Register

A password will be e-mailed to you.

Človek chce mať pohodové Vianoce a konečne si počas volných dní dosýta zahrať, ale čo ak má zopár “hackerských skupín” úplne opačné plány? Internet totiž včera zaplavili správy o napadnutých Steam účtoch aj s únikom informácií o platobných kartách a Paypal účtoch ich majiteľov.

09:55, UPDATE: “Steam opät funguje bez akýchkoľvek známych problémov,” povedal hovorca Valve pre portál GameSpot. “V dôsledku zmeny konfigurácie vznikol caching problém, čo umožnilo niektorým užívateľom náhodne zobraziť stránky vytvorené pre ostatných užívateľov po dobu približne 60 minút. Tento problém bol už vyriešený.”

Čo čert nechcel, hráči v priebehu včerajška začali vo veľkom nahlasovať výpadky najväčších herných online služieb po celom svete.

Nie je jasné, či bol výpadok Steam spôsobený útokmi alebo jednoducho technickou chybou, prípadne preťažením serverov. Moderátor zo Steam Community situáciu nepokladá za až tak vážnu: “Dostali sme správy, že ľudia niekedy vidia informácie o účtoch iných ľudí v ich účte. Valve o tom samozrejme vie a pracuje na oprave. Nie, nejednalo sa o žiadny hackerský útok, ale interný problém sa cachingom.” Steam Support teda počas Vianoc má čo robiť. Ako preventívne opatrenie Valve dočasne znemožnilo prístup do Steam Store, aby obmedzilo potenciálne uniknuté osobné informácie. Neodporúčali prihlasovanie do akejkoľvek Steam služby, appky alebo klienta, pokým bude problém odstránený.

steam-servers

Problémy hlásili aj hráči na PlayStation Network Xbox Live, ktorí sa či už nedokázali prihlásiť, dostať do Friend listu, alebo zaplatiť za hru v Store. Tu nájdete mapu s rozsiahlosťou PSN výpadku.

Skupina SkidNP sa pred Vianocami vyhrážala sviatočnými útokmi na Steam a Minecraft servery, o čom písal nedávno aj portál techworm.net. Hoci rola SkidNP v tejto šlamastike nie je jednoznačná, člen skupiny sa pre TechWorm pred Vianocami vyjadril, že chcú využiť práve prázdninový nápor na servery a tým poukázať na bezpečnostné nedostatky. V tej dobe ich rivalská skupina “hackerov” Phantom Squad zverejňovala plány na útoky na Xbox Live a PlayStation Network počas Vianoc. Situácia je neprehľadná, keďže skupiny sa vzájomne obviňujú z prisvojovania zásluh na útokoch posledných dní.

“Často sa nás pýtajú prečo to vlastne robíme. Prečo zložiť PSN alebo Xbox Live? Jednoducho preto, lebo kybernetická bezpečnosť neexistuje.” Takto znel jeden príspevok na Twitter účte Phantom Squad.

Komentuj!