Register

A password will be e-mailed to you.

Naša pravidelná rubrika o nových indie hrách pokračuje výberom titulov za november 2019. Tento mesiac vyšlo viacero zaujímavých titulov, takže vám môžeme ponúknuť určitú žánrovú pestrosť. Všetky predstavené hry v článku už vyšli v plnej verzii, takže sa nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. V prípade vášho záujmu si ich preto môžete užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

Skybolt Zack (PC, Nintendo Switch)

Skybolt Zack je netradičná arkádová plošinovka, v ktorej v úlohe Zacka, disponujúceho raketovými tryskami, čelíte početnej robotickej armáde vedenej zlým doktorom Kazom. Vďaka svojim raketám a ich úderom Zack skáče z nepriateľa na nepriateľa a ničí všetko, čo mu stojí v ceste. Klasický koncept plošinovky je však v tomto titule výrazne vylepšený tak, že spájate farbu nepriateľov s tlačidlami na vašom gamepade.

Namiesto klasického nastavenia náročnosti má Skybolt Zack rôzne úrovne (A, B, C), ktoré definujú vaše skóre a podľa toho pokračujete v postupe k ďalším levelom. Každý si teda môže zvoliť, pre ktorú úroveň má zručnosti, či trpezlivosť. Celkovo titul obsahuje 48 hektických úrovní a pätnásť prostredí rozdelených do piatich rôznych svetov, pričom vizuálne kombinuje 3D prvky a digitálne maľované textúry.

Skybolt Zack vyvinulo prakticky úplne neznáme a anonymné štúdio Devs Must Die, a jeho počiatky siahajú do roku 2016, kedy sa Skybolt Zack prvýkrát prezentoval ako študentský projekt v rámci Ping Awards 2016. Širokej hráčskej verejnosti sa však predstavil až 7. novembra 2019, kedy bol za pomoci Green Man Gaming Publishing uvedený na platformách PC a Nintendo Switch.

The Legend of Bum-Bo (PC)

The Legend of Bum-Bo je ťahové RPG s logickými prvkami a náhodne generovaným obsahom, pričom ide o prequel k akčnej arkáde Binding of Isaac. Ujímate sa v nej zvláštnej postavičky menom Bum-bo, ktoré s vrecom na odpadky hľadá svoju stratenú mincu. Hlavný problém však spočíva v tom, že zlodej je chránený veľkou armádou príšer a množstvom pascí. Nepriateľom musíte čeliť pomocou nezvyčajného súbojového systémom, v ktorom prepojujete štyri symboly. Napríklad vyberiete jedno z bizarných kúziel, ktorými hrdina disponuje, alebo vytasíte pohanský glyf, a budete sa snažiť, aby nepriatelia padli skôr než vy. Odmenou sú pre vás zlaté mince, s ktorými môžete následne hazardovať v kasíne.

The Legend of Bum-Bo je ďalším počinom nezávislého amerického vývojára Edmund McMillena, známeho najmä svojou úspešnou plošinovkou Super Meat Boy z roku 2011 a akčnou arkádou The Binding of Isaac, ktorá sa neskôr dočkala aj ďalších rozšírení. Všetky zaujali svojou nezvyčajnou štylizáciou a rovnaký výtvarný štýl použil McMillen aj v hre The Legend of Bum-Bo, ktorá nakoniec vyšla 12. novembra 2019 na Steame, pričom je v pláne aj platforma Nintendo Switch.

Still There (PC a Nintendo Switch)

Sci-fi adventura Still There sa prezentuje zaujímavým retro vizuálným spracovaním a chopíte sa v nej úlohy obslužného pracovníka Karla na vesmírnej stanice Bento. Karl je na stanici sám a sprevádza ho len denná rutina. Jeho náplňou práce je pravidelné zhromažďovanie údajov o vesmíre a bežná údržba stanice, ktorú vykonávate vo forme hádaniek. Občas okolo stanice preletí nejaká vesmírna loď, ktorej Karl pomôže v prípadných problémoch. Spoločnosť v tejto samote mu robí umelá inteligencia menom Gorky, s ktorou sa dajú viesť rozhovory. Okrem týchto rutinných problémov však riešite aj Karlove osobné problémy. Ten v tejto dlhodobej izolácii čelí nielen postupujúcej depresii, ale aj svojej nevyriešenej minulosti.

Still There je druhou väčšou hrou talianskeho vývojárskeho štúdia GhostShark, založeného v roku 2011 v Ríme. Okrem menších hier sa prvýkrát predstavili v roku 2015 kombinácii first person strieľačky a budovateľského sandboxu pod názvom Blockstorm. Netradičná 2D adventúra Still There vyšla 20. novembra 2019 na platformách PC a Nintendo Switch.

Black Future ’88 (PC a Nintendo Switch)

Štýlová 2D akčná strielačka z bočného pohľadu Black Future ’88, vás zavedie do cyberpunkovej alternatívnej minulosti roku 1988 a svojim farebným vizuálom trochu pripomína pripravovaný Cyberpunk 2077. Keďže obsahuje aj výrazné prvky žánru rogue-like, jej príbeh sa odohráva v procedurálne generovanom prostredí a točí sa okolo následkov globálnej atómovej apokalypsy. Tú rozpútal šialený zloduch menom Duncan a vaša postava sa mu ako jedna z mála preživších musí postaviť v piatich unikátnych lokáciách. Na výber máte päť odlišných postáv, každú s unikátnymi schopnosťami.

Black Future ’88 je prvotinou jediného vývojára z Kalifornie, ktorý si založil svoje vlastné štúdio Super Scary Snakes. Hru vyvíjal od roku 2017 a nakoniec vyšla 21. novembra 2019 na platformách PC a Nintendo Switch.

Lost Ember (PC, PlayStation 4 a XboxOne)

Najmä pre okruh hráčov, užívajúcich si relaxačnú hrateľnosť a netradičný spôsob rozprávania príbehu je určená adventúra Lost Ember. Ocitáte sa v nej v svete, kde zmizli všetci obyvatelia po páde civilizácie. Stopy ľudskej činnosti sú už iba sotva zreteľné a aj kedysi obrovskú metropolu Machu Kila si už podmanila príroda. Vy ste z jedným z dávno mŕtvych ľudí, avšak sa objavujete ako reinkarnácia v tele mladého vlka. Vaša duša má za úlohu zistiť, čo spôsobilo túto katastrofu a ako sa dostať do krajiny svetiel, kde nájdete večný pokoj. Ako duch sa môžete vteliť aj do iného zvieraťa a napríklad v tele vtáka preletieť cez inak nepriechodnú priepasť. Celkový zážitok ešte umocňuje ambientná hudba, meniaca sa podľa vašej postavy a jej pohybu.

Túto vizuálne nádhernú adventúru vyvinulo štúdio Mooneye, ktoré tvorí päťčlenný vývojársky tím z nemeckého Hamburgu a Berlína, a ktoré bolo založené ešte v roku 2014. Svoju prvotinu Lost Ember uviedli 22. novembra 2019 na platformách PC, PlayStation 4 a XboxOne)

Toto bol náš výber najlepších nezávislých hier za november 2019 a veríme, že vás zaujala minimálne jedna z nich. Pokiaľ ste si náhodou s prezentovaných titulov nevybrali, o mesiac sme tu znova s podobným výberom.

Komentuj!