Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2016 priniesol naozaj veľa kvalitných hier a na svoje si prišiel aj každý z redaktorov nášho portálu. Ktoré hry roku 2016 nás zaujali najviac?

Čo sa týka noviniek z roku 2016, je pochopiteľné, že ani jeden z našich redaktorov nehral všetko, čo sa tento rok urodilo. Napriek tomu sme sa rozhodli pokúsiť o akýsi jednotný rebríček toho najlepšieho z tohto roku cez hlasovanie jednotlivých redaktorov. Čo nám z toho vyšlo? To môžete posúdiť sami, ale ak by vás zaujímalo aj to, ako vyzerá top hra roku 2016 podľa každého redaktora, ani v tomto vám neostaneme nič dlžní.

Martin Kubeš

Uncharted 4: A Thief’s End – “Naughty Dog to opäť dokázali! Prekonávajú sami seba, vďaka čomu je Uncharted 4: A Thief’s End majstrovským kúskom, ktorý nemá výrazné slabé miesta. Takto má vyzerať drahokam vybrúsený do detailov a ja už dodám iba jedno, toto dobrodružstvo si nemôžete nechať ujsť, nič lepšie v danom žánri doposiaľ nevzniklo. Posledná kapitola príbehu Nathana Drakea nemohla dopadnúť lepšie, no o tom sa musíte presvedčiť na vlastnej koži.

Uncharted-4_zpsaxlufw0n

Matty

The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine – “Vynikajúci záver jednej série, ktorý musí potešiť každého fanúšika. Masívny kolos, ktorý vydá za samostatnú hru a ukazuje vztýčený prostredník krátkym niekoľkohodinovým DLC. Obrovské uznanie jeho tvorcom a už teraz sa tešme na ich Cyberpunk 2077.”

The_Witcher_3_Wild_Hunt_Blood_and_Wine_Blood_or_wine

Broslowski

Titanfall 2 – “Za mňa jednoznačne najvydarenejšia FPS tohto roka. Skvelý gameplay, skvelá kampaň, ukážkový multiplayer, presne takto si predstavujem titul hodný označenia FPS roka. Minimálne v mojich očiach.

titanfall-2

Piraten

The Turing Test – “The Turing Test nie je novým Portalom, ale kvalitatívne sa mu dokázal priblížiť. Ku koncu už začne trochu strácať dych, ale celkovo ide o veľmi vydarenú logickú záležitosť s kvalitne spracovanými hádankami.


Adam Hambálek

Tyranny – “Tyranny mi vďaka zaujímavému grafickému spracovaniu a štýlu hry mi pripomínala staršie izometrické RPG, ktoré mám veľmi rád, ako je napríklad Baldur’s Gate, Dobre spracovaný bol aj súbojový systém, ktorí sa rovnako inšpiroval spomínaným Baldur’s Gate, i keď sa ovládal trochu inak. Hra má aj celkom originálny svet a dobre spracované lore. Rozhodne patrí k najlepším RPG, ktoré vyšli tento rok.”

tyranny-2

Roman Klein

Firewatch – “Firewatch ako jedna z mála ponúka hlboký príbeh, ktorý sa hráčovi postupne vrýva pod kožu. Ak máte záujem o kvalitnú zábavu, okorenenú pohľadom na krásnu nedotknutú prírodu, Firewatch je pre vás ako stvorený.”

firewatch-e3-5

Jozef Moravec

Doom – “Nový Doom sa mi páči ako reštart značky, má rychle brutálne tempo a k tomu parádny soundtrack. Hra jednoznačne zaplnila dieru na trhu v tomto žánri, nakoľko presne taká hra na odreagovanie  tu chýbala. Škoda arénového systému, ktorý trochu kazí inak veľmi dobrý dojem z hry. Technické spracovanie, zvuk a soundtrack jej však dodávajú gule.”

doom_alt_boxart.0.0

Daniel

Mirror’s Edge Catalyst – “Aj keď Mirror’s Edge Catalyst u mnohých nenaplnil svoje očakávania, hra má stále svoje čaro a už len z nostalgie k originálu som ho sem musel dať. Znovu sa preháňať bezstarostne po strechách, ma vrátilo o 7 rokov späť a zahrialo pri srdci.

mirrors-edge-catalyst

Miroslav Slemenský

XCOM2 – “Keďže patrím k zástancom dobrých stratégií, tak som na kráľovské kreslo tohto rebríčka posadil XCOM 2, ktorý je bezpochyby skvelým prírastkom série XCOM. V roku 2012 ma prekvapilo nápadité prevedenie XCOM: Enemy Unknown kde sme mali možnosť bojovať proti „emzákom“, ktorí nevedeli čo robiť od tej dobroty. Pokračovanie XCOM 2 so sebou možnosti ako stráviť dlhé zimné večery pri prepracovanej ťahovej stratégií. Nadväzuje na predošlú časť od tvorcov Firaxis, pričom znalosť jednotky nie je potrebná, avšak môže pomôcť pri rýchlejšej orientácií. V hre máme možnosť vidieť prepracovanejší manažment základne, čo prináša viac možností a vylepšení v samotnom boji. Ak sa dostaneme do vojnovej zóny, uvidíme zase rozmanité lokality, ktoré sú spojené s celkom slušnou možnosťou deštrukcie. Neostáva mi nič iné iba odporučiť túto vydarenú hru všetkým, ktorí ešte váhajú a nevedia sa rozhodnúť.

xcom2promo

Gabriel Klimo

Uncharted 4: A Thief’s End – “Pre mňa sa stal hrou roka 2016 Uncharted 4: A Thief’s End. Naughty Dog nám opäť naservíroval parádny príbeh, ktorý som doslova hltal a nevedel som sa od hry odtrhnúť. Bol to naozaj vydarený návrat starého dobrého Nathana Drake a jeho partie po niekoľkých rokoch. Krásna grafika, perfektná hrateľnosť a výborne napísaný príbeh ma presvedčili o tom, že nič lepšie v roku 2016 nevzniklo.  A jediný mínus tejto série ? Zrejme, že okrem DLCčka sa už ďalšieho pokračovania nedočkáme.


A ako vyzerá sľubovaný rebríček toho najlepšieho roku 2016 podľa našej redakcie?

10. Battlefield 1

Battlefield 1 na seba od začiatku pútal pozornosť tým, že sa oproti konkurencii posúvajúcej sa čoraz viac do budúcnosti, rozhodol vrátiť do minulosti. No a rovno si to zamieril na nie až tak často využívané bojiská prvej svetovej vojny. Podľa viacerých názorov hra neponúkla iba vydarený multiplayer, ale tentokrát aj obstojný singleplayer obsiahnutý v 6 misiách.  Battlefield 1 zaujal aj v našej redakcii a výsledkom je pekná desiata priečka.

battlefield-1-season-pass-pred-image-998

9. Watch Dogs 2

Hackerská akcia Watch Dogs bola svojho času mimoriadne očakávanou záležitosťou, no viacerých hráčov v čase vydania aj napriek istým kvalitám skôr sklamala. Druhý diel však podľa mnohých dokázal napraviť veľa chýb prvej časti a dočkal sa nielen priaznivej odozvy u recenzentov, ale aj u samotných hráčov. A páčil sa aj nám.

watch_dogs_2.0.0

8. Total War Warhammer

Ako dopadlo spojenie populárnych svetov Total War a Warhammeru? Prvý fantasy prírastok série Total War dopadol nadmieru dobre a dokázal ponúknuť hodiny a hodiny zábavy vo vynikajúcom balení. O jeho kvalitách do istej miery svedčí aj to, že sa stal najrýchlejšie predávajúcou Total War hrou a len počas prvých dní predal  pol milióna kópií. A my dodávame, že vcelku zaslúžene.

warhammer

7. Titanfall 2

Titanfall 2 v konkurencii hier ako Battlefield 1 či Call of Duty: Infinite Warfare hráčov, bohužiaľ až tak veľmi nezaujal. No rozhodne to nebolo nedostatočnými kvalitami, to len hráči dali prednosť osvedčenejším značkám. My si však myslíme, že Titanfall 2 nie je o nič horší, práve naopak.

titanfall-2-standard-edition_pdp_3840x2160_en_ww

6. Mirror’s Edge: Catalyst

Pokračovanie Mirror’s Edge s podtitulom Catalyst niektorých hráčov sklamalo, hoci v našej recenzii neobstálo vyložene zle. Napriek tomu dokázalo viacerých z nás zaujať natoľko, že sa prekvapujúco prepracovalo až na šiestu priečku rebríčka. A pokračovaniu by sme sa rozhodne nebránili.

faith_connors-wall_run-mirrors_edge_catalyst-2560x1440

5. Tyranny

V Obsidian Entertainment to znova dokázali a svojou hrou na zloducha presvedčili nielen skalných fanúšikov izometrických RPG. Jediným výrazným negatívom hry je pomerne vysoká náročnosť textov, ktorých hra nanešťastie obsahuje neúrekom.  Pokiaľ teda nepatríte k zdatnejším angličtinárom, radšej si počkajte na českú lokalizáciu.

tyranny_feature_feature

4.  Doom

Nový Doom viacmenej dodal presne to, čo sľúbil a to dynamickú akciu v pekelných kulisách. Mohli by sme mu síce vyčítať aj absenciu kvalitného príbehu, či istý stereotyp, no úprimne… nový Doom sa vôbec nesnažil byť hlbokomyšlienkovou zábavou, ale iba jednoduchou krvavou a jemne oldschoolovou zábavou. A to mu viacmenej vyšlo.


3. The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine

Datadisk Blood and Wine k tretiemu Zaklínačovi je nevídaným zjavom na scéne a ukážkou, že DLC k hrám nemusia byť iba predraženou zábavou na niekoľko hodín nasilu vytrhnutou z pôvodnej hry. Nič z toho u Blood and Wine neplatí a okrem toho, že ponúka novú rozsiahlu oblasť, je dlhší ako napríklad rozšírená verzia druhého dielu série. K tomu pridajte vynikajúco napísaný príbeh a  nemožno čudovať, že obyčajné rozšírenie dokázalo vyhrávať viacero ocenení pre hru roka. My sa tomu rozhodne nečudujeme.

Blood-and-Wine-1

2. Uncharted 4: A Thief’s End

Tesne pred úplným vrcholom zastalo štvrté dobrodružstvo Nathana Drakea od Naughty Dog. Niet pochýb o tom, že išlo o vynikajúcu hru a podľa mnohých ide dokonca o úplný vrchol série a rozlúčenie v tom najlepšom. Na jednej strane nás to mrzí, no na druhej strane – lepšie ukončiť príbeh na vrchole, ako nasilu ťažiť zo značky rok čo rok. No a Naughty Dog dokázal držať vysokú kvalitu naprieč štyrmi dielmi, za čo si zaslúžia absolutórium.

2759115-uncharted-4_drake-rope-bridge_1434429051

1.  Rise of the Tomb Raider

Prvé miesto trochu prekvapivo patrí pokračovaniu rebootu Tomb Raidera z roku 2013, ktorý pritom pôvodne vyšiel ešte vlani na Xbox 360 a Xbox One. Lenže majitelia PC a PlayStation 4 sa ho dočkali až tento rok a patrí k nim aj nezanedbateľná časť redakcie. I napriek tomu, že u nikoho Rise of the Tomb Raider nezarezonoval natoľko, aby sa dostal na úplné čelo, v celkovom súčte dokázal predstihnúť aj Uncharted. A celkovo niet pochýb, že ide o výbornú hru, alebo s nami nebodaj nesúhlasíte?

Vyhodnotenie hier roku 2016 podľa našej redakcie je teda za nami. Aké sú top hry tohto roku podľa vás?

Komentuj!