Register

A password will be e-mailed to you.

Výrobca počítačov Hewlett-Packard bol väčšinou spájaný s pracovnými, alebo obyčajnými multimediálnymi počitačmi a notebookmi. To sa však zmenilo začiatkom leta 2016 kedy predstavil svoju sériu Omen. Od tej doby sa snaží dostať do povedomia hráčov a zaradiť sa po bok ASUSu, alebo MSI so svojou sériou herných desktopov a notebookov. Darí sa mu to? Niečo naznačí aj naša recenzia notebooku HP Omen 17.

Do rúk sa nám dostal naozaj impozantný kus hardvéru z dielne HP. 17 palcový herný notebook Omen druhej generácie. Po dizajnovej stránke sa oproti prvej generácii vôbec nič nezmenilo, HP len vymenilo vnútorné komponenty za novšie, lepšie. Notebook sa predáva v rôznych konfiguráciách, recenzovaná verzia nesie označenie 17-an108nc. Oficiálna tabuľka od HP vyzerá následovne

číslo produktu4KB01EA
Názov produktuOMEN by HP – 17-an108nc
CPUIntel® Core™ i7-8750H (základná frekvencia 2,2 GHz, max. 4,1 GHz s Intel® Turbo Boost, 9 MB cache, 6 jadier)
ČipsetIntel® HM370
RAM16 GB DDR4-2666 SDRAM (2x 8 GB)
GPUGrafická karta NVIDIA® GeForce® GTX 1070 (8 GB GDDR5)
Pevný diskSSD 512 GB PCIe® NVMe™ M.2
HDD 1 TB 7200 ot./min
Displej43,9cm (17,3″) displej IPS 144 Hz s rozlišením FHD (1 920 x 1 080), WLED podsvietenie, antireflexná úprava
KlávesnicaPlnohodnotná klávesnica s numerickými klávesami, 4zónovým podsvietením a technológiou NKRO
Bezdrôtová funkcionalitaIntel® Wireless-AC 9560 802.11b/g/n/ac (2×2) Wi-Fi® a Bluetooth® 5
Externé porty1 port Thunderbolt™ 3 (40 Gb/s, DP1.2, HP Sleep and Charge); 3 porty USB 3.1 Gen 1 (1 port HP Sleep and Charge); 1 port mini DisplayPort™; 1 port HDMI; 1 port RJ-45; 1 kombinovaný výstup pre sluchadlá a mikrofon; 1 vstup pre mikrofón
Rozmery42,3 x 30,4 x 3,3 cm
Hmotnosť3,78 kg
Adaptér230 W
Batéria8článková Li-ion (86 Wh)
Výdrž pri bežnom používaníAž 14 hodin a 15 minut
ZvukBang & Olufsen, dva reproduktory, HP Audio Boost, podpora DTS Headphone:X™
OSWindows 10 Home 64-bit

Tu sa však v HP trochu pomýlili. Displej Omenu 17 má totiž iba 120 Hz. Je možné že samotný panel zvláda 144 Hz, len je potrebné odomknúť nastavenia v systéme, no túto možnosť som nikde nenašiel. Avšak aj to je krásna hodnota a je to práve displej, ktorý je srdcom a lákadlom tohoto notebooku. K tomu prirátajte G-Sync funkcionalitu a človek, ktorý si na to zvykne, už nebude chcieť hrať na ničom inom. Podsvietenie je rovnomerné, pozorovacie uhly sú vďaka IPS technológii veľké a aj obyčajné FullHD rozlíšenie poskytne dostatočnú jemnosť pre hranie.

Maty

Je pravda, že užívateľ by už v dnešnej dobe mohol automaticky očakávať 4K rozlíšenie, no HP radšej stavilo na vysokú obnovovaciu frekvenciu. A prvý 4K monitor s 120 Hz nie je na trhu ani rok a potrvá ešte dlho, než budú mať notebooky ale aj klasické herné počítače, dostatočný výkon aby to utiahli. Avšak späť k samotnému Omenu. Spracovanie notebooku je kvalitné, nikde nič nevŕzga, nikde sa nič nehýbe. Absencia internej mechaniky tomu len pomohla. Napájací zdroj má výkon 230W a je relatívne menší a praktický. Hlavne čo sa týka výšky.

V zadnej časti notebooku nájdeme dva pomerne veľké prieduchy, ktoré sa starajú o odvod tepla z procesoru a grafickej karty. Napravo je slot pre napájací zdroj, dva klasické USB porty a indikátor aktivity pevného disku. Naľavo je port pre Kensington zámok, Thunderbolt port, HDMI port, LAN adaptér, klasický USB port, USB-C port, vstup pre slúchadlá a mikrofón a slot na SD karty. Celý systém je pripravený na pripojenie moderných VR headsetov ako Oculus, alebo HTC Vive.

Left

Predná časť obsahuje dva Bang & Olufsen reproduktory. Tie hrajú relatívne nahlas a čisto. Prekvapia aj podaním basov, no stále zamrzí absencia aspoň menšieho subwooferu, ktorý by hrám, alebo filmom dodal ďalší rozmer. Taktiež platí, že umiestnenie reproduktorov by mohlo byť vhodnejšie. Takto hrajú smerom do stola, alebo do plochy na ktorej je notebook položený a strácajú na hlasitosti. Stále však hrajú decentne v rámci danej cenovej kategórie.

Čo sa týka výkonu, nemusíte sa báť že nevyužijete frekvenciu 120Hz, ktorou oplýva monitor tohoto notebooku. Grafický akcelerátor nVidia GeForce GTX 1070 s 8GB GDDR5 pamäťmi postačí na 80+ snímkov za sekundu pri najvyšších nastaveniach v najnovších hrách. Pokiaľ budete chcieť dosiahnúť vytúžených 120+ snímkov, budete sa musieť spokojiť s o niečo nižšími, avšak stále dosť vysokými nastaveniami. Moje testovanie zahŕňa hranie 10 minút v exteriéroch na najvyšších nastaveniach.

GTX 1070

Čo sa týka teploty grafického čipu, ani v dlhodobej záťaži nevystúpal nad 75°C. To je výborná správa, keďže to necháva priestor na zvyšovanie taktov. To sa už nedá povedať o použitom procesore. Intel® Core™ i7-8750H je totiž impozantný kus silikónu. Obsahuje 6 fyzických jadier s podporou multithreadingu, je vyrábaný 14 nm procesom a jeho základná frekvencia je 2.2GHz, s podporou Turbo až do 4.1GHz.

A hoci ho pri hraní skutočne náročných hier vyťažíte približne na polovicu pri všetkých jadrách, tak sa neskutočne zahrieva. A to až do bodu keď pri hraní Forza Horizon 4 a záťaži len 60% prekročil 90°C. A nielen to. Nadmerne sa zahrieva aj pri bežnom používaní, kedy teplota ľahko preskočí 70° a noteboook vám to dá na známosť svojim vrčaním. Samozrejme, že ventilátory sú koncipované na rýchly odvod tepla a tak môžu byť hlučnejšie, no sú účinné, čo sa týka grafického čipu. No hluk vydáva naozaj veľký. Je to vlastne jediný problém na ktorý som narazil pri testovaní. Po týždni som si síce zvykol na hluk aj pri prezeraní obyčajného webu, no nie je to nič ideálne. Za to však môže konkrétny kus procesoru.

Forza
Forza Horizon 4 Benchmark

Bohužiaľ, problém s prehrievaním procesoru i naďalej pokračoval. HP má síce vstavanú CoolSense utilitu, ktorá by vám mala upraviť otáčky ventilátora a takty procesora poďla nejakého zvláštneho algoritmu, ktorý berie do úvahy polohu zariadenia, ani to však nepomohlo. To mi nedalo a začal som pátrať. Zistil som, že tento konkrétny model má u niektorých kusov problém s priehrievaním a sťažuje sa na to veľa užívateľov, takže nepomôže ani výkonný ventilátor. Odvod tepla medzi čipom a rebrovaním skrátka nie je účinný a Intel trpel týmto problémom už od doby, kedy od dôb Ivy Bridge používa nekvalitný teplovodivý materiál medzi čipom a heat spreaderom. Pokiaľ sa vám stane že narazíte na podobne nevydarený kus, stačí vám notebook reklamovať.

Čo sa týka miesta na vaše dáta, budete ho mať viac než dosť. 512GB SSD disk slúži pre váš operačný systém a poslúži vám pokojne aj na ukladanie vašich obľúbených hier pre ich rýchle spúšťanie a loading. Tomu sekunduje 1TB HDD disk s rýchlosťou 7200 otáčok za minútu, takže aj keď si na neho budete ukladať dáta a nejaké menej náročné, alebo menej hrané hry, stále poskytne dostatočnú rýchlosť aby všetko bežalo svižne.

Hry
Max. detaily, 1920×1080

K tomu stačí doplniť 16GB DDR4-2666 pamäte, ktoré si môžete rozšíriť a máte mašinu, na ktorej si ešte dlhú dobu zahráte najnovšie hry na vyšších detailoch. Keď sa k tomu poziete na klávesnicu, uvidíte že má nastaviteľné RGB podvietenie. Nielen že dokážete regulovať jas a farbu, no celá klávesnica je rozdelená na 4 sektory, ktoré si môžete nastaviť samostatne. Na ľavej strane nájdete aj 6 funkčných programovateľných kláves. To však posúva celú klávesnicu trochu napravo a veľakrát sa mi stalo že namiesto Esc som mačkaj programovateľnú klávesu P1. Samotné klávesy sú inak príjemné na stláčanie.

Toto všetko si však odnáša daň v podobe vcelku vysokej doporučenej koncovej cene, ktorá sa pohybuje na úrovni 1 909€ (49 490 Kč). Avšak je to daň za prenositeľnosť a skladnosť vašej hernej zostavy. Aj keď sa jedná o impozatný kus hardvéru, od nákupu vás môže odradiť práve vysoká cena spolu s možnosťou že sa k vám dostane kus s chybným procesorom. Odhliadnuc od toho však musím skonštatovať, že sa HP chytilo správneho konca a predviedlo notebook s kvalitným spracovaním, príjemným dizajnom a nádherným displejom.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

HP Omen 17 - Vrčiaca beštia
HP Omen 17 je krásny a výkonný herný notebook s ktorým sa HP vrátilo medzi výrobcov kvalitných herných notebookov. Síce ho trápia malé neduhy a vyššia cena, no oslní vás kvalitou displeja a svojim spracovaním.
Pozitíva
  • Grafický výkon
  • Nádherne spracovaný displej
  • Kvalita spracovania
Negatíva
  • Hlučnosť a vysoké teploty
  • Cena
4.3Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!