Register

A password will be e-mailed to you.

Pri oslave narodenín úplne prvej PlayStation dorazila na trh miniatúra, ktorá ponúkla predinštalovaných 20 hier a 2 ovládače, pričom cieľom bolo zahrať hráčom na nostalgickú strunu. Od uvedenia do predaja ubehol mesiac a táto konzola už po druhý raz zmenila cenu.

PlayStation Classic síce nie je prvou retro konzolou na trhu, nakoľko ju predbehlo Nintendo s Nintendo Classic Mini: NES a Nintendo Classic Mini: SNES, no bezpochyby je tou najkontroverznejšou. Ono všeobecne je problém vydať takéto zariadenie, nakoľko sa, samozrejme, nedá zavďačiť každému, no hráčom asi najviac vadila ponuka 20 predinštalovaných hier.

Chýbajú v nej totiž hity, ktoré hráči brali za, povedzme, samozrejmosť. Žiaden Tony Hawk’s Pro Skater, Gran Turismo, Crash Bandicoot, Driver, MediEvil, WipEout a mnoho, mnoho ďalších hier, ktoré neodmysliteľne patria medzi to najlepšie, čo sme si mohli na pôvodnej PlayStation zahrať v zozname skrátka nie sú. Nikto však akosi nepomyslel na to, že licencie na dané hry by boli omnoho drahšie, než si vôbec dokážeme predstaviť a tým pádom by bola omnoho drahšia i samotná konzola. To je však téma, o ktorej by sa dalo rozprávať veľmi dlho.

S PlayStation Classic sa však spája i ďalší problém, ktorý je pravdepodobne ešte o niečo zásadnejší. Tým sú samotné hry, respektíve ich verzie. Kedysi sme totiž mali odlišné obrazové normy (PAL v Európe, NTSC v Amerike a Japonsku), ktoré sa odlišovali obnovovacou frekvenciou. U NTSC to bolo 60Hz, pri PAL formáte zasa 50Hz. A tu je kameň úrazu, pretože niektoré hry v konzole sú NTSC verzie a niektoré zasa PAL verzie. Pri PAL verziách dochádza vďaka tomu k ich spomaleniu, čo si niekto uvedomiť nemusí, no pre niektorých je to neprekonateľná prekážka. Asi najvýraznejšie je to vidieť pri titule Grand Theft Auto, ktorý vďaka tomu naozaj trpí.

PlayStation Classic – Hranie plné spomienok | somhrac.sk

Nech už sa zaraďujete medzi priaznivcov alebo odporcov, PlayStation Classic je skrátka konzola, ktorá slúži na zaspomínanie si. Nie je to primárny herný systém, takže niektoré nedostatky jej možno odpustiť. Navyše teraz, keď jej cena klesla na tretinu tej pôvodnej. Ešte pred mesiacom bola totiž PlayStation Classic dostupná za 99.99 €, no dnes už ju môžete kúpiť za 29.99 €. Áno, voči hráčom, ktorí si ju kúpili iba nedávno je to pomerne nefér, avšak tým, ktorým prekážala pôvodná cena teraz už nič nebráni v tom, aby sa aspoň na niekoľko hodín presunuli o zhruba 20 rokov naspäť a okúsili, aké hry sme hrávali kedysi. My sme si tento výlet do minulosti celkom užili, takže prečo by ste nemohli aj vy, všakže?

Komentuj!