Register

A password will be e-mailed to you.

Minulý rok sme sa vo februári dočkali vydania tretieho dielu zatiaľ najúspešnejšej hry zo série Total War. Už vopred sme tak vedeli, že Total War: Warhammer III bude musieť prekonať poriadne vysokú latku, ktorú nastavil predošlý diel. Bohužiaľ, sa tak nestalo. Hra bola vydaná priskoro a obsahovala veľké množstvo chýb a nezrovnalostí. Komunite tak vo svojich počiatkoch až tak nesadla a dočkala sa vcelku vlažného prijatia. Odvtedy však uplynulo už dosť času a vývojári na nej dosť zapracovali. Po viac ako roku ju dopĺňa i prvé veľké DLC s doteraz nevidenou rasou. Poďme sa teda spoločne pozrieť na zúbok rozšíreniu Forge of the Chaos Dwarfs.

Recenzovaná verzia: PC

Total War: Warhammer III priniesol do tohto veľkolepého univerza niekoľko nových rás, no tak ako bohovia Chaosu, aj fanúšikovia tohto univerza chcú stále viac. Tentokrát prišli na rad trpaslíci Chaosu. Brutálni a krutí trpaslíci, ktorí sa vzdali pravidiel a zákonov starobylých trpaslíkov a rozhodli sa uctievať temných bohov, najmä Hashuta. Forge of the Chaos Dwarfs neprichádza len s touto novou rasou, ale aj vlastnou kampaňou odohrávajúcou sa na mape „Ríša Chaosu“. Trochu som sa spočiatku bál, že sa opäť budeme len naháňať za Ursunom, no moje obavy sa veľmi rýchlo rozplynuli. Nové DLC, našťastie, prichádza s originálnou kampaňou, ktorá nie je nijako prepojená s pôvodným príbehom.

Vo Forge of the Chaos Dwarfs sa budeme môcť ujať roly jedného z troch trpaslíkov (Astragoth Železná ruka, Drazhoath Popolavý a Zhatan Čierny), s ktorým sa budeme snažiť získať trpasličie artefakty. Tie majú takú moc, že dokážu poháňať obrovský vrták, ktorý má pre trpaslíkov Chaosu získať takzvanú Hashutovu krv, kvapalinu, ktorá trpaslíkom poskytne neobmedzenú moc. V DLC sa tak už nebudú objavovať portály do ríše Chaosu a vy sa tak budete môcť v pokoji venovať novým možnostiam tejto rasy ako aj získavaniu artefaktov, ktoré sú rozmiestnené pomerne blízko od vašej počiatočnej pozície, takže samotná kampaň nie je zbytočne naťahovaná. Aj keď po odohraní príbehového režimu môžete ďalej pokračovať v dobývaní s novonadobudnutými bonusmi.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že Forge of the Chaos Dwarfs prichádza s neprimerane vysokou cenovkou a len s jednou rasou, ktorá je predsa skoro naoko rovnaká ako ostatné. No pozor! V tomto prípade vás čaká vskutku unikátny tím zložený z rôznorodých jednotiek a mnohými originálnymi mechanizmami. No povedzme si o tom DLC viac pekne po poriadku. Na prvý pohľad sú pre fanúšikov Warhammeru najpodstatnejšie jednotky, kto pozná stolnú hru, tak približne vie, na čo sa môže tešiť. Armády trpaslíkov Chaosu pozostávajú z rôznych jednotiek. Základom sú ich otroci (v tomto prípade goblini a orkovia), hobgoblini, samotní trpaslíci a býčí kentauri. No okrem toho sa môžete tešiť na ich rôznorodé mechanické výtvory a z ohňa zrodené stvorenia K‘daai.

Napriek tomu, že ide o veľmi silnú rasu s veľmi schopnými jednotkami, hráčovi spočiatku hádže na každom kroku polená pod nohy. DLC vás hneď na úvod zavalí neuveriteľným množstvom obmedzení a množstvom mechanizmov, za ktoré by sa nehanbilo ani zoskupenie niekoľkých pôvodných rás. Najväčší problém môže spočiatku predstavovať obmedzený počet jednotiek. Pri trpaslíkoch Chaosu musíte silné jednotky niečím vybaviť, takže si musíte zvyšovať kapacitu, koľko ich môžete mať naraz vyrobených. To však nie je také jednoduché. Ekonomika trpaslíkov Chaosu nie je postavená len na peniazoch, ale musíte zhromažďovať rudu, z ktorej následne vyrábate zbrane, a akoby to nestačilo, tak potrebujete ešte pracovníkov, ktorí vám budú rudu ťažiť. Takže si musíte správne zmanažovať to, ako efektívne budete jednotlivé suroviny získavať. Kvôli tomu však budete mať spočiatku aj menší príjem peňazí, keďže budete musieť budovať stavby, ktoré vám poskytnú ostatné vyššie zmienené suroviny.

Takto musíte teda dať dokopy celú trpasličiu mašinériu, aby fungovala ako dobre naolejované ozubené kolesá. Postup v kampani sa takto môže zdať na začiatku dosť pomalý a osobne si neviem predstaviť, ako by sa hralo za trpaslíkov Chaosu v pôvodnej kampani, kde ste boli neustále v časovej tiesni. Ekonomiku si však môžete podporiť aj konvojmi, ktoré fungujú rovnako ako tie, čo má aj Kataj. Lenže v tomto prípade vám budú prinášať rôzne suroviny, ktoré sa časom menia. Popri rozvoji ekonomiky sa budete musieť sústrediť ešte aj na výskum. Opäť si budete vyberať vylepšenia z viacerých technologických stromov. To však nie je jediný spôsob, ako si môžete svoju rasu zdokonaliť. Dôležitým prvkom tejto rasy je Zharrská veža, ktorá je ich vládnym strediskom. V tomto prípade budete súperiť s ostatnými tímami trpaslíkov Chaosu o to, kto získa najviac kresiel v tejto veži. Postupne si tak budete odomykať vyššie poschodia, no bonusy platia pre všetky tímy trpaslíkov. Najdôležitejší je však posledný stupeň, ktorý vám umožní pohltiť ostatné tímy a vytvoriť s nimi konfederácie.

Posledným dôležitým prvkom armád je možnosť ich vybaviť rôznymi schopnosťami a bonusmi. No aj toto má jeden háčik a to poriadne veľký. Tieto jednotlivé bonusy si odomykáte so zvyšovaním kapacity jednotiek. Bonusy platia pre určité skupiny jednotiek, napríklad len pre pechotných strelcov. Ak však chcete dané bonusy používať, tak musíte na to použiť vyrobené zbrane. Tým sa vám teda znižuje množstvo vyrobených zbraní za ťah. Lenže, čím viac máte tímov, ktoré využívajú dané vylepšenie, tým viac zbraní sa vám bude spotrebovávať. Takže minimálne na začiatku hry vám to takmer vôbec nepomôže, keďže všetky získané suroviny vám prídu pri expandovaní vhod.

Trpaslíci Chaosu prichádzajú s majestátnymi armádami, novými unikátnymi kúzlami a dosť komplikovanou ekonomikou. Väčšina z toho sa dá jednoznačne považovať za pozitívum, aj keď pri niektorých bodoch je to trochu diskutabilné, no vo veľkej miere to závisí od toho, ako rýchlo si na túto rasu zvyknete. DLC obsah pre Total War hry je i naďalej pomerne drahý, no v tomto prípade dostanete vskutku unikátnu rasu, ktorú by si určite nemali nechať ujsť žiadni fanúšikovia Warhammeru a zároveň aj série Total War: Warhammer. Z mojej strany teda hlásim spokojnosť a DLC ako takému vlastne ani nemôžem veľa vytýkať.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Total War: Warhammer III - Forge of the Chaos Dwarfs - Trpaslíci Chaosu vkročili na bojisko
Forge of the Chaos Dwarfs prináša ako prvé veľké DLC pre Total War: Warhammer III úplne novú rasu, ktorou sú trpaslíci Chaosu. Okrem toho vás však čaká i nová kampaň a pre fanúšikov hry, respektíve tohto univerza tak ide o jasnú voľbu.
Pozitíva
  • Nová kampaň
  • Mnoho unikátnych jednotiek a kúziel
  • Nové komplexné mechanizmy...
Negatíva
  • ... ktoré môžu pôsobiť až príliš prekombinovane
  • Pomerne vysoká cena
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!