Register

A password will be e-mailed to you.

Skôr narodení hráči si určite ešte pamätajú skvelú adventúru z roku 1993 s názvom Myst. Táto nenápadná hra od maličkého štúdia Cyan dokázala prekvapiť všetkých hráčov aj kritikov. Takmer 10 rokov trónila na prvom mieste rebríčku najpredávanejších hier, až kým ju v roku 2002 nezosadili The Sims, a niektorí doboví novinári jej dokonca pripisujú presadenie sa dovtedy nepopulárneho formátu CD-ROM. Vďaka Kickstarteru nám dnes Cyan predstavuje prvý teaser na duchovného nástupcu legendárneho Myst – Obduction.

Kampaň na Kickstarteri začala v októbri 2013 a jej cieľom bolo vyzbierať 1.1 milióna dolárov. Hráči však ešte nezabudli na Myst, a tak už za necelý mesiac vyzbierali ešte o 200 tisíc dolárov viac (za čo sa im vývojári sľubujú odvďačiť verziou pre Oculus Rift).

Aj keď od vydania Myst uplynulo už vyše 20 rokov, na Obduction, ako sa na správneho duchovného nástupcu patrí, pracujú tí istí ľudia. Podobne, ako pri Myst, aj v Obduction bude hrať hlavnú úlohu skúmanie a pochopenie nového tajomného sveta, v ktorom sa náhle ocitnete. Práve preto zatiaľ v Cyan nechcú veľmi prezradzovať nič o príbehu. Hráč má byť totiž rovnako zmätený, ako hlavná postava a jeho úlohou je postupne odhaľovať kto je, kde sa nachádza, ako sa tam dostal a hlavne prečo.

Pre mladších hráčov to môže znieť ako trochu netradičný koncept. Priznáva to aj samotný zakladateľ štúdia Cyan, Rand Miller. „Niektoré naše nápady sme ponúkli vydavateľom a nie vždy z nich boli nadšení. Vydavatelia majú často vlastné predstavy o tom, ako by dnes mali hry vyzerať, a my to robíme trochu inak,“ tvrdí vo videu, ktoré odštartovalo kampaň na Kickstarteri. Práve preto sa namiesto vydavateľov obrátili na hráčov, čo sa ukázalo ako správny krok. Najmä starší hráči totiž veľmi dobre vedia, že pánom z Cyan sa oplatí dôverovať.

Dosť už bolo ale slov, je na čase pozrieť si samotný novoročný teaser (ktorý vyzerá úchvatne):

Ak by ste sa chceli sami presvedčiť, čím si vlastne pôvodný Myst získal srdcia toľkých hráčov, na Steame si ho môžete kúpiť za smiešnych 1.24€.

Komentuj!