Register

A password will be e-mailed to you.

Naša pravidelná rubrika o nových nezávislých hrách pokračuje výberom za mesiac apríl 2019. Ten opäť priniesol viacero pozoruhodných titulov, z ktorých sme vybrali aspoň päť tých, ktoré nás zaujali najviac. Znovu ide iba o hry, ktoré už vyšli v plnej verzii, takže sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. Takže si ich môžete v prípade vášho záujmu užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

Weedcraft Inc (PC)

Weedcraft Inc je netradičná budovateľská stratégia, patriaca do rodiny takzvanýc “tycoonov”. Ako nový boss v nelegálnom biznise s marihuanou musíte vybudovať a postupne zveľaďovať svoje marihuanové impérium na území USA. Za týmto účelom musíte dôkladne šéfovať svojim ukrytým plantážiam a hlavne investovať do nových druhov rastlín. Marihuanu a jej odrody môžete aj krížiť a vytvárať tak úplne nové druhy. V neposlednom rade sa musíte starať aj o samotnú distribúciu a vyberanie peňazí od menších dílerov. Spolu s vaším rastúcim vplyvom však rastie aj závisť a odpor vašej konkurencie, na ktorú si musíte dávať pozor. Okrem najímania rozličných zamestnancov je nutné aj podplácať vybraných policajtov, prípadne lobovať u politikov za legalizáciu vašich produktov.

Hru vytvorilo poľské štúdio Vile Monarch, založené v roku 2011. Najznámejším počinom tohto štúdia bolo doteraz humorne ladený simulátor Oh… Sir! The Insult Simulator, ktorý s dočkal aj pokračovania a uvedenia okrem PC aj na konzolách Xbox One, Switch a PlayStation 4 . Weedcraft Inc vyšiel 11. apríla 2019, zatiaľ len na platforme PC.

Heaven’s Vault (PC, PS4)

Heaven’s Vault je čiastočne textová adventúra, v ktorej sa ujmete úlohy archeologičky Aliye, pátrajúcej po stratenej robotickej jednotke. Pri svojom hľadaní však objaví aj starobylú a už zaniknutú civilizáciu, ktorá sa dorozumievala neznámym jazykom. A práve jeho rozlúštenie je kľúčom k tajomstvám, ktoré má Aliya odhaliť spolu so svojim spoločníkom, robotom Sixom. Spoločne preto putujú po mesiaci Nebula a okolitých planétach za účelom odhalenia tajomstiev tejto starej civilizácie. Hlavnou náplňou hry je preto lúštenie neznámeho jazyka, inšpirovaného aj egyptskými hieroglyfmi, či dokonca čínštinou. Lúštenie tohto jazyka prebieha tak, že hľadáte príbuzné slova a musíte sa sústrediť na jeho vizuálnu a gramatickú stránku písma. Po vizuálnej stránke tento titul zaujme štylizovaným vizuálom, kombinujúcim ručne nakreslené 2D postavy, pohybujúce sa v plne 3D prostredí.

Štúdio inkle založili v roku 2011 dvaja vývojári, Jon Ingold a Joseph Humfrey. Najskôr sa zameriavali iba na tituly, vydávanie na mobilných platformách, ako bola napríklad séria Sorcery!., ale po veľkom úspechu ich hry 80 Days, vychádzajúcej zo známeho románu Julesa Verna ju v roku 2015 portovali aj na PC. Rovnako séria Sorcery! sa neskôr v roku 2016 objavila vo verzii pre platformu PC. Hlavným poznávacím prvkom titulov od tohto štúdia je dôraz na jednoduchý design, príbeh a obrovské množstvo textu. Aj Heaven’s Vault sa drží tohto trendu a na jeho vývoj bola použitá posledná verzia špeciálneho naratívneho programu Ink, ktorý štúdio inkle už použilo aj v 80 Days či v sérii Sorcery! Tento program zaručuje, že nielen NPC, ale aj samotná hra si pamätá všetky vaše rozhodnutia a podľa nich upravuje a ovplyvňuje príbeh. Heaven’s Vault vyšiel 16. apríla 2018 na platformách PC a PlayStation 4.

Katana ZERO (PC, Switch)

Akčný žáner v našom aprílovom výbere zastupuje titul Katana ZERO. Táto akčná plošinovka vás zavedie do budúcnosti, v ktorej vládnu už len rozličné gangy a zločinecké organizácie. Ujmete sa úlohy bezmenného nájomného zabijaka, páchajúceho atentáty pre jeden z gangov výmenou za pravidelný prísun drogy zvanej Chronos. Tá okrem iného však umožňuje aj odlišné vnímanie času a predpovedanie budúcnosti. Vaša postava sa vďaka nej dostane do víru udalostí, v ktorých významnú úlohu zohráva jej traumatizujúca minulosť.

Hlavný dôraz je kladený na akciu, takže celá hra sa skladá z niekoľkých častí a v každej z nich je nutné pozabíjať všetkých protivníkov. Zvláštnosťou je, že vaša postava nemá žiadny ukazovateľ životov a jediný zásah od nepriateľa znamená smrť a návrat na začiatok úrovne. Práve preto kladený dôraz na rýchlu a dôkladne prevedenú akciu, zasadzovanie smrtiacich úderov a využitie prostredia vo váš prospech. Divoké tempo sa dá aspoň dočasne eliminovať spomalením času, ktoré je potrebné využiť na manévrovanie medzi nepriateľmi a odrážanie guliek katanou. Tieto akčné pasáže sú však občas striedané pokojnejšími sekvenciami, v ktorých sa odvíja príbeh a vzťahy medzi inými postavami.

Americké štúdio Askiisoft je tvorené vývojármi ázijského pôvodu a vzniklo ešte v roku 2008. Odvtedy sa prezentovalo iba malými titulmi Tower of Heaven (2009) a OverPowered (2014). Svoj sen, vytvoriť hru inšpirovanú titulmi ako Hotline Miami, či Mark of Ninja doviedli dokonca 18. apríla 2019, kedy sa Katana ZERO objavila na PC a Nintende Switch.

Forager (PC)

Forager je stratégia s prvkami RPG priamo inšpirovaná inými známymi nezávislými počinmi ako napríklad Stardew Valley či Terraria. Rovnako je zameraná na budovanie, crafting, prieskum okolia a farmárčenie. Odohráva sa na území zloženom z vodnej plochy a ostrovov, pričom práve na jednom z nich začínate. Následne na ňom, spočiatku len so základným vybavením, môžete ťažiť rôzne materiály a postupne budovať zložitejšiu infraštruktúru. Vyťažené suroviny môžete predávať a za zlato kupovať ďalšie ostrovy a rozširovať tak svoje územie. Na ostrovoch môžete okrem obchodovania aj farmárčiť, či sa dokonca vydať na dráhu dobrodruha a skúmať podzemné dungeony. Tam môžete riešiť logické hádanky, objavovať čarovné artefakty, alebo aj plniť úlohy od NPC postáv. Za všetku svoju aktivitu získavate skúsenosti a zlepšujete si tak vlastnosti, rozdelené do niekoľkých základných tried.

Za týmto počinom stojí argentínske štúdio HopFrog, tvorené hlavne vývojárom Marianom Cavallerom. Ten už dlhšie pracuje na online titule Impossible Dungeons, ale ešte pred jej dokončením úspešne uviedol hru Forager najmä vďaka pomoci Humble Bundle. Preto hra vyšla okrem Steamu a Gogu aj na Humble Store a to 18. apríla 2019.

Lorelai (PC)

Hororová adventúra Lorelai nadväzuje na úspešnú hru The Cat Lady (2012) a zameriava sa na osud mladej slečny Lorelai. Tá sa objavila už v spomínanom The Cat Lady, ale tam bola staršia a pod menom The Queen of Maggots. Už tam bola zobrazená ako čudná žena bez rodiny, detí, bez priateľov, bez práce a so silne samovražednými sklonmi. Podobne depresívnou atmosférou sa vyznačuje aj Lorelai, takže tvorcovia upozorňujú, že ich hra obsahuje scény násilia, hrubý jazyk, sexuálne narážky a témy závislosti od alkoholu, domáceho zneužívania, depresie a samovraždy. Práve preto je určená výhradne pre dospelých.

Harvester Games je síce anglické štúdio, ale tvorí ho hlavne poľský vývojár Remigiusz Michalski. Jeho najnovší počin Lorelai tak vlastne uzatvára trilógiu spolu s titulmi Downfall (2009) a The Cat Lady (2012). Zatiaľ čo však predchádzajúce dve hry boli vytvorené v AGS engine, Lorelai je už postavená na známom engine Unity. Toto zakončenie trilógie bolo vo vývoji už od roku 2013, ale dokončenie trvalo pomerne dlho, keďže vývojári prepracovávali prvý diel Downfall do vylepšenej podoby pod názvom Downfall: Redux. Nakoniec sa však fanúšikovia tejto série konečne dočkali a ponurá adventúra Lorelai vyšla na Steame 26. apríla 2019.

Tak to bol náš výber z nezávislých hier za apríl 2019. Snažili sme sa opäť tradične o žánrovú pestrosť, takže dúfame, že aspoň niektorý titul vás zaujal a o mesiac sme tu s našou rubrikou znova.

Komentuj!