Register

A password will be e-mailed to you.

Hra Trepang2 nie je úplná novinka, pretože jej PC verzia vyšla ešte v prvej polovici tohto roku. Konzolová verzia sa zdržala, museli sme si na ňu počkať až do začiatku októbra. A hoci názov hry je veľmi zvláštny, v jadre ide o zábavnú a brutálnu strieľačku, ktorá môže (nielen) priaznivcom značky F.E.A.R. urobiť veľkú radosť.

Recenzovaná verzia: PlayStation 5

Trepang2 však nie je “F.E.A.R. 4”, aby nedošlo k nedorozumeniu, avšak niektoré prvky a mechaniky jasne dávajú najavo, že vývojári z Trepang Studios majú dielo od Monolith Productions veľmi radi. V hlavnej úlohe sa tak miesi nadprirodzeno s brutálnou akciou, spomaľovaním času a neraz i hororom.

Aby som sa neopakoval, odkážem vás na recenziu PC verziu, ktorá jednoduchý príbeh a to, čo hra vlastne ponúka opisuje viac než dobre. Aspoň v krátkosti ale príbeh načrtnem, aby ste mali predstavu o tom, čo vlastne rieši hlavný hrdina za problém. Vžijete sa do kože subjektu 106, supervojaka, ktorý je v rúkach spoločnosti Horizon. Nie ste však jej zamestnanec, ale zajatec, takže ste zadržiavaný v tajnom väzenskom komplexe, kde na vás robia experimenty. Do toho sa ale pripletie organizácia Syndicate, ktorá vás zachráni a presvedčí, aby ste jej pomohli už spomínanú firmu Horizon zničiť. Táto cesta vás zavedie na rôzne miesta, čo je z hľadiska rôznorodosti vítané, no jednotlivé misie nie sú nejako prepojené, takže skôr pôsobia epizódne, čo z dnešného hľadiska pôsobí zastarano. Osobne mi to nevadilo, no hráčov navyknutých iba na aktuálnu tvorbu (to jest mladšie ročníky), to môže prekvapiť. Okrem hlavných misií ale nechýbajú ani vedľajšie, čo je pekný bonus, no i tak viete prvý Trepang nesúci v názve číslovku dva dohrať v priebehu niekoľkých hodín.

Skôr než sa dostanem k tomu, ako sa podaril konzolový port, neodpustím si pár slov k samotnej hrateľnosti. V jadre ide naozaj o klasickú strieľačku, ktorá vsádza na brutalitu a zbesilosť, keďže prestrelky bývajú poriadne hektické. Je tu síce aj možnosť kradmého postupu, no stealth je viac-menej zbytočný a zdržujúci. V zásade je funkčný, no absolútne nič vás nemotivuje ho využívať. Omnoho lepšie a najmä zábavnejšie je nabehnúť medzi nepriateľov ako Rambo v najlepšej forme a zlikvidovať všetko čo sa hýbe a stojí vám v ceste. Subjekt 106 má dve zvláštne schopnosti – vie spomaliť čas a zneviditeľniť sa, plus zhruba v polovici kampane sa naučí aj používať dve zbrane naraz, i keď nejde o nič zásadné. Je škoda, že spomínané schopnosti nejde časom nejako vylepšovať, pretože ich trvanie je veľmi krátke. Obzvlášť to platí pre spomaľovanie času, ktoré je skvelé a v poriadnej mele vie na obrazovke rozpútať naozaj efektné divadlo.

Teraz už ale prejdime k tomu, ako sa podarilo neskúsenému štúdiu ich prvotinu previesť na konzoly, keďže PC verzia problémová veľmi nebola. A osobne som rád, že to môžem prehlásiť aj o verzii pre PS5, ktorá beží svižne a stabilne. Počas hrania som nezaznamenal problémy s plynulosťou alebo zásekmi, no jednu obrovskú výhradu predsa len mám. To, že hra nepatrí medzi to najkrajšie na hernej scéne platilo už pri PC verzii a inak tomu nie je ani v prípade konzolových konverzií. Omnoho väčší problém je tmavosť. Trepang2 je extrémne tmavá hra, nepomáha ani batéria, ktorú má protagonista k dispozícii. Horšie je, že ani v nastaveniach nie je možnosť upraviť svetlosť obrazu, takže častokrát jednoducho nie je vidno takmer nič. To je najväčší problém, ktorý s hrou mám. Na to, že ide o debut a hra ani nie je predávaná za plnú cenu, však privriem očko.

Myslím si, že mnohým z vás tento titul unikol. A je to škoda, pretože v konečnom dôsledku ide o zábavný počin, ktorý sa na nič nehrá. Tvári sa ako brutálna strieľačka, ktorou aj je a nesnaží sa to maskovať za niečo viac. Nie je to však škoda, pretože aj takéto hry sú potrebné. Zábavné, plné akcie, bez zbytočného naťahovania. Ak máte podobné hry v obľube, určite dajte Trepang2 šancu, myslím si, že vás nesklame, skôr budete mať chuť na ďalšiu porciu.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Trepang2 - Zbesilo a brutálne
Trepang2 je skvelá a zábavná strieľačka, ktorá, bohužiaľ, mnohým hráčom unikla. Pokiaľ medzi nich patríte, mali by ste to napraviť, naozaj stojí za pozornosť, obzvlášť ak ste si kedysi užívali F.E.A.R..
Pozitíva
  • Rýchla a brutálna akcia, ktorá sa na nič nehrá
  • Bez technických problémov, instantná zábava
  • Cena
Negatíva
  • Extrémne tmavé, navyše bez možnosti jas upraviť v nastaveniach
  • Stealth je zbytočný
  • Grafika mohla byť lepšia
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!