Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike o nových indie hrách vám predstavujeme výber titulov za október 2019. Uplynulý mesiac vyšlo viacero zaujímavých titulov, čo znamená, že vám opäť môžeme ponúknuť určitú žánrovú pestrosť. Všetky nami predstavené hry už vyšli v plnej verzii, takže sa nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. V prípade vášho záujmu si ich preto môžete užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

Concrete Genie (PlayStation 4)

Akčná 3D adventúra z pohľadu tretej osoby Concrete Genie sa odohráva v malom, ponurom mestečku, opustenom kvôli šíriacemu sa znečisteniu. Hlavným hrdinom hry je šikanovaný, malý chlapec Ash, zväčša sa zabávajúci kreslením do zošita, ktorý mu však skupina zlých chlapcov ukradne a jednotlivé stránky povytŕha. Tie sa následne rozletia do celého mestečka a Ash sa ich, pochopiteľne, pokúsi nájsť. Počas tohto hľadania však objaví kúzelný štetec, umožňujúci mu priviesť k životu jeho kreslené výtvory. Potom, čo si uvedomí moc, akú mu ponúka, vracia sa do svojho rodného mestečka pomstiť sa ľudom, ktorí mu strpčovali detstvo a mimo to sa pokúsi zistiť ako vyriešiť problém znečistenia.

Čo sa týka samotnej hrateľnosti, tak v hre budete využívať predovšetkým kúzelné schopnosti štetca. Tie vám umožnia maľovať rozličné bytosti, ktorých farba zároveň určí ich schopnosti. Napríklad červená bytosť bude môcť využívať ohnivé schopnosti a tak podobne. Pomocou týchto kresieb budete mať možnosť vyriešiť širokú paletu hádaniek, nachádzajúcich sa po celom meste. Budete si však musieť dávať pozor na bandy zlých chlapcov, pobehujúcich po meste, neustále ničiac vami vytvorené kresby.

Akčnú adventúru Concrete Genie vyvinulo na populárnom engine Unreal prakticky neznáme štúdio PixelOpus iba exkluzívne na platformu PlayStation 4, kde vyšla 9. októbra 2019. Našu recenztiu na túto hru si môžete prečítať tu.

Valfaris (PC a Nintendo Switch)

Valfaris je 2D pixelartová plošinovka, zaobalená do “heavy-metalového” sci-fi settingu. Jej príbehová línia sa zameriava na pevnosť Valfaris, ktorá sa nečakane objavila v blízkosti obežnej dráhy umierajúceho slnka, potom čo predtým záhadne zmizla zo všetkých galaktických máp. Pevnosť, ktorá bola kedysi galaktickým rajom, sa však po novom stáva hostiteľkou temných a zlých bytostí. V koži hlavného hrdinu Theriona sa vraciate do svojho bývalého domova, aby ste tam odkryli pravdu o jej tragickom osude a o sebe samom. Súčasne však budete musieť vyzvať prastaré zlo, sídliace v jeho srdci…

Príbehová línia je však vo Valfarise pomerne druhoradá a dôraz sa kladie na samotnú hrateľnosť. To prakticky znamená, že hlavnú náplň tvoria prakticky nikdy nekončiace súboje s drsne vyzerajúcimi protivníkmi a početnými bossmi. Ich hlavy môžete drviť pomocou širokého arzenálu zbraní a samozrejme za sprievodu tvrdej, heavy-metalovej hudby.

Štúdio Steel Mantis tvoria dizajnér Thomas Jenns a umelecký animátor Andrew Gilmour. Valfaris je ich prvý počin a vyšiel 10. októbra 2019 na platformách PC a Nintendo Switch. Vydanie na PlayStation 4 sa očakáva 5. alebo 6. novembra a na Xbox One 15. novembra 2019.

Killer Queen Black (PC a Nintendo Switch)

2D pixelartová akčná plošinovka Killer Queen Black je silne inšpirovaná klasickými arkádovými eSport konzolovými titulmi a preto je zameraná hlavne na multiplayerové zápolenia. Okrem klasickej akčnej hrateľnosti ponúka aj takzvané Cross Play, teda hranie naprieč rôznymi konzolovými platformami, konkrétne medzi Nintendo Switch a Xbox One. Táto intenzívna multiplayerová platformovka je určená až pre ôsmich hráčov, pričom však môžete hrať aj sami, alebo sa spojiť s troma hráčmi do jedného tímu a čeliť ďalším štyrom protivníkom v druhom tíme.

Zápolenia prebiehajú na šiestich rozdielnych mapách, pričom je k dispozícii päť rozdielnych zbraní a štyri herné režimy. Neporazený tím na vrchole rebríčka je za odmenu vyznačený čiernou farbou a jeho zápasy sú vždy streamované online.

Killer Queen Black je výsledkom spolupráce medzi dvoma vývojárskymi štúdiami Liquid Bit a BumbleBear Games a na platformách PC a Nintendo Switch vyšiel 11. októbra 2019, pričom je v pláne aj vydanie na Xbox One.

Disco Elysium (PC)

Disco Elysium je open-world izometrické RPG s prvkami adventúry, čiastočne inšpirované takými klasikami ako sú Planescape: Torment, alebo Fallout. Podobne ako spomenuté tituly, ponúka aj Disco Elysium hráčovi veľkú slobodu rozhodovania a konania. Môžete sa podľa ľubovôle stať básnikom, komunistom, alebo aj tanečníkom. Pri komunikácií s druhými ľuďmi môžete využívať zastrašovanie, sladké reči, alebo aj obyčajné lži, všetko záleží len na vás. S tým súvisí aj skutočne veľká porcia textu a rozhovorov, vyskytujúcich sa v tomto titule.

Disco Elysium celkovo ponúka 24 rozličných skillov, 80 rôznorodých oblečkov pre vašu postavu a 14 rôznych nástrojov, od zbraní až po baterky. Hra navyše mimo klasického inventára obsahuje aj takzvaný inventár myšlienok, ktorých kombinovanie vám pomôže riešiť prípady, ale takisto môže nenávratne zmeniť vašu osobnosť.

Vývojári z estónskeho štúdia ZA/UM nemali so žánrom prakticky žiadne skúsenosti a Disco Elysium je ich prvotina. O to viac prekvapilo, že tento veľmi ambiciózni titul zvládli skutočne dobre a po jeho vydaní na Steame 15. októbra 2019 zožali vlnu pozitívnych reakcií.

Afterparty (PC, PlayStation 4 a Xbox One)

V netradičnej 2D adventúre s názvom Afterparty sa príbehová línia sústreďuje na dvoch spolužiakov zároveň a najlepších priateľov Mila a Lolu, ktorí sú však už, bohužiaľ, po smrti. Dokonca sa ocitajú v samotnom pekle a jediný spôsob, ako sa z neho dokážu dostať spočíva v porážke samotného Satana a celej armády jeho prisluhovačov. K úspechu však nepotrebujú tradičné zbrane ani silu, ale najmä veľké množstvo alkoholu. To konkrétne znamená, že s pekelníkmi budete súťažiť v pití piva na ex, tancovať, spievať karaoke alebo sa dokonca pretlačovať s nemŕtvymi. Do sveta živých sa dokážete vrátiť jedine vtedy, keď sa vám podarí vypiť viac alkoholu, než samotný Satan. Samotná hrateľnosť je pritom založená aj na prieskume prostredia, dialógoch a interakcii medzi postavami.

Nezávislé štúdio Night School Studio pochádza z mesta Glendale v Kalifornii a založili ho v roku 2014 bratranci Sean Krankel a Adam Hines. Vývojársky tím je zložený z členov, ktorí predtým pracovali v štúdiách Telltale Games a Disney. Prvým počinom tohto štúdia bola 2D adventúra Oxenfree z roku 2014. Po jej nespornom úspechu sa Night School Studio zameralo na vývoj ďalšej 2d adventúry Afterparty, ktorú úspešne uviedlo 29. októbra na platformách PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Takže toto bol náš výber najlepších nezávislých hier za mesiac október 2019. Tentoraz sme mohli zase vyberať z viacerých kvalitných titulov, takže veríme, že vás zaujme minimálne jeden z nich. V každom prípade, o mesiac sme tu znova s podobným výberom.

Komentuj!