Register

A password will be e-mailed to you.

Po nepríliš vydarenom pokuse v podobe Steam Machines sa spoločnosť Valve nevzdala a 15. júla 2021 oficiálne oznámila vydanie nového herného zariadenia s názvom Steam Deck. Na oficiálnej stránke sme sa dozvedeli nielen technické špecifikácie, ale aj dátum v vydania či iné zaujímavosti.

Steam Deck sa má objaviť na trhu ešte tento rok, konkrétne v decembri a jeho nesporným tromfom je fakt, že si na ňom zahráme všetky hry z našej knižnice na Steame. Srdcom tohto zariadenia je APU od AMD, pričom CPU časť tvorí 4jadro postavené na architektúre Zen 2, zatiaľčo GPU segment je zase postavený na architektúre RDNA 2, ktorú používajú aj konzoly novej generácie. Operačnú pamäť tvorí 16 GB LPDDR5. Displej bude 7-palcový s rozlíšením 720p a s obnovovacou frekvenciu 60 Hz a má navyše ponúkať aj dotykové ovládanie. Výdrž batérie by sa mala pohybovať od dvoch až k ôsmim hodinám, pretože veľmi záleží na tom, akú hru budete mať na Steam Decku spustenú.

Konzola Steam Deck bude dostupná v troch verziách, odlišujúcich sa kapacitou disku: 64 GB model za 419 €, 256 GB model za 549 € a 512 GB model za 679 €. Najdrahšie dva varianty ponúknu aj rýchle NVMe SSD. Samozrejmosťou je fakt, že všetky tieto modely ponúknu možnosť rozšíriť si úložisko pomocou microSD karty.

Všetko má behať na najnovšej verzii SteamOS, v ktorej nájdeme i všetky funkcie Steamu, tak ako ich dôverne poznáme z našich počítačov. Takže takisto môžeme využívať napríklad chat, remote play či cloud savy. Editor magazínu IGN Bo Moore dostal možnosť vyskúšať si Steam Deck priamo vo Valve a zverejnil svoje dojmy v osem minútovom videu.

Na videu vidieť, že rozmiestnenie ovládacích prvkov síce môže pôsobiť neohrabane, ale k tomu Moore dodáva, že ovládanie je úplne prirodzené. Na ovládanie sú k dispozícii tlačítka A B X Y, D-pad, bumpery, triggery, páčky a taktiež štyri tlačítka vzadu. Obľúbenú myš by v hrách mohli nahradiť trackpady, pričom Moore tvrdí, že presnosť týchto trackpadov je dobrá a dostačujúca.

Dizajnér Valve menom Lawrence Yang navyše vyvracia tvrdenia, že zariadenie je až príliš podobné populárnej konzole Nintendo Switch. V tomto prípade totiž ide o malé PC pripojiteľné k televízoru či monitoru pomocou USB, pričom sa už pracuje aj na pripojení pomocou takzvaného doku. Na Steam Deck si údajne môžeme nainštalovať, čo chceme, môžeme si prispôsobiť ovládanie, nastaviť výkon a výdrž batérie, využívať službu Steam Workshop a pripojiť aj klasickú myš s klávesnicou.

Steam Deck si je možné rezervovať už teraz, pričom dodávať sa začne v decembri 2021 za cenu od zhruba 338 €.

Komentuj!