Register

A password will be e-mailed to you.

Mesiac december so sebou opäť prináša príval videohier, najrôznejšej kvality, pričom našou povinnosťou je informovať vás o tých potenciálne najpozoruhodnejších a najočakávanejších. Čo všetko nám prinesie posledný mesiac v roku?

Solar Ash
Žáner: Akčná adventúra
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5 a Microsoft Windows
Vývojár: Heart Machine
Dátum vydania: 2. december 2021

Solar Ash je akčná adventúra z dielne štúdia Heart Machine (tvorcovia napríklad titulu Hyper Light Drifter), ktorá bola po prvýkrát predstavená už v roku 2019. Vyznačuje sa rýchlym pohybom a výrazne farebným svetom. V koži voidrunnerky Rei sa pokúsite zachrániť svoju domovskú planétu pred takzvaným Ultravoidom, vodcom nepriateľskej mimozemskej invázie.

Rei je na svojej rýchlej ceste naprieč fantastickým svetom sprevádzaná osobným asistentom, ktorý jej umožňuje vylepšovať schopnosti a zvyšovať tak šance na prežitie počas budúcich súbojov s bossmi. To však vyžaduje kusy plazmy, ktoré po vzore Sonica zbiera počas obrovskej rýchlosti svojho pohybu. Po stránke hrateľnosti vás čakajú náročné súboje s bossmi, ktorí sa neustále zväčšujú a zosilňujú podľa toho, koľko času v svete Solar Ash strávite. Pri súbojoch s týmito ťažkými bossmi bude záležať hlavne na správnom načasovaní útokov.

Chorus
Žáner: Akčné sci-fi
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Google Stadia a Microsoft Windows
Vývojár: Deep Silver FISHLABS
Dátum vydania: 3. december 2021

Vesmírny simulátor Chorus z dielne nemeckého vývojárskeho štúdia Deep Silver FISHLABS kombinuje viacero žánrov, avšak v prvom rade ide o akčnú sci-fi strieľačku inšpirovanú ságou Hviezdne vojny. Vydáte sa v nej na dobrodružnú výpravu za odplatou v koži pilotky Nary a jej spoločníka, umelej inteligencie Forsaken, ktorá riadi jej stíhačku. Forsaken je však vybavená vlastným vedomím a preto ju nemožno označiť iba za obyčajného služobníka hlavnej hrdinky. Nara sa taktiež musí dokonale naučiť zvládať všetky zbraňové systémy Forsakenu a aj schopnosti, ako sú teleportácia či telekinéza.

Akčné prestrelky, odohrávajúce sa v rozľahlom kozmickom priestore, pripomínajú hry ako napríklad Descent alebo Galaxy on Fire, a sú súčasťou lineárnych misií i freeformovej explorácie, pričom celé vaše snaženie je zastrešené príbehom o vzbure proti takzvanému Veľkému prorokovi. Viaceré spomínané aspekty tohto počinu vidieť priamo aj na tomto novom gameplay videu.

Halo Infinite
Žáner: Akčná hra z pohľadu prvej osoby
Platformy: Xbox One, Xbox Series X|S a Microsoft Windows
Vývojár: 343 Industries
Dátum vydania: 8. december 2021

Trilógia, ktorá započala v podobe Halo 4 (2012) a neskôr bola rozvíjaná ako Halo 5: Guardians (2015), nachádza svoje konečné vyvrcholenie v Halo Infinite. V ňom sa opäť ujmete postavy Mastera Chiefa a budete skúmať pomerne rozľahlé a otvorené prostredie takzvaného Prstenca Halo, ktoré je nepochybne rozľahlejšie ako v prípade starších častí tejto série. Vaša postava bude mať k dispozícii hák, umožňujúci napríklad vrhať objekty po protivníkoch alebo ich priťahovať a následne likvidovať. Hák takisto slúži ako nástroj rýchlejšieho presunu skrz lokácie alebo ako pomôcka, umožňujúca dosiahnuť inak nedostupné horské výšiny alebo jaskyne, ukrývajúce rozličné užitočné predmety alebo tajomstvá. Samozrejme, nesmú chýbať ani tradičné dopravné prostriedky, aké poznáte zo starších častí.

Kampaň je možné hrať klasicky vo forme singleplayeru, neskoršie bude pridaná možnosť splitscreenu v dvoch hráčoch na jednom počítači, rovnako i online kooperácia až štyroch hráčov. Autori taktiež ponúkajú rozhranie známe ako Forge, ktoré je k dispozícii free to play, vďaka čomu si hráči môžu vytvárať vlastné multiplayerové mapy. Halo Infinite už síce vyšiel v podobe free-to-play multiplayeru, no samotnej príbehovej kampane sa dočkáme až teraz, 8. decembra tohto roku na platformách XOne, XboxX/S a PC.

Syberia: The World Before
Žáner: Point & Click adventúra
Platformy: Microsoft Windows
Vývojár: Microids
Dátum vydania: 10. december 2021

Syberia: The World Before nie je iba novým dobrodružstvom populárnej Kate Walkerovej, ale tentokrát sleduje až dve rozličné časové roviny. Kate Walkerová prežíva v ruskej soľnej bani, v ktorej bola v roku 2004 uväznená, až ju istá tragická udalosť prinúti k novým činom pri hľadaní vlastnej identity. Druhou postavou je sedemnásťročné dievča Dana Roze, ktorá začína kariéru klaviristky v meste Vaghen v roku 1937, teda v dobe, kedy nad Európou visí fašistická hrozba. Aj keď obe ženy žijú v rozličných časoch, niet pochýb, že medzi nimi existuje nejaké spojenie.

Po stránke hrateľnosti máme podľa vývojárov z francúzskeho štúdia Microids očakávať vyčerpávajúce dialógy, tradičné riešenie hádaniek a taktiež prieskum nápaditého prostredia navrhnutého slávnym Benoîtom Sokalom. Za pozornosť stojí aj soundtrack, o ktorý sa tradične postaral známy skladateľ Inon Zur. Syberia: The World Before síce vychádza 10. decembra na PC, no dočká sa aj konzolového vydania, a to niekedy v priebehu roku 2022.

Five Nights at Freddy’s: Security Breach

Žáner: 3D hororová adventúra
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5 a Microsoft Windows
Vývojár: Steel Wool Games
Dátum vydania: 16. december 2021

Hororová séria Five Nights at Freddy’s je počin nezávislého štúdia Steel Wool Games, ktorý sa prvýkrát dostal do povedomia rovnomennou videohrou ešte v roku 2014. Odvtedy si séria získala celosvetovú popularitu a dočkala sa viacerých pokračovaní. Teraz pokračuje novou časťou s podnázvom Security Breach, ktorá sa odohráva v nákupnom centre Freddy Fazbear’s Mega Pizzaplex. Tam zažijete zase ďalšiu nepríjemnú noc, počas ktorej vás budú naháňať krvilačné bábiky Roxy, Chica a Monty. Samozrejme, prítomný je aj samotný Freddy Fazbear, ten však tentokrát bude stáť na vašej strane a bude sa vám snažiť pomôcť vydržať až do ranných hodín.

Dúfame, že v súčasnosti, kedy vrcholí ďalšia vlna pandémie a my musíme byť zase kvôli lockdownu zatvorení doma, vám tento zoznam potenciálnych herných hitov príde vhod. Každopádne opäť sa stretneme znova s podobným výberom, tentokrát ale už v roku 2022.

Komentuj!