Register

A password will be e-mailed to you.

I keď počas horúcich letných dní trávi väčšina z nás svoj volný čas pri vode alebo iných letných radovánkach, určite neignorujeme ani naše obľúbené videohry. Vývojári a vydavatelia nám aj na mesiac august pripravili niekoľko pozoruhodných titulov, o ktorých by sme vás radi informovali.

Humankind
Žáner: Stratégia
Platformy: PC a Google Stadia
Vývojár: Amplitude Studios
Dátum vydania: 17. august 2021

Humankind je 4X ťahová stratégia, v ktorej je vašou úlohou doviesť vami vybraný národ cez všetky známe epochy ľudskej histórie ku konečnej svetovej dominancii. Týmto základným konceptom na prvý pohľad veľmi pripomína známu strategickú sériu Civilization, avšak od nej sa odlišuje vo viacerých kľúčových aspektoch.

Humankind napríklad prináša nový súbojový systém, ktorý sa nerealizuje na základnej mape, ale na bližšie zobrazených a tak detailnejších bojiskách. Samotné bitky sú inšpirované titulom Endless Legend, ale Humankind ponúka širšie taktické možnosti. Systém výherných kritérií z Civilization je tu nahradený systémom slávy, ktorú si vami zvolený národ zvyšuje pomocou rozličných prípadných úspechov počas jeho vývoja. Titul ponúka k dispozícii celkom 60 národov a v každom historickom období si vyberiete jeden nový národ, ktorý sa tak zmieša s vašimi predchádzajúcimi, čo prináša okrem nových jednotiek aj dodatočné budovy. To pridáva istú znovuhrateľnosť, pretože takto môžete v každej hre skúšať kombinovať najrozličnejšie národy. V každej zo šiestich epoch máte na výber desať národov s ich špecifickými technológiami a kultúrnymi vplyvmi.

12 minutes
Žáner: adventúra
Platformy: PC, Xbox One a Xbox Series X/S
Vývojár: Luis Antonio
Dátum vydania: 19. august 2021

Unikátna adventúra 12 minutes zaujme už na prvý pohlaď zobrazením hernej plochy úplne zhora a patrí medzi nezávislé projekty, ktoré ašpirujú na to, aby zaujali aj širší okruh hráčov. Príbeh preberá neskrývanú inšpiráciu z kultových filmových psychothrillerov, ako sú Okno do dvora (1954) od Alfréda Hitchcocka či novšie Memento (2000) od Christophera Nolana. V úlohe manžela sa chystáte stráviť pekný večer so svojou manželkou, no namiesto romantickej noci vás čaká nočná mora. Vo vašich dverách sa totiž náhle objaví policajt, ktorý obviní vašu ženu z vraždy a pripraví ju o život, zatiaľ čo vás surovo zbije. Po tomto útoku vaša postava omdlie, ale takmer vzápätí sa opäť prebudí v rovnakej chvíli a dokonca je odsúdená opakovať týchto hrozných 12 minút stále dokola.

Vašou úlohou nakoniec bude prelomiť túto časovú slučku s pomocou získaných vedomostí, ktoré nadobudnete počas hrania. Len tak budete môcť zachrániť seba, svoju manželku a dokonca i svoje ešte nenarodené dieťa. Celá hra sa odohráva iba v byte, ktorý sa skladá z kuchyne, obývacej izby, spálne a kúpeľne, čo zvýrazňuje stiesnenosť celého príbehu.

King’s Bounty II
Žáner: Ťahové RPG
Platformy: PC, Nintendo Switch, PlayStation 4 a Xbox One
Vývojár: 1C Entertainment
Dátum vydania: 24. august 2021

Séria ťahovo-strategických RPG King’s Bounty sa dočkala v rokoch 2008 až 2014 až štyroch dielov, pričom už vtedy šlo o úspešné znovuzrodenie starej značky, ktorej korene siahajú ešte do roku 1990. Novšie časti predstavili svojho času zaujímavú alternatívu v rámci žánru ťahových stratégii, pretože sa v mnohých ohľadoch odlišovali od konceptu známej série Heroes of Might and Magic.

King´s Bounty II je postavený na Unreal engine 4 a oproti starším dielom kladie väčší dôraz na RPG prvky, pričom ponúka výraznejšiu filmovosť a komplexnejší príbeh. Asi najväčšou novinkou je pohľad z tretej osoby a nutnosť brať počas ťahových bojov do úvahy i charakter krajiny či využitie prostredia vo svoj prospech. Samotné mapy obsahujú množstvo prekážok, ktoré sa dajú využiť ako taktické prvky. Na výber sú traja hrdinovia, každý s vlastným príbehom, pričom ide o nelineárne dobrodružstvo v otvorenom svete ríše Antara, ktorú trápi neznáma infekcia. Táto nákaza ničí celú krajinu a obyvatelia preto musia utekať do susedného kráľovstva Nostria, kde hľadajú potravu a bezpečie.

Aliens: Fireteam Elite
Žáner: akčná hra z pohľadu tretej osoby
Platformy: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X
Vývojár: Cold Iron Studios
Dátum vydania: 24. august 2021

Aliens: Fireteam Elite je akčný co-op titul z pohľadu tretej osoby vyvíjaný štúdiom Cold Iron. Na príbeh tvorený štyrmi kampaňami po troch misiách nie je kladený výraznejší dôraz. Inšpiruje sa síce druhou časťou filmovej série Alien, odohráva sa však až o 23 rokov po nej. Fireteam Elite ponúkne na výber päť charakterov: strelca, demoličného experta, technika, lekára a prieskumníka a k tomu známe prostredia nie len z predchádzajúcich hier, ale aj z filmovej série.

Samotnú hrateľnosť osviežuje inovatívny panel perkov, v ktorom si môžete upraviť a vylepšiť svoje schopnosti, vrátane systému kariet výziev, vďaka ktorému získate prístup ku každej misii kampane. K boji s votrelcami môžete využiť rozsiahly arzenál zahrňujúci viac než tridsať zbraní a vyše sedemdesiat možných režimov ich používania, vrátane nového príslušenstva.

Psychonauts 2
Žáner: plošinovka
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One
a Xbox Series X/S
Vývojár: Double Fine
Dátum vydania: 25. august 2021

Pokračovanie dnes už kultovej plošinovky Psychonauts nám prinášajú pôvodní autori prvého dielu, z ktorých najznámejším je určite slávny vývojár Tim Schafer. Najmä vďaka nemu sa vývoj Psychonauts 2 čiastočne zafinancoval cez crowd-fundingovú platformu Fig a výsledok uvidíme už onedlho. Psychonauts 2 nám znovu umožní hrať za Razputina, účastníka výcvikového tábora pre Psychonautov, čo sú agenti so špeciálnymi psychickými schopnosťami.

V druhom dieli sa Razputin konečne dostane do riadiacej centrály Psychonautov, pričom jeho cieľom bude pozerať do mozgov prítomných postáv a pomáhať im v ich urputnom boji s ich vnútornými obavami a démonmi. V priebehu hrania bude zisťovať tajomstvá tamojšieho sveta či odhaľovať tajné zákerné plány. Postupom času bude zlepšovať svoje psychické schopnosti, ako je telekinéza, pyrokinéza či levitácia. Samozrejme, všetko sa odohráva v tých najlepších tradíciách plošinovkových herných mechaník, pričom zachovaný zostal aj dôraz na singleplayerové hranie.

A ako zvyčajne, na záver vám v krátkosti pripomenieme zopár titulov, ktoré sa do hlavného zoznamu síce nevošli, ale rozhodne stoja za pozornosť. Akčný titul Sniper Ghost Warrior Contracts 2 síce už vyšiel na iných platformách, avšak 25. augusta sa objaví konečne aj na PlayStation 5. To isté platí aj pre neobyčajne úspešný roguelite titul Hades, ktorý 13. augusta zamieri aj na konzoly PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox S/X. Za pozornosť stojí aj vydanie hitu Ghost of Tsushima vo verzii Director’s cut určenej pre PlayStation 4 a 5, ktorá prinesie nielen vylepšenia, no aj nové príbehové rozšírenie.

Komentuj!