Register

A password will be e-mailed to you.

V prvom dieli nášho zombie špeciálu sme sa vám v úvode pokúsili čiastočne osvetliť pozadie takzvaného zombie fenoménu v pop kultúre a ukázali niekoľko zásadných videoherných titulov. V tejto druhej časti nielen dokončíme zoznam zvyšných zombie videohier, ktoré stoja za pozornosť, ale sa opäť v úvode bližšie zameriame na obdobie vzniku tohto fenoménu, ktoré sa datuje približne na koniec šesťdesiatych rokov minulého storočia.

V roku 1968 totiž vznikol čiernobiely film Noc živých mŕtvych, natočený s neznámymi hercami, ktorý pôsobil ako dokument sledujúci osudy siedmych ľudí, nachádzajúcich útočisko pred nemŕtvymi na opustenej farme. Hlavným posolstvom filmu bola téma zdanlivo pevnej ľudskej spoločnosti, ktorá však nečakane ľahko podľahne iracionálnym silám. Hlavní hrdinovia sa totiž nebránia len útokom zombie, ale aj bojujú aj medzi sebou. Film odráža obrovský spoločenský kvas v Amerike na konci 60.tych rokov, ktorý sa odvtedy preniesol do celého sveta. Silný účinok filmu pramenil najmä zo spôsobu, akým tvorcovia popreli dovtedajšie konvencie žánru. Ale aj z toho, ako prekvapivo odrážal bežnú ľudskú realitu vzájomných vzťahov. Film Noc živých mŕtvych, ktorý vyniesol dávno mŕtvych ľudí zo zaprášených krýpt a odľahlých sídiel priamo do našej reality, tak započal celú novú éru nielen filmového hororu. Išlo o prelomové dielo tohto žánru v rámci celej popkultúry a definoval ho aj v oblasti videohier.

Z početných filmových hororov, ktoré začali vznikať takmer okamžite po úspechu Noci živých mŕtvych, stojí iste za pozornosť druhé zásadné dielo, ktoré v roku 1978 opäť nakrútil režisér George A. Romero pod názvom Úsvit mrtvých.

Vo filme sa totiž opäť okrem samotného hororového námetu objavuje silný sociálny podtext a kritika spoločnosti. Hordy zombie, obliehajúce supermarket, sarkasticky okomentuje jeden z hlavných hrdinov: “Robia len to, čo najradšej robili za svojho života. Tlačia sa na svoj vysnívaný tovar v obchode.” Zveličovanie a satira sa tak stávajú dôležitým aspektom aj ďalších diel tohoto žánru.

Aj dnes totiž tvorcovia videohier často prenášajú zombie do našej reality a súčasnosti a zvyšujú tak účinnosť svojich výtvorov na koncového užívateľa. V hrách sú tiež často nepriamo kritizované spoločenské pomery, či psychologické aspekty medziľudských vzťahov. Účinok na diváka, či hráča je totiž predsa len vyšší, keď vie, že sa príbeh odohráva v našej realite a nie niekde ďaleko medzi šamanmi na Haiti, či niekde v minulosti na nejakom zapadnutom šľachtickom sídle. Iste nie je náhoda, že drvivá väčšina hier v tomto zozname je tiež vytvorená v tomto duchu.

Deadlight (2012)

Deadlight je príbehovo zasadený do postapokalyptického sveta 80.rokov minulého storočia, konkrétne do Seattlu v roku 1986. Zem bola zdevastovaná záhadnou chorobou a vy musíte nájsť svoju ženu a dcéru. Príbeh vás postupne sprevádza bolestnými spomienkami hlavného hrdinu, ktoré sa postupom času stávajú čoraz viacej depresívnejšími.

Hra je žánrovo vlastne klasická 2D plošinovka, v ktorej sa behá, skáče, šplhá a vyhýba sa nepriateľom. V Deadlight je však potrebné riešiť aj enviromentálne hádanky, bojovať o svoj život, hľadať svojich blízkych a odpovede na príčinu katastrofy. Zážitok umocňuje aj veľmi špecifické vizuálne spracovanie. Všetko je rozborené, zničené a v troskách. Boj so zombie je vždy dobrovoľný, ale občas sa nedá vyhrať. Nemŕtvym je často lepšie sa vyhýbať. Hlavný hrdina síce nájde aj zbraň, ale munície je nedostatok. Takže je často nutné nastražiť pasce, alebo odlákavať nepriateľov pomocou posmeškov alebo pískaním.

V roku 2016 vyšla nová verzia hry s podtitulom Director’s Cut, ktorá okrem niekoľkých menších vylepšení pridala do hry i režim Survival Arena, v ktorom hráč čelí hordám nemŕtvych a musí prežiť čo najdlhšie.

Dead Rising (2006 -2016)

Dead Rising vyšiel pôvodne exkluzívne iba pre Xbox 360 v roku 2006. Na všetky ostatné platformy sa dostala až o dlhých desať rokov neskôr. Išlo o prvý diel série hororových akčných adventúr z pohľadu tretej osoby, v ktorej ste sa ocitli v úlohe novinára Franka Westa v armádou uzavretom meste Willamette v Colorade. V meste sa vyskytla zombie epidémia a práve Frank West musí vypátrať, prečo k tomu prišlo. Čas v hre ubieha veľmi rýchlo. Jedna hodina reálneho času je dvanásť hodín v hre, takže aj keď máte na vyšetrovanie 72 hodín, reálne to musíte stihnúť iba za šesť. Špecialitou tejto hry sú aj zbrane, ktorých obsahuje viac než 250. Na boj v Dead Rising je totiž možné použiť prakticky čokoľvek. Od obyčajnej panvice až po lavičku, pričom všetko má rozdielny účinok. K doplneniu zdravia slúžia obyčajné potraviny alebo nápoje  a zlepšovanie bojových schopností je riešené cez čítanie kníh alebo časopisov. Nasledujúce diely série obsahujú rovnaké herné mechaniky s výnimkou hlavného hrdinu, ktorý je vždy iný. Novinár Frank West sa vrátil až v zatiaľ poslednom, štvrtom dieli, ktorý vyšiel v roku 2016.

Zombie Driver (2009)

Ako už napovedá samotný názov hry, Zombie Driver sa doslova vezie na populárnej vlne zombie hier. Hlavnou náplňou tejto hry je plnenie rozličných misií formou jazdy autom po meste, záchrany preživších alebo zabíjania zombie. Príbeh začína chemickou katastrofou, pri ktorej je väčšina obyvateľov mesta premenená na zombie. Hráč je ako taxikár jeden z mála preživších a tak sa musí snažiť vyriešiť situáciu. Zombie sa dajú jednoducho prejsť autom, alebo aj zastreliť rôznymi zbraňami, ktoré sa postupne vylepšujú, rovnako ako auto. Postupne sú však k dispozícii aj nové, účinnejšie typy vozidiel. K hre neskôr vyšiel aj datadisk s podtitulom Blood Race (2010), v ktorom sa likvidujú okrem zombie už aj preživší ľudia, pretože sa dostali do vzájomného konfliktu.

Dead Island (2011 – 2013)

Dead Island začína klasicky a to neznámou vírovou nákazou. Prebúdzate sa v hotelovej izbe na krásnom tropickom ostrove Banoi, ale po chvíli zisťujete, že sa celý ostrov hemží oživlými mŕtvolami. Neskôr sa od ostatných preživších dozviete, že ste voči nákaze imúnni a tak je len na vás, aby ste túto apokalypsu nejako zvrátili. Môžete si zvoliť zo štyroch hrateľných charakterov s rozdielnymi vlastnosťami, ktoré sa prejavujú hlavne v štýle boja.

V hre sa tiež zbierajú skúsenostné body pre vylepšovanie vybranej postavy, ale hlavný dôraz je kladený na zbrane. Všetky chladné zbrane je nutné opravovať, pretože sa používaním poškodzujú. V Dead Island máte možnosť nachádzať aj množstvo rôznych predmetov, z ktorých sa dajú podľa príslušných návodov vyrábať rôzne unikátne zbrane. Na pôvodnú hru o dva roky neskôr nadviazal standalone datadisk s podnázvom Riptide (2013).

How to Survive (2013 – 2016)

How to Survive (2013) sa odlišuje od zvyšných hier  v tomto výbere tým, že je to na prvý pohľad diablovka videná z izometrického pohľadu. Na ostrove neďaleko Kolumbie došlo za neznámych okolností k nehode, v dôsledku čoho zahynulo veľa ľudí. Prežilo len zopár a vy ste samozrejme medzi nimi. Od klasických akčných RPG hier sa How to Survive odlišuje výraznými survival prvkami. Hlavnou náplňou tejto hry je totiž prežiť v nehostinnej divočine, obývanej nemŕtvymi. Aby ste prežili, nezaobídete sa bez vylepšovania zbraní a uspokojovania základných životných potrieb, ako sú jedlo, voda a spánok. Na pomoc neskôr získate takzvanú Príručku pre prežitie. Okrem hľadania zásob potravín, vody a prístrešku si tiež musíte sami vyrábať predmety a výzbroj.

V How to Survive 2 (2016) je crafting ešte dôležitejší, pretože je na ňom v podstate postavená celá hrateľnosť. Stále zostáva dôležité aj plnenie úloh, ale rovnako je nutné vybudovanie tábora pre preživších.

Zombie Night Terror (2016)


Zombie Night Terror kombinuje pôvodnú hrateľnosť a mechaniky hry Lemmings so zombie tematikou. V tomto svete, vytvorenom v pixel-artovom štýle velíte celej armáde zombie, ktorú je však potrebné neustále navádzať do cieľa. V ceste vašej horde stoja okrem klasických prekážok aj obrancovia z radov preživších ľudí, ktorí strieľajú po vašich zombie. Vaši zverenci však tiež môžu uhryznutím infikovať ľudských nepriateľov a rozširovať postupne tak svoje rady. Samotných zombie je viacero typov, od zombie-siláka až po zvláštny typ zombíka, ktorý je zasadený na jedno miesto, aby navigoval zvyšok hordy iným smerom. Na velenie sa používajú jednorazové príkazy typu “bež!”, “skoč!” alebo “vybuchni!”. Tieto príkazy sa dajú aplikovať aj na špeciálnych zombíkov, na ktorých majú unikátny efekt. Okrem priameho likvidovania brániaceho sa obyvateľstva by mala horda zombie myslieť aj na získavanie zelených sudov, vďaka ktorým bude môcť striekačkou nakaziť aj neinfikovaných ľudí.

Zombie Night Terror ponúka celkovo 40 úrovní od samotných tvorcov a ďalšie úrovne si môžu hráči vytvárať sami v editore.

DayZ (2013 – 2017)


DayZ je mixom realistickej strieľačky z pohľadu vlastných očí, MMO a survival hry, ktorá sa odohráva v otvorenom post-apokalyptickom svete. V ňom sa musíte snažiť hlavne o jedno: prežiť čo najdlhšie. Je samostatnou verziou úspešnej modifikácie pre vojenský simulátor ARMA 2 od českého vývojárskeho štúdia Bohemia Interactive. Ocitáte sa v Černarusi, vo fiktívnom postsovietskom štáte, kde neznámy vírus premenil väčšinu populácie v krvilačné zombie. V týchto troskách civilizácie si musíte obstarať vodu, jedlo, zbrane či lieky. Pretože len tak môžete čeliť drsnému svetu, ktorému vládnu nakazení. Postupom času však zistíte, že zombie nie sú jediným problémom, s ktorým sa môžete potýkať.

Popularita DayZ plynie predovšetkým z interakcie medzi hráčmi. U nich totiž nie je na prvý pohľad hneď jasné, či je niekto priateľ alebo nepriateľ. Nikdy neviete, či chce niekto spolupracovať, alebo vás zastreliť a obrať o nazhromaždené vybavenie. Tieto okamihy bývajú veľmi napäté, pretože ak vaša postava zomrie, prichádzate o všetko.
Hra ešte nie je dokončená a nie je ešte ani vo fáze beta. Súčasná alfa verzia hry je dostupná vďaka Early Access na Steame a do budúcna sa plánuje ešte veľa ďalších vylepšení. Napríklad lovenie divokej zveri, či stavanie vlastných základní. Otázne však je, či sa vôbec plnej verzie niekedy dočkáme.

Project Zomboid (2011 – 2017)

Project Zomboid je multiplatformový simulátor, ktorý je založený na podobnej filozofii ako projekt DayZ. Na rozdiel od neho je však vytvorený vo 2D grafike a je závislý, rovnako ako obľúbená hra Minecraft, od hráčskej komunity. V Projecte Zomboid je nutné sa starať o pravidelnú stravu, či spánok vášho avatara. Dôležité je však brať ohľad aj na jeho psychiku. Keď ste napríklad sami uväznení v dome zo zabarikádovanými oknami a ste len kúsok od šialenstva, proti nemu sa môžete brániť písaním denníka alebo pitím alkoholu.

Dôležitou súčasťou hry je craftovací systém, v ktorom si môžete z viacerých starých predmetov zložiť nejaký nový, alebo si dokonca postaviť vlastný dom. Môžete si variť rôzne špeciálne jedlá a vykonávať ďalšie bežné činnosti. Sami si môžete určiť, akú úlohu budete hrať v postapokalyptickom svete. Môžete napomáhať úpadku spoločnosti napríklad zákerným podpaľovaním domov, alebo sa môžete snažiť zachovať si aspoň kúsok ľudskosti. Hra je prioritne vytvorená s dôrazom na voľnosť a na tom, aby sa hráč zabavil v jej svete do sýtosti podľa vlastnej ľubovôle.

To je kompletný zoznam hier, ktoré sme vám chceli predstaviť. Na záver ešte pridávame menšiu úvahu….

Všimli ste si, že zombie infekcia je hrách takmer vždy globálna? Rútia sa celé základné štruktúry spoločnosti a už neexistujú žiadne vlády, armády, alebo zdravotníctvo. Vo videohrách prežívajú často už len jedinci alebo malé skupinky, ktoré fungujú podľa svojich, často drsných pravidiel. Hodnotový systém sa mení od základu; morálka, tak ako ju poznáme, je navždy preč. Prežijú jednoducho len ti najsilnejší. To, čo teda hráčov zrejme najviac fascinuje, je prežitie. Skrátka, už to nie je len túžba vidieť niečo hrozné ako vo filmoch, ale aj túžba si aspoň virtuálne vyskúšať, ako sa dá s týmto faktom vysporiadať. A to dokážu len videohry, vďaka svojej interaktivite. Odtiaľ asi pochádza aj súčasný rozmach a obľuba survival žánru.

Alebo má celková obľuba zombie fenoménu medzi hráčmi odzrkadľovať súčasný stav spoločnosti a jej podvedomé obavy z vlastného zrútenia? Nepripravujeme sa tak trochu na pád súčasného sveta? Zaujímavé otázky, ale odpovede na ne iste presahujú rámec tohto článku.

Komentuj!