Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Značka Endorfy síce nemusí mnohým z vás hovoriť veľa, no ide výrobcu, ktorý už má čo-to za sebou. V minulosti však produkty spoločnosti boli od SPC Gear, avšak SilentiumPC a SPC Gear sa spojili do globálnej značky Endorfy, aby to pre nás, potenciálnych zákazníkov, bolo jednoduchšie a prehľadnejšie. Všetky produkty tak možno nájsť „pod jednou strechou“. Kedysi bolo nutné hľadať vybavenie pre PC u SilentiumPC a príslušenstvo pre zmenu u SPC Gear. Históriu však už dajme bokom, teraz sa pozrime na produkt, ktorý ma presvedčil o tom, že Endorfy vie čo robí.

Dnes sa totiž pozrieme na kondenzátorový mikrofón Endorfy AXIS Streaming v prevedení Onyx White (k dispozícii je aj čierny variant). Pre výrobcu z Poľska nejde v prípade AXISu o prvý a ani jediný mikrofón v portfóliu, no jeho dizajn je z môjho pohľadu zďaleka najatraktívnejší. Nejednému z vás sa pri pohľade na AXIS vynorí v hlave otáznik s tým, že už ste niekde niečo podobné videli. A budete mať pravdu. Presnejšie u spoločnosti HyperX a ich mikrofóne QuadCast S. Tento kúsok bol očividne inšpiráciou pri dizajnovaní AXIS Streaming, avšak produkt od HyperX stojí, alebo pri vydaní stál, podstatne viac. Dokáže tým pádom produkt od našich severných susedov konkurovať okrem dizajnu aj kvalitou? To si povieme na základe skúseností po viac ako polročnom teste.

Čo sa týka balenia, to je pomerne jednoduché, no pekné a plniace svoj účel. Vo vnútri balenia sa okrem samotného mikrofónu nachádza kábel s konektormi USB-A a USB-C o dĺžke 2.5 metra, redukcia na uchytenie na rameno, ďalej stručná knižočka oboznamujúca majiteľa s obsluhou a list od Łukasza Zdziecha, CEO Endorfy. Mikrofón je už od výroby nasadený na stojane, takže s montážou si netreba robiť žiadne starosti. Rozmerovo mikrofón nepatrí k tým najmenším, avšak stále ide o produkt, ktorý nebude na stole zavadziať.

Konštrukčne je na tom výrobok taktiež veľmi dobre a ide o solídny kúsok vyrobený prevažne z kovu. Plastová je iba horná a spodná strana mikrofónu (i prstenec okolo je plastový, ale to už sa nebavíme priamo o mikrofóne). I keď som s konštrukčnou kvalitou spokojný, mám dve výhrady. Vrchný plastový diel na mnou testovanom kuse asi úplne nedoliehal na zvyšok tela a tým pádom bolo v mieste spoju vidno presvitanie podsvietenia, no nejde o nič, čo by narúšalo záznam zvuku, dokonca môže ísť o zámer. Viac ma mrzelo, že v mieste polohovania mikrofónu, kde sú skrutky na podstavci, sa po čase a zmenách polohy začal jemne lúpať farebný náter. Pochopiteľne, môže ísť iba o vadu mnou testovaného kusu, prípadne bol výrobný proces medzičasom vyladený, no stačilo by na dané miesto umiestniť plastové podložky, ktoré by treniu zamedzili. Problém sa nemusí týkať ani čierneho variantu, no to, bohužiaľ, potvrdiť ani vyvrátiť neviem. Tak či onak, ani jeden zo spomenutých mínusov nemá vplyv na kvalitu zvuku, a to je hlavné.

AXIS Streaming patrí do kategórie plug ang play zariadení, takže stačí mikrofón pripojiť bez toho aby ste muselo zdĺhavo hľadať nejaký software a ovládače. Na jednej strane je to fajn, na strane druhej by nejaký obslužný software umožňujúci update firmwaru alebo nejaké detailnejšie nastavenia nebol na škodu. I bez toho však mikrofón funguje výborne. Všetky ovládacie prvky sú priamo na tele, takže viete AXIS obsluhovať bez toho, aby ste museli niečo hľadať v PC. Na vrchnej strane je možnosť úplne stlmiť hlasitosť, na „chrbte“ nájdete hlavný ovládací prvok umožňujúci ako ovládať hlasitosť, tak aj jeho stalčením meniť spôsob snímania zvuku, plus o niečo nižšie ešte výrobca umiestnil USB-C konektor na pripojenie, audio jack na zapojenie slúchadiel a koliesko na ovládanie hlasitosti slúchadiel, aby ste si vedeli skontrolovať hlasitosť nahrávania. Na spodnej strane ešte nájdete tlačidlo na menenie ARGB podsvietenia mikrofónu. K dispozícii je 7 volieb, šesť farieb je statických a nechýba ani režim takzvaného dýchania, kedy sa farby postupne a plynulo menia.

Samotný mikrofón nemá svoj dizajn pre nič, za nič. Oproti kardioidným kolegom totiž dokáže snímať zvuk z viacerých strán. Východzí režim je práve kardioidný, čiže sa sníma zvuk prichádzajúci spred mikrofónu, no k dispozícii je aj stereo (priestorové kanály), obojsmerný záznam (protiľahlé strany) a všesmerové snímanie (360° záznam). Každý režim pekne vidno vďaka LED diódam na vrchu mikrofónu, ktoré jasne symbolizujú, aký typ záznamu je aktuálne spustený. AXIS Streaming má i zabudovaný popfilter, ktorý má za úlohu eliminovať rýchlo sa pohybujúci vzduch, hlasné dýchanie alebo výrazné spoluhlásky. Ako vidíte, ide skutočne o univerzálneho spoločníka, vďaka ktorému môžete streamovať, nahrávať podcasty, natáčať voicerover do videí či telefonovať s kamarátmi/kolegami. AXIS Streaming funguje bez problémov aj s telefónom, takže pokiaľ by ste patrili k tvorcom preferujúcim mobilné zariadenia, aj pre vás môže byť tento mikrofón skvelý spoločníkom. Zvuk zaznamenaný týmto mikrofónom je naozaj kvalitný pri každom použití, hoci priame nahrávanie (kardioidné) je predsa len o niečo hlasnejšie, než zvyšné, vyššie uvedené, možnosti nahrávania. Napriek tomu môžem poľského výrobcu pochváliť, AXIS Streaming dokáže aj za cenu necelých 90€ povýšiť kvalitu nahrávaného audia na vyšší level. Mikrofón som porovnal s Blue Yeti a Trust Emita, ktoré v čase vydania patrili k omnoho drahším kúskom a nemal som pocit, že by som v prípade AXIS Streaming strácal na kvalite záznamu. A čo je minimálne pre mňa tiež podstatné, produkt od Endorfy sa mi po stránke dizajnu páčil viac než Blue Yeti a Trust Emita. Áno, pri mikrofóne je prvoradý zvuk, no ak si svoj „setup“ ladíte a chcete ho mať čo najkrajší, aj dizajn/vzhľad jednotlivých periférií hrá úlohu.

Hoci meno Endorfy nie je v našich končinách pri audio perifériách tak zvučné ako Rode, Blue, HyperX, Trust, Razer, či mnoho ďalších výrobcov, poľský výrobca sa nemá za čo hanbiť. Podľa toho čo som pozeral, výrobca ponúka hneď niekoľko skvelých mikrofónov, pričom mnou testovaný AXIS Streaming je na tom výborne aj pri zohľadnení pomeru cena/výkon. Onedlho tu máme Vianoce a ak máte v okolí hráča, ktorému chýba mikrofón a využil by ho/potešil by sa, máte tu odo mňa jeden tip na darček, ktorým určite neurobíte chybu a navyše nezruinuje ani vašu peňaženku. K dispozícii je ako biely, tak i čierny variant, v tomto smere je už dôležitý vkus a preferencia toho či onoho zákazníka.

Endorfy AXIS Streaming bol pre mňa príjemným prekvapením, nakoľko sa jednalo o moje prvé stretnutie s produktmi tohto výrobcu. Z mojej strany teda dávam napriek menším výhradám spomínaným vyššie palec nahor a odporúčanie ku kúpe, ide o kvalitný výrobok, pri ktorom za svoje peniaze dostanete „veľa muziky“.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Endorfy AXIS Streaming (Onyx White) - Skvelý a štýlový
Endorfy AXIS Streaming je po dizajnovej a zvukovej stránke skvelý produkt, ktorý bude nejednému majiteľovi robiť radosť. Napriek nie až tak zvučnému menu výrobcu sa ho netreba báť, kvalitou zvuku totiž dokáže konkurovať aj drahším kúskom.
Pozitíva
  • Skvelý zvuk, viacero možností snímania zvuku, možnosť pripojiť slúchadlá na kontrolu hlasitosti
  • Kovové telo
  • Pomer cena/výkon
Negatíva
  • Pri závite sa môže odlupovať náter
  • Presvitá podsvietenie medzi telom mikrofónu a vrchným krytom
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!