Register

A password will be e-mailed to you.

Organizácia As You Sow bola založená už v roku 1992 a vystupuje ako advokát investorov s cieľom zaistiť zodpovedné hospodárenie vo firmách. Pravidelne od roku 2015 vydáva rebríček, v ktorom zverejňuje o koľko je plat manažérov v danej firme vyšší, než by si zaslúžili.

As You Now totiž používa pomerne komplikovaný vzorec výpočtu, v ktorom sa nezohľadňuje len hrubý plat. Ten je naviac ešte porovnávaný so ziskami, ktoré obchodná stratégie šéfa priniesla akcionárom a takisto počíta podiel, koľko on sám zarobil na zisku. Okrem toho hrá tiež významnú úlohu fakt, koľko investorov súhlasilo s týmto platom. V prípade Wilsona z EA to bol súhlas 97%, v prípade Koticka iba 92%.

No poďme ku konkrétnym číslam. Bobby Kotick z Activisionu zarába až o 12 miliónov dolárov za rok viac, než by mal. Andrew Wilson z Electronic Arts dokonca až o 19 miliónov dolárov viac. Na tomto rebríčku sú stovky rôznych preplatených manažérov zo Spojených štátoch amerických, ale Wilson a Kotick sú jedinými zástupcami herného priemyslu. Konkrétne v rámci rebríčku má Andrew Wilson 98. miesto – 35 728 764 dolárov, čo predstavuje 371násobok priemerného zamestnanca Electronic Arts. Bobby Kotick dokonca obsadil 45. mesto s 28 698 375 dolármi, čo predstavuje až 306násobok priemerného zamestnanca Activisionu.

Príjmy oboch šéfov sa javia až giganticky už na prvý pohľad, obzvlášť pokiaľ ich porovnáme s platmi, ktoré dostávajú priemerní zamestnanci spoločností, ktoré vedú. Logicky by mali v prípade horších výsledkov zarábať menej, no to vôbec neplatí. Organizácia si všimla jasný trend, že manažéri sú platení čoraz viac, bez ohľadu na výsledky. Výsledky firiem týchto preplatených manažérov sa pritom v posledných rokoch paradoxne zhoršujú. Napríklad je to len pár dní, čo sa k veľkému prepúšťaniu odhodlal práve Activision Blizzard, keď 12. februára prepustil až 800 ľudí. Čo si o tom myslíte vy? Je spravodlivé, že šéfovia týchto firiem sú takto odmeňovaní?

Komentuj!

O autorovi

Od útleho veku hráč počítačových hier, holdujúci najmä žánrom RPG, adventúr a stratégií. Rovnako milovník kvalitnej beletristickej a odbornej filozofickej literatúry, študent filozofie a fanúšik európskej aj americkej kinematografie od 30. rokov do 70. rokov 20. storočia.

Súvisiace príspevky