Register

A password will be e-mailed to you.

Fenomén, zvaný „zombie“ je široko známy a obľúbený v popkultúre zhruba od polovice 20.storočia. Jeho súčasná definícia je taká, že zombie je osoba, ktorá vstala z mŕtvych, ale jej životné funkcie sa neobnovili naplno. Je to už nemysliaca bytosť, ktorá ešte pripomína človeka, ale už má výzor mŕtvoly. Zombie sa v tejto novej, popkultúrnej verzii riadi len svojimi pudmi, najmä hladom a jeho výskyt je spojený z nejakou katastrofou, najčastejšie vírusom. A takto sa nám zombie často predstavujú aj vo videohrách.

Pritom pôvodné označenie zombie, ešte predtým než sa masovo rozšírilo v kultúre, bolo iné. Z historického pohľadu sa zombie odvodzuje od kultu voodoo, v ktorom sa tak označujú ľudia, ktorí z nejakých príčin stratili svoju identitu. V tomto prípade však nešlo o mŕtvych, ale o ľudí, ktorí boli len zdanlivo mŕtvi, alebo boli do stavu zdanlivej smrti privedení zámerne. Hlavným zámerom bolo, aby svojou „smrťou“ stratili všetku identitu mohli tak slepo slúžili iným ľudom (na Haiti takzvaným šamanom), ktorí ich ovládali často cez drogy.

Keď porovnáme tieto historické fakty so súčasným pohľadom na zombie, tak nám dáva zmysel, prečo vznikol dnes tak často používaný iný výraz pre zombie: „nemŕtvy“ .  Avšak videohry, ktorým sa budem v článku venovať, sa takmer všetky prikláňajú k novej, popkultúrnej verzii tohto fenoménu, kde zombie neslúžia nikomu a ide o ľudí, ktorí mali skutočne zomrieť. Vo väčšine hier  sú privedené znovu na svet nejakou náhodnou katastrofou, alebo ako vedľajší produkt rôznych vedeckých experimentov.

Kedže článok nemá byť výberom tých “najlepších” zombie videohier, ale skôr akýmsi pokusom o komplexnejšie zhrnutie všetkých známejších a zásadnejších “zombie” titulov naprieč všetkými hernými žánrami, je rozdelený do dvoch častí.

Resident Evil (1997 – 2017)

Najznámejšou a najdlhšou sériou  v histórii videohier, v ktorej dominujú zombie,  je séria Resident Evil. Prvým diel vyšiel ešte v roku 1997 na konzolu PlayStation a patril jednoznačne do žánru, zvaného „survival horor“. Resident Evil 1 vychádzal z princípov a atmosféry svojho predchodcu, hororovej hry Alone In The Dark (1992). V oboch hrách je hrateľnosť založená na prieskume strašidelnej vily, na stiesnenej atmosfére  a na pocite opustenosti. Hráč mal strach aj z jediného nemŕtveho, pretože mal večný nedostatok nábojov a liečiv. Avšak postupom času, ako pribúdali ďalšie časti, séria tento základný koncept úplne opustila. Už v druhom a tretom dieli sa však začali hlavní hrdinovia pohybovať vo viacerých prostrediach a tak ako prvá padla za obeť stiesnená a komorná atmosféra. Postupom času a najmä prechodom do plne 3D prostredia sa v jednotlivých dieloch zvyšovala akčnosť. Pribúdali otvorené prostredia a rapídne sa zvýšil počet protivníkov, ktorými už neboli len zombie ale iné typy nepriateľov. Zo žánru survival hororu tak nakoniec zostalo len málo a v posledných dieloch sa séria začala označovať ako akčný horor. Avšak posledný diel  série, Resident Evil VII, sa vrátil k pôvodným koreňom a bol znovu v prvom rade opäť survival hororom. Táto regulárna séria však mala aj niekoľko odbočiek, ako napríklad čisto akčná strieľačka z prvej osoby Resident Evil: Outbreak, alebo ďalšie.

Dying Light (2015)

Dying Light je hrou poľského vývojárskeho štúdia Techland, ktoré je autorom aj žánrovo príbuznej hry Dead Island (2011). Dying Light je však v mnohom iný a to vďaka prítomnosti parkouru. Ten vám umožňuje sa rýchlo a obratne  dostať na takmer každé miesto v hre, či už ide o strechy, balkóny alebo iné vyvýšené miesta. Časté používanie parkouru dodáva hre veľmi svižný nádych. Dôležitou vecou v hre je aj rozdielne chovanie nepriateľov podľa rozdielneho času.  Keď sa napríklad vydáte na prieskum počas dňa, môžete počítať s tím, že zombie budú letargickí a pomalí. Zato v nočných hodinách narazíte na omnoho odolnejších a agresívnejších nepriateľov, ktorí vám vedia narobiť problémy.

Left 4 Dead (2008 – 2009)

Left 4 Dead je mix klasickej strielačky z pohľadu vlastných očí a survival hororu od slávnych Valve Corporation, ktorý je zameraný prevažne na kooperatívnú hru. Left 4 Dead už na prvý pohľad pripomína béčkové hororové filmy ale vďaka svojmu spracovaniu ide vo svete videohier o unikátny počin. Príbehové misie ponúkajú štyri kampane v piatich epizódach, ktoré je možné hrať formou hry pre jedného hráča, ale aj kooperatívne v multiplayeri. Zaujímavým prvkom online hry je takzvaný “AI Director”, kedy sa hra automaticky prispôsobuje výkonom hráčov a upravuje mapu, množstvo lekárničiek, zbraní, ale aj rozmiestnenie nepriateľov. Left 4 Dead 2 vyšla už o rok a priamo nadväzuje na prvý diel. Priniesla nové prostredia, nové postavy a viacero väčších či menších vylepšení, základný koncept však zostal nezmenený.

The Walking Dead (2012)

The Walking Dead je hororová adventúra od Telltale Games, ktorá vychádza z rovnomenného a  populárneho komiksu. Aj vizuálny štýl samotnej hry pripomína kreslený komiks, čím sa výrazne líši od iných hier v zozname. Keďže hra je typickou adventúrou, alebo ak chcete interaktívnym filmom, od tohto štúdia, tak nie je zameraná na bezhlavú likvidáciu zombie, ale hlavne na príbeh, postavy a emócie. Dôležité sú tiež hráčove rozhodnutia počas samotnej hry. Vývojári rozdelili svoju hru do piatich epizód, ktoré vychádzali postupne.

The Last of Us (2013)

The Last of Us vyšiel v roku 2013 výhradne pre platformu PlayStation 3, aby bol už v tom nasledujúcom roku remasterovaný aj pre PlayStation 4. Hra sa dá zaradiť aj do žánru post-apokalyptických hier, keďže je v nej populácia zdecimovaná vírusom a vláda sa dávno zrútila. Dvadsať rokov po vypuknutí epidémie si príroda pomaly berie späť opustené mestá. Potulujúce sa bandy tých, ktorí prežili, sa navzájom zabíjajú pre jedlo, zbrane, alebo čokoľvek iné. V tomto neľútostnom svete jeden umierajúci muž požiada svojho priateľa Joela, aby sa postaral o štrnásťročné dievča Ellie. The Last of Us obsahuje silné survival prvky, ktorý vás nútia premýšľať a využívať prostredie vo svoj prospech. Ak vystrieľate náboje v revolveri, musíte ďalej použiť improvizované dýky alebo oceľovú trubku. Predmety sa používaním opotrebovávajú a opravovať sa nedajú. The Last of Us tak oberá hráča o všetok komfort, ktorý je bežný v iných akčných videohrách.

Plants vs. Zombies (2009)

Plants vs Zombies patrí medzi tzv. tower defense hry, ktorých cieľom vždy býva zničenie všetkých postupujúcich nepriateľov stavbou budov alebo veží s rozličnými vlastnosťami. V tejto hre však za účelom likvidácie zombie musíte namiesto veží sadiť kvetiny. Do tohto zoznamu je zaradená hlavne z dôvodu výraznej odlišnosti žánru od zvyšných hier. Avšak aj v tejto hre sú hlavnými nepriateľmi zombie. V Plants vs Zombies je hracie pole rozdelené do šiestich radov a každý rad je tvorený viacerými pozíciami pre zasadenie kvetiny. Naľavo sa obvykle nachádza hráčov dom a napravo sa do neho snažia dostať krvilační zombíci. Surovinu pre sadenie kytičiek hráč získava zo slnka a z kvetín k tomu určených, tie však musí ručne zbierať.

State of Decay (2013)
 
State of Decay sa odohráva v otvorenom svete plnom zombie a vrhá hráča do reálneho sveta, kde musí sám rozhodnúť o tom, akým spôsobom prežije zombie apokalypsu. Začína sa teda budovaním základne, pokračuje sa obranou pred početnými útokmi a hľadajú sa ďalší preživší. Nutné sú aj výpravy za zásobami do širokého okolia. Keď už súčasná základňa komunite nestačí, tak nezostáva nič iné, len si nájsť novú. State of Decay je vlastne aj survival simulátor, pretože atmosféra je plná neustále hroziacej smrti. Zombie reagujú na hluk a pohyb a aj jednotlivé postavy v komunite, medzi ktorými sa dá prepínať, trpia únavou, smädom a hladom. Postavy si tiež tvoria medzi sebou rôzne vzťahy podľa toho, ako sa k sebe navzájom chovajú. Každé rozhodnutie je nezvratné a neexistuje spôsob ako zobrať naspäť. V roku 2014 vyšla remasterovaná verzia s podtitulom Survival Edition, ktorá obsahovala oba datadisky Lifeline a Breakdown a vyššie rozlíšenie.

Killing Floor (2009 – 2016)

Killing Floor vychádza z rovnomenného módu pre hru Unreal Tournament 2004, v ktorom malo až šesť hráčov za úlohu prežiť určitý počet útočiacich vĺn geneticky upravených nepriateľov. Ide v podstate o totožnú hru, len vydanú samostatne pod hlavičkou Tripwire Interactive s niekoľkými vylepšeniami. Základní princíp je veľmi podobný aj hre Left 4 Dead, ale Killing Floor má odlišný spôsob hrateľnosti a spracovania. Príbeh je iba ľahko naznačený a hlavný dôraz je kladený na prežite a likvidáciu každého nepriateľa v postupných misiách.  Mŕtvi kolegovia sa môžu zapojiť do hry vždy po konci každej vlny, kedy je tiež možné počas obmedzeného času nakupovať vybavenie v obchode. Nakupuje sa za peniaze, ktoré sa zarábajú zabíjaním nepriateľov a finančný bonus dostane aj každý hráč po skončení každej útočnej vlny.

V roku 2016 vyšiel sequel prvého dielu s názvom Killing Floor 2. Opäť sa jednalo primárne o kooperatívnu strieľačku z pohľadu prvej osoby, v ktorej bolo nutné čeliť vlnám nevydarených biotechnologických experimentov.

Tak to bolo zatiaľ prvých osem hier, ktoré sme vám chceli predstaviť. V druhom dieli nášho špeciálu si pripomenieme nielen zvyšné hry, ktoré stoja za vašu pozornosť, ale predstavíme si aj zásadné filmové diela, ktoré definovali celý tento popkultúrny žáner.

Komentuj!