Register

A password will be e-mailed to you.

Roku 2022 môžeme vzdať ešte jeden posledný hold a otvorene priznať, že z herného pohľadu išlo o silný rok, počas ktorého sme sa dočkali niekoľko fantastických väčších či menších titulov. A z letmého pohľadu na to, čo nás najbližšie mesiace očakáva usudzujeme, že v rovnako nastavenej latke budeme pokračovať aj ďalej. Aj tento rok nás tak čaká veľké množstvo zaujímavých titulov. Niektoré sme očakávali ešte vlani, avšak pre väčšinu z nich toto pravidlo neplatí. Poďme sa teda spolu pozrieť na tohtoročnú dvadsiatku najočakávanejších hier, do ktorých vkladáme svoje nádeje.

1. Forspoken (24.01.2023 – PS5, PC)

Jedným z titulov, ktorý sa dočkal viacerých odkladov, je novinka od spoločnosti Luminous Productions, s názvom Forspoken, pôvodne zvaný Project Athia. Ten sme sa pôvodne mali zahrať už minulý rok v máji, následne prišiel odklad na október, až sa konečne usadil v januári nového roku. Príbeh sleduje mladú Newyorčanku menom Frey, ktorá by najradšej vypadla z mesta niekam, kde si užije viac čerstvého vzduchu a menej bitiek. Jej želanie sa čiastočne vyplní, keď je teleportovaná skrz magický portál do krajiny Athia. Podľa všetkého je ich jediná nádej na záchranu sveta. Frey sa naučí ovládať mágiu, pomocou ktorej bude schopná zdolať akékoľvek prekážky, aby sa dostala späť domov.

2. Dead Space (27.01.2023 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Po tom ako sa roku 2017 zavreli brány štúdia Visceral Games, sme už ani nedúfali, že sa niekedy opäť ocitneme v akčnom hororovom univerze série Dead Space. Teraz je však všetko inak a už v prvom mesiaci sa opäť budeme môcť spolu s Isaacom Clarkom vrátiť na ťažobnú loď Ishimura a zistiť, čo sa stalo s jej posádkou. O remake sa postarali tvorcovia z Motive Studios, ktorí nám v minulosti priniesli hry ako Star Wars Battlefront II a Star Wars: Squadrons. Pevne veríme, že remake prinesie rovnakú dávku napätia ako originál z roku 2008.

3. Hogwarts Legacy (10.02.2023 – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC)

Brány Rokfortu sa opätovne otvárajú, aby privítali svojich nových študentov. Po niekoľkých odkladoch a posúvaní dátumu vydania to vyzerá, že február konečne bude tým správnym mesiacom na to, aby sme sa opäť prešli po chodbách rokfortského zámku, užili si nádherné exteriéry, navštívili čarovné mestečko Rockville, lietali na metle a možno sa aj niečo počas svojho pobytu naučili. Príbeh zasadený do deväťdesiatych rokov devätnásteho storočia sa sústredí na študenta piateho ročníka, ktorý drží kľúč k dávnym tajomstvám starobylej mágie a bude musieť odhaliť, prečo dávno zabudnutá mágia je opäť stredobodom záujmu a prečo sa ju temní čarodejníci snažia získať.

4. Company of Heroes 3 (23.02.2023 – PC)

Relic Entertainment sa vracajú späť v plnej sile a opäť vyrážajú do boja so svojim najnovším, vojnovým, strategickým počinom. V Company of Heroes 3 sa spolu so spojeneckými jendotkami vydáte na inváziu do Talianska, no takisto budete mať možnosť veliť jednotkám Axis počas severo-afrických bojov. Do hry sa dostáva niekoľko vylepšení, napríklad systém taktickej pauzy, počas ktorej získate možnosť si obzrieť kompletnú situáciu na fronte a vydať nové rozkazy, než sa hra opätovne spustí. Vystupujú tu aj talianski partizáni, ktorých môžete na mape využiť alebo povolanť do boja. A aby to bolo zaujímavejšie, príbeh je dynamický a vaše rozhodnutia môžu vyústiť do úplne iného záveru. Preto je dôležité byť správnym veliteľom.

5. Wo Long: Fallen Dynasty (03.03.2023 – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC)

Japonské štúdio Team Ninja sú nám všeobecne známi vďaka ich bojovej sérii Dead or Alive, no rovnako sa vysokej obľube tešia aj ich akčné RPG Nioh a Nioh 2. Ich najnovší herný počin je bližší druhej spomínanej sérii, no oproti Nioh prichádza s niekoľkými novinkami. Jedným z nich je morálka vašich nepriateľov. Tá vám vie naznačiť, aký silný bude váš protivník. Avšak silnejší oponenti vám zabezpečia aj kvalitnejšiu korisť. Novinkou oproti sérii Nioh je však aj možnosť skákať, ktorá prináša do súbojov nové možnosti. O príbehu zatiaľ veľa informácií nemáme a jediné čo vieme je, že pôjde o príbeh nemenovaného bojovníka, ktorý sa musí postaviť monštrám a démonom v temnej ére obdobia Troch kráľovstiev.

6. Star Wars Jedi: Survivor (17.03.2023 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Niekde vo vzdialenej galaxii pokračuje aj herná séria Star Wars, ktorá sa už v marci predstaví vo svojom najnovšom hernom počine s podtitulom Survivor. Dej je zasadený 5 rokov po udalostiach z predošlého Fallen Order, kde sledujeme cestu rytiera Jedi Cala Kestisa, ktorý sa snaží prežiť v nepriateľskom impériu po tom, ako sa mu podarilo uniknúť smrti pred rozkazom 66. Jeho najväčším protivníkom sa stáva Pau’ansky imperiálny senátor na Coruscante, ktorý urobil nebezpečný obchod.

7. Resident Evil 4 Remake (24.03.2023 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Určite nesmieme vynechať jednu z najväčších herných hororových sérií, ktorá pokračuje v trende prerábania svojich starších titulov. Vďaka tomu sa môžeme opäť vrátiť do role Leona S. Kennedyho, ktorý bude musieť zachrániť prezidentovu dcéru Ashley pred osudom, ktorý jej určil veliteľ kultu Illuminados, Lord Osamund Saddler. Sme veľmi zvedaví aké zmeny tento remake prinesie a či svojimi kvalitami umlčí všetkých, ktorí prerábku originálu odmietali. Capcom v tomto prípadne musí priniesť skutočné maximum. Držíme palce.

8. Dead Island 2 (28.04.2023 – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC)

Ďalší titul na tomto zozname, ktorý sa dočkal obrovského množstva odkladov. Pôvodne mali hru priniesť tvorcovia z Techlandu, no tí sa nakoniec rozhodli sústrediť na pokračovanie série Dying Light. Sľuby sa snáď konečne naplnia a obľúbený titul z roku 2011 sa dočká svojho dlho očakávaného pokračovania, ktoré nám prinesú ľudia z Dambuster Studios. Z ostrova Banoi sa presunieme Los Angeles a San Francisca, pričom dej sa bude odohrávať pár mesiacov po udalostiach z prvej hry. Ozbrojené sily USA sa pre novú a ešte silnejšiu zombie epidémiu sa rozhodli uzavrieť celú Kaliforniu do karantény. Pre vás tak nastáva nový, úplne obyčajný kalifornský deň. Vyjsť do ulíc a po ceste do obchodu zlikvidovať nejakých tých zombíkov. Vonku je totiž krásny deň, tak prečo to nevyužiť?

9. The Legend of Zelda: Tears of The Kingdom (12.05.2023 – Switch)

Vonku je určite veľa hráčov, ktorí len pri zmienke tohto titulu povedia, „Už aby to tu bolo!“ Hra, ktorá počas Game Awards 2022 vyhrala medzi nominovanými ako najočakávanejšia hra roka, pričom podobné ocenenie si odniesla aj z Golden Joystick Awards. Nintendo stojí určite pred neľahkou úlohou. Pokračovanie Breath of Wild bude zaručene pod drobnohľadom všetkých fanúšikov série, ktorí pravdepodobne na ňom nenechajú jedinú nitku suchú. O príbehu zatiaľ stále nemáme informácie, nakoľko Nintendo nechce prezrádzať viac ako je nutné. Ide o taktiku držať všetkých v čo najväčšom napätí, aby boli vo výsledku ohromení? Možno. My sme tiež plní očakávaní, aký bude výsledok.

10. Suicide Squad: Kill the Justice League (26.05.2023 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Myslím si, že pre všetkých fanúšikov herného DC univerza pôjde v tomto prípade o veľmi silnú záležitosť. Dôvodom však nebude príbeh alebo akcia s hrou spojená, ale meno zosnulého Kevina Conroya. Suicide Squad: Kill the Justice League je totiž poslednou hrou, v ktorej budú mať možnosť počuť hlas, dnes určite legendárneho predstaviteľa Batmana. Titul je však určite aj lákadlom, pokiaľ ste len milovníkom akčných komiksových hier. Planéta je v nebezpečenstve, nakoľko Brainiac zaútočil na Zem a vygumoval ľuďom a rovnako aj Lige Spravodlivých ich mozgy. Jedinou, ktorá podľa všetkého je schopná Brainiacovi vzdorovať je Wonder Woman. Na hrdinov sa však teraz nedá spoliehať. Preto je čas, aby Jednotka Samovrahov zachránila ľudstvo a rovnako aj ich hrdinov.

11. Street Fighter 6 (02.06.2023 – PS4, PS5, Xbox Series X|S, PC)

Potešíme aj milovníkov bojových titulov. Pokiaľ vám posledné roky chýbal titul, kde sa stačí len poriadne pobiť a ukázať, že ste najlepším bitkárom, Street Fighter 6 je presne tým, čo ste potrebovali. Vyberte si z osemnástich rôznych postáv tú svoju, (známu, či novú) a pustite sa do boja. Prvé kolo začína už čoskoro, a váš protivník má päste pripravené. Zvládnete to?

12. Diablo IV (06.06.2023 – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC)

Jedna z najslávnejších herných RPG sérii sa vracia vo svojom pokračovaní. Dúfame, že tentokrát bez neslávne známeho „Error 37“. Blizzard Entertainment potrebujú silnú kartu a úprimne veríme, že tentokrát prinesú obrovský herný hit, na aké sme od nich boli v minulosti zvyknutí. Na čo sa teda môžeme tešiť? Kultistom sa podarilo vyvolať dcéru Memphista Lilith, ktorá po udalostiach z predošlých hier získala silu a moc vo Svätyni. Hrateľnosť by sa podľa všetkého nemala výrazne meniť. Je potrebné poraziť čo najviac nepriateľov, získať silnejšie nástroje, vylepšovať svoje magické schopnosti a stať sa silným protivníkom v každom súboji. Nastal teda čas sa poriadne vyzbrojiť.

13. Final Fantasy XVI (22.06.2023 – PS5)

Kým Square Enix Creative Business Unit II sa rozhodli premenovať na Luminous Productions a priniesť ich nový projekt s názvom Forspoken, Business Unit III sa ujali práce na dlho očakávanom pokračovaní série, ktorú nie je potrebné predstavovať asi nikomu. Producent Naoki Yoshida chcel tentokrát príbeh zamerať na temnú fantasy, ktorá by mohla sériu viac okoreniť a zvýšiť záujem zo strany hráčov. Titul sa však musel počas produkcie popasovať aj so značnými problémami, mimo iných aj s pandémiou COVID-19 a následne inváziou na Ukrajinu. My však veríme, že sa to kvalít tohto akčného RPG nijako nedotklo a dobrodružstvo Clivea Rosfielda a jeho skupiny v otvorenom svete jednotlivých kontinentov Valisthey bude rovnako pamätné ako aj jeho predchodcovia.

14. Alan Wake II (2023 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Spisovateľ Alan Wake sa tento rok opäť dostane do našich herných zariadení a podľa slov samotných tvorcov sa dočkáme niečoho iného, ako to bolo naposledy. Kým prvý Alan Wake bol primárne akčným titulom s hororovými prvkami, pokračovanie by malo ísť oveľa viac do hĺbky hororových elementov a hra bude viac zameraná na survival prvky. To je rozhodne veľmi zaujímavý element, ktorýnám tvorcovia z Remedy Entertainment prinášajú. PC hráčov ale možno nepoteší, že producentom a distribútorom je v prípade tohto titulu spoločnosť Epic. Tým pádom je vysoko pravdepodobné, že vydania na platforme Steam sa nedočkáme.

15. Assassin’s Creed Mirage (2023 – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC)

Pripravte si vaše skryté nože. V najnovšom pokračovaní populárnej série Assassin’s Creed sa vyberieme do 9. storočia v Bagdáde, pričom sa ujmeme hlavného hrdinu asasina Basima, ktorého si môžete pamätať aj z predošlého titulu Valhalla. Pre hru by to mal znamenať návrat ku koreňom série, konkrétne až k prvej časti. Mala by byť o niečo lineárnejšia, viac zameraná na stealth a Basim bude mať k dispozícii aj svojho orla, ktorý vám pomôže zhodnotiť situáciu zvrchu. Rozsahom by malo ísť o menší titul, čo Ubisoft odzrkadlí aj na jeho cene.

16. Baldur’s Gate III (August 2023 – PC)

Vyzerá to tak, že všetci fanúšikovia akčnej RPG série Baldur’s Gate sa konečne dočkajú dlho očakávaného pokračovania. Tvorcovia z Larian Studios pôvodne hru predstavili počas E3 2019, pričom v októbri 2020 bola uvoľnená do early accessu. V ňom ostane až do augusta 2023, kedy by mala byť sprístupnená plná verzia. Sme zvedaví akým smerom sa rozhodli tvorcovia túto sériu posunúť, a aké prekvapenia na nás v nej budú čakať. Isté je však to, že populárna dvojka Minsc a Boo budú taktiež pri tom. Znamená to, že sa môžeme dočkať aj ďalších známych postáv z predošlých dvoch titulov? Fanúšikov by to určite nesklamalo.

17. Marvel’s Spider-Man 2 (2023 – PS5)

O najväčšom hernom očakávaní fanúšikov DC univerza sme si už niečo povedali, teraz sú na rade fanúšikovia štúdia Marvel, ktorí už počas tejto jesene budú môcť opäť liezť po stenách a lietať na pavučinách exkluzívne na PS5. V tomto momente však bohužiaľ od Insomniac Games nemáme žiadne väčšie informácie, ktoré by nám titul nejako výraznejšie priblížili. Čo s určitosťou vieme povedať je, že sa tu objavia aj Peter Parker a Miles Morales a hru doplní i obávaný Venom v podaní Tonnyho Todda. Sme však presvedčení, že hra bude kvalitatívne na rovnakej úrovni ako jej predchodca a milovníci Spider-mana budú mať o zábavu určite postarané.

18. Redfall (2023 – Xbox Series X|S, PC)

Arkane Studios nás pozývajú do ostrovného mestečka Redfall, ktoré po nevydarenom vedeckom experimente obsadili upíri a izolovali od ostatného sveta. V tomto kooperačnom FPS titule sa ujmete roly jedného zo štyroch preživších, pričom každý z nich má unikátne schopnosti a talenty. Napriek tomu, že akcia je primárne zameraná na kooperáciu viacerých hráčov, máte rovnako možnosť si titul prejsť i sami. Ak sa teda nebojíte, pripravte si váš arzenál, lebo lov na upírov bude otvorený už počas prvej polovice tohto roku.

19. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (2023 – Xbox Series X|S, PC)

Jednou z tohtoročných najočakávanejších akčných FPS je bezpochyby i S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Je pritom potrebné napísať, že pre tvorcov z ukrajinského štúdia GSC Game World bol rok 2022 jeden z tých najťažších a inak tomu asi nebude ani teraz. Niektorí členovia vývojárskeho tímu sa rozhodli z krajiny utiecť, alebo sa zapojiť do bojov, aby bránili svoju krajinu. Rovnako bol vývoj hry presunutý do Prahy. S posledným trailerom prišla ešte aj smutná informácia o smrti Volodymyra Yezhova, ktorý sa podieľal na tvorbe a zahynul počas bojov pri meste Bakhmut. Držíme GSC v tvorbe palce a sme vďační za všetko čo robia, aby sme si titul mohli tento rok užiť.

20. Starfield (2023 – Xbox Series X|S, PC)

Nesmieme, samozrejme, obísť ani dlho očakávané sci-fi RPG od spoločnosti Bethesda, Starfield. Oproti Falloutom by malo ísť o veľmi ambiciózny projekt, pričom podľa slov samotných tvorcov sa v celej hre nachádza viac dialógov ako v Skyrime a či Falloute 4 dokopy. Čo všetko teda titul prinesie? Cestovanie medzi planétami v našej vesmírnej lodi. Tá bude mimochodom kompletne ovládateľná. Prejdeme si futuristickým svetom, ktorý sa nám ukáže aj vo svojom bohatom, no rovnako aj chudobnom svetle, no najdôležitejšou úlohou bude mapovať a spoznávať ďalej neznámy vesmír. Rozhodne ide o najväčší a najambicióznejší herný projekt, s ktorým Bethesda kedy prišli, a túžili vytvoriť už dávno. Zdá sa, že jeho čas konečne prišiel. S všetkou technológiou a možnosťami, ktoré tento svet ponúka môže ísť o jeden z najväčších tohtoročných herných klenotov, ktorého sa už nevieme dočkať.

Samozrejme, okrem týchto dvadsiatich titulov vychádzajú ešte aj mnohé ďalšie, ktoré máte na svojom vlastnom zozname najväčších očakávaní. Ak ste ich náhodou očakávali aj u nás, no nikde ste ich nenašli, ako malý bonus si spomenieme ešte ďalších 17 hier, na ktoré sme zvedaví. Čo ďalšie teda rok 2023 prinesie? Deliver Us Mars, The Day Before, Skull & Bones, Aliens: Dark Descent, The Expanse: A Telltale Series, Avatar: Frontiers of Pandora, Amnesia: The Bunker, Sherlock Holmes: The Awakened, The Settlers: New Allies, Lies of P, The Wolf Among Us 2, Pragmata, Silent Hill 2, Armored Core VI Fires of Rubicon a Homeworld 3. Ako vidíte, pôjde skutočne o veľmi výživný rok a dúfame, že si ho užijete naplno. Do nového roka, vstúpiť tou správnou nohou.

Komentuj!