Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike vám každý mesiac dávame do pozornosti výber nových, menej známych indie hier, ktoré vyvinuli menšie štúdiá. Teraz pokračujeme výberom za mesiac november 2018. Ako vždy ide o tituly, ktoré už vyšli v plnej verzii a zároveň sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe, takže si ich môžete užiť naplno. Prestavme si teda novembrovú ponuku.

1. The Shapeshifting Detective (PC, PlayStation 4 a Nintendo Switch)

The Shapeshifting Detective vychádza čiastočne tradícii inak už mŕtveho žánru FMV adventúr a spolu s niektorými nedávnymi počinmi ako napríklad Late Shift sa aspoň čiastočne pokúša oživiť zašlú slávu tohto žánru. Ako väčšina podobných hier je aj The Shapeshifting Detective klasická detektívka, v ktorej budete zisťovať, kto zavraždil Dorotu Shaw, pričom podozriví sú traja páchatelia. Pomocou dlhých a podrobných rozhovorov musíte zistiť, čo tieto tri hlavné podozrivé osoby skutočne vedia, pričom môžete dokonca použiť aj nadprirodzené schopnosti.

Hra obsahuje viac ako 1600 FMV videí v HD kvalite a nevyhýba sa ani sexualite či hrubšiemu slovníku. Zaujímavosťou je aj náhodne vybraný vrah, takže pri opakovanom hraní to môže byť vždy iný páchateľ. Táto FMV hra vyšla vďaka unikátnej spolupráci medzi vývojárskymi štúdiami Wales Interactive a D’Avekki Studios. ktorý sa predstavili prvýkrát v roku 2016 na Steame podobnou FMV adventúrou s názvom The Infectious Madness of Doctor Dekker. Ich v poradí druhý počin, The Shapeshifting Detective vyšiel 6. novembra 2018 na platformách PC, PlayStation 4 a Nintendo Switch.

2. Tsioque (PC)

V tejto malej, ale pozoruhodnej point-and-click adventúre sa ujmete úlohy princeznej Tsioque, ktorá sa v neprítomnosti svojej matky kráľovnej snaží zachrániť pred zloduchom. Ocitá sa uväznená vo vnútri čudného hradu, ktorý je domovom početných duchov a ďalších nadprirodzených bytostí. Samotný hrad je začarovaný temnou silou a za celým sprisahaním stojí zákerný čarodejník, využijúc situáciu, kedy sa kráľovná vydala bojovať s blížiacim sa nebezpečenstvom. Princezná Tsioque je tak odlúčená od svojej matky a s problémami sa musí vysporiadať úplne sama.

Tsioque obsahuje zopár hádaniek ale aj mnoho aktívnych miest. Jej hlavnou devízou je najmä veľmi sympatická, ručne kreslená grafika s nadštandardnými detailami a príjemná herná doba. Pôvodný nápad sa zrodil v hlave Aleka Wasilewskiho, ktorý následne spojil sily s vývojárskym týmom OhNoo Studio, známym najmä vďaka veľmi dobre prijatej surrealistickej adventúre Tormentum – Dark Sorrow. Počiatočné financie spoločne získali ešte v roku 2016 pomocou úspešnej kickstarterovej kampane a svoju prácu dotiahli do konca 7. novembra 2018, kedy sa hra Tsioque objavila zatiaľ len na PC platformách Steam a GOG.

3. Steel Rats (PC a PlayStation 4)

Steel Rats je svižná 2,5D arkádová akcia, v ktorej sa ako jeden zo štyroch členov motorkárskeho gangu snažíte zastaviť inváziu robotov. Vašou hlavnou zbraňou je motorka, s ktorou likvidujete nepriateľov pomocou ozubených kolies, alebo jednoduchého zrážania. Môžete pritom používať rôzne mini-guny, alebo harpúny pripevnené k vášmu stroju, či predvádzať rozličné akrobatické kúsky. V neposlednom rade môžete po nich hádzať dynamit, alebo vypúšťať ohnivé plamene z výfuku. Medzi jednotlivými členy gangu sa dá jednoducho prepínať a využívať tak silné stránky a rozdielne štýly boja.

Hra je zasadená do alternatívnej reality USA v štyridsiatych rokoch minulého storočia, kedy bola futuristická metropola Coastal City napadnutá hordou dieselpunkových kovových monštier. Jediní, kto sa dokáže plnohodnotne tejto invázii postaviť, je práve váš štvorčlenný motorkársky gang, známy pod prezývkou Steel Rats. Jednotlivé úrovne predstavujú odlišné časti Coastal City, pričom zavítate do bytových komplexov, opustených tovární, železníc, alebo aj na mestskú skládku. Avšak nechýbajú ani luxusné apartmány mestskej smotánky. Počas zúrivej akcie nachádzate zberateľské predmety a rozličné doplnky, alebo si môžete obstarať zo zvyškov zničených robotov upgrady vašich motoriek.

Steel Rats vyvinulo poľské štúdio Tate Interactive, ktoré je následníkom staršieho slávneho štúdia X-Ray Interactive. To sa ešte v roku 2001 preslávilo plošinovkou Kao the Kangaroo a jeho pokračovaním Kao the Kangaroo: Round 2, ktoré svojho času zabodovalo v roku 2006 najmä na platforme Nintendo GameCube. Steel Rats zatiaľ vyšiel len na platformách PlayStation 4 a PC 7. novembra 2018.

4. Warhammer 40,000: Mechanicus (PC)

V novom prírastku do početnej rodiny hier z populárneho sveta Warhammer 40K pod názvom Warhammer 40K: Mechanicus prevezmete kontrolu nad najvyspelejšou armádou impéria, takzvanou The Adeptus Mechanicus, sídliacou na Marse. S ňou budete ako Magos Dominus Faustinius viesť výpravu na novoobjavenú planétu Silva Tenebris. Po tom čo na tejto planéte úspešne pristanete, sa následne musíte starať o svoje zdroje, objavovať zabudnuté technológie z dávnych čias a plánovať taktické operácie pomocou technológie Noosphere. V ťahovom režime budete bojovať najmä proti jednotkám Necronov a spomínané Noospehere technológie vám umožnia objavovať cenné dáta, ktoré vám poskytnú taktickú výhodu.

V rámci príbehu pre jedného hráča musíte čeliť viacerým rozhodnutiam, pretože hra obsahuje viacero rôznych zakončení. Warhammer 40,000: Mechanicus prvýkrát predstavilo vydavateľstvo Kalypso na tohtoročnom Gamescome, ale za jej vývojom stojí francúzske Bulwark Studios, ktoré prvýkrát zaujalo v roku 2014 titulom Crowntakers, čo bola kombinácia ťahovej stratégie a RPG. Warhammer 40,000: Mechanicus vyšiel 15. novembra 2018 na Steame.

5. NAIRI: Tower of Shirin (PC a Nintendo Switch)

NAIRI: Tower of Shirin vyzerá na prvý pohľad, že jej cieľovou skupinou sú najmä mladší hráči, avšak v skutočnosti sa nevyhýba vážnym témam súčasnej spoločnosti. Vo svojej podstate ide o 2D point and click adventúru s prvkami typickej japonskej vizuálnej novely, pričom zase štýlom rozprávania pripomína klasické bájky. Odohráva sa v Shirine, čo je pozoruhodné mesto plné rôznorodých obyvateľov. Jeho hlavnou zvláštnosťou je, že je to predovšetkým mesto zvierat a že ani zvieratá, rovnako ako ľudia, nedokážu žiť v vzájomnom súlade a prosperite. To znamená, že aj tamojší obyvatelia sú rozdelení na kasty, takže mesto okrem bohatých častí má aj chudobné štvrti, v ktorých vládne vládne vysoká kriminalita. A práve obyvateľka bohatej časti, hlavná hrdinka Nairi sa jedného dňa zoznámi s kriminálnikom Rexom. Táto netradičná dvojica sa následne vydáva na cestu za poznaním tajomstiev svojho mesta a jeho histórie. V ručne kreslenej grafike si tak môžete užívať prieskum prostredia, kombinovanie predmetov, riešenie hádaniek alebo dokonca prechod dungeonmi.

Tvorcovia zo štúdia HomeBear sa nechali inšpirovať napríklad aj známym animovaným filmom Cesta do fantázie (2001) a svoj počin vydali 29. novembra 2018 novembra 2018 na platformách PC a Nintendo Switch.

To bola naša ponuka vybraných titulov od nezávislých štúdií za mesiac november. Ten priniesol viacero zaujímavých menších hier, pričom logicky sa nemohlo dostať na všetky. Už o mesiac sme tu s ďalším, tentokrát decembrovým, výberom a sami sme zvedaví, čo nás zaujme najviac.

Komentuj!