Register

A password will be e-mailed to you.

Dnes o 16:00 hodine nášho času Intel ukázal verejnosti nové procesory. Intel Core 9 Ultra je procesor, ktorý bude srdcom aj novinky z dielne ASUSu, konkrétne modelu Zenbook 14 OLED (UX3405MA). Ten sme si mohli vďaka tuzemskému zastúpeniu taiwanskej spoločnosti osobne pozrieť v predstihu. Okrem toho má Intel v zásobe aj ďalšie novinky, no pre nás je podstatný práve spomínaný čipset, keďže práve v Zenbooku sa predstaví po prvý raz, na niektorých trhoch dokonca ešte tento rok.

ASUS s modelovým radom Zenbook cieli na širšie publikum, keďže práve tieto notebooky ponúkajú dobrý pomer ceny a výkonu. Nedávno sme sa pozreli na Zenbook S 13 OLED, ktorý v našej recenzii obstál na výbornú. Novinka ponúkne o niečo väčšiu uhlopriečku, no napriek tomu si zachová kompaktnosť, čo je v tejto kategórii veľmi žiadané.

Horúcu novinku nám predstavil v predstihu Ivan Besskyi, zastávajúci pozíciu East EMEA Regional PR líder ASUSu. Nebolo to jediné, čo sme si mohli pozrieť, no o ďalších produktoch si povieme až budúci rok, no je sa na čo tešiť, najmä ak patríte k priaznivcom ASUSu a ROG. Späť však k Zenbooku, ten je teraz hviezdou večera.

Začnime faktom, ktorý mňa osobne až tak neteší. To je absencia nejakej zaujímavejšej, respektíve netradičnejšej farby. Novinka bude dostupná v dvoch variantoch, a to Foggy Silver a Ponder Blue. Rozumiem tomu, prečo tomu tak je, no nejaký tretí farebný variant pre nežné pohlavie, prípadne pre záujemcov a niečo menej konvenčné farebné prevedenie by bezpochyby potešil. Možno však ASUS niečo chystá, keďže nedávno som na sociálnych sieťach postrehol anketu, v ktorej sa spoločnosť pýtala, či by zákazníci mali záujem o nejaké menej tradičné farby. Snáď sa teda dočkáme. Napriek úvodu tohto odseku nemožno povedať, že by to Zenbooku 14 OLED nesvedčalo. Ide o výborne spracovaný a štýlový notebook, ktorý určite ulahodí oku nejedného zákazníka. Osobnú skúsenosť mám iba s predprodukčnou vzorkou, no už tá mi jasne dala najavo, že za tento notebook sa nebudete po stránke dizajnu musieť hanbiť, nech už ho vytiahnete na svetlo sveta kdekoľvek.

Ako môžete vidieť aj s priložených fotografií, Zenbook 14 OLED je kompaktný a veľmi tenký notebook, keďže je “hrubý” 14.9 milimetrov a váži iba 1.2 kilogramu. Napriek týmto údajom v notebooku nájdete 75 Wh batériu, ktorá by mala zabezpečiť výdrž cez 15 hodín. Pochopiteľne, k dispozícii bude viacero variantov, no vrcholový model bude disponovať až 32GB RAM, 1TB SSD diskom, Intel Core 9 Ultra procesorom s podporou pre AI. Chýbať nebude ani Intel ARC grafický čip, reproduktory ladené spoločnosťou harman/kardon, plná výbava portov – 2x Thunderbolt 4 USB-C, kombinovaný audio jack, HDMI 2.1 a USB 3.2 Gen 1 Type-A. S danou konektorovou výbavou tým pádom nebude problém pripojenia 4K externých monitorov či prenášať dáta rýchlosťou až 40 Gb/s.

Aby toho nebolo málo, notebook bude vybavený 3K (2880×1800) 120Hz OLED panelom s podporou VRR, pomerom strán 16:10 a rôznymi certifikátmi, čoho výsledkom skrátka je, že tu nájdete skvelý panel patriaci medzi to najlepšie, čo vie aktuálne ASUS ponúknuť. Skvelé pozorovacie uhly, kontrastný pomer, farebná vernosť a pokrytie farebných gamutov sRGB/Adobe RGB/DCI-P3, redukovanie vyžarovania škodlivého modrého žiarenia, vysoká svietivosť, to sú kľúčové prvky ASUS Lumina OLED panelov, ktorý nájdete aj v tomto notebooku.

Opomenutá nebola ani ekológia, takže balenie bude plne recyklovateľné a recyklovaný materiál bol využitý aj na samotný notebook. Netreba sa však báť, že by bolo poľavené zo štandardov kvality týkajúcej sa kvality vyhotovenia a odolnosti produktu, nakoľko podstúpil aj test odolnosti, z ktorého si vyslúžil certifikát MIL-STD 810H. Išlo o 18 testov v 5 kategóriách vojenskej úrovne, v ktorých notebook obstál. Zariadenia by malo bezproblémovo zvládať i extrémne teploty, keďže výrobca udáva teploty od -51°C až do 71°C. Verím tomu, že iba málokto bude pracovať v takýchto podmienkach, no ak by to bolo nutné, možnosť tu je.

Pochopiteľne, z času stráveného s týmto notebookom na nedávnom brífingu nemožno posúdiť kvalitu tohto zariadenia. Na to bude potrebná plnohodnotná recenzia. Prvé dojmy sú však pozitívne. Ide o štýlový, ľahký a výkonný model so skvelým panelom, ktorý bude výborným spoločníkom či už doma, v práci alebo na cestách. O tom nepochybujem.

Viac o notebooku sa môžete dočítať na oficiálnej stránke spoločnosti ASUS.

Komentuj!

O autorovi

Prvé skúsenosti s hrami Martin zaznamenal v podobe napodobeniny NESu, ktorá niesla meno "Mortal Kombat III", ku ktorej bol pribalený cartridge žltej farby s 999 hrami. Medzi nimi sa nachádzali klasiky ako Mario, Duck Hunt, Double Dragon a pod. Neskôr zakotvil pri PC a PlayStatione, ktorého fanúšikom je dodnes. Herná scéna Martina baví aj v súčasnosti, novinky sleduje dennodenne a okrem hier sa venuje fotografovaniu. Od septembra 2016 pôsobí na pozícii šéfredaktora somhrac.sk.

Súvisiace príspevky