Register

A password will be e-mailed to you.

Tohtoročný október patrí medzi tie silnejšie mesiace v roku a vývojári nám nadelili hneď niekoľko pozoruhodných herných titulov. Našou snahou bolo vybrať zoznam potenciálne najzaujímavejších videohier a sme presvedčení, že aj vy si medzi nimi nájdete svojho favorita. Na čo sa teda môžeme tešiť v tento jesenný čas?

Assassin’s Creed Mirage
Žáner: Akčná adventúra s prvkami RPG a stealth
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Vývojár: Ubisoft
Dátum vydania: 5. október 2023

Assassin’s Creed Mirage je ďalšie pokračovanie úspešnej videohernej série Assassin’s Creed, ktoré je však tvorcami definované ako stealth akčná adventúra, takže by sa malo vrátiť ku svojim koreňom a pripomenúť prvé tri diely tejto série. Tento diel má byť aj oveľa lineárnejší a viac zameraný na príbeh, čo znamená, že budú absentovať RPG prvky, ktoré boli prítomné v posledných dieloch série. Hlavnou postavou je Basim, ktorý má dispozícii veľký arzenál zbraní a nástrojov vrátane charakteristickej asasínskej skrytej čepele a dymových bômb. Celý dej sa bude odohrávať predovšetkým v Bagdade, rozdelenom na štyri štvrte, ale obsahuje aj Alamo, pevnosť a sídlo takzvaných Skrytých. Základnými hernými aspektami, teda budú parkour, boj zblízka a stealth. V Mirage sa tiež vracajú asasínske misie “Black Box” z hier Assassin’s Creed Unity a Assassin’s Creed Syndicate, v ktorých hráči musia preskúmať prostredie a nájsť rôzne spôsoby, ako dosiahnuť a eliminovať svoje ciele.

Lords of the Fallen
Žáner: Akčné RPG
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
Vývojár: HexWorks
Dátum vydania: 13. október 2023

Reboot soulslike titulu Lords of the Fallen z roku 2014 prichádza pod rovnakým názvom, avšak tentokrát sa odohráva až 1000 rokov po skončení pôvodnej hry. Démonický boh Adyr bol síce porazený, ale jeho vzkriesenie sa blíži. Celá hra sa má odohrávať v dvoch paralelných svetoch. Prechod medzi svetmi zabezpečí špeciálny lampáš, vďaka ktorému sa budeme môcť pozrieť na zabudnuté miesta. Ak niekde prídeme o život, opäť vstaneme, no v ríši mŕtvych. Späť medzi živých sa tak budeme musieť prebojovať cez množstvo pekelných tvorov. Vývojári sľubujú až päťkrát väčší svet ako v pôvodnej hre, rýchle a náročné súboje, kolosálne bitky s bossmi a do hĺbky rozvinutý príbeh. Základom Lords of the Fallen je síce rozsiahla kampaň pre jedného hráča, ale ak vás omrzí osamelý priechod, môžete si prizvať živého spoluhráča a užiť si kooperáciu spoločne.

Marvel’s Spider-Man 2
Žáner: Akčná adventúra
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Vývojár: Insomniac Games
Dátum vydania: 20. október 2023

Marvel’s Spider-Man 2 je akčná adventúra, vychádzajúca z postavy Spider-Mana z komiksov Marvel Comics a jej príbeh je inšpirovaný dlhoročnou komiksovou mytológiou, pričom vychádza aj z rôznych adaptácií v iných médiách. Ide o tretí diel série Marvel’s Spider-Man, ktorý je priamym pokračovaním hry Marvel’s Spider-Man (2018) a nadväzuje na Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (2020). Hlavní hrdinovia Peter Parker a Miles Morales sa snažia pokročiť vo svojich osobných životoch a zároveň bojujú proti množstvu zloduchov. Medzi nich patrí súkromná milícia vedená žoldnierom Kravenom Lovcom, Lizardom a mimozemským symbiontom Venomom, ktorý sa pripúta k Parkerovi a negatívne ho ovplyvňuje, pričom hrozí, že zničí jeho osobné vzťahy. Tento diel vychádza z tradičnej hrateľnosti série, takže sa dočkáme zmesi viacerých štýlov. Tento diel rozširuje schopnosti hlavných, vrátane nových technológii, ktoré možno odomknúť postupom v príbehu. Rovnako ako v predchádzajúcich hrách, obsah pozostáva z plnenia vedľajších a hlavných úloh a získavania zberateľských predmetov roztrúsených po otvorenom svete hry, pričom hráč môže prepínať medzi postavami Parkera a Moralesa.

Cities: Skylines II
Žáner: Budovateľská stratégia
Platformy: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC
Vývojár: Colossal Order
Dátum vydania: 24. október 2023

V druhom pokračovaní úspešnej budovateľskej stratégie Cities: Skylines, ktorá sa dočkala dlhoročnej podpory od vývojárov a obrovského množstva DLC prídavkov, sa opäť zameriame na sofistikované budovanie a správu miest. V Cities: Skylines II budeme mať možnosť vybudovať svoje vysnívané mesto, od jednotlivých ulíc cez obytné štvrte až po obchodné a priemyselné zóny. Zároveň však budeme musieť svojim obyvateľom zabezpečiť nemocnice, vzdelávacie inštitúcie, zber odpadu a mnoho ďalšieho. Samozrejmosťou je vybudovanie prepracovanej dopravnej siete autobusov, električiek, lietadiel, lodí a tak podobne. Je potrebné strategicky pracovať so živou ekonomikou, ktorá by mala byť podľa sľubov vývojárov simulovaná do najmenších detailov.

Alan Wake II
Žáner: Akčný survival horor z pohľadu tretej osoby
Platformy: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

Vývojár: Remedy Entertainment
Dátum vydania: 27. október 2023

Alan Wake II je pokračovanie úspešného psychologického thrilleru Alan Wake z roku 2012. Zameriava sa na vývoj príbehu spisovateľa bestsellerov Alana Wakea, ktorý je už trinásť rokov uväznený v alternatívnej dimenzii a pokúša sa z nej uniknúť napísaním hororového príbehu, v ktorom figuruje agentka FBI Saga Andersonová. V porovnaní s prvou hrou Alan Wake, ktorá bola jednoznačne akčnou adventúrou s hororovými motívmi, je Alan Wake II survival hororom. Ako hráči sa ujmete Alana Wakea a Sagy Andersonovej v dvoch samostatných príbehoch pre jedného hráča, ktoré si možno zahrať v ľubovoľnom poradí. Wake a Andersonová si prechádzajú prostredím a bojujú s nepriateľmi pomocou najrôznejších strelných zbraní. Alan Wake II taktiež ponúka aj detektívne prvky: napríklad počas hrania za Sagu si môžete pozastaviť hru, aby ste sa dostali do priestoru bez nepriateľov, ktorý sa nazýva “Mind Place”. Ide o akési “3D menu”, ktoré je vizuálnou reprezentáciou myšlienok Sagy. V tomto mieste si spravujete nástenku so špendlíkmi, na ktorej môžete spájať stopy, aby ste poskladali hlavnú záhadu, ako aj vyprofilovali postavy a zozbierali stopy.

Takže tu sme vám prezentovali náš výber tých najlepších herných titulov, ktoré pre nás vývojári prichystali pre mesiac október. Ak si myslíte, že niektorý iný titul sa mohol nachádzať v tomto zozname, pokojne ho môžete spomenúť v komentároch.

Komentuj!