Register

A password will be e-mailed to you.

Predposledný mesiac súčasného kalendárneho roku je už za nami, čo znamená i príchod našej pravidelnej mesačnej rubriky nazvanej Hity mesiaca. Pochopiteľne sa dnes pozrieme na november 2019. Predstavíme si päticu herných kráľov, ktorí za predchádzajúcich tridsať dní hráčov zaujali najviac a kritici rovnako nešetrili chválou. V prípade, že hľadáte herné tituly, s ktorými si spríjemníte nadchádzajúce zimné večery, táto rubrika by vám váš výber mohla značne uľahčiť. 

5. Star Wars Jedi: Fallen Order (PC, PlayStation 4, Xbox One) 

Kvalitná hra z univerza Star Wars tu nebola už celé roky. V minulosti, v zlatom rozkvete značky a samotného herného priemyslu, kedy vychádzala nová trilógia bola hráčska komunita obdarená jedným klenotom za druhým. Knights of the Old Republic, pokračovanie s podtitulom Sith Lords, Jedi Academy, Lego projekty. To všetko by sa dalo označiť ako raj pre fanúšika ikonických a vlastne pre pop kultúru zásadných Hviezdnych Vojen. V súčasnosti má pod taktovkou vývoj všetkých Star Wars hier štúdio EA, avšak to tak trochu zaspalo na vavrínoch a prinieslo len zopár projektov, kde najväčší rozruch spôsobil Battlefront II a aj to iba vďaka nechválnej loot box kontroverzii. Tentokrát však prišlo Respawn Entertainment s Jedi: Fallen Order. Dark Souls like počinom vo svete azda najobľúbenejšej space opery všetkých čias.

Netreba vás zbytočne napínať, pretože ste už zrejme počuli, že sa Fallen Order vydaril. V praxi sa jedná o klasickú dobrodružnú akciu v štýle Uncharted, akurát preskúmavate o niečo rozsiahlejšie lokácie, protivníci sú niekoľkonásobne nebezpečnejší a bojovanie chce viac cviku a taktiky, keďže len s banálnych stláčaním ľavého a pravého tlačidla myšky sa ďaleko nedostanete. V mnohých ohľadoch ide o splnení sen fanúšikov, nakoľko sa dočkali pútavého príbehu, hernej kampane, ktorá vie zabrať cez tridsať hodín a vyzývavej hrateľnosti s viditeľnými produkčnými kvalitami, keďže audio a vizuál jednoducho nemajú chybu. Star Wars Jedi: Fallen Order obišiel dobre v našej recenzii a rovnako metascore 82% upozorňuje, že by ste túto novinku nemali prehliadnuť.

4. Pistol Whip (PC)

Ďalší z rady titulov, ktoré potvrdzujú, že VR má obrovský potenciál v oblasti hudobných hier. To nutne nemusí znamenať iba triafanie sa do klávesov, prípadne spievanie, ale hudobné projekty môžu predstavovať obrovský adrenalínový zážitok, ktorý naberá na obrátkach s použitím okuliarov virtuálnej reality. Niečo podobné potvrdil český Beat Saber, ktorého tvorcovia boli prednedávnom zakúpení samotným Facebookom, avšak najnovšie aj Pistol Whip. Akčná VR záležitosť, kde do hudobného rytmu zabíjate nepriateľov, vyhýbate sa prichádzajúcim guľkám, zatiaľ čo ste neprestajne posúvaný vpred. Recenzie popisujú Pistol Whip ako výbornú kombináciu kvalitného audio stvárnenia v kombinácii s on rail shooter klasikami, ktoré však pochopiteľne s pomocou VR techniky naberajú na intenzite. Pomyselnou čerešničkou na torte je fakt, že nutne nemusíte načúvať hudobným rytmom, nakoľko pedantné zabíjanie na základne muziky je striktne dobrovoľným aspektom a preto si pokojne môžete len užívať divokú dynamickú jazdu v halucinogénnych kulisách. Kvality Pistol Whip potvrdzuje i metascore o hodnote 82%.

3. Death Stranding (PlayStation 4)

Len málokto by približne päť mesiacov naspäť povedal, že Death Stranding dopadne práve takto, teda, že ho budeme označovať termínom “polarizujúci počin”. Jedni totiž nad projektom majstra Hidea Kojimu okamžite mávli rukou, druhí zasa tvrdili, že pôjde o najlepšiu hru všetkých čias. Podľa celosvetových recenzií je pravda niekde v polovici. Na jednej strane kritici i hráči oceňujú bezchybné audiovizuálne spracovanie, ktoré je neuveriteľným zážitkom pre hráčske oči a uši, na strane druhej tu je sprvoti mdlý a nie príliš záživný gameplay. Ďalším z protikladov je parádne vystavaný príbeh s množstvom metafor, šikovne umiestnených odkazov a skrytých významov, odvrátenou stranou mince je určitá nesúdržnosť rozprávania, ktoré je príležitostne neadekvátne rozvláčne.

Avšak pri Death Stranding zrejme výborne platí porekadlo o zrelom víne. Čím viacej času v prvom projekte Kojima Productions strávite, tým viac si ho užívate. Zvyknete si na to, že gro všetkého je chodenie, no prekonávanie prekážok a unikátne prepojenie s hráčmi (ktoré je najlepšie zažiť na vlastnej koži) činí zo všetkého uveriteľný boj o život a hlavne vlastný náklad, vďaka ktorému sa z cestovania nikdy nestáva jednotvárny zážitok. Po naozaj dlhej dobe sa do všetkého pridávajú súboje, ktoré ani zďaleka nedosahujú taktických kvalít série Metal Gear Solid, avšak adrenalín a nutnosť premýšľať nad už spomínaným vybavením robia z prestreliek niečo viac, než len povinnosť mieriť a páliť. Rozpletanie dobre ukrytej zápletky, spoznávanie bizarných charakterov a samotného lore univerza stojí rozhodne za pozornosť, obzvlášť v sprievode hereckých mien ako Norman Reedus, či Mads Mikkelsen. Nemá však zmysel prezrádzať o ezoterickom projekte nič nad rámec našej recenzie, pretože Death Stranding je vďaka svojej unikátnosti hrou, ktorú by ste mali minimálne vyskúšať a na niekoľko desiatok hodín jej dať šancu, o čom by vás malo presvedčiť stále veľmi atraktívne metascore 83%.

2. Football Manager 2020 (PC, IPhone, IPad)

Štúdio Sports Interactive už takmer dve dekády prináša fanúšikom virtuálneho športu manažérske tituly, v rámci ktorých môžu zapojiť svojho obchodného ducha a skúsiť si, aké by to bolo stať sa skutočným vlastníkom tímu. Ročník 2020 nie je žiadnou výnimkou a autori špecifickému hráčskemu publiku prinášajú futbalovú stratégiu tých najlepších kvalít. Nováčikovia budú zrejme ohúrení možnosťami manažmentu, prípadne jednoduchšie spracovaný zápasmi, ktoré môžete tentokrát aj sledovať a starší pre zmenu trochu ohrnú nos nad absenciou adekvátnych noviniek. Naša nedávna recenzia si totiž myslí, že vývojári to takpovediac zahrali na istotu a prinášajú overený recept, akurát s drobnejšími úpravami, ktoré však v konečnom dôsledku nič prevratné nemenia a s ničím prevratným ani neprichádzajú. To však neznamená, že by ste nedostali kvalitný titul, ktorý je z tohto hľadiska tým najlepším, čo terajší herný trh môže ponúknuť a nezdá sa, že by to konkurencia chcela, prípadne mohla akýmkoľvek spôsobom zmeniť. Ako podtrhnutie týchto tvrdení môže poslúžiť metascore 84%.

1. Red Dead Redemption 2 (PC)

Westernový klenot sa dostal k majiteľom konzol počas jesennej sezóny minulého roku, avšak až teraz sa oficiálnou cestou dostal k PC hráčom. Nanešťastie, Rockstar Games tak úplne nezvládlo technologicky náročnejšiu počítačovú verziu a vydanie pokračovania westernovej open world akcie v dych berúcom svete sa nezaobišlo bez niekoľkých problémov, kedy nebolo ničím výnimočným, že hra sa jednoducho ani nespustila. Odhliadnuc od tohto faktu však hráči dostali identicky kvalitnú hru ako pred rokom, akurát s vylepšenou estetickou stránkou. Hovoríme o rozvláčnom dianí, ktoré postupne graduje, pracuje s charaktermi, rozvíja psychiku, pretože k tomu má dostatok priestoru. Druhé Red Dead je totiž výpravnou hrou, ktorá sa nikam neženie, nemusí sa s ničím ponáhľať a vďaka tomu sa po prvých hodinách koncovému používateľovi zaryje hlboko pod kožu. Vlastne tak hlboko, že s ním zostanete ešte dlho po odznení záverečných titulkov.

Len v máloktorom hernom projekte z poslednej doby sa s takou ľahkosťou zapojíte do sveta a naozaj len vybraná hŕstka hier dokázala sprostredkovať takto silný zážitok, v ktorom je na výslní príbeh, ale hrateľnosť v nijakom bode nezaostáva. Áno, nie je to typický svižný gameplay, pretože tvorcovia do hry pridali prvky realizmu, avšak tie nevyrušujú a skôr okoreňujú, respektíve dopĺňajú akčné jadro. Strieľania, kradnutia, pästných súbojov, zakrádania sa aj lovenia si naprieč jednou celou stovkou hodín užijete viac než dosť. Čakajú na vás dynamické prestrelky v krásnych scenériách, veľkolepé bitky o územia, boje s konkurenčnými gangami i komornejšie duely pištoľníkov, avšak magnum opus sa nestráca ani v ľudských témach a komorných rodinných zápletkách. Pokiaľ ste čo i len na momenty váhali nad westernovým zázrakom, okamžite by ste si ho mali zaobstarať a ponoriť sa do sveta pušiek, klobúkov a skrotených koní. Ľutovať rozhodne nebudete, čo vám potvrdí naša nadchádzajúca recenzia PC verzie, prípadne vás o tom môže presvedčiť i metascore 92%.

To by bolo z tohto mesačného sumára všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám v našom rebríčku nejaký počin chýba, pokojne sa podeľte o svoje názory a domnienky prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!