Register

A password will be e-mailed to you.

Mená ako Adam Hrubý a Ján Šídlo, môžu byť pre niekoho známe a zároveň neznáme. Sú to dvaja českí vývojári ktorý v roku 2019 založili firmu Buffa Software. Spoločne aj so svojim týmom pripravili (pripravujú) indie akčnú plošinovku s prvkami RPG, ktorá vás prevedie skutočnou históriu ľudstva. Tá nesie názov ArtFormer. Hra je ešte stále vo vývoji a jej finálna verzia sa dátuje na rok 2021, avšak už teraz je možné si ju vyskúšať v predbežnom prístupe na PC, prostredníctvom služby Steam.

Obdobných 2D hier sme tu už mali zdanlivo mnoho. Apotheon, Oddworld: Abe’s Oddysee, Prince of Persia, prípadne Limbo a tak by som mohol ešte pokračovať. Tieto tituly zožali veľký úspech a hráči si ich priam zamilovali, či už vďaka ich tematike, hrateľnosti, alebo vizuálnej prezentácii. Česká plošinovka ArtFormer vychádza práve z už spomínaného Princa z Perzie. Zaslúži si však vašu pozornosť?

A takto začala história

Dejovo hra zachytáva obdobie  od 20.000 rokov pr.n.l. až po obdobie 80 rokov pr.n.l. Jaskynné maľby, Egyptské papyrusy, Grécke hrnčiarstvo a Rímske mozaiky. Tieto štyri obdobia predstavujú názvy kapitol, ktoré ArtFormer obsahuje.

Príbeh prvej kapitole je o mladíkovi, ktorého čaká akýsi rituál dospelosti. Spočiatku plní jednoduché úlohy, ktoré dostáva od jednotlivých členov kmeňa. Neskôr sa naučí loviť zver a bojovať s oštepom. Všetko sa zmení, keď dedinu napadne stádo bizónov a doslova ju zrovná so zemou. V úlohe mladíka sa musíte spolu s niekoľkými členmi kmeňa ukryť pred ničivým stádom  podzemnej jaskyni. Mladík tu dostáva najdôležitejšiu úlohu, a to nájsť pomoc v podobe druhého kmeňa a zachrániť ostatných členov toho svojho.

Druhá kapitola je situovaná do obdobia 1200 rokov pr.n.l. Príbeh sa začína odohrávať v Egypte počas dlhej vlády faraóna Ramzesa II. Jeho život sa blíži však ku koncu a on si praje pomoc od svojho lekára pred poslednou cestou na večný odpočinok. Grafická a hudobná štylizácia plne koreluje s obdobím, v ktorom sa príbeh odohráva. V pozadí je možné počuť harfu, citaru a flautu a steny dopĺňajú grécke maľby. Vašou úlohou bude zabalzamovať zosnulé telo faraóna a dostať ho cez rieku Níl do hrobky v Údolí kráľov. Popritom musíte prekonávať všetky nástrahy, vrátane nepriateľov, ktorých je v porovnaní s prvou kapitolou omnoho viac.

Obdobie gréckeho hrnčiarstva 800 rokov pr.n.l. predstavuje tretiu kapitolu. Príbeh sa odohráva v Grécku počas trójskej vojny, ktorá sa začala odvíjať únosom Heleny, manželky kráľa Menelea. Menelaos a jeho brat Agamenon následne vyhlásili Tróji vojnu a s ďalšími kráľmi išli spoločne za Odysseom, kráľom ostrova Itaka. V tejto kapitole sa tak vžívate práve do roly Odyssea. Nakoľko jeho žena Penelopa nechce aby ste išli do vojny s Trójou, Odysseus zo seba hrá blázna a seje do zeme soľ.  Agammen mu však neverí a dá mu zabiť vlastného syna – pretože iba blázon by spáchal niečo podobné. A tak sa spoločne vydávajú bojovať proti Tróji naprieč Egejským morom.

Štvrtá a zároveň posledná kapitola predstavuje obdobie 80rokov pr.n.l v ktorom dostávate možnosť stať sa gladiátorom. Začínate ako sirota, pracujúca na farme svojho strýka neďaleko mesta Rím. Váš sen je stat sa gladiátorom. Bohatým a slávnym po celom svete, ale bez práce nie sú koláče a preto je potrebné tvrdo pracovať. Na tejto kapitole je krásne vidieť jej mozaikové grafické spracovanie, ktoré vás doslova vtiahne do tohto obdobia. Táto kapitola mi inak prišla zďaleka najrozsiahlejšia. Pracujete v nej už s viacerými prvkami ako sú zarobené peniaze a sláva. Obe položky sa vám navyšujú napríklad pomáhaním druhým postavám, prípadne plnením rôznych úloh. Učíte sa nové taktiky boja v škole gladiátorov, získavate nových priateľov, prípadne nepriateľov a nakoniec môžete bojovať v aréne pre gladiátorov.

Dejiny ľudstva pokračujú

Všetky tieto štyri obdobia sa inšpirujú skutočnými udalosťami, ktoré sa udiali v histórii ľudstva a jednotlivo na seba nadväzujú. Určite si v úlohe jedného z hrdinov danej kapitole spomeniete, že ten či onen príbeh ste už niekde počuli, prípadne videli – či už v učebniciach dejepisu alebo vo filmoch.

Okrem súbojov, inventára a RPG prvkov ArtFormer obsahuje aj logické hádanky s ktorými som však nemal žiadny problém. Ten mi však robili určité pasáže , ktoré som opakoval niekoľko desiatok krát, aby som sa dostal v hre ďalej. Neraz som mal pocit, že v danej kapitole trávim viac času, ako by som mal. Možno by pomohlo skrátenie intervalov medzi niektorými checkpointami.

Ako som už spomínal na začiatku, hra sa momentálne nachádza v predbežnom prístupe. No jej celkový chod je v poriadku a v prípade ak by sa nejaká chyba objavila, tak nálepka Early Access ju čiastočne ospravedlňuje. Síce som ešte v prvej kapitole narazil na chybu, ktorá mi nedovolila pokračovať v príbehu, ale po komunikácii s vývojármi bola bleskovo opravená (a to počas nedele) a na druhý deň bola vydaná opravná aktualizácia. Palec hore. Je naozaj vidieť, že vývojári venujú hre všetku svoju pozornosť. Pokiaľ vás bavia 2D plošinovky, potom by ste mali titulu ArtFormer venovať svoju pozornosť aj vy a podporiť tento projekt. Už teraz je totiž o čo stáť a hra zaujme svojim obsahom nielen hráčov, ale aj nadšencov do histórie.

Prístup k Early Access verzii poskytla spoločnosť Buffa Software

Komentuj!

O autorovi

K videohrám som mal pozitívny vzťah už ako 8 ročný chalan, ktorého zaujali TV videohry na žlté cartridge, na ktorých začínalo veľa hráčov. Neskôr som presedlal na PP06 a na 386, pri ktorých som strávil celé dni a hrával známe hry ako Golden Axe, Ugh! a Prehistorik. Tie považujem aj v dnešnej dobe za tie najlepšie. Ku konzolám a najmä k PlayStationu som sa dostal okolo roku 2010, kedy som spoznal Nathana Drakea a jeho príbehy v sérii Uncharted. Medzi moje koníčky patrí hranie videohier, novinky zo sveta IT, fotografovanie a americký futbal. Na prvom mieste je však rodina.

Súvisiace príspevky