Register

A password will be e-mailed to you.

Nový mesiac prináša nával herných titulov najrôznejšieho druhu. V našom špeciáli, venovanom novinkám na hernom trhu, sa vám pokúsime bližšie predstaviť výber toho najatraktívnejšieho.

Medzi jednoznačných favoritov tohto mesiaca môžeme s určitosťou zaradiť očakávaný akčný kúsok Returnal a remaster kultovej hry Nier z roku 2010 pod zvláštnym názvom NieR Replicant ver.1.22474487139… Ostatné hry však za nimi, našťastie, výraznejšie nezaostávajú, takže tento mesiac sa môžeme tešiť na pestrú paletu pozoruhodných kúskov.

Outriders
Žáner: Akčná hra z pohľadu tretej osoby
Platformy: PC, PlayStation 4 a 5, Xbox One, Xbox Series X / S a Stadia.
Vývojár: People Can Fly
Dátum vydania: 1. apríla 2021

Outriders od štúdia People Can Fly je 3rd person akčná hra, obsahujúca i niektoré elementy žánru RPG. Ako hráči budete, klasicky, skúmať rôzne oblasti, rozprávať sa s NPC postavami a plniť vedľajšie misie. V cutscénach si budete môcť aj vyberať z niektorých dialógových možností, no váš výber nebude mať vplyv na následný vývoj príbehu. Titul je cielený prevažne na co-op hráčov, avšak pre záujemcov obsahuje i možnosť hrať sólo. Okrem toho, Outriders obsahuje i možnosť vytvorenia vlastnej postavy a výberu zo štyroch tried, z ktorých každá má vlastné unikátne schopnosti. Tieto štyri triedy zahŕňajú Trickstera, ktorý má schopnosť manipulovať s časom, Pyromancera, ktorý dokáže ovládať oheň, Devastatora, ktorý vie rozpútať seizmické útoky a Technomancera, používajúceho útočné veže a podobné zariadenia. Keďže ide o titul s RPG prvkami, samozrejmosťou je aj strom schopností.

Príbeh sa sústreďuje na katastrofu, ktorá v polovici 21. storočia postihla Zem, a keďže od daného momentu je výskyt katastrof a kríz najrôznejšieho druhu čoraz častejší, vlády jednotlivých krajín sa rozhodli vytvoriť takzvaný Enochov kolonizačný úrad (ECA) v snahe zachrániť ľudstvo na inej planéte podobnej Zemi. Po tom, čo vyslaná loď menom Flores dorazí na planétu Enoch, Outriders (váš tím) sa vydajú vpred, aby zistili, či je pre ostatných cestujúcich bezpečné pristáť a začať osídľovať planétu.

Oddworld: Soulstorm
Žáner: Akčná plošinovka
Platformy: PC, PlayStation 4 a 5
Vývojár: Oddworld Inhabitants
Dátum vydania: 6. apríla 2021

Pokračovanie populárnej hernej série Oddworld s podtitulom Soulstorm nadväzuje na predchádzajúci diel New ‘n’ Tasty (2014) a znovu vyrozpráva príbeh z legendárneho prvého dielu Abe’s Exoddus (1998).

Po stránke hrateľnosti sa nový počin z legendárnej série podobá predchádzajúcemu dielu a rovnako disponuje i moderným 3D zobrazením. Vašou hlavnou úlohou je, samozrejme, zase najmä záchrana Mudokonov, riešenie hádaniek a prekonávanie nástrah a protivníkov. Samotní vývojári sa netajili, že na vývoj tohto dielu mali dostatok času, a tak mohli výrazne upraviť pôvodný príbeh a pridať nové atraktívne lokácie. Týka sa to aj samotných Mudokonov, ktorí majú svoj osobitný výzor a dokonca aj povahu. A v neposlednom rade, znovu sa môžeme tešiť aj na sociálny a politický aspekt, kedy sa tvorcovia nevyhli kritike konzumnej spoločnosti a kapitalizmu ako takému.

Lost Words: Beyond Page
Žáner: Logická plošinovka
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One a Switch
Vývojár: Sketchbook Games a Fourth State
Dátum vydania: 6. apríla 2021

Lost Words: Beyond the Page je unikátna 2D plošinovka, ktorá kladie značný dôraz na príbeh a jej vývoj ovplyvňujú hráčove rozhodnutia. Samotný dej je netradične zakomponovaný do samotnej hrateľnosti. Ovládate v ňom mladé dievča a čiastočne sa pohybujete po stránkach jej denníka, kde dopĺňate nedokončené vety pomocou niekoľkých vopred preddefinovaných slov. Tento výber následne ovplyvňuje i vzhľad plošinovkových častí situovaných do fantasy sveta Estorie. Za tvorbou príbehu stoji herná scenáristka Rhianna Pratchett, ktorá je dcérou známeho spisovateľa Terryho Pratchetta. Plošinovka Lost Words: Beyond the Page vyšla najprv v marci 2020 na platforme Google Stadia s ročnou exkluzivitou a až v tomto roku sa má v apríli objaviť na platformách PC, PlayStation 4, Xbox One a Switch. Vďaka spätnej kompatibilite však bude k dispozícii aj na PlayStation 5 a Xbox X/S.

NieR Replicant ver.1.22474487139…
Žáner: Akčná hra z pohľadu tretej osoby, RPG
Platformy: PC, PlayStation 4 a Xbox One
Vývojár: Square Enix
Dátum vydania: 23. apríla 2021

NieR Replicant ver.1.22474487139… je zároveň remakom aj remasterom menej známej, ale na východe pomerne úspešnej hry NieR, ktorú nasledoval a predčil celosvetovo veľmi úspešný kúsok NieR: Automata vydaný pri príležitosti 10. výročia tohto počinu. Od pôvodnej verzie sa líši najmä značne vylepšeným súbojovým systémom, ktorý je výrazne prispôsobený najnovším herným trendom, pričom sa odlišuje len minimálne od súbojového systému v NieR: Automata. Okrem toho prináša i rozšírenú príbehovú líniu, komplexnejšie lokality, znova nahraný soundtrack a novú hlavnú postavu. To všetko so snahou zachovať ducha pôvodného titulu, ktorý má byť len priblížený a prispôsobený mladším západným hráčom.

Čo sa týka zmeny hlavnej postavy, v pôvodnej verzii z roku 2010, ktorá v Japonsku vyšla pod názvom NieR: Gesalt bol hlavným hrdinom starší muž. V NieR Replicant je nahradený dospievajúcim chlapcom, starajúcim sa o svoju mladšiu sestru Yonah. V oboch prípadoch sa však hlavní protagonisti ocitajú vo zvláštnom, nostalgicky pôsobiacom, post-apokalyptickom svete obývanom bizarnými monštrami.

Returnal
Žáner: Hororová akčná hra, roguelite
Platformy: PlayStation 5
Vývojár: Housemarque
Dátum vydania: 30. apríla 2021

Returnal od štúdia Housemarque je sci-fi psychologická hororová 3rd person strieľačka, obsahujúca výrazné prvky žánru roguelike. Ako hráč sa ujmete roly vesmírnej pilotky Selene, ktorá je vybavená špičkovými zbraňami a ochranným oblekom, zatiaľ čo uviazla na neznámej mimozemskej planéte Atropos v časovej slučke. Aby sa z tohto nepriateľského prostredia dostala živá, budete ju musieť viesť cez nepriateľské prostredie neustále sa meniaceho sveta obývaného zvláštnymi mimozemskými entitami, zatiaľ čo vaša hrdinka bude čoraz častejšie prežívať rôzne znepokojivé vízie. A čo je horšie, po úmrtí sa síce oživí, no každá smrť spôsobí premenu externého prostredia, takže váš prechod jednotlivými lokalitami nebude nikdy úplne rovnaký.

Tak to bol výber najzaujímavejších videoherných počinov, na ktoré sa môžeme tešiť v mesiaci apríl. Samozrejme, každý takýto výber je často subjektívny, takže keď máte nejakého iného videoherného favorita, pokojne ho môžete zmieniť v komentároch.

Komentuj!