Register

A password will be e-mailed to you.

O vzniku výkonnejšej PlayStation 4 sa hovorí už dlhšiu dobu. Zariadenie označované ako PS4K, prípadne PS4 Neo však už nie je iba špekuláciou. Andrew House, prezident a CEO SONY Interactive Entertainment potvrdil, že výkonnejšia PS4 je v príprave.

Andrew House v rozhovore pre Financial Times učinil koniec všetkým dohadom, keď začal hovoriť o tzv. high-end PS4. Hoci nedošlo k potvrdeniu žiadnych konkrétnych špecifikácií, ani k odhaleniu dátumu vydania, no jedno je isté, obe PS4 sa budú predávať súčasne. Ak ste náhodou dúfali, že SONY vylepšenú PS4 odhalí na svojej konferencii počas E3, musíte si nechať zájsť chuť, House povedal, že k odhaleniu dôjde vtedy, keď bude k dispozícii dostatok hier a materiálu, ktorý dokáže vylepšenú PS4 prezentovať naplno. Podobnú taktiku zvolilo aj Nintendo, ktoré svoju konzolu s pracovným NX odsunulo na budúci rok, aby stihli pripraviť dostatok titulov pre launch.

PS4

Ako už naznačovali úniky, hry budú plne kopatibilné s oboma konzolami, čo potvrdil aj House. SONY nemá novú verziu PS4 dotovať a ihneď od začiatku predaja na nej bude japonská spoločnosť zarábať. Hry by mali byť optimalizované na obe konzoly, no podľa všetkého bude primárna optimalizácia na výkonnejšiu PS4 a následne sa titul prispôsobí na terajšiu konzolu. Obsahovo by hry mali byť zhodné, rozdiel bude podľa všetkého v grafike (rozlíšenie, fps, detaily), no inak si budú môcť hráči zahrať na oboch verziách PS4 totožnú hru.

Zatiaľ nie je zrejmé, kedy a pod akým názvom sa dostane vylepšená PS4 na pulty obchodov, no hry by podľa predošlých únikov mali byť na fungovanie s “high-end PS4” pripravené od októbra. Samozrejme to nemožno brať ako dátum vydania, no určitý súvis tu byť môže, ostatne aj virtuálna realita PS VR sa začne predávať circa v tomto období. Cena má byť podľa rozhovoru vyššia ako u aktuálnej verzie, ktorá v súčasnosti stojí približne 350 $,čo by opäť sedelo s únikom, ktorý avizoval cenu 399 $, príadne 499 $ (v závislosti od nárastu výkonu). Existenciu novej PS4 Andrew House odôvodnil tým, že v súčasnosti sú hráči zvyknutí na rýchlejšie tempo inovácií v oblasti technológií než tomu bolo v minulosti, stačí sa pozrieť na PC či každoročné upgradeovanie mobilných zariadení. Zároveň však dodal, že nová PS4 je určená najmä hardcore hráčom a majiteľom 4K televízorov, keďže “high-end PS4” prinesie podporu práve v oblasti 4K rozlíšenia (nečakajte však AAA hry v 4K, skôr menšie tituly a najmä podporu Blu-ray v 4k).

Určite bude zaujímavé sledovať, aké hardware špecifikácie nová PS4 prinesie. Fanúšikovia XBOXu však nemusia zúfať, Microsoft taktiež plánuje výkonnejší XBOX One s kódovým označením Scorpio, ktorý vraj bude ešte výkonnejší ako nová PS4. Rozdiel vo výkone, ktorý avizujú úniky však treba brať s rezervou, predsalen by išlo u skutočne podstatný rozdiel. Uvidíme, či Microsoft novú konzolu spomenie na svojej E3 keynote, no minimálne XBOX One “Slim” by sme mali vidieť.

maxresdefault

Hráčom podľa prvých ohlasov vznik výkonnejších verzií konzol vadí, no ak sa skutočne potvrdí, že hry budú obsahovo totožné, nevidíme v nových konzolách žiaden problém. Kto bude mať záujem, ten si priplatí za lepšiu grafiku a zvyšok hráčov bude môcť pokojne naďalej hrávať na terajších verziách. Ako to vidíte Vy? Dajte nám vedieť v diskusii.

Zdroj: Videogamer, Polygon

Komentuj!