Register

A password will be e-mailed to you.

Namiesto nového ročníka len aktualizácia s novými transfermi a drobnými úpravami. Prišiel herný svet o veľa, ak tento rok nedostal nový eFootball PES?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Spoločnosť Konami sa po devätnástich rokoch konštantného chrlenia nového a nového futbalového titulu odhodlala k odvážnemu kroku. Vypustiť jeden ročník a sily vývojárov namiesto toho sústrediť na tvorbu úplne nového titulu pre novú generáciu konzol. Lenže ako nasýtiť hráčov, ktorí sú zvyknutí každý rok na nový Pro Evolution Soccer?

Obyčajnou aktualizáciou! Konami pod tlakom novej generácie konzol vykonalo to, o čom mnohí hráči roky snívajú. Ročník 2021 totiž koncom septembra vydali len ako Season Update, ktorý je finančne dostupný, zachováva všetko pozitívne z predošlého ročníka a prináša aktualizácie na úrovni súpisiek a transferov medzi tímami z reálneho sveta. A pritom netreba vlastniť PES 2020. Peňaženka tak ostane (polo)plná, Ibrahimovič hrá v správnom tíme a my sa môžeme tešiť na to, ako najreálnejšia simulácia futbalu zvládne budúci rok generačný posun.

Platiť či neplatiť?

Ak ideme pri športových hrách hlbšie, narazíme na istú filozofickú rovinu – chce sa nám ako hráčom platiť plnú AAA cenu za nové ročníky jednotlivých športov (FIFA, NHL, F1, Pro Evolution Soccer…)? Obzvlášť v prípade, ak medzi jednotlivými ročníkmi neprišlo k dramatickým zmenám, ale skôr len ku kozmetickým úpravám titulov?

Mňa osobne po rokoch tento systém omrzel. Nepotrebujem platiť každý rok za najnovší diel len preto, aby hráči mali oblečené správne dresy. K radikálnym zmenám v engine prichádza každých pár rokov, väčšina ročníkov medzitým je ako cez kopirák. Aktualizácia súpisiek za 70 € ročne.

Konami túto taktiku preťalo. eFootball PES 2021 prišiel historicky po prvýkrát ako aktualizácia. A keďže minuloročná verzia bola vydarená, vôbec to nepovažujem za problém. Verím, že sa týmto krokom inšpirujú aj ďalší vývojári a nebudú od nás pýtať desiatky eur za drobné úpravy. Radšej si zahrám kvalitný a inovovaný titul každé dva roky než každoročne platiť za to isté, len s iným hráčom na obale.

A čo je teda v tejto aktualizácii nové? Veľa toho naozaj nie je. Predovšetkým ide o aktualizované súpisky jednotlivých tímov (ale taký Higuaín hrá stále za “Juve”…). Licencované tímy prešli aj úpravami vizuálu hráčov, či štadiónov, ktoré sú detailnejšie. Nové sú dresy, aj sponzori na nich. 

Drobnými úpravami prešlo aj menu. Došlo k zmene témy, no štruktúra, ktorá už vlani nebola ideálna, zostala taká istá. Inovovaná je úvodná obrazovka, iné farby, iné pozadia. Nový je aj soundtrack – a opäť celkom podarený. Bohužiaľ, dlhoročné boľačky ostali nedotknuté. A tak stále počas zápasu počujete ten istý nekvalitný komentár, aj fádny šum z hľadiska. Veľká škoda, update mohol tieto drobnosti opraviť.

Netreba zabudnúť aj na skutočnosť, že súčasťou Season Update je aj mód EURO 2020, ktorý pôvodne vyšiel ako rozšírenie pre PES 2020. Európske majstrovstvá si tak môžete vychutnať aspoň takto, keďže tie reálne boli odložené. Subjektívne ešte musím zhodnotiť, že v niektorých detailoch zrejme prišlo k optimalizácii hry. Na základnej PlayStation 4 totiž niektoré animácie vyzerajú plynulejšie, respektíve majú viac snímkov za sekundu.Lopta sa správa ešte realistickejšie a aj vizuálnych nedokonalostí je menej.

Drobný komerčný trik si pre nás v Konami prichystali pri režime MyClub, v ktorom si z vysúťažených kartičiek skladáte hviezdny tím a s ním následne zápolite online. Tento tím nie je možné preniesť z verzie 2020 do 2021, a vy ho tak musíte začať budovať odznova. Drobnou náplasťou na zahodené desiatky hodín budovania tímu je, že ak na nový Season Update prechádzate z predošlej verzie, dostanete ako darček 3000 MyClub coins (a 20 % zľavu z ceny plus ďalšie drobnosti), ktoré stačia na vybudovanie špičkovej základnej zostavy. No chápem, niekde biznis stránka musela zostať, aspoň v podobe mikrotransakcií.

2021 Season Update vo mne celkovo zanechal rozporuplné pocity. Na jednej strane výrazne kvitujem tvorcom odvahu prísť iba s aktualizáciou hry, a to za zlomok štandardnej ceny, aj pre nováčikov. Od veľkých hráčov ako EA Sports nemôžeme (bohužiaľ) čakať nič podobné. Práve športové hry sú pritom ako stvorené na každoročný update sprevádzaný novou verziou, povedzme každé dva roky. Vývojári série Pro Evolution Soccer sústredili svoje schopnosti na tvorbu nového ročníka pre nastávajúcu generáciu konzol a tento rok “vyriešili” aktualizáciou. Umné.

Na druhej strane, za svojich 30-35 eur som podľa mňa dostal pomerne málo. Nové súpisky, kozmeticky upravené dresy, detailnejšie postavy a štadióny (platí len pre licencované kluby), nový soundtrack, drobné úpravy menu a loadingu. A prišiel som o môj MyClub tím. Všetko fajn, ale za danú investíciu som možno očakával trošku viac. Ako čerešnička na torte negatívnejších pocitov z PES 2021 Season Update tróni nedostatok unikátneho obsahu v deň spustenia predaja. V prvé dni dokonca chýbali denné aj týždňové výzvy a toto si v Konami naozaj mohli ustrážiť. Ale aj tak, kto nevlastní predošlý diel, za danú sumu nenájde lepší virtuálny futbal na trhu.

eFootball PES 2021 Season Update - Nové súpisky za polovicu ceny
eFootball PES 2021 Season Update je naozaj iba aktualizáciou rok starej hry. Netreba očakávať dramatické vylepšenia, ani nové dychberúce zážitky. Veľké plus však patrí tvorcom za odvahu nevydať nový ročník len pre vidinu zisku, ale sústrediť sa na vývoj next-gen titulu. Pre zarytých fanúšikov povinnosť, ostatní radšej počkajte na ďalší ročník a hrajte popritom ten predošlý. Stále však ide o najlepšiu hernú futbalovú simuláciu na svete.
Pozitíva
  • Nízka cena
  • Nové súpisky a soundtrack
  • Detailní hráči a štadióny licencovaných klubov
Negatíva
  • Takmer žiadne inovácie
  • Progres v MyClub sa neprenáša
  • Nedostatok nového obsahu pri štarte predaja
80%Celkové hodnotenie

Komentuj!