Register

A password will be e-mailed to you.

V predchádzajúcom dieli nášho seriálu o histórií videohier sme sa venovali najmä súboju výrobcov herných zariadení, ako Sega, alebo Nintendo. V tejto časti sa však zameriame na popis jednotlivých žánrov a významných hier, ktoré sa v tejto dobe, teda 90. rokoch dostali do povedomia hráčov najmä cez domáce počítače, ktoré sa začali čoraz viac rozširovať. Systémy ako boli MS DOS, či Windows 95 už ponúkali priamu podporu tvorby a hrania videohier a zároveň sa na trhu objavili prvé skutočne výkonné grafické karty. To spôsobilo prudký rozvoj vo všetkých oblastiach.

1992-1999 – Kráľovský žáner tvorí legendy

RPG žáner sa právom považuje za kráľovský herný žáner. Spojuje totiž často všetky zložky zo zvyšných štýlov, teda akciu z akčných hier, príbeh z adventúr, riešenie hádaniek, preskakovanie plošiniek ako v plošinovkách. K tomu však pridáva svoj najdôležitejší prvok a to postupný vývoj hlavnej postavy. Sledovanie štatistík a veľké možnosti rozvoja postavy sú pre hráča často hlavnou motiváciou. Tieto vlastnosti v tejto dobe žiadne iné hry neobsahovali. Práve z tohto dôvodu sa tomuto žánru začalo hovoriť aj “Hry na hrdinov”. Vášho hrdinu si postupne vylepšujete, je čoraz silnejší a tým si s ním budujete intenzívnejší vzťah. Najzásadnejšie diela tohto žánru vznikli práve v tomto období. Získali si takú popularitu, že k mnohým z nich vychádzajú pokračovania ešte aj dnes. Najlepším príkladom je určite séria The Elder Scrolls, ktorej prvý diel vyšiel ešte v roku 1993 s podtitulom Arena.

Jednalo sa o unikátnu hru, s obrovským otvoreným generovaným svetom, ktorý zaujal natoľko, že hráči ignorovali aj početné bugy. V týchto rokoch dosiahli vrchol popularity aj staršie série, ktoré vznikli pôvodne už skôr. Napríklad séria Might and Magic, ktorej prvý diel vyšiel ešte v roku 1986, si získala vrchol popularity v roku 1993, kedy vyšiel obľúbený piaty diel s podtitulom Darkside of the Xeen. Ďalej môžeme menovať napríklad sériu Ultima, ktorej najlepší diel Ultima VII: The Black Gate, vyšiel práve v roku 1992. Rovnako je na tom aj séria Wizardry. Najlepší a zhodou okolností znovu siedmy diel vyšiel takisto v roku 1992.

V tomto období sa však zjavili aj úplne nové série, ktoré získali veľkú popularitu a definovali ďalší vývoj celého žánru. Týka sa to takmer určite napríklad hry Diablo (1996), ktorá stála pri vzniku celého nového podžánru takzvaných “hack and slash”, alebo akčných RPG hier. Ďalej treba určite spomenúť sériu Fallout, alebo Baldur´s Gate, ktoré sú doteraz mnohými kritikmi považované za najlepšie RPG hry vôbec. Baldur´s Gate bol vytvorený v nadčasovom Infinity Engine, ktorý priniesol aj ďalšie skvostné hry ako boli Planescape: Torment, či Icewind Dale. Zároveň však vzniká aj akási fúzia akčných hier s RPG prvkami, ktorá v neskoršom období bude používaná čoraz častejšie. Typickým takýmto príkladom je hra System Shock 2, ktorá z pôvodne čisto akčnej strieľačky sa v druhej časti pretransformovala do RPG hry s výraznými hororovými prvkami.

Ďalším vývojom prešli aj japonské RPG, ktoré v tej dobe založili celý nový žáner dnes nazývaný JRPG. Z početných hier tohto žánru určite treba spomenúť, dnes už kultový titul Chrono Trigger (1995), či do dnešných dní pokračujúce série ako sú Final Fantasy, či Suikoden.

1992- 1999 – Zlatá éra real-time stratégií

Zatiaľ čo iné žánre sa v tomto období iba vyvíjali, tak žáner real-timových stratégií bol založený a prakticky v tomto období zažil hneď aj svoj vrchol, ktorý už nikdy potom neprekonal. Základom hratelnosti tohoto žánru sú často rozsiahle boje v izometrickom pohľade, ktoré sa odohrávajú v reálnom čase. Pričom platí, že hráč má vždy pod kontrolou nielen svoje jednotky, ale aj ťažbu surovín, či výrobu vojska. Najtypickejšími zástupcami žánru sú určite hra Dune 2, ktorá celý žáner de facto založila a z jej konceptu vychádzali všetky ďalšie real-time stratégie.

Za najlepšiu sériu sa považuje v settingu sci-fi určite séria Command & Conquer, zatiaľ čo z fantasy žánru dominoval Warcraft 2: Tides of Darkness. Do tohto žánru však začali aj rýchlo prenikať prvky budovateľských stratégií a neskôr sa tieto prvky začali kombinovať. Za všetky príklady môžeme spomenúť sériu Settlers, ktorá odštartovala v roku 1994 či Stronghold z roku 1993. Do dnešných dní sa zachovala vysoká popularita sérií ako Age of Empires (1997) a Starcraft (1998).

1992-1999 – Rozkvet ťahových stratégií

Druhým zástupcom žánru stratégií sú takzvané ťahové, alebo kolové stratégie, v ktorých si na rozdiel od real-timeových máte čas každý krok premyslieť. Zásadným zástupcom tohto žánru je známa séria Sid Meier’s Civilization, ktorej vysoká popularita vydržala do dnešných dní. Samozrejme aj tu vzniklo viacero podžánrov ako je napríklad 4X, čo je označenie pre stratégie, ktoré sa odohrávajú vo vesmíre a vytvárate si v ňom vlastné hviezdne impérium.

Najzásadnejšou hrou tohto žánru je séria Master of Orion, ktorej prvý diel vyšiel v roku 1993. V tomto žánri sa aj často stretávame aj so silnými RPG prvkami, ktoré sa objavujú v takých hrách ako Heroes of Might and Magic a Jagged Aliance. Ešte je treba spomenúť aj zásadnú hru Worms (1995). Aj séria X-Com, sa v tomto období nechala inšpirovať ťahovými stratégiami. Prvá hra UFO: Enemy Unknown vyšla v roku 1994 a patrí medzi zásadné žánrové tituly.

(1992 – 1999) – Od 2D spritu k 3D priestoru

K asi najbúrlivejšiemu rozvoju prišlo v žánri adventúr, ktorý v tomto období zahrňoval jednoduché 2D kreslené záležitosti, cez využitie filmového materiálu v FMV adventúrach (Phantasmagoria: A Puzzle of Flesh 1996), až po masívne využite 3D priestoru (séria Tomb Raider). V tomto období sa adventúry aj silne inšpirovali niektorými inými žánrami ako boli plošinovky, alebo akčné hry. Výsledkom tohto mixu boli také akčné adventúry ako Indiana Jones and the Infernal Machine (1999) alebo Tomb Raider (1996). Za bližšiu zmienku určite stojí unikátny žáner FMV, ktorý v tomto období dosiahol obrovskú popularitu, aby veľmi rýchlo vďaka nedostatočnej interaktivite zablúdil do slepej uličky. Tomuto žánru sme sa práve preto svojho času venovali v špeciálnom článku.

Z najdôležitejších titulov tohto obdobia musíme spomenúť také zásadné hry ako napríklad sériu Quest for Glory, alebo sériu Gabriel Knight, ktorá prešla zásadným vývojom a všetky jej diely sa navzájom vizuálne a štýlovo odlišovali. Ako na legendy treba zabudnúť napríklad na I Have No Mouth, and I Must Scream (1995), sériu Discworld, či doteraz pokračujúcu sériu Broken Sword, ktorá začala v roku 1996 hrou Broken Sword: The Shadow of the Templars. V závere tohto obdobia sa zjavili ešte aj také pozoruhodné tituly ako napríklad The Last Express (1997), Callahan’s Crosstime Saloon (1997), Grim Fandango (1998) či do teraz známa hra The Longest Journey (1999). V závere tohto obdobia sa navyše zrodil podžáner hororových alebo survival adventúr, ktoré reprezentujú hry ako Silent Hill alebo Resident Evil, ktoré sa v neskoršom období transformovali do úspešných herných sérií.

(1992-1999) – 3D FPS Zabíjanie z prvého pohľadu osoby

V týchto rokoch začal dominovať žáner 3D FPS hier a to najmä vďaka príchodu výkonných grafických kariet na trh. Už v minulom dieli článku sme spomenuli aj také legendy ako bol Wolfenstein či Doom, ktoré napomohli výraznej popularite tohto žánru. Z tejto popularity vychádzali také tituly ako Heretic (1994), Duke Nukem 3D (1996) či Quake (1996). V roku 1994 vznikla hra Virtua Cop ktorá definovala podžáner takzvaných “on rail shooterov”, teda hier, v ktorých ide hráč iba jednoducho dopredu a strieľa.

Za dôležité roky pre tento žáner sa považujú roku 1998-1999 kedy sa dokonca objavil nový podžáner taktických FPS, ktorého prvým predstaviteľom je Tom Clancy’s Rainbow Six (1998). Nakoniec treba určite spomenúť System Shock (1994) či hru Half-Life (1998), s ktorej konceptu vychádza aj dodnes populárna séria Counter-Strike, ktorá zase založila žáner “čistokrvne” multiplayerových FPS.

(1991-1999) – Ostatné žánre sa nedajú zahanbiť

V tomto danom období bolo vyvinutých aj viacero zásadných titulov, ktoré v sebe buď miešali viaceré žánre, alebo vychádzali zo žánrov populárnych ešte v minulosti. Za zmienku určite stoja ďalšie zaujímavé plošinovky ako bol Rayman (1996) či Turrican II (1995). Dožíval aj žáner akčných plošinoviek/bojoviek, ktorý nepriniesol len posledné zaujímavé hry ako Golden Axe III (1993), ale dokonca vznikli aj nové série ako Tekken (1994) alebo Mortal Kombat (1992).

Objavili sa aj úplne nové štýly ako bol simulátor ponorky Silent Hunter či zakladateľ mestských akcií Grand Theft Auto (1997). Zároveň pokračovala popularita leteckých, či vesmírnych simulátorov, ktorá priniesla také zásadné tituly ako boli napr. F-22 Total Air War (1998), alebo Wing Commander III: Heart of the Tiger (1994).

V oblasti domácich zariadení, teda herných konzolí prišlo v tej dobe k ďalšiemu rozvoju najmä v oblasti hardwaru. Situáciu na trhu videohier síce už výrazne zamiešal príchod nových Windows 98 na domáce počítače, hlavne prudký rozvoj hardware a najmä grafických kariet, ale videoherné zariadenia si vlastne stále žili vlastným životom. Navyše, čo sa týka samotných titulov, sa postupne čoraz viac začal stierať rozdiel medzi hernými titulmi vychádzajúcimi na jednotlivé platformy. Výraznou mierou k tomu prispel aj vstup Microsoftu na konzolový trh, ktorý vtedy úplne ovládali japonské spoločnosti. Vstup tohto softwarového giganta na konzolový trh v roku 2001 spôsobil menšie zemetrasenie a bolo jasné, že niekto najslabší musí z kola von. O tom, kto tento súboj neprežil a celej tejto zaujímavej dobe, si bližšie povieme v ďalšom pokračovaní nášho seriálu o histórii videohier.

Komentuj!