Register

A password will be e-mailed to you.

Na Inkulinati som bol zvedavý od prvého momentu, ako nám hra bola predstavená. Z obrázkov pôsobila táto ťahová stratégia veľmi sviežo, unikátne a hlavne sa v nej ukrývala aj určitá dávka šarmu. Preto som sa najprv potešil, keď sme sa dočkali správy, že hra vyjde už v januári tohto roku, no o pár dní som pocítil mierne sklamanie z faktu, že pôjde len o early access verziu. No nevadí. Verím, že tvorcovia z Yaza Games budú na titule pracovať aj naďalej a pridajú do hry počas nasledujúcich mesiacov všetko, čo majú v pláne. Ako to však vyzerá v súčasnom stave?

Na úvod poviem, že všetko, čo už z prvých záberov a trailerov vyzeralo vynikajúco, splnilo moje očakávania. Za najsilnejšiu stránku hry považujem jej umelecký štýl. Už na prvý pohľad ma hra dokázala upútať. Možnosť vidieť spolu bojovať ilustrované zvieratá a tvory rozličného druhu na mňa urobila vcelku silný dojem. Podobne ako v prípade titulu Pentiment všetko pôsobí ako nádherná stredoveká ilustrácia, ktorej niekto vdýchol svoj vlastný život. Tentokrát sa však pozeráme priamo na zábery z knihy, nakoľko sa z nej stalo skutočné bojové pole, na ktorom bojujú medzi sebou nakreslení bojovníci, ktorých povolali ich mocní majstri, zvaní ako Inkulinati.

Súbojový systém je takisto skvelý. Hra veľmi dobre pracuje s taktikou – je potrebné využiť jednotlivé plochy hracieho poľa, veľmi dobre si premyslieť aké tvory budete počas hry kresliť, a či vám v súboji budú vedieť pomôcť tak, ako to od nich očakávate. Oceňujem takisto, že hra nezabudú ani na to, že nekalé praktiky vám dávajú výhody. Pokiaľ napadnete protivníka odzadu, útok bude oveľa účinnejší, než keď mu budete stáť tvárou v tvár. Najzaujímavjšie však pre mňa bolo zistenie, že aj počas normálnej náročnosti je umelá inteligencia naprogramovaná dostatočne inteligentne na to, aby vám vedela poriadne skomplikovať situáciu v boji.

Váš súper sa nebráni absolútne žiadnej taktickej možnosti a užijete si od neho niekoľko skutočne rafinovaných trikov. V tomto smere is dokonca myslím, že ak by som mal Inkulinati k niečomu prirovnať, tak by to skutočne bola kvalitná šachová partia. S vašimi bojovníkmi síce máte oveľa viac možností než figúrky na šachovom poli, no to neznamená, že by to bolo v niečom iné. Toto je primárne súboj dvoch myslí. A ten silnejší vyhráva. Pokiaľ však patríte medzi hráčov, ktorí neradi prehrávajú, môžete si užiť aj celkom slušnú dávku frustrácie.

Jedným z najťažších zistení pre mňa bolo, že hru si nemôžete nijakým spôsobom uložiť. Dostanete k dispozícii niekoľko magických pier, ktoré vám slúžia ako vaše životy. Pokiaľ o všetky prídete, vaša cesta sa skončila a vraciate sa úplne na začiatok. Na druhej strane však dostávate aj jednu malú výhodu. Pokiaľ náhodou súboj s protivníkom prehráte, máte možnosť zutekať, no rovnako si môžete súboj aj zopakovať. Záleží len na tom, či máte ešte v rukách nejaké magické perá, ktorými budete vedieť ovládať živý atrament.

Ak je ešte niečo, čo by som chcel na tomto mieste vyzdvihnúť, tak je to kreativita autorov, s ktorou počas tvorby svojho diela prišli. Dôkazom je aj ich Kickstarter video, v ktorom hru prezentovali ako titul, ktorý je inšpirovaný skutočnou históriou. Vidíte v ňom rôzne osobnosti, ktoré vysvetľujú historické aspekty živého atrametnu, kto boli títo bojovníci a aké významné ich súboje boli. V mojich očiach išlo o úžasný marketing, ktorý dokázal na hru viac než adekvátne naladiť.

V Inkulinati je momentálne dostupná kampaň, v ktorej vás majster trénuje, aby ste sa stali najmocnejším Inkulinati a premohli dokonca aj samotnú smrť. Hneď však treba povedať, že podoba s iným významným majstrom, ktorý chcel zo svojho učňa vytrénovať najsilnejšieho vo svojom obore je čisto náhodná. Ďalej tu máte akadémiu, ktorá vám posluží na pochopenie základných a jemne pokročilých herných mechanizmov a v sekcii duel máte možnosť vyzvať na súboj vášho priateľa, pričom budete hrať na jednom zariadení.

To je na úvod asi postačujúce. Takže pokiaľ máte záujem si trochu zabojovať a nebránite sa ani jemnej dávke prízemnejšieho humoru, Inkulinati vám určite udrie na správne struny. Teším sa, až bude k dispozícii plná verzia a som zvedavý s čím všetkým tvorcovia ešte prídu. Viem, že je sľúbený aj online multiplayer. Nechajme sa teda prekvapiť.

Hru na preview poskytla spoločnosť

Komentuj!