Register

A password will be e-mailed to you.

Aj napriek situácii vo svete bola tohtoročná sezóna NHL úspešne odohratá, i keď bez divákov a v orezanej forme. Spoločnosť Electronic Arts si tak nenechala ujsť príležitosť a pripravila pre fanúšikov virtuálneho hokeja nové NHL s číslovkou 21. Aktuálne iterácie ostatných športových titulov od EA, ako FIFA a Madden NFL však tento rok skôr sklamali, než potešili. Platí to aj o NHL?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Recenzovať športové hry, konkrétne v mojom prípade NHL, dá zabrať. Nemám však na mysli celkovú náročnosť, alebo hodnotenie hrateľnosti. Vyskúšate si zopár zápasov, dokončíte sezónu, prehráte niekoľko online zápasov a v sumarizácii zistíte, že hráte rovnaký hokej, ako po ostatné roky. Nebudem však chodiť okolo horúcej kaše, najnovší ročník NHL je pre mňa skôr sklamaním. No aby som vám čítanie recenzie hneď v úvode neznechutil negativizmom, NHL 21 prišla aj s niekoľkými menšími vítanými zmenami, vrátane vylepšenej kariéry v Be-A-Pro a režimu HUT Rush.

Poďme pekne po poriadku…

Hneď v úvode hry som siahol po režime kariéra Be-A-Pro, kedže tu vývojári vykročili správnou nohou vpred. Konečne. Po tvorbe svojho hráča si zvolíte, kde odštartujete svoj “príbeh”. Cez nižšie zámorské sútaže, prípadne Ligu majstrov, môžete rovno skočiť priamo do súťaže veľkého hokeja v NHL. Tu je naozaj vidieť snaha vývojárov, ktorí chcú spraviť z ich počinu príjemný zážitok osviežený niečím novým. Stretávate sa s trénerom, trávite čas so spoluhráčmi, ponúkate rozhovory manažérom, skautom a reportérom. Spôsob vedenia dialógu má priamy vplyv na budovanie vašej osobnosti. Môžete pôsobiť ako tímový hráč, ale aj ako arogantná hviezda s veľkým egom. Svojimi odpoveďami si vytvárate vzťah s trénerom, spoluhráčmi, prípadne si budujete sledovanosť na sociálnych sieťach. Bohužiaľ, odpovede, ktoré v rozhovoroch vyberáte, neprinášajú nič extra zaujímavé a po nejakom čase navyše zistíte, že sa neustále opakujú.

Určitým osviežením sú každopádne úlohy, ktoré dostávate počas zápasov. Váš tím vedie a tréner vás upozorní, že chce, aby ste vedenie udržali, čím aktivujete úlohu. Ak ju splníte, dostanete niekoľko bodov skúseností a popularitu, či už od spoluhráčov alebo trénera. Ak ste si položili otázku, či sa jedná o príbehovú časť podobnú Journey zo série FIFA, moja odpoveď znie nie, to ani z ďaleka.

Aby ste mali pocit, že v kariére Be-A-Pro ste naozaj skutočná hviezda a niečo znamenáte, môžete utrácať svoje “zarobené” peniaze, a to napríklad kúpou auta, no investovať môžete aj do cenných papierov. Financie môžete použiť aj na lekárske prehliadky, masáže alebo wellness. Ak chcete byť samaritánom, peniaze môžete použiť aj na nákup potravín do chudobných krajín, prípadne zájsť so spoluhráčmi na večeru, či bowling. Napriek tomu, že neustále utrácate, za každú zakúpenú vec získavate body a nejaké to plus k svojej postave.

Postupným napredovaním v kariére si odomykáte nové perky a schopnosti. Tu som však aj napriek ich aktivácii nepostrehol žiadne výrazné zmeny a správanie sa môjho hokejistu nebolo ničím odlišné. Možno sa mýlim, no reálne som mal skutočne pocit, že nedošlo k žiadnemu zlepšeniu. No aj napriek menším nedostatkom ma kariéra v režime Be-A-Pro bavila. Navodila vo mne pocit, že som skutočne celebritou a pre svoj tím niečo znamenám. Ako som už spomínal, je tu aspoň vidieť snaha vývojárov posúvať NHL vpred a to sa skrátka cení.

HUT, HUT Rush, World of Chel…

Ďalšie režimy, ktoré si zaslúžia pozornosť sú HUT (Hockey Ultimate Team) a World of Chel. V ročníku 21 však vývojári spravili aj akýsi kompromis a pridali režim HUT Rush. Jedná o skutočne rýchly arkádový mód, v ktorom hráte 3 vs. 3. Kto prvý dá 5 gólov vyhráva. Jednoduché, no funkčné a zábavné. Tu získavate body a odmeny v podobe rôznych balíčkov, ktoré sa následne presunú do módu Hockey Ultimate Team. Režim HUT Rush ma skutočne bavil, bola to taká “rýchla smrť”. Aj napriek tomu, že v offline zápoleniach využívam obtiažnosť hry na úrovni profesionál, tu som dostával gól za gólom a horko-ťažko som vyhral nejaký ten zápas. No zase… o to väčšia satisfakcia sa aspoň dostavila pri výhre. Ostatné režimy, ktoré titul ponúka, zostali bezo zmien, takže rozpisovať každý jeden je naozaj zbytočné.

Áno alebo nie?

Možno si kladiete otázku, či najnovší ročník NHL priniesol aj niečo iné, ako po ostatné roky. Ak patríte k pravidelným hráčom virtuálneho hokeja, určite si povšimnete opätovné zlepšenie umelej inteligencie hráčov. Dokážu lepšie vyhodnocovať dianie na ľadovej ploche, v cutscénach už nenarážajú jeden do druhého alebo do mantinelov, čo sú vítané vylepšenia. Menšou zmenou si prešlo aj menu hry, ktoré je od predchádzajúceho ročníka prehľadnejšie a podané v tmavších farbách. Po grafickej stránke nám je ponúknuté to isté ako po minulé roky, takže tu taktiež nie je veľmi o čom písať. Bohužiaľ…

Je však pravdou, že hoci som v úvode písal o sklamaní z nového ročníka NHL, pokiaľ premýšľate, či do tohto virtuálneho sveta vstúpiť, tak ja vravím áno. NHL 21 je opäť o niečo vpred ku realistickejšiemu hokeju, avšak zmeny, ktoré sa medzi jednotlivými iteráciami dejú sú veľmi malé. Aj keď to vravím a píšem každý rok, realita je už taká. Pokiaľ patríte k pravidelným hráčom hokeja, pokojne zostaňte pri hraní predchádzajúceho ročníka, nákup novinky sa v takom prípade neoplatí.

EA na fanúšikov nekašle, pretože virtuálny hokej robí dobre, no zároveň je vidieť, že FIFA a Madden NFL majú prioritu. Momentálne nemá NHL konkurenciu, čo je jej výhodou a nevýhodou zároveň. Jedná sa tak o najlepší hokej, aký je možné si vyskúšať na herných konzolách, no keďže tu nie žiaden ďalší hráč, nie je ani “dôvod” na veľké inovácie. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť a nová konzolová generácia, minimálne prechod na nový engine by si NHL po toľkých rokoch konečne zaslúžila.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

NHL 21 - Opäť ten istý virtuálny hokej?
NHL 21, bohužiaľ, neprináša žiadne podstatné a ani obrovské zmeny. Aj napriek kritike, ktorú NHL 21 dostáva, však ide o najlepší (a jediný) virtuálny hokej. Nič viac, nič menej.
Pozitíva
  • Vylepšený režim kariéry v Be-A-Pro
  • Lepšie fungovanie umelej inteligencie
  • HUT Rush režim
Negatíva
  • Skoro totožná hra, ako predchádzajúce ročníky
  • Zastaralý grafický engine
  • Nezáživný soundtrack
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!