Register

A password will be e-mailed to you.

Pri pirátstve často prevláda názor, že vždy bude o krok pred akoukoľvek ochranou a boj s ním je zbytočný. Minimálne pokiaľ ide o hry to však nemusí platiť. Zakladateľka nechválne známej čínskej skupiny 3DM priznáva, že s novými spôsobmi protipirátskej ochrany nestíhajú držať krok a do dvoch rokov môžu pirátske hry úplne zaniknúť.

Problémy im robí technológia Denuvo, ktorá často chráni najnovšie hry. Prvé väčšie problémy piráti pocítili pri crackovaní hry Dragon Age: Inquisition, ktorá im trvalo približne mesiac (čo je v tomto biznise veľmi dlhá doba). Denuvo sa však odvtedy zlepšilo a novšie verzie už piráti jednoducho nedokážu prelomiť. Príkladmi sú napríklad hry ako FIFA 16 a Just Cause 3, ktoré napriek obrovskému dopytu neboli doteraz cracknuté, pričom FIFA 16 vyšla už pred takmer 3 mesiacmi.

Protipirátska ochrana pritom nemusí byť dokonalá. Stačí aby si jej prelomenie vyžiadalo toľko času, že sa to pirátom už neoplatí. Záujem hráčov o hru totiž môže po niekoľkých mesiacoch veľmi klesnúť, najmä po vydaní iného áčkového titulu. Pirátom sa teda môže stať, že hru cracknú až vtedy, keď už nikoho nebude zaujímať. Navyše hráči sú vo všeobecnosti nedočkavá sorta, a tak môžu dovtedy stratiť trpezlivosť a hru si jednoducho kúpiť.

V príspevku na 3DM v čínštine (vďaka TorrentFreak za preklad) zakladateľ fóra (zvaný Phoenix) sám priznáva, že pirátom sa zrejme zmráka na horšie časy. “V poslednej dobe sa nás ľudia často pýtajú na crack na Just Cause 3, takže tu je odpoveď. Posledné kroky sú príliš komplikované a Jun [ich cracker] to takmer vzdal. Presvedčil som ho, aby sa o to ešte pokúsil. Stále veríme, že hra dokáže byť prelomená. Ale vzhľadom k súčastným trendom vo vývoji šifrovacích technológií sa obávam, že do dvoch rokov tu už nebudú žiadne hry zdarma,” píše.

Pri filmoch, hudbe a ďalších druhoch duševného vlastníctva zrejme bude ešte dlho platiť pravidlo, že proti pirátom sa neoplatí bojovať. Pri hrách však môže pirátstvo utrpieť prvú porážku.

Komentuj!