Register

A password will be e-mailed to you.

Keďže sa počasie začína pomaly zhoršovať, tak zrejme väčšina z nás zasadne k ku svojim obrazovkám a ku svojim obľúbeným videohrám. Vývojári a vydavatelia nám práve preto na chladnejší október pripravili niekoľko pozoruhodných titulov, o ktorých by sme vás radi informovali.

Far Cry 6
Žáner: Akčná hra z pohľadu prvej osoby
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Google Stadia, Microsoft Windows
Vývojár: Ubisoft
Dátum vydania: 7. október 2021

Populárna séria Far Cry od Ubisoftu sa po troch rokoch vracia s ďalším, tentokrát v poradí už šiestym dielom. Podľa všeobecného očakávania by sa ani tento najnovší diel nemal výraznejšie líšiť od prechádzajúcich úspešných častí, pričom tradične sa mení najmä hlavná zápletka (pričom jej koncept vo svojej podstate zostáva identický) a hlavní hrdinovia. Oproti minulému, občas mierne zjednodušenému dielu, sa znova vracia možnosť vyrábať zbrane a aj ďalšie pomôcky.

Inak máte opäť k dispozícii spoločníkov a na presun rozľahlou krajinou môžete využiť všemožné dopravné prostriedky, vrátane vzdušných, ako sú lietadlo, či helikoptéra. Tentoraz sa postavíte charizmatickému diktátorovi Castillovi, snažiacemu sa spolu so svojim bratom ovládnuť ostrov Yara, silne inšpirovaný karibským prostredím, najmä Kubou. Nechýba ani editor vzhľadu hlavného hrdinu a všetko prebieha z pohľadu vlastných očí s tým, že kamera sa niekedy v cutscénách prepne do pohľadu tretej osoby.

Back 4 Blood
Žáner: Akčná hra z pohľadu prvej osoby
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Vývojár: Turtle Rock Studios
Dátum vydania: 12. október 2021

Duchovný nástupca populárnej série kooperatívnych akcií Left 4 Dead pod názvom Back 4 Blood pochádza z dielne pôvodných tvorcov, štúdia Turtle Rock. Back 4 Blood se odohráva v blízkej budúcnosti po katastrofe, počas ktorej väčšinu našej planéty zdecimoval smrtiaci parazit, zvaný Devil Worm. Aby toho nebolo málo, množstvo ľudí, ktorým sa podarilo prežiť, boli parazitom premenení na rozličné príšery, prezývané Ridden. My sa ujmeme štvorice veteránov pod názvom Cleaners, ktorí sa pokúšajú túto katastrofálnu situáciu otočiť znova v prospech ľudstva.

Hrateľnosťou sa Back 4 Blood veľmi podobá predchodcovi Left 4 Dead a tak na nás znovu čaká množstvo jednoduchých a lineárnych misií, v ktorých sa so svojimi priateľmi budeme spoločne predierať a prebíjať hordami Riddenov. V tomto smere je opäť kľúčová najmä spolupráca celej štvorice. Priebeh úrovní má kontrolovať takzvaný AI Director, plynule reagujúci na naše akcie a korigovať úrovne tak, aby vždy predstavovali určitú výzvu. Príbehovú kampaň však môžeme okrem kooperačného multiplayeru absolvovať aj sami v singleplayerovom režime, kde našich priateľov nahradia boti. Znovuhrateľnosť podporuje i systém progresu v podobe decku kariet, pomocou ktorého si môžeme zostavovať unikátne buildy postavy. Nechýba ani PvP režim až pre osem hráčov, v ktorom sa druhá štvorica ujíma nepriateľských Riddenov a snaží sa nám zabrániť v dosiahnutí cieľa.

The Dark Pictures: House of Ashes
Žáner: Interaktívna adventúra z pohľadu tretej osoby
Platformy: PlayStation 4, Microsoft Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Xbox One
Vývojár: Supermassive Games
Dátum vydania: 22. október 2021

V poradí už tretia epizóda hororovej série The Dark Pictures nás tentoraz zavedie do Iraku. Na konci vojny, ktorá nakoniec viedla k zvrhnutiu Saddáma Husajna, sa americké špeciálne jednotky snažili odhaliť úkryt chemických zbraní. Namiesto nich však našli ruiny starodávneho chrámu, pochádzajúceho ešte z doby sumerskej ríše. Chrám však neukrýva len tradičné archeologické artefakty, ale aj dávno zabudnutých a hrôzostrašných tvorov. Príbeh si v rámci série tradične môžeme vychutnať z pohľadu všetkých zúčastnených členov a s pomocou každého máme možnosť vždy odhaliť niečo nové. Celý príbeh sa teda znovu poskladá kompletne až vtedy, kedy ho opakovane prejdeme v koži niekoho iného, čo nám zrejme opäť umožní takzvaný kurátorský režim. The Dark Pictures Anthology: House of Ashes teda znovu prinesie filmový hororový zážitok, k dispozícii pre jedného i viacerých hráčov, vrátane zdieľaného príbehu. Tentokrát však prinesie aj nové funkcie, ako je voľba náročnosti, či novú kameru, častejšie snímajúcu postavu z pohľadu tretej osoby a jednoduché možnosti, ako napríklad vypnúť a zapnúť svetlo u baterky.

Marvel’s Guardians of the Galaxy
Žáner: Akčná adventúra
Platformy: Microsoft Windows, Nintendo Switch (Cloud), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Vývojár: Eidos Montreal
Dátum vydania: 26. október 2021

Guardians of Galaxy je singleplayerová akčná adventúra s prvkami RPG, kde sa zhostíme úlohy Star-Lorda, ktorý so svojim tímom Strážcov galaxie znovu vyráža na ďalšie veľké dobrodružstvo. Tvorcovia z Eidos Montreal sľubujú intenzívny singleplayerový zážitok a zaujímavý príbeh, plný humoru, štýlovej hudby a v neposlednom rade i akcie. V tých budú Star-Lordovi, schopnému útočiť na diaľku i na blízko, a využívajúcemu rozličné živly, pomáhať i zvyšní členovia tímu. Konkrétne Rocket dokáže spôsobiť veľké poškodenia za pomoci výbušnín, Groot bude plniť úlohu podpory, Drax je vhodný do prvej línie a u Gamory zúžitkujete jej obratnosť.

Celá partia strážcov používa ako dočasné útočisko vesmírnu loď Milano, fungujúcu ako hub, ktorý je možné i bližšie skúmať. Čakajú nás rozličné prostredia, kde bude okrem bojov potrebné aj preskakovať plošinky. Hra taktiež obsahuje príbehové voľby v dialógoch, rôzne schopnosti, craftenie a niekoľko alternatívnych vzhľadov pre všetkých vašich hrdinov.

Age of Empires IV
Žáner: Real-time stratégia
Platformy: Microsoft Windows, Xbox Cloud Gaming
Vývojár: Relic Entertainment, World’s Edge
Dátum vydania: 28. október 2021

Štvrtý diel veľmi známej a populárnej série sa má výraznejšie odlišovať od predchádzajúcej tretej časti a nielen navrátiť sériu naspäť k pôvodným koreňom, ale nás aj opäť zaviesť do staršieho, najmä stredovekého obdobia. Vezmeme si v ňom na starosť jednu z ôsmich, aktuálne dostupných civilizácií, či národov a predovšetkým vojenskými prostriedkami sa budeme snažiť ju rozšíriť. K dispozícii tak budeme mať väčšinu dôležitých národov a kráľovstiev, ako sú Anglicko, Francúzsko, alebo Čína. Nechýba ani historicky zaujímavá Svätá ríša rímska, Rusko alebo po novom dokonca aj India.

Relic Entertainment (stojaci napríklad aj za známou sériou Company of Heroes) sa snaží prinavrátiť pocit pôvodnej hrateľnosti prvých dvoch dielov aj pomocou tradičnej potreby zbierať štyri základné suroviny (jedlo, drevo, zlato a kameň). Po novom však prichádza s nutnosťou stavať monumenty, ktoré plnia významný ekonomický alebo vojenský účel. Z Age of Empires III si tento štvrtý diel ponecháva napríklad prepracované námorné bitky.

Práve sme vám predstavili náš výber najzaujímavejších videoherných počinov, ktoré majú naplánované vydanie na tento mesiac. Samozrejme, každý takýto výber je vždy čiastočne podmienený subjektívnym vkusom autora, takže ak náhodou máte vlastného herného favorita, o ktorom sme sa v našom výbere nezmienili, pokojne ho môžete pripomenúť v komentároch.

Komentuj!