Register

A password will be e-mailed to you.

Herná divízia ASUS prináša produkty série TUF, no omnoho väčšej popularite sa teší odnož ROG – Republic of Gamers. Dokonca tak veľmi, že sa z tejto značky stal už viac-menej štýl. I to asi malo za následok, že produkty ROG už nie sú predávané ako ASUS ROG, ale ako samostatná značka ROG, hoci majiteľ a ani výrobca sa nezmenili. To pre nás dnes nie je až tak podstatné, no dáva to ako-takú predstavu o sile tejto značky a jej prosperovaní či raste. Vďaka tomu si ROG môže dovoliť experimentovať a prinášať produkty, ktoré sa odlišujú od bežnej produkcie, čoho dôkazom je aj dnes testovaný konvertibilný herný notebook ROG Flow X16.

ROG patrí k špičke, o tom snáď nie je nutné diskutovať. Samozrejme, v portfóliu nájdeme aj produkty, ktoré musia robiť kompromisy, no ozajstné top produkty predávané za solídny obnos peňazí len ťažko možno za niečo kritizovať. ROG Flow X16, najnovší konvertibilný notebook spájajúci flexibilitu s výkonom je dôkazom toho, že zariadenie tohto druhu môže uspokojiť takmer každého, hoci jeden kompromis tu nechýba.

Divízia Republic of Gamers minulý rok zaradila do ponuky Flow X13, ktorý vsadil karty na prenosnosť, no nezabudlo sa ani na výkon, hoci ak ste z neho chceli ozajstné herné monštrum, bolo nutné dokúpiť externú grafickú kartu. Väčší súrodenec však obetoval nižšiu váhu, menšie rozmery, i priaznivejšiu cenovku a prináša okrem procesoru AMD Ryzen 9 6900HS, 32GB DDR5 RAM, 1TB PCIe NVMe m.2 SSD i zabudovanú grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8GB GDDR6, takže si na ňom možno bez problémov zahrať akýkoľvek moderný titul.

Čerešničkou na torte je displej s pomerom strán 16:10, ktorý nevsadil na stále populárnejšiu OLED technológiu, ale konkurenta v podobe miniLED technológie. Tá prináša porovnateľnú kvalitu, avšak aspoň v súčasnosti omnoho lepšiu svietivosť, ktorá sa v tomto prípade šplhá na maximálnych 1100 nitov (s 512 zónami lokálneho stmievania), čo je skvelá hodnota umožňujúca pohodlne pracovať s notebookom aj pri slnečnom počasí. Menej potešujúca skutočnosť je, že displej je lesklý a tak i z času na čas náchylný na odrazy, čo mňa zopár razy vyrušilo, ak teda nebola svietivosť vyhnaná na maximum. V ostatných disciplínach ale tento panel exceluje. Výborný farebný gamut – 99.8% sRGB, 85.1% AdobeRGB, 98.9% DCI-P3, farebná presnosť vyladená spoločnosťou Pantone, rozlíšenie QHD, 165Hz obnovovacia frekvencia, podpora HDR, výborné pozorovacie uhly a dokonca je obrazovka dotyková, tu ťažko hľadať nejaké zápory.

Konektivita je taktiež na vysokej úrovni, no dve veci tu predsa len nenájdete. Prvou je port pre pripojenie sieťového LAN kábla, čo zamrzí, hoci Wi-Fi modul je kvalitný. Ten podporuje dvojpásmovú Wi-Fi 6E a ani Bluetooth 5.2 nechýba. Ďalej si nutno nechať zájsť chuť na Thunderbolt, no inak tu je kompletná zostava. K dispozícii tak sú dva vysoko rýchlostné USB-A porty, dva USB-C porty, ktoré okrem dátových prenosov podporujú aj nabíjanie s protokolom Power Delivery o rýchlosti 100W, HDMI 2.0b, xGM port slúžiaci na pripojenie externej grafickej karty, 3.5mm kombinovaný jack a dokonca sa nezabudlo ani na čítačku microSD kariet.

Tieto komponenty poháňa 90W štvorčlánková batéria, ktorá má solídnu výdrž, pochopiteľne, ak nehráte hry. V takom prípade uvidíte percenta ubúdať veľmi rýchlo, no to nie je nič nezvyčajné. Pri bežnej práci nie je problém prekonať 5 hodinovú výdrž na nabitie. Za mňa ide o dobrý údaj ak berieme do úvahy komponenty “pod kapotou”. Nabíjať batériu možno skrz USB-C ako som písal vyššie, no k dispozícii je aj pribalený adaptér s výkonom 240W. Ten je rozumne veľký a nie zbytočne ťažký.

Čo sa týka výkonu, toho je na rozdávanie. Ak by vám náhodou zabudovaná grafická karta nestačila, v predaji je aj externá grafika RTX 3080. Ani pri najnovších tituloch nemal notebook problémy, čo potešilo. Notebook má veľmi dobre navrhnuté chladenie, takže ak neblokujete žiaden z ventilátorov, môžete sa tešiť na rozumné teploty a hluk, hoci by prospelo, ak by notebook mal o niečo vyššie gumené “nožičky”, aby sa zabezpečilo lepšie prúdenie vzduchu popod šasi. Ak sa ventilátory roztočia na plné otáčky, sú zreteľne počuteľné, no v mojom prípade som sa pri Turbo nastavení pohyboval okolo 50dB, čo je prijateľné. Tichý režim je zhruba 35dB, čo je výborný výsledok.

Po dizajnovej stránke musím ROG X16 Flow pochváliť, ide o podarený kúsok. Hoci ide o herné zariadenie, zbytočne to nedáva o sebe vedieť. Podsvietená je iba klávesnica, okrem toho by ste tu nejaké “kolotočiariny” hľadali márne. Horný kryt má príjemnú textúru odolnú voči odtlačkom prstov, čo ostatne platí pre celý notebook. ROG sa tak poučil z minulosti, kedy boli odtlačky veľkým problémom. Pod klávesnicou nájdete iba relatívne nenápadné ROG logo.

Konštrukcia notebooku je taktiež kvalitná, notebook sa neprehýba, nič nevŕzga a všetko pekne lícuje, no nič iné od zariadenia za zhruba 3000€ asi ani nemožno očakávať. Pochváliť musím aj klávesnicu. Samotné klávesy sú dostatočne veľké a od seba oddelené, takže písanie je pohodlné. Niekomu nemusí vyhovovať, že sú ploché, no mne to neprekážalo, pričom som navyknutý na prehnuté klávesy. Chýbala mi síce PrtSc klávesa, ale to je vec zvyku. Pohodlne sa pracuje aj s trackpadom, ktorý je umiestnený do stredu pod klávesnicu. Jeho veľkosť je solídna, povrch príjemný, skrátka – pracuje sa s ním dobre a to vravím ako niekto, kto vždy preferuje myš.

Zabudnúť nesmiem ani na reproduktory, ktorých počet sa zastavil na čísle 4. Dva sú namierené dolu, dva zase nahor. Väčšinou nestoja reproduktory v notebookoch za veľa, no v tomto smere ma ROG Flow X16 prekvapil v pozitívnom zmysle slova. Zvuk je naozaj dobrý, stredy a výšky veľmi dobré, basová časť zvukového spektra je tiež fajn, no mierne za zvyškom zaostáva. Osobne prebasovaný prejav nemusím, takže za mňa dobré naladenie.

Teraz prejdem ku kompromisu spomínanom na začiatku. Najväčšou slabinou notebooku je bezpochyby webkamera, ktorej kvalita je biedna. Samozrejme, nejde o podstatný prvok, no v tejto cenovej hladine by sa patrilo, aby bol prítomný kvalitnejší modul. Aby ste dostali aspoň koľko-toľko solídny obraz, je nutný dostatok svetla, no i tak nejde o žiadnu hitparádu. Navyše, maximálne rozlíšenie je HD, čo je v dnešnej dobe skutočne málo.

V konečnom dôsledku je ROG Flow X16 veľmi dobré a kvalitné zariadenie, ktoré však nestojí málo. Až na chýbajúci Thunderbolt a biednu webkameru nemám veľmi čo tomuto produktu vyčítať. Áno, niekto môže namietať, že ide o drahý stroj, čo je pravda, ale treba myslieť na to, že notebook obsahuje výkonné komponenty, možno ho používať ako tablet, nechýba možnosť pohodlného sledovania ak sa spodná časť použije ako stojan, plus je tu fantastický displej, ktorý vďaka miniLED technológii poskytuje špičkovú svietivosť a nehrozí u neho vypaľovanie ako pri OLED technológii. Napriek vysokej cene je možné tento notebook bez problému odporučiť, i keď nie je určený masám. Svojmu majiteľovi však bude dobre slúžiť a nenechá ho v štichu pri žiadne činnosti.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Flow X16 - Konvertibilný univerzál
ROG Flow X16 je drahý, no skvelý konvertibilný notebook. Herný stroj, tablet, obrazovka na konzumáciu obsahu, to všetko toto zariadenie hravo zvláda. Ak sa pre neho rozhodnete, kúpu ľutovať nebudete.
Pozitíva
  • Vynikajúci displej s vysokou svietivosťou a kvalitným farebným gamutom
  • Multifunkčnosť, dizajn bez zbytočných výstrelkov
  • Dostatok výkonu, kvalitné dielenské vyhotovenie
Negatíva
  • Nekvalitná webkamera
  • Chýba Thunderbolt
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (4 Hlasy)

Komentuj!