Register

A password will be e-mailed to you.

V priebehu minulého roku sa spoločnosť Sony rozhodla rozšíriť svoje portfólio o príslušenstvo, ktoré primárne cieli na PC hráčov, avšak nezabúda ani na majiteľov PS5, keďže ich počet neustále rastie. Po modeloch H3, H7 a H9 sa tento rok rodina INZONE slúchadiel rozrástla ešte o modely H5 a Buds. Na prvú zmienenú novinku sa pozrieme v dnešnom teste.

Ak si zoberieme bezdrôtové modely, potom je INZONE H5 vstupným modelom. Headset H3 totiž predstavuje úplný základ a je vyložene káblový, čo dnes už veľa zákazníkov skôr odradí, i keď je tu ako bonus omnoho nižšia cena. Napriek skutočnosti, že modely H7 a H9 sú drahšie, Sony modelu H5 dopriala aj niečo, čo neponúka ani vyšší model.

Čo sa týka balenia a toho čo v ňom nájdete, ide v rodine headsetov INZONE o štandard. Okrem slúchadiel nechýba dongle, ktorý je v prípade H5 nevyhnutný pre bezdrôtové pripojenie, no k dispozícii sú aj káblové možnosti spojenia, keďže je prítomný aj 3,5mm jack kábel a USB-A/USB-C kábel, s ktorým možno okrem káblového pripojenia headset nabíjať. K dispozícii sú aj nálepky a letáky ohľadom záruky a používania, no tie z balenia asi vytiahne iba málokto.

Dizajnovo slúchadlá opäť ladia k PlayStation 5 a vychádzajú z modelu H3. K dispozícii sú dva farebné varianty, pričom ja som mal tú česť s tým krajším – bielym, no je možné zakúpiť si aj čisto čierne prevedenie. Cena je zhruba 150€, no v jednotlivých obchodoch sa môže, samozrejme, líšiť. Čo sa týka špecifikácií, headset je osadený 40mm meničmi, impedancia je 21Ω (1 kHz), frekvenčný rozsah 5Hz-20 000Hz (IEC), citlivosť 89 dB/mW, no a váha sa zastavila na príjemných zhruba 260 gramoch. Pochopiteľne, ide o herný headset, takže je prítomný aj mikrofón, ktorý nie je odnímateľný a jeho vyklopením smerom nahor ho stlmíte. K dispozícii je aj 360° priestorový zvuk, no a narozdiel od drahšieho súrodenca však využíva model H5 umelú inteligenciu, ktorá sa stará o to, aby od vášho hlasu odfiltrovala nežiadúce ruchy z okolitého prostredia.

Samotný headset je veľmi komfortný, o čo sa stará nielen textília na náušníkoch, ale aj dobre vyvážený prítlak, vďaka čom som ani počas dlhších herných seáns nepociťoval zníženie komfortu. Svoj podiel na tom, pochopiteľne, má i už vyššie spomínaná váha.

Prejdime ale rovno k zvuku, ktorý headset produkuje. A v tomto smere, bez nejakých zbytočných omáčok, môžem skonštatovať, že ide o viac než uspokojivý výsledok. Najmä, ak v nastaveniach sprievodného programu INZONE Hub na PC zapnete priestorový zvuk. Bez zapnutia tejto funkcie, prípadne jemného doladenia v nastaveniach, je zvuk vcelku vyvážený s decentnou preferenciu bassov, no v dnešnej prebassovanej dobe môže pôsobiť trošku plochšie, čo asi viacerým nebude úplne pochuti. Mne to pre zmenu vyhovuje, takže je na zákazníkovi, ako si finálny zvuk doladí. K spusteniu priestorového zvuku bude najskôr nutné vyfotiť si uši skrz sprievodnú aplikáciu v telefóne/tablete, keďže práve na základe ich tvaru potom software prispôsobí priestorový zvuk vašim ušiam na mieru. K dispozícii je aj nastavenie vyváženia hlasitosti pre hru a chat, čo sa počas multiplayerových zápasov bude hodiť. Šikovné je aj prideľovanie zvukových profilov k jednotlivým hrám/aplikáciám, takže nemusíte pri spustení tej či onej hry meniť nastavenia zvuku, aplikácia to urobí automaticky.

Tu však mám hneď aj jednu pripomienku, ktorá je pre potenciálnych kupcov dôležitá, najmä ak teda chcete headset primárne k PlayStation 5. Nastavenia zvuku, ktoré učiníte v PC sa totiž neuložia do pamäte slúchadiel a po pripojení k PS5 sa zrazu vyladenie zvuku stratí. To neznamená, že by s PS5 zneli zle, to vôbec nie, no je za mňa škoda, že Sony napriek plnohodnotnej podpore slúchadiel s PS5 nevytvorí aplikáciu aj na konzolu, prípadne neumožní nastavenia uložiť do pamäte slúchadiel. Viem, že ide primárne o headset k PC, no ak je aj priamo na dongle prepínač na režim fungovania s PS5, bolo by vhodné sprístupniť INZONE Hub aj pre konzoly. Určite by to bolo možné, veď ide o produkt priamo od Sony, hoci chápem, že pre PlayStation tu máme headsety PULSE. I tak, samozrejme, môžete v konzole využiť 3D zvuk, o ktorý sa stará Tempest 3D AudioTech. Zvuk je v konečnom dôsledku kvalitný aj pri použití s PS5, no je škoda, že napríklad priaznivci už spomínaného bassovejšieho zvuku si nepomôžu. Keď už sme pri fungovaní s PS5, priamo na obrazovke vidíte aktivovanie/deaktivovanie mikrofónu, regulácia hlasitosti funguje skrz ovládacie koliesko priamo na náušníkoch bezproblémovo, i indikátor batérie je k dispozícii, takže v tomto ohľade žiadne obmedzenie.

Už som spomínal umelú inteligenciu, ktorá sa stará o potláčanie šumu a okolitých ruchov, aby bolo to čo hovoríte počuť jasne a zreteľne. A v rámci cenovej kategórie zhruba 150€ ide o to lepšie, čo si môžete zadovážiť. Skutočne to pomáha, kolegovia ma pri hraní počuli jasne a zreteľne, no v tomto ohľade, minimálne pre mňa, nejde o nič, čo by som vyložene potreboval, predsa len nehrám hru, keď vedľa mňa bude niekto vŕtať. Napriek tomu ide o príjemný bonus, vďaka ktorému INZONE H5 vyčnievajú aj nad drahšími súrodencami.

Výdrž batéria je asi posledná vec, ktorú zostáva zhodnotiť. A ani tu sa nemožno sťažovať, výrobcom udávaných 28 hodín je reálna hodnota, no dá sa na jedno nabitie zvládnuť aj o hodinku-dve naviac napriek tomu, že produktová stránka headsetu udáva, že 28 hodín je maximum. Pochopiteľne, záleží to od hlasitosti, akú hru hráte, prípadne čo počúvate, no napriek všetkému headset vydrží nech sa deje čokoľvek viac ako jeden deň vkuse, čo musí stačiť každému. Ak by aj nie, rýchle nabíjanie doplní za 10 minúť dostatok “šťavy” na ďalšie 3 hodiny prehrávania. Kompletné nabitie trvá medzi 3 až 4 hodinami, čo je z môjho pohľadu v poriadku.

Azda najväčším mínusom v rámci bezdrôtovej konektivity je absencia bluetoothu (keďže modely H7 a H9 ho majú), headset sa musí spájať so zariadením iba cez priložený dongle. Nevravím, že by som si takýto robustný headset, z ktorého navyše nemožno odpojiť mikrofón, zobral niekde von, no i tak by som uvítal, keby tento typ konektivity nechýbal. Pre istotu, na pripojenie k PC, notebooku či telefónu by sa niekedy mohol bluetooth hodiť. Tento “problém” sa však týka aj INZONE Buds, ktoré boli predstavené spoločne s H5, no tie stoja predsa len viac. Na druhej strane, ich dongle je podstatne spratnejší, ale o tom až v recenzii tohto modelu, ktorá dorazí čoskoro. Musím však dodať, že spojenie skrz dongle je okamžité, bezproblémové a stabilné.

Ak by ste si chceli jednotlivé modely headsetov INZONE H a štupľov INZONE Buds porovnať, môžete tak učiniť skrz odkaz nižšie.

Sony INZONE H5 radím v rámci danej cenovej kategórie k veľmi fajn kúskom. Sú pohodlné, majú dobrý zvuk, nechýba ani priestorové audio, no nakoľko ide o vstupný model v rámci bezdrôtových modelov, sú tu isté kompromisy. Napriek tomu ide o headset hoden odporúčania. Nemožno však mať prehnané očakávania, pretože aj keď ide o novší model než INZONE H7 a H9, tie predsa len ponúkajú viac, no i za viac peňazí. Ak zohľadním pomer cena/výkon, Sony tento produkt vyvážila dobre, takže ak sa preň rozhodnete, určite nešliapnete vedľa.

Produkt na recenziu poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Sony INZONE H5 - Pre PC aj PS5?
Sony INZONE H5 sú veľmi solídny headset v strednej triede, ktoré ponúkajú kvalitný zvuk, potláčanie šumu v mikrofóne za pomoci AI, no nezabudlo sa ani na pohodlie a skvelú výdrž batérie. Ak budete hľadať headset v danej cenovej kategórii, určite zvážte aj tento model, jeho nákupom chybu neurobíte.
Pozitíva
  • Kvalitný zvuk, obzvlášť so zapnutým priestorovým zvukom
  • Výborná výdrž na jedno nabitie
  • Veľmi komfortné
Negatíva
  • Nastavenie vykonané v PC sa neprenesú do PS5
  • Chýba bluetooth
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!