Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosť SONY v tichosti pripravuje update svojej aktuálnej konzoly PlayStation 4. Síce “v tichosti pripravuje” už nie je celkom pravdou, keďže sa na verejnosť dostáva čoraz viac a viac únikov. Najskôr sme tu mali názov PlayStation 4.5, ten vystriedal PlayStation 4K a dnes tu máme informáciu, že kódové označenie znie NEO. Čo by prípadný update znamenal pre majiteľov súčasnej verzie?

Ak to zoberieme v skratke, pre majiteľov doterajších revízií by sa nič nemenilo. V prípade, že sa špekulácie potvrdia, v dohľadnej dobe síce uvidíme predstavenie výkonovo vylepšenej PlayStation 4, avšak netreba sa obávať, podľa únikov bude podmienkou priamo od SONY, aby hráči s pôvodnou verziou konzoly neboli oproti majiteľom novšej verzie v nevýhode.

01

Počínajúc októbrom tohto roku by mali hry pri svojom vydaní podporovať dva režimy, prvý je niečo ako “Base mode”, ktorý bude určený majiteľom pôvodnej PS4 a zároveň “Neo mode”, ktorý využije vyšší výkon prichádzajúcej revízie. Aby sme iba nevarili z vody, máme tu aj konkrétnejšie špecifikácie porovnávajúce výkon oboch verzii PS4.

ps

Ako možno z priloženej tabuľky vidieť, k HW vylepšeniu dôjde pri procesore, kde sa zvýši takt jednotlivých jadier, pri grafickej karte sa zdvojnásobí počet výpočtových jednotiek a zároveň aj ich takt (tu možno vidieť dvojnásobný výkon novej revízie, o ktorom sa už hovorilo pri prvých únikoch). Operačná pamäť sa síce nezvýši, no jej rýchlosť áno. V skratke to bude vyzerať tak, že výkon CPU sa zvýši 1,3x, rýchlosť / výkon GPU porastie 2,3x a piepustnosť operačnej pamäte sa navýši o circa 24%, pričom vývojári budú môcť pre hry využívať 5,5GB RAM (pri pôvodnej PS4 to je zatiaľ rovných 5GB).

Spoločnosť SONY bude dávať tvorcom podmienku, aby obe verzie tej istej hry boli prístupné aj pre pôvodnú konzolu, i pre jej vylepšeného súrodenca. Nebude teda možné, aby hráči na novšej verzii dostali inú hru, teda aspoň po obsahovej stránke nie. Multiplayer bude fungovať bez rozdielov medzi oboma verziami, čo je rozumný krok. Majitelia výkonnejšej verzie dostanú ako bonus krajšiu grafiku, prípadne vyšší framerate a pri menej náročných tituloch sa šepká o podpore 4K rozlíšenia.

02

Po zahájení predaja vylepšenej PlayStation 4 zostane v predaji aj staršia verzia (pravdepodobne dôjde k poklesu ceny), pričom novšia verzia by mala na trh prísť s cenovkou 399 $, čo by podľa doterajších skúseností znamenalo aj 399 €. SONY svojim krokom podľa našej mienky nechce, aby po príchode nového Nintenda s pracovným označením NX ťahali aspoň čo do výkonu “druhé husle”, keďže uniknuté informácie naznačujú, že tentokrát Nintendo nepôjde proti prúdu a príde s konzolou, ktorá svojim výkonom nebude zaostávať za konkurenciou (čo by bolo hlúpe, keďže aktuálne konzoly sú na trhu už nejaký ten rok). Ako to celé dopadne (a s čím príde Microsoft) sa s najväčšou pravdepodobnosťou dozvieme na tohtoročnej E3. My si to samozrejme nenecháme ujsť a budeme Vás informovať.

dualshock-4-all-colors-stacked-02-us-09sep14

V mnohých diskusiách sa spustila lavína kritiky na spoločnosť SONY, avšak ak nebudú medzi majiteľmi robené rozdiely, hry budú po obsahovej stránke totožné a taktiež sa neupustí od spoločného multiplayeru, nemusí ísť o zlo, ako sa dušujú početné skupiny hráčov. Kto bude chcieť, priplatí si za lepšiu grafiku a kto nie, ten si ešte niekoľko rokov bude užívať s pôvodnou PlayStation 4. Je zaujímavé, že hráči nadávajú na slabší výkon konzol a grafiku oproti PC, no keď SONY vyšší výkon ponúkne, tak odrazu ide o zlý krok. Ale ako spieva jeden slovenský interpret, nikdy sa nezavďačíš všetkým…

Na záver iba menšia otázka, uvítali by ste novšiu verziu PlayStation 4 s vyšším výkonom, alebo tento krok považujete za hlúposť? Dajte nám vedieť do diskusie, Váš názor radi uvidíme.

Komentuj!