Register

A password will be e-mailed to you.

Dúfam, že sa mi v tejto recenzii podarí prelomiť celkom nepríjemnú jazykovú bariéru, ktorá môže niektorým čitateľom narobiť v hlave trochu zmätku. Pretože ak sa chcem vyjadrovať správne, je treba si na úvod ujasniť jednu vec. Hlavná postava, ktorú v tejto hre budete ovládať je dlaň. S piatimi prstami, ktorými si pomáha v pohybe. Podobne ako Vec zo série Rodina Addamsovcov. Vašou úlohou počas 50 levelov bude zachrániť vašu chýbajúcu časť – ruku. Tú vám amputovali zákerné chodidlá, ktoré s ňou majú svoje vlastné plány. Všetci pochopili? Dúfam, že áno, pretože opätovne to už vysvetľovať nebudem.

Recenzovaná verzia: PC

Hneď v úvode musím uznať, že práve tá originálna a relatívne neopozeraná premisa ma celkom zaujala. Už len skutočnosť, že sa tu ocitneme vo svete, kde končatiny majú svoje vlastné vedomie a dlane sú s chodidlami v konflikte je podľa mňa dostatočne bláznivý koncept. Najlepšie však na tom všetkom je, že samotný tvorca Jan Rigerl z Devm Games si bol tejto skutočnosti vedomý a prispôsobil tomu aj jednotlivé levely.

Tých je tu, ako som už spomínal, 50 a je treba uznať, že všetky boli veľmi kvalitne nadizajnované a vymyslené. Je super, že odštartujete jednoduchými levelmi, v ktorých sa postupne naučíte jednotlivé mechaniky a prepracujete sa tak k náročnejším, ktoré viac otestujú vaše schopnosti. Je treba vedieť správne liezť, skákať, nepadať a na konci vždy uchopiť svoj obľúbený hrnček s kávou. Ako ju síce dokážete ako dlaň vypiť mi ostáva záhadou, no tých tu bude neskôr o niečo viac.

Najlepšie však je, že počas celého hracieho času som sa nikdy nezačal nudiť. Každý jeden level obsahuje dostatok zaujímavých nápadov, ktoré dokážu aj určitú dávku stereotypu zmeniť opäť na zábavu. Už vás nebaví len tak loziť po skrinkách a kamenných múroch? Čo tak si na chvíľku sadnúť za volant auta, rozhýbať železničný vozíček alebo zachrániť niekoľko malých dlaní uväzneých v klietkach? Stačí vždy prinášať nové nápady, ktoré nás dokážu zaujať. Jediné čo je trochu škoda je fakt, že väčšina z týchto zaujímavých elementov je spracovaná iba na jeden level. V jednom bode máte dokonca možnosť hodiť na seba kostým chodidla a prekabátiť tak vašich protivníkov. Dokopy však tento element využijete len v jednom leveli a navyše to prináša aj určité nevýhody. Je to síce originálny nápad, no čo z toho, keď sa nijakým spôsobom nevyužije ďalej? Aspoň však môžete svojim oponentom kedykoľvek ukázať vztýčený prostredník.

Zábavné je takisto, že vašu dlaň môžete počas hry aj zaujímavo upraviť. Nechcete byť biela dlaň? Môžete to pokojne zmeniť. Takisto však máte možnosť si upraviť vaše hodinky, farbu nechtov, prípadne si na svoj prsteník nasadiť nejaký ten šperk. Možno sa vám spočiatku bude zdať, že možností veľa nemáte, no k tomu, aby ste ich odblokovali všetky, musíte v jednotlivých leveloch objaviť skryté náprstky, ktorými tak odblokujete niekoľko zaujímavejších položiek vo vašom šatníku. Čo myslíte, pristane mi to?

Čo sa týka prostredí, nemôžem povedať, že by hra oplývala obrovskou dávkou kreativity, no na druhe strane si myslím, že ani nie je nutné priniesť viac, než to čo sme už dostali. Väčšinou sa ocitneme v nejakej oblasti plnej kamenných stien a prekážok, užijete si ale aj niekoľko kancelárskych alebo domácich prostredí, kde budete loziť po kartotékach alebo stojanoch na CD-čka, z času na čas nasadnete na malý skateboard, ktorým si skrátite cestu dole, no rovnako ako môžu jednotlivé predmety slúžiť ako pomôcky, netreba zabúdať, že môžu fungovať aj ako prekážky. Liezť na drevené krabice alebo staré VHS-ky sa možno javí ako dobrý nápad. No v momente ako veci začnú padať, a vy sa neviete pustiť, pochopíte v čom je problém. Niektoré veci sú jednoducho dosť labilné.

Hra sa dokonca dočká aj celkom prekvapivého boss súboja. Vašim protivníkom sa tak stane obrovské chodidlo nosiace cylinder, ktoré sa rozhodne neteší z toho, že ste si prišli po svoju amputovanú ruku. Samotný súboj je podľa mňa spracovaný celkom solídne, kde musíte neustále šikovne utekať a schovávať sa, aby ste následne na túto končatinu mohli hádzať po mape rozmiestnené bomby. Znie to možno veľmi jednoducho, no je treba ešte poznamenať, že celá mapa je elektrické a ohnivé pole, ktoré vám z tejto aktivity urobí celkom náročnú záležitosť.

Ďalej ešte musím oceniť aj niekoľko maličkostí. Ako napríklad fakt, že charaktery sú tu nadizajnované veľmi predstaviteľne a rovnako sa aj pohybujú veľmi predstaviteľne. Kým vy k svojmu pohybu využívate svojich 5 prstov, chodidlám neostáva nič iné, než poskakovať z miesta na miesto. A ak by vás náhodou zbadali, verte tomu, že vás veľmi rýchlo kopnú dole z plošiny. Nachádza sa tu okrem toho aj niekoľko vtipných easter eggov. Najvýraznejším však pre mňa bol asi inštalatérsky level, kde objavíte počas hry červenú a zelenú čapicu. Žeby sa v tomto svete niekde pohybovali aj bratia Mario a Luigi? Alebo im len prišli vyčistiť ich vzduchové trubice?

Toľko k všetkému čo na hre funguje. Teraz sa poďme trochu porozprávať o niekoľkých mínusoch, ktoré som počas testovania objavil. V prvom rade je treba uznať, že fyzika je absolútne nulová. Na jednej strane síce uznávam, že v niektorých prípadoch vám to vie pomôcť, no rovnako sú aj momenty, kedy sa to pričiní o úplne zbytočnú smrť. Časom som si na to dokázal zvyknúť, no miestami dokážete z pohľadu fyzikálnych zákonov skutočné zázraky.

Problémom bola rovnako aj kamera, ktorá sa miestami dokázala skutočne šialeno roztočiť, alebo sa k vám výrazne priblížiť a vďaka tomu sa niektoré situácie stali celkom neprehľadné. Je síce pravda, že toto sa dá v nastaveniach síce vypnúť, no keď som to skúsil hrať týmto štýlom, rotácie kamery prebiehali oveľa pomalšie a hra pôsobila oveľa sterilnejšie. Dynamická kamera je pritom sama o sebe dobrý nápad, no je potrebné ju nejakým spôsobom ešte doladiť, aby sa vyslovene nelepila priamo na vás.

Za zmienku ešte aj stojí, že hra sa snaží do toho všetkého zakomponovať ešte aj nejaký príbeh. Proti tomu nemám v zásade nič, no keď sa rozhodnete už implementovať nejaký dej, skúste tomu dať aj nejaký reálny zmysel. Nemám problém uveriť tomu, že chodidlá amputujú ruku od dlane, a tiež viem pochopiť, že chodidlá v tomto svete majú oči, hoci vy nie. Akceptujem dokonca aj existenciu bossa, obrovského chodidla s cylindrom. Ale vysvetlenie, prečo vlastne vašu ruku amputovali a aké s ňou mali plány sú podľa mňa nedomyslené. Nech sa na to pozerám akokoľvek, nemá pre mňa logiku a hlavne nechápem, čo bolo teda vlastne cieľom chodidiel? Normálne by som asi takéto veci v titule ako je Super Adventure Hand neriešil. No nakoľko sme mali možnosť vidieť výsledok práce vašich protivníkov, mal by som aspoň nejakým spôsobom pochopiť, o čom im vlastne išlo. Ja mám však nad hlavou len obrovský otáznik.

Budem však úprimný a poviem, že vo výsledku je Super Adventure Hand solídnou zábavou. Titul sa na nič nehrá, má neopozeraný koncept a vie dostatočne kvalitne pracovať so svojim prostredím, aby sa hráči nezačali nudiť. Je super, že zo samotných tituliek urobili kvázi mini-level a napriek určitým nedostatkom som rád, že som hre venoval svoj čas. Navyše si ani neukrojí veľa miesta na disku (len okolo 250 MB). Ak máte radi platformové tituly, a chceli ste si vyskúšať byť aspoň na chvíľu Vecom od Addamsovej rodiny, potom vás to poteší. Prípadne si viem predstaviť, že titul ocenia aj ľudia, ktorí nemajú radi smradľavé chodidlá. Koniec koncov, za vyskúšanie nič nedáte.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Super Adventure Hand - Príbeh ako dlaň zachránila svoju ruku
Super Adventure Hand! je bláznivou platformovou hrou, ktorá vie zaujať svojim konceptom a vo svojich päťdesiatich leveloch prináša dostatok zábavy pre všetkých
Pozitíva
  • Kreatívny koncept, ktorý vie hra využiť vo svoj prospech
  • Kvalitne nadizajnované levely
  • Možnosť úpravy hlavného charakteru
Negatíva
  • Prolbémy s kamerou
  • Nebolo treba zapracovať príbehovú líniu
  • Neexistujúca fyzika
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!

O autorovi

Herný, filmový a hudobný nadšenec, ktorý začal s hraním ešte niekedy v roku 1994. A neskôr mu napadlo, že možno by stálo za to o jeho zážitkoch aj niečo napísať.

Súvisiace príspevky