Register

A password will be e-mailed to you.

Sú notebooky a notebooky. Poznáte to. Základný model s cenovkou okolo 300€, ktorý si kúpite preto, aby ste na ňom mohli pozerať filmy a seriály, surfovať po internete, prípadne robiť projekty do práce. Za relatívne málo peňazí dostanete pravdepodobne adekvátnu porciu muziky, avšak zázraky čakať nemožno. No a potom sú tu notebooky, ktoré stoja úplne niekde inde. Vôbec nie je problém prekročiť sumu 1000€, no bežné sú aj mašiny za viac ako 2000€. Áno, nejde o lacnú zaležitosť, no ak chce niekto poriadny stroj, ktorý toho dokáže viac, bez väčšej investície sa nezaobídete. A práve do kategórie drahých notebookov patrí aj ASUS ZenBook Pro Duo UX581G, ktorý sa pohybuje v cenovej relácii okolo 3000€. Je však tento notebook hoden svojej cenovky?

Mnoho z vás sa pravdepodobne pred malou chvíľou chytilo za čelo a položilo si otázku, prečo za notebook dať tak obrovskú kopu peňazí, keď desktop s poriadnym výkonom možno mať za polovicu, prípadne za tretinu. Nemožno však porovnávať tieto dve kategórie, a to ani napriek tomu, že notebook je často vnímaný ako PC na cesty. ASUS ZenBook Pro Duo toho totiž ponúka naozaj mnoho a ťažko na ňom hľadať okrem už spomínanej cenovky nejaký zásadný zápor.

Balenie

V niektorých prípadoch môže byť prvý pohľad na nejakú vec nepresný, skreslený, prípadne úplne nesprávny. Podobne je na tom aj ASUS ZenBook Pro Duo UX581G, ktorý má na prvý pohľad obyčajnú krabicu, ktorá vôbec neevokuje, že sa vo vnútri nachádza prémiové zriadenie. V tomto prípade však ASUS siahol po balení alá ruské matriošky, takže vo vnútri prvej krabice nájdete ešte ďalšie dve. A tie v porovnaní s tou prvou ihneď dávajú najavo, že máme tú česť s niečim špeciálnym.

Samozrejme, balenie nie je až tak veľmi dôležité, no pri zariadení s cenovkou zhruba 3000€ skrátka chcete, aby to bolo vidieť, nech už sa bavíme o samotnom notebooku, balení, a podobne. Aby sme však prešli k tomu, čo okrem notebooku v spomínaných krabiciach nájdete. Keďže ide o prenosné zariadenie, chýbať nemôže 230W nabíjačka, no okrem toho dostanete aj prídavnú dlaňovú opierku a ASUS pero, ktoré ocení mnoho potenciálnych majiteľov. Oceňujem, že krabica, kde sa nachádza notebook je riešení tým štýlom, že keď ju otvoríte, notebook sa jemne zodvihne a vy ho teda nemusíte z krabice vyklápať, či nejako ťažko dolovať. Drobnosť, ale užitočná.

Technické parametre

CPU: Intel® Core™ i7-9750H, 2,6GHz šesťjadrový Turbo Boost (až 4,5GHz) a 12MB cache
GPU: NVIDIA® GeForce RTX™ 2060, 6GB GDDR6 VRAM
RAM: 16GB, 2666MHz DDR4
HDD: 512GB PCIe® x2 SSD
OS: Windows 10 Pro
Displej: 15.6” OLED 4K (3840 x 2160) 16:9 dotyková obrazovka, 5mm-tenký rám s 89% pomerom obrazovky k telu, 178° široký pozorovací uhol, 100% DCI-P3
ScreenPad Plus: 14” 4K UHD (3840 x 1100) dotykový displej, 178˚ široký pozorovací uhol
Farba: Celestial Blue
Rozmery: 2,4cm x 35,9cm x 24,6cm (v x š x h)
Váha: 2,5kg

Vyhotovenie a konektivita

Nakoľko sa bavíme o prémiovom zariadení, musí tomu odpovedať i jeho vyhotovenie. To je príkladné, každý jeden kus pekne lícuje a skutočne som v tomto smere nenarazil na žiaden nedostatok spôsobený vo výrobe. Telo notebooku je vyhotovené z hliníka, takže naozaj máte pocit, že je pred vami stroj, na ktorom si niekto dal záležať. Pochváliť musím aj farebné prevedenie Celestial Blue, ktoré vyzerá naozaj dobre. Ocenil by som však lepšiu povrchovú úpravu horného veka, pretože tá prítomná skutočne nie je veľmi odolná voči odtlačkom prstov. Čistenie je však bezproblémové, čo chválim.

ZenBook Pro Duo spĺňa aj najnáročnejší vojenský štandard MIL-STD 810G, takže sa netreba báť, že by vás notebook zradil v náročnejších podmienkach. Samozrejme, klince s ním zatĺkať nemožno, notebook ani nie je žiadna nepriestrelná vesta, ako by slovíčko “vojenský” mohlo naznačovať, no to, snáď, nikto ani neočakáva.

Čo sa konektivity týka, notebook v tomto smere možno až na jednu pripomienku pochváliť. Nájdete tu dva USB 3.1 Gen 2 porty typu A, jeden Thunderbolt 3 USB-C port, 3.5mm jack a HDMI 2.0, čiže v podstate všetko potrebné. Osobne by som ale prijal aj čítačku pamäťových kariet, ktorá mne veľmi chýbala. Na druhej strane, nechýba podpora pre Wi-Fi 6 s technológiou Gig+, prítomná je aj infračervená kamera slúžiaca na prihlasovanie, zabudovaný je i asistent Alexa, no notebook si rozumie aj s Cortanou. Priaznivcov audia poteší nápis, ktorý nájdu na prednej hrane, kde nájdete certifikáciu od harman/kardon. Tešiť sa možno na vyladený audio software a “inteligentný” zosilňovač. Do akej mieri je toto tvrdenie pravdivé ťažko povedať, no zvuk notebooku je naozaj dobrý a uspokojí aj náročnejších užívateľov.

Dva displeje v praxi

Azda najväčším lákadlom ASUS ZenBook Duo Pro sú dva displeje. Hoci iba jeden je hlavný a druhý je takzvaný ScreenPad Plus, nenašiel som nič podstatné, čo by mi druhý displej neumožňoval. Čo sa týka oboch displejov, ide o 4K panely, pričom hlavný je typu OLED, no a sekundárny si musí vystačiť s technológiou IPS.

Prvá vec, ktorá ma pri zapnutí notebooku napadla bolo vau. Absolútne fantastický displej, ktorý okamžite vyvolá wow efekt, pričom nezáleží na tom, či ste nenáročný používateľ, alebo fajnšmeker. Vynikajúce farebné podanie, skvelý kontrast, pozorovacie uhly a aby toho nebolo málo, je plne dotykový. Zo všetkých notebookov a monitorov, ktoré sa mi za ostatné roky dostali do rúk je práve panel v tomto notebooku jednoznačnou jednotkou. Výborne si vedie aj sekundárny displej a pokiaľ skutočne nebudete svoju pozornosť zameriavať na porovnávanie, ani si neuvedomíte, že nejde o OLED ale IPS panel.

Omnoho dôležitejšie však je, že druhý displej je vynikajúci spoločník. Či už radi upravujete fotky, striháte video, prípadne popri práci potrebujete mať niečo ďalšie dôležité pod kontrolou, pokojne si môžete danú vec otvoriť na druhej obrazovke a situáciu máte pod kontrolou. Okrem toho sú tu natívne aplikácie pre druhý displej, takže si môžete stiahnuť aplikáciu pre Spotify a mať ovládanie hudby po kontrolou po celý čas počúvania. Vedľa toho si navyše ešte môžete otvoriť kalkulačku, prípadne niečo iné, takže nie ste obmedzený iba na jeden ovládací prvok. Samozrejme, pre plnohodnotné využitie druhého displeja je nutná podpora danej aplikácie či programu, no mne fungovalo takmer všetko. Jediný “problém” som mal s Lightroomom, kde vyvolávam fotografie z RAW formátu, pretože nebolo možné jednotlivé panely programu oddeliť a presunúť na druhý displej, ako napríklad v prípade Photoshopu. Asi by to aj bolo menej praktické, no podstatné je to, že to v čase testovania nefungovalo.

Už skôr som spomínal pribalené pero, vďaka ktorému môžete na oboch displejoch písať do poznámkového bloku svoje zápisky, či potrebné informácie. Na oboch displejoch funguje pero bez zaváhania, no písanie na ScreenPade je predsa len pohodlnejšie, pretože píšete na plochu pod rukou a nie kolmo na ruku. Mnohým sa možno môže zdať druhý displej ako gimmick, alebo iba reklamné lákadlo, avšak ide o skutočného pomocníka, ak je funkcionalita dobre premyslená. A v prípade notebooku ASUS ZenBook Pro Duo tomu tak je.

Ide o zvyk

Druhý displej, samozrejme, zaberá časť spodnej strany, takže sa klávesnica, logicky, musela presunúť bližšie k spodnému okraju. To znamená, že aj trackpad sa musel presunúť a nájdete ho tým pádom v pravom dolnom rohu. Možno sa teraz mnoho z vás chytá za hlavu, že tým pádom bude absentovať numerická klávesnica, no jednoduchým pridržaním plochy trackpadu v pravom hornom rohu aktivujete numerickú klávesnicu, a tým pádom je po probléme. Ak už numerické klávesy potrebovať nebudete, jednoducho ich vypnete a budete trackpad využívať ako štandardný touchpad. Keďže je klávesnica posunutá úplne k spodnému okraju a ten je pomerne vysoký, oceníte skôr spomínanú dlaňovú opierku, ktorú jednoducho priložíte k notebooku a prirodzene si tak predĺžite notebook o miesto na komfortné položenie dlaní. Osobne som nemal problémy ani bez opierky, avšak pre väčšinu zákazníkov pôjde o neoceniteľnú pomôcku.

Uspokojí aj hráčov?

ASUS ZenBook Pro Duo vzhľadom na svoju hardwarovu výbavu nemá problém ani s najnovšími hrami, ktoré rozbehne bez najmenších problémov. Je pravdou, že 4K rozlíšenie a plné detaily nemožno dosiahnuť v každej hre, no treba brať na zreteľ, že sa nebavíme o hernom notebooku. Bez problémov však tento stroj možno využívať aj na hranie. Pod kapotou sa totiž ukrýva Intel Core i7-9750H, grafická karta GeForce RTX 2060 a 16GB RAM. Vzhľadom na túto skutočnosť som ocenil, že notebook má dobre vyriešené chladenie a ani pri záťaži nie je zbytočne hlučný, ako mnohé herné notebooky, ktoré vyložene hučia.

Do koča i do voza

Notebook ASUS ZenBook Pro Duo je vynikajúci stroj, ktorý výborne vyzerá, má vynikajúci displej, no a navyše je premyslený, výborne skonštruovaný a nemá v podstate žiadne zásadné slabiny. Áno, cena zaň je naozaj vysoká, no to nemožno považovať za nedostatok samotného notebooku. Spomínal som, že horné veko je náchylnejšie na odtlačky prstov, no to nie je niečo, čo vám znepríjemní používanie. Podobne to je aj v prípade absencie slotu na pamäťové karty.

Perfektný pracovný nástroj, štýlový spoločník, pokojne aj herný stroj, ZenBook Pro Duo sa naozaj nezľakne žiadnej výzvy. Od ASUSu som už testoval niekoľko notebookov rôznych tried, no práve dnes recenzovaný stroj je bezpochyby to najlepšie, čo sa mi od tohto taiwanského výrobcu mal v rukách.

Notebook na recenziu požičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS ZenBook Pro Duo UX581G - Jeden displej nestačí
ASUS ZenBook Pro Duo je vynikajúci stroj, ktorý splní to, čo od neho budete požadovať. Po všetkých stránkach vynikajúci produkt, ktorého masovému rozšíreniu bráni iba vysoká cena. Toto je totiž špička v portfóliu tohto taiwanského výrobcu.
Pozitíva
  • Displeje, ich kvalita a využitie
  • Kvalitné dielenské spracovanie, dizajn
  • Funkcionalita
Negatíva
  • Horné veko náchylné na odtlačky
  • Chýba čítačka pamäťových kariet
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!