Register

A password will be e-mailed to you.

Sekiro: Shadows Die Twice bol jedným z najočakávanejších titulov mesiaca marec 2019. Nám sa podarilo zaobstarať si zberateľskú edíciu tohto hardcore RPG od štúdia FromSoftware a prinášame vám z nej naše dojmy. 

Na úvod by som rád pochválil samotného internetového predajcu Progamingshop.sk, keďže ako jeden z mála tuzemských obchodov bol schopný sprostredkovať túto edíciu. Pôvodne malo do Európy doraziť omnoho viac kusov, no nakoniec sa k nám táto edícia dostala v zúženom počte. Poďme si každopádne predstaviť, čo v konečnom dôsledku ponúka. Za prvé a to bude pre mnohých zrejme najzaujímavejšie, je to klasická figúrka. Tá sa stala za posledné roky štandardom podobných edícii a ani Sekiro nie je žiadnou výnimkou.

Jedná sa o postavičku hlavného hrdinu zvaného Vlk so všetkou dostupnou hernou výzbrojou, pričom čepeľ jeho hlavného meča je nasadzovacia. Ten stojí na akomsi skalnom podstavci, kde zaujíma bojovú obrannú pozíciu a vďaka nej vyzerá pomerne hrozivo. No zároveň sa jedná o niečo, čo jednoducho chcete mať vystavené niekde na čestnom mieste. Figúrke nechýbajú rôzne detaily ako zašpinenie odevu a tváre, osobne ma veľmi potešila jazva na ľavom obočí, teda celkom zámerne postavička pôsobí zašlým dojmom, ako po súboji s bossom.

Rovnako je vidieť, že jednotlivé vrstvy oblečenia sú spracované poctivo a presne podľa hernej predlohy, avšak s výnimkou hlavy. Tá u podobných postavičiek vyzerá väčšinou najhoršie a, bohužiaľ, chladnokrvný Vlk nie je v tomto ohľade žiadnou výnimkou. Váhovo i veľkostne sa jedná o menšie sklamanie, nakoľko v porovnaní napríklad so zberateľskou edíciou God of War je Sekiro evidentne chudobnejším príbuzným. Treba však dodať, že zberateľská edícia God of War bola o niekoľko eur drahšia.

Nesmie absentovať ani klasický steelbook, ktorý mňa osobne zaujal hlavne svojou jednoduchosťou a farebnou paletou. Nejedná sa o nič pompézne, no zároveň dokáže ihneď upútať pozornosť. Okrem toho vás edícia prekvapí i tromi kovovými mincami, ktoré sú replikou hernej meny sen. Jedná sa pritom o skutočný kov, ktorý je zákonite aj poriadne ťažký. Ďalšou drobnosťou je maľba jednej hernej oblasti vo forme zvitku s dobovým spracovaním papiera. Soundtracku sme sa dočkali iba v digitálnej podobe, čo je rozhodne škoda. Vždy je lepšie, ak si môžete niekde vystaviť fyzickú verziu alebo vložiť CD do klasickej mechaniky a tam si ho prehrať.

Najväčším sklamaním tak zostáva samotný artbook. Ten pôsobí na dotyk o niečo starším dojmom, čo bolo zrejme cielené a obsahuje i niekoľko pekných obrázkov, ktoré stoja za prehliadnutie. Kde sa teda vlastne skrýva problém? Jednoznačne v jeho veľkosti. Zatiaľ čo tretie Dark Souls, či finále trilógie Witcher sa dočkalo obrovských kníh s krásnymi obrázkami, tu sa musíte uspokojiť s niečím podstatne menším v štýle Marvel’s Spider-Man.

Sekiro je však obrovská hra, bohatá na lore, kde by tvorcovia mohli čo-to vysvetliť prostredníctvom artbooku, prípadne poodhaliť príbehové pozadia niektorých zaujímavých charakterov, no pre nič také sa nerozhodli. A to je hlavný dôvod, prečo považujem artbook za menej vydarený. I napriek tomuto menšiemu nedostatku však považujem túto zberateľskú edíciu za kvalitnú. Za stanovenú čiastku nedostanete iba samotnú hru, ale aj slušnú zbierku dobre spracovaných zberateľských predmetov, takže z tohto pohľadu ide o investíciu, ktorá sa rozhodne vyplati.

Komentuj!