom BioShock Infinite. Tentokrát však nešlo o priame pokračovanie udalostí druhého dielu, nakoľko hra sa uberala úplne iným smerom. Jej dej sa odohráva v roku 1912 a my sa v nej ocitáme sa v koži súkromného detektíva Bookera DeWitta, ktorý bol vyslaný do „mesta v oblakoch“, alebo, ak chcete, do lietajúceho mesta Columbia. Vaša úloha: nájsť mladú ženu, Elizabeth, ktorá bola v meste uväznená po celý svoj život. Columbia však neprechádza práve najlepším obdobím svojej histórie. Na jej území bojujú medzi sebou frakcie „nativistov“ a „elitných zakladateľov“. Pomerne skoro navyše Brooker zistí, že Elizabeth nie je úplne obyčajná, nakoľko dokáže manipulovať s časopriestorom…

Napriek odlišnému zasadeniu a príbehovej línii sa i tretí diel drží zaužívaného art štýlu a herných mechaník. Tie sú však redefinované do modernejšej podoby a herný štýl sa mení na akčnejší. Z titulu sa taktiež vytrácajú hororové prvky a Columbia, mesto v oblakoch, je akoby presným opakom pochmúrneho podzemného tmavého sveta Rapture. Miestami dokonca pôsobí až ako prechádzka po nebi. Infinite však pritvrdil vo forme rozprávania príbehu, jeho interpretácii, a nechýba ani niekoľko skutočne prepracovaných akčných momentov. Zároveň sa tu stretnete s témami náboženstva, xenofóbie a rasizmu. Ken Levine dokázal vytvoriť absolútny kontrast k svojim prvým dvom dielom BioShocku, avšak pri zachovaní veľmi vysokej kvality.

Čo obsahuje balíček BioShock: The Collection?

Táto kolekcia zahŕňa neprekvapivo všetky tri hry: BioShock, BioShock 2, BioShock Infinite. Ďalej tu však nájdeme i dvojicu DLC BioShock 2 Minerva’s Den a BioShock Infinite Burial at Sea. Prvé dva tituly boli inak v rámci tejto kolekcie plne remasterované. BioShock 2 však po novom neprináša žiadny multiplayer. Zaujímavosťou je, že Na Xbox One a PlayStation 4 bežia hry v rozlíšení 1080p pri 60fps. Hra však dostala dodatočný patch, ktorý umožňuje využiť potenciál výkonnejších Xbox One X a PlayStation 4 Pro, zvýšením rozlíšenia na 2560*1440 pri 60fps.

BioShock kolekcia na Nintendo Switch

Pomaly sa však dostávame k tej hlavnej otázke, ktorá visí vo vzduchu. Ako beží BioShock: The Collection na Nintendo Switch? Po grafickej stránke môžeme všetky tituly považovať za vcelku náročné. Aj keď sa prvé dva diely odohrávajú skôr v koridorovom prostredí, Infinite prináša istú formu otvorenejšieho sveta – a toto by mohlo byť pre Switch problémom. Hra obsahuje mnoho efektov a interakcií elementov s prostredím. Tie dotvárajú celkový dojem, no zároveň sú výpočtovo veľmi náročné.


BioShockBioShock 2BioShock Infinite
Stolná konzola (v nabíjacom docku)1080P 1920×1080 Dynamické rozlíšenie 972P/810p @ 30fps1080P 1920×1080 Dynamické rozlíšenie 972P/810p @ 30fps1080P 1920×1080 Dynamické rozlíšenie 972P/810p @ 30fps
Prenosná konzola720p Dynamické rozlíšenie @ 30fps720p Dynamické rozlíšenie @ 30fps720p Dynamické rozlíšenie @ 30fps

Všetky interakcie/animácie a efekty sú renderované na 30fps. Port na Nintendo Switch vychádza z remasterovanej prvej a druhej časti BioShock, kedy ako referencia pre port slúžila verzia z Xbox One. V praxi sa ukázalo, že za pomoci použitia dynamického rozlíšenia možno počítať s veľmi stabilným frameratom 30fps.

Rozlíšenie sa dynamicky škáluje podľa scény a hra je dostatočne dobre optimalizovaná pre „plynulý“ chod. V porovnaní so zvyšnou konkurenciou však Switch ťahá už tradične za najkratší koniec. Niet sa čomu čudovať, konzola ponúka len frakciu z celkového výkonu konkurentov. Napriek tomu možno považovať BioShock: The Collection za veľmi dobre spracovaný remaster, ktorý aj na menej výkonnej konzole pobeží v rámci možností dobre. No vizuálne ide o najslabšiu verziu, ktorá beží pri najnižšom počte snímkov za sekundu. Môžete si ju však zase vziať do vrecka.

Záver

Značka BioShock bola, je, a vždy bude, jednou z najkvalitnejších alternatívnych FPS na trhu. Dnes tu máme len málo skutočne dotiahnutých vízií, akým bol svojho času BioShock. Akonáhle sa ako hráč ponoríte do tejto značky, pričom je úplne jedno, či ide o jednotku, dvojku alebo Infinite, zanechá vo vás výrazný dojem a zostane s vami, aj keď nebudete práve sedieť za PC/konzolou. Dokonca aj ja som si roky po dokončení prvého dielu stále pamätal niektoré kľúčové momenty.

BioShock: The Collection musím odporučiť každému, najmä však tým, ktorí majú Nintendo ako svoju jedinú, či primárnu, platformu a nikdy nehrali nič podobné. Aj v roku 2020 je každý jeden diel série perfektne hrateľný. Port na Nintendo Switch sa skutočne vydaril, no napriek tomu by som ho volil ako poslednú možnosť. Ak máte doma Xbox, Playstation alebo PC, berte do úvahy to, že hra tam beží/vyzerá lepšie. Switch má však obrovské eso v rukáve. Ani jedna z menovaných nie je plne prenosná a aj kvôli tomu považujem Nintendo Switch za skvelú platformu pre ľudí, ktorí si môžu dovoliť len jedno herné zariadenie na celú domácnosť. Jeho všestrannosť v žánroch je ohromná a momentálne ako platforma ponúka aj veľmi kvalitné, ak nie najkvalitnejšie exkluzívne tituly.

Ak k tomu priradíme moderné porty hier ako Doom, The Witcher 3: Wild Hunt, Cuphead, Overwatch, Fortnite, Diablo III: Eternal Collection, a v neposlednom rade i BioShock: The Collection, platforma sa stáva ešte silnejšou.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

BioShock: The Collection – Na cesty s Nintendom Switch
BioShock: The Collection je skvelou kolekciou, pozostávajúcou z trojice mimoriadne vydarených hier a to platí aj pre Nintendo Switch port. Treba však počítať s tým, že na konkurenčných platformách hra beží/vyzerá lepšie.
Pozitíva
  • Výborne zvládnutý port na prenosnej konzole
  • Hra beží stabilne na 30fps za každých okolností
  • Kolekcia obsahuje i všetky dostupné DLC
Negatíva
  • Port je graficky a výkonovo najslabší v porovnaní s konkurenciou (Xbox, Playstation, PC)
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!