Register

A password will be e-mailed to you.

Herná séria Yakuza je zďaleka najpopulárnejšia v Japonsku, no dostatok priaznivcov má už i na západe. Len nedávno ju pritom vydavateľská spoločnosť Sega sprístupnila PC hráčom, keďže v minulosti bola k dispozícii iba na konzolách, no s jej spin-offom Judgment to v tomto smere nevyzeralo práve najružovejšie. Nakoniec sa však na dobré obrátilo, čo potvrdzuje aj aktuálna recenzia počítačového portu prvého dielu. Ako obstojí Judgment z dnešného pohľadu?

Recenzovaná verzia: PC

Kauze, ktorá inak mohla viesť aj k predčasnému koncu celej Judgment série, sme sa už v minulosti venovali, no pre istotu ju znovu pripomeňme. Problémy spôsoboval spor samotných vývojárov a talentovej agentúry, ktorej klientom bol i Takuya Kimura, hlavný protagonista tejto značky. Talentová agentúra sa totiž bála uvedenia na PC z dôvodu možnej úpravy hlavnej postavy prostredníctvom módov – čo na konzolách, pochopiteľne, nehrozí. Áno, až takto bizarná kauza bránila vzniku PC verzie, no ako sa nakoniec zdá, obe strany dospeli ku vzájomnému konsenzu. A osobne to iba kvitujem, keďže hneď dvojica vydarených hier si vďaka tomu môže nájsť nových fanúšikov.

Hlavným hrdinom je mladý ambiciózny právnik Takayuki Yagami, ktorý sa výrazne zviditeľnil vďaka ostro sledovanému prípadu vraždy, kde pomohol oslobodiť hlavného podozrivého. No hoci bol v tom, že zachránil nevinného muža, ten krátky čas na to, zdá sa, znovu vraždil. Yagami zbavený akýchkoľvek ilúzií sa i preto rozhodol vzdať slušne rozbehnutej kariéry a preorientovať sa detektívnym smerom. A ním je aj o tri roky neskôr, keď sa v Tokiu začnú objavovať mŕtvoly mafiánov bez očí, čo môže byť ako znakom vyjednávania si účtov medzi jednotlivými organizáciami, tak prácou neznámeho sériového vraha. Realita je však omnoho zamotanejšia a Yagami, ktorý sa do toho ako inak zapletie, bude mať čo robiť, aby odhalil skutočného vinníka.

Nakoľko sme už v minulosti Judgment recenzovali a môj názor sa až tak radikálne nelíši od dojmov kolegu, príhodne sa odvolám na spomínanú recenziu, ktorá sa ešte viac venuje ako samotnému príbehu či postávam, tak aj herným mechanikám. V jadre však každopádne platí, že ak ste niekedy prišli do kontaktu so sériou Yakuza, obrovské rozdiely medzi ňou a spin-offom skutočne nenájdete. Z povrchného hľadiska sa môže dokonca javiť, že tam nie sú skoro žiadne, no by už naozaj nebola pravda. No súčasne treba uznať, že tak ako sa hlavná séria posunula od príbehovo ladeného beat ’em up k plnohodnotnému JRPG, Judgment sa hrá v zásade takmer identicky.

Istú zmenu však prinášajú detektívne prvky ako prieskum miest činu, sledovanie podozrivých osôb, fotografovanie, vylamovanie zámkov a do rúk sa vám dokonca dostane i plne vylepšiteľný letecký dron. Za zmienku stoja aj naháňačky, no tie už boli v minulosti zakomponované do diania. Ide skôr o arkádové minihry, no vhodne dopĺňajú samotnú hrateľnosť, ktorá by inak pozostávala len z chodenia z miesto na miesto, všadeprítomných bojov a sledovania dlhých cutscén. Nie je pritom tak, že by mi to prekážalo, no po toľkých vyskúšaných dieloch – z hlavnej ságy som odohral všetky – sa cení každá zmena. Výraznejšiu výhradu mám akurát k sledovacej minihre, ktorú vcelku zráža podpriemerná umelá inteligencia a beda ak náhodou začnete robiť niečo, s čím hra nepočíta.

Trochu odlišne sú vystavané aj bočné aktivity, kde mimo klasických vedľajších úloh (tentoraz to nie sú substories ale side cases) nájdete i množstvo občanov štvrte, s ktorými si budujete priateľské vzťahy. Tých je tak ako vedľajších úloh rovných päťdesiat a a obe aktivity sú vzájomne prepojené. K vybraným úlohám sa totiž dostanete iba ak máte dostatočnú reputáciu u obyvateľov Kamurocha a rovnako sa môže stať, že ďalší potenciálny priateľ sa vám sprístupní až potom čo absolvujete jeho vedľajšiu misiu. Je to viac než zaujímavý a v podstate funkčný systém, no úlohy, ktoré vám zadávajú vybrané osoby môžu kadekoho odradiť a tým pádom sa možno ani nedostanete ku všetkému, čo hra ponúka. A to je určite škoda.

No s výnimkou popísaného je skoro všetko po starom, pričom tradične zakomponovanými veľkými minihrami sú tentoraz preteky dronov, respektíve virtuálna minihra Paradise VR. Zmieniť by som síce mohol aj novinku v podobe Quickstarteru, no ten nemá až tak veľký význam a ide skôr o spestrenie pre tých, čo všetko radi kompletujú. Počnúc siedmym dielom Yakuzy je inak možné v sérii voliť i anglický dabing a pokiaľ si za každú cenu nepotrpíte na autenticite, určite vás poteší, že sa dá považovať za kvalitný. Negatívnejšie pôsobí azda len fakt, že viaceré vedľajšie postavy v ňom nie sú nadabované ani len čiastkovo a nielen v obchodoch vás tak budú bežne vítať japonskými frázami.

Zďaleka najdôležitejšia otázka, ktorú je nutné zodpovedať, sa však týka kvalít samotného portu, čo je v tomto prípade podstatnejšie ako siahodlhé popisovanie titulu. A je viac než dobrou správou, že PC verzia sa podľa očakávania vydarila na jednotku. Kvalitne zvládnutá je ako optimalizácia, prítomné je množstvo grafických možností, vďaka ktorým vďaka ktorým Kamurocho nevyzerá horšie ako na konzolách a keby mi hra raz alebo dvakrát nespadla na plochu, asi by som ani nemal o čom písať. Dobre je na tom i z pohľadu implementácie klávesnice a myši – čo v počiatkoch série Yakuza na PC neplatilo len do istej miery – no ako uvádza titulný slogan po spustení hry, praví detektívi beztak hrajú na gamepade, takže to zrejme zmieňujem zbytočne…

A tým by som to asi celé uzavrel. Judgment je skrátka ďalším kvalitným prírastkom do série Yakuza, s dobre vystavaným príbehom, kvalitne napísanými postavami a množstvom zábavných vedľajších aktivít, ktoré vás pri hre udržia poriadne dlhý čas. Poteší aj to, že aktuálny cenový rozdiel medzi PC verziou a tými konzolovými mimo zliav prakticky neexistuje a tým pádom ani nemusíte mať pocit, že z vás niekto za každú cenu ťahá peniaze. Za seba tak dávam jasné odporúčanie a pokiaľ holdujete kvalitným detektívkam, pokojne Judgment vyskušajte.

Hru na recenziu poskytla spoločnosťCenega LOGO

Judgment – Unikátna japonská detektívka
Judgment je skrátka ďalším kvalitným prírastkom do série Yakuza, pričom pochváliť možno aj kvality samotného PC portu. Ak holdujete kvalitným detektívkam, nemáte nad čím váhať.
Pozitíva
  • Výborný príbeh a kvalitne vykreslené postavy
  • Množstvo vedľajších aktivít
  • Kvalitný PC port
Negatíva
  • Detektívne prvky by mohli byť aj komplexnejšie
  • Neprináša až toľko zmien oproti hlavnej sérii
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!