Register

A password will be e-mailed to you.

A je dobojované! Microsoft dokončil akvizíciu spoločnosti Activision Blizzard, ktorá sa tým pádom stáva súčasťou Xbox Game Studios. Microsoft tak získal nielen 16 tímov, ale aj silné značky, ktoré majú po svete milióny fanúšikov.

Najžiarivejšou hviezdou je bezpochyby séria Call of Duty, no najväčší prísun financií bude minimálne nateraz zabezpečovať Candy Crush. Tých 69 miliárd dolárov, ktoré Microsoft za Activision Blizzard zaplatil sa nejako vrátiť musí, no nie? Zabúdať však nesmieme ani na značky ako Warcraft, StarCraft, Diablo, či niekdajších neoficiálnych maskotov prvej generácie PlayStationu – Crasha Bandicoot a dráčika Spyra. Pod krídlami Activisionu je aj Tony Hawk’s Pro Skater, no i mnoho značiek, ktoré síce už dlhšiu dobu nedostali nový diel (napríklad Guitar Hero), no to sa môže zmeniť, comebacky starých franšíz sú čoraz populárnejšie.

Aktuálne je jasné iba jedno, ak vás z celého portfólia Activision Blizzard zaujíma iba Call of Duty a vašou platformou číslo jeden je PlayStation, minimálne po dobu 10 rokov si nové diely zahráte aj na konzolách od Sony. Otázne je v akej kvalite, pretože Sony asi nebude ochotná poskytnúť konkurencii dev kity PS5 Pro a PS6 v predstihu, no to teraz nie je podstatné, značka Call of Duty zatiaľ exkluzívna nebude. So zvyškom značiek už to bude horšie, i keď Microsoft na Xbox Wire uverejnil nasledovné:

Či už hráte na Xboxe, PlayStation, Nintende, PC alebo mobilnom telefóne, ste tu vítaní – a budete vítaní aj v prípade, že Xbox nie je miestom, kde hráte svoju obľúbenú franšízu.” Zo skúseností je však zrejmé, že hier od Activision Blizzard bude v budúcnosti na konzolách PlayStation vychádzať minimum, podobne ako je tomu s hrami od Bethesdy, takéto nákupy sa nerobia preto, aby ste svojimi hrami kŕmili konkurenciu. Fanúšikovia Game Passu však majú o dôvod navyše jasať, knižnica hier sa bude obohacovať nielen o staré tituly vydané Activisionom, no novinky dorazia do predplatného v deň vydania, ako je tomu v prípade každej hry od Xbox Game Studios. Čo sa týka CEO Activision Blizzard, ktorým je kontroverzný Bobby Kottick, ten sa na konci tohto roku s funkciou rozlúči.

Na záver už len otázka na vás – ste radi, že Microsoft kúpil Activision Blizzard, alebo mala spoločnosť radšej investovať peniaze do založenia nových štúdií, ktoré by namiesto pokračovaní priniesli originálne značky? A je vôbec dobré, že takéto veľké akvizície nie sú automaticky blokované? Podeľte sa s nami o váš názor.

Zdroje: Xbox Wire, VGC

Komentuj!