Register

A password will be e-mailed to you.

Rok s rokom zišiel a je tak čas na pravidelnú rekapituláciu toho najlepšieho. Ukončenie druhej dekády tohto tisícročia sa nieslo v znamení viacerých vydarených titulov a toto sú tie najlepšie podľa redakcie SomHráč.sk.

Ako každý rok, ani tento nebolo v našich silách vyskúšať všetky kvalitné hry, vydávané naprieč mnohými platformami. Každému z našich redaktorov však prešlo rukami viacero zaujímavých titulov, z ktorých si následne zvolil tú najlepšiu. Na základe súhrnného hlasovania sme sa už tradične pokúsili zostaviť aj redakčnú top 10. Ako to dopadlo?

Martin Kubeš

Ghost of Tsushima – “Hoci v roku 2020 vyšiel aj najnovší počin od Naughty Dog – The Last of Us Part II, ktorý je po kvalitatívnej stránke predsa len lepší titul ako moja hra roku, no napriek tomu mi za uplynulých dvanásť mesiacov najviac učarovala nová značka štúdia Sucker Punch. Reč je, samozrejme, o hre Ghost of Tsushima, ktorá mala byť labuťou piesňou exkluzivít pre PlayStation 4, hoci dnes už je situácia iná. V mojom prípade to však platilo… Hovorí sa, že to najlepšie prichádza na koniec, no a u mňa naozaj išlo o tu najlepšiu možnú rozlúčku s PlayStation 4. Súboj Japonsko vs. Mongolsko, kde sa v hlavnej úlohe predstavil Jin Sakai, mi priniesol presne to, čo som od tejto hry chcel, plus aj niečo navyše. Vynikajúci vizuál s nádhernými scenériami, zaujímavý príbeh a i vedľajšie úlohy, samurajovia, roninovia, perfektná technická stránka, dodatočne pridaný online režim, či čerešnička na torte v podobe Kurosawa módu, to sú niektoré z ingrediencií, ktoré dokopy namiešali “koktejl”, ktorý ja považujem za moju hru roku 2020.”

Matty

The Last Us Part II – “Keďže v roku 2020 som si ako inak zarytý PC hráč vôbec po prvýkrát vykúšal konzolu PlayStation 4, logicky som nemohol minúť ani mimoriadne očakávaný kúsok The Last of Us Part II. Ešte pred tým som si však, pochopiteľne, vyskúšal aj mimoriadne obľúbený prvý diel, aby som mal z čoho vychádzať. No a skrátené povedané, bola to poriadna jazda. Prvá časť ma vyložene nadchla a aj tej druhej sa podarilo naplniť mimoriadne vysoké očakávania. Kontroverzie prameniace z vybraných úsekov deja, či postáv idú, našťastie, mimo mňa a iba málo vecí, ktoré by som mohol dvojke vytknúť. Pochváliť totiž musím ako mohutný príbehový upgrade, tak i vylepšenú hrateľnosť a z tohto pohľadu je možno až paradoxné, že v celkovej hierarchii ju i napriek tomu radím za legendárnu jednotku. Prečo je tomu vlastne tak? Naughty Dog si totiž trochu neustrážili mieru a kým prvkýkrát bolo všetko na správnom mieste a vôbec nič neprevyšovalo, takmer dvojnásobne dlhšie pokračovanie už nemá až tak vyvážené tempo. Menej je skrátka niekedy viac a The Last of Us Part II by na pár miestach prospelo menšie škrtanie. No i bez ohľadu na to ide o fantastickú záležitosť, ktorú u mňa v roku 2020 neprekonalo vôbec nič.”

Karel Šír

Persona 5 Royal – “I když je Persona 5 Royal “pouhou” vylepšenou reedicí původní hry z roku 2017, tak nemůžu volit jinak. Persona 5 v rámci RPG žánru exceluje po všech stránkách, ať už co se týče příběhu, gameplaye nebo vizuálního stylu. U jen velice málo her si po sto hodinách řeknu, že bych v nich s chutí pokračoval dál, a nedovedu si pro hru představit větší pochvalu, než když se jí to podaří. Nemůžu nezmínit ani přidanou hodnotu v podobě famózního soundtracku, který se na mém playlistu udržel až dodnes. Nezbývá než doufat, že úspěch Persona 4 Golden na Steamu dá v dohledné době za vznik i portu pátého dílu, aby si ho mohlo užít co nejvíce hráčů.”

Adam Hambálek

Command & Conquer Remastered Collection – “Možno pre viacerých z vás môže byť paradoxom, že za najlepšiu hru roka 2020 volím práve počin, ktorý má už neuveriteľných 25 rokov, teda viac než ja sám. Nemôžem byť preto podozrievaný z akejkoľvek nostalgie a z objektívneho hľadiska som nemohol voliť inak. Remastered Collection neobsahuje len pôvodný Command and Conquer so všetkými vydanými prídavkami, ale aj prvý Red Alert, čo prináša doslova stovky hodín skutočnej, nefalšovanej zábavy, akú mi nepriniesla žiadna iná hra v tomto roku. Na strategickom poli je to podľa mňa doteraz neprekonaný počin prichádzajúci v novom vizuáli, pričom nestratil nič z pôvodného unikátneho štýlu a rovnako unikátnej atmosféry. Skvele vyvážené strany, nezabudnuteľné postavy a čistá hrateľnosť, ktorá sa v pohode dokázala obísť bez súčasných grafických efektov a pozlátok. Command & Conquer Remastered Collection je jednoducho učebnicovým príkladom toho, ako má remaster nejakej hry vyzerať a dôkazom, že tie najlepšie herné klasiky zrejme nikdy nezostarnú. Tak ako napríklad aj staré obrazy majstrov z minulých storočí už nikdy nestratia svoju kvalitu a hodnotu, tak to bude aj s niektorými výtvormi na poli videohier. Command & Conquer je jedným z takýchto výtvorov.”

Jozef Moravec

Doom Eternal – “Doom Eternal je môj výber roka hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je, že dohrať niečo do konca, keď podľa občianky máte cez 30 už nie je taká zábava ako pred pár rokmi. Doom Eternal som zhltol ako jednohubku presne ako za mojich tínedžerských čias. Hra neustále ponúkala nové a nové podnety a tak pôsobila aj v neskoršej fáze čerstvo. Frenetická akcia s dobrým hudobným podmazom a úžasnou grafikou. Ide o dokonalú záležitosť? Určite nie. Avšak svojim duchom mi evokovala tituly pre jedného hráča, na ktorých som vyrastal. Dobré tempo, dostatočná náročnosť, udržateľnosť zábavy, akcia. To v čom chcel Doom Eternal excelovať, sa mu to aj náležite darilo. Nehrala sa pritom na FPS líznuté RPG, stratégiou či príbehovkou. Len na čistú akciu a tak to má byť.”

Daniel Palička

The Dark Pictures Anthology: Little Hope – “Letošních her jsem hrál vážně poskrovnu. Několik zajímavých projektů, které mě opravdu lákaly, jsem bohužel nestihl vyzkoušet, a tak jsem musel vybírat z velmi úzkého okruhu titulů. Má volba nejzajímavější hry roku 2020 nakonec padla na Little Hope. Netajím se tím, že jsem obrovským fanouškem adventur, takže když jsem dostal možnost tuto hříčku zrecenzovat, neváhal jsem. Po dohrání nelituji ani jediné minuty. Hra vyniká zejména díky propracované možnosti voleb a ovlivňování celého příběhu. Máte pod kontrolou skupinku pěti odlišných lidí a je jenom na vás, jak se vám podaří ji ukočírovat. Můžete uspět se všemi, anebo vám naopak nemusí přežít ani jeden. Máte možnost ovlivňovat vztahy mezi hlavními aktéry a prostřednictvím zásadních rozhodnutí můžete ovlivnit děj. A to je asi jeden z hlavních důvodů, proč bych mohl tuto hru doporučit. Jde o neotřelou, zábavnou a napínavou hříčku, jež vás dokáže svým příběhem ohromit. A ačkoliv nejde o bezchybný titul, stále si myslím, že stojí za vaši pozornost.”

Broslowski

Doom Eternal“Napriek tomu že rok 2020 bol skutočne náročným rokom na život, hráči si prišli na svoje. V roku 2020 herný priemysel obohatilo hneď niekoľko kvalitných kúskov, ktoré musím zaradiť do tohtoročného listu. Z celoročnej nádielky ma najviac dostal Doom Eternal – ktorý som dohral na PC. id Software stále dokazuje, že svet Doom sa stále má kam posúvať. V praxi ma najviac na celej hernej sérii fascinuje fakt, že je úplne jedno či si zahráte diel z roku 2016, Doom 64, Final Doom či najnovšiu evolúciu, dostanete absolútne špičkovú FPS ktorá si dekádami nesie podpis pôvodného počinu z roku 1993. Perfektná hrateľnosť, brutálny soundtrack a nekonečný masaker bytostí pekelných nikdy neomrzí.”

Vojtech Florko

Ori and the Will of the Wisps – “Pri všetkých tých bugoch, ktoré ľudia s titulom Cyberpunk 2077 majú, pričom mne sa vyhýbajú, by som si ho teoreticky mal vybrať za hru roka. Emócie a umelecký zážitok však prevážili nad revolučným poňatím open worldu a hypom. Nieže by som novým Ori nebol posadnutý po celé tie roky, čo som na neho čakal. Prvé Ori (and the Blind Forest) speedrunujem už roky a prešiel som ho asi tridsaťkrát naprieč rôznymi platformami. Pri Will of the Wisps stačilo k úspechu zopakovať prvú, technicky bezchybnú hru, len vo väčšom prevedení. Autori sa rozhodli nielen razantne zväčšiť svet, ale exponenciálne rozšírili prispôsobenie hrateľnosti, perk systém a schopnosti Oriho, pričom nezabudli na citlivejšie a pútavejšie rozprávanie príbehu. Nie je to len veľká kópia prvej hry ale samostatný umelecký kolos. Megalomanské plány realizované v novom Ori boli zozačiatku na úkor chýb ako padanie, zasekávanie a chyby v renderovaní, ale to autori našťastie promptne opravili. Pribudli skvelé side questy a masívne vylepšená grafická stránka (4K 120fps alebo 6K 60fps módy na Xbox Series X s HDR). Celý svet je o triedu hustejší z hľadiska vegetácie a animácií. Opäť hráme za sprievodu skvelej originálnej hudby od Garetha Cokera, ktorá určite nejedného hráča chytí za srdce. Plošinovky už dávno nie sú len pre deti, ale určite sa na ľahšej obtiažnosti zabavia aj vaši najmenší. Neostáva nič iné, len sa tešiť na to, čo v Moon Studios opäť pripravujú.”

Róbert Herda

The Last Us Part II – “A hoci sa jedná o očakávanú voľbu, The Last of Us Part II je mojím tohtoročným favoritom. Ide o perfektnú, bravúrnu alebo nebodaj dokonalú hru? To určite nie, avšak vývojári z Naughty Dog dodali kvalitný žánrový zážitok, ktorý mal tú smolu (alebo šťastie), že bol vedený ambicióznym Neilom Druckmannom. Ten evidentne nechcel a nehodlal nasledovať cestu tradičných pokračovaní a preto prišiel s naratívnou kostrou, ktorá zamietla so všetkými očakávaniami. Nemá zmysel strácať hlavu nad zvolenými rozhodnutiami, skôr by si mnohí mali uvedomiť ako funguje rozprávačský štýl, ktorý pri hlbšej analýze dáva zmysel.

Celé dianie je pritom pevne uchopené a dôsledne poprepájané, aby sprostredkovávalo naozaj unikátny (či už z pozitívneho alebo negatívneho hľadiska) zážitok, na ktorý zopár rokov nezabudnete. Z gameplay hľadiska totiž (z pohľadu žánru akčných príbehových adventúr) niet čo vyčítať, nakoľko autori vypilovali všetky elementárne prvky. Vďaka tomu vydali snáď to najlepšie z konkrétneho žánru. Minimálne prítomná umelá inteligencia obnovila moju vieru v to, že niektorí herní tvorcovia stále dokážu prísť s fungujúcou AI.

Môžu sa neprajníci sťažovať na nedostatok inovácií a nových prvkov (otravné plakanie nad prítomnosťou homosexuálov a transgender charakterov, či nebodaj politických pohnútok budem ignorovať)? Pravdepodobne áno, avšak tí istí hráči by si mali uvedomiť, že v mnohých prípadoch je ich tohtoročným víťazom DOOM, ktorý omieľa rovnaký koncept už od dôb svojho vzniku. Druhé The Last of Us je veľkou hrou s obrovským rozpočtom, ktorá sa navyše snaží spracúvať zaujímavé témy. Nerobí to úplne bezchybne, no i napriek niekoľkým prešľapom ide o fantastický titul, ktorý síce je kontroverzný, ale zato aj zapamätania hodný, pútavý a v mnohých ohľadoch nezabudnuteľný. V prítomnej konkurencii ide o zaslúženú hru roka, na ktorú sa snáď časom bude nahliadať ako na kvalitný exkluzívny počin.”

Drolin

Cyberpunk 2077 – “Rok 2020 byl zvláštní, a to nejen ve světovém dění, ale i v médiu videoher. Na PS4 zápasila o přízeň především dvojice titulů Ghost of Tsushima a The Last of Us Part II, platformu od Nintenda ovládl nový Animal Crossing; na PC ovšem situace nebyla zdaleka tak jednoznačná. I přes, zvláště technické, problémy ale byl tím nejočekávanějším a nejvíce ambiciózním projektem Cyberpunk 2077. Ten vyšel v průběhu prosince a přinesl to, co skromnější hráči očekávali. Dech beroucí míru detailů, působivé zpracování města a přilehlého okolí, filmový narativ a také samotnou akci, která patří k tomu nejlepšímu v (RPG) žánru. Na druhou stranu, určité zklamání nebo pocit nenaplněných očekávání se u nové vlajkové lodi CD Projektu dostavuje v pravidelných intervalech. Jednou je to jízdní model, podruhé chování osob ve městě. Kvality ovšem převažují a Cyberpunk 2077 lze označit za hru roku, ačkoliv s jistou rezervou. Naděje na kompletní podobu (vylepšenou edici) v průběhu roku následujícím je ovšem vzhledem k minulosti autorů vysoká.”

Daniel

Cyberpunk 2077 – “Cyberpunk 2077 prináša obrovský a nádherný svet plný zaujímavých misií so silným príbehom. Dostanete hodiny a hodiny zábavy a unikátny zážitok, ktorý závisí od vašich rozhodnutí. S jedným veľkým prísľubom do budúcna, a to opravy chýb a grafického výkonu, hoci na konzole Xbox Series X som osobne výraznejšie problémy nepociťoval.

Martin Bago

Doom Eternal – “V roku 2020 vyšlo pre konzolu PlayStation 4 mnoho skvelých titulov, viaceré si budeme pamätať ako to najlepšie, čo sme na PlayStation 4 hrali. Doom Eternal som ako hru roka vybral čisto zo subjektívnych dôvodov – frenetická strieľačka sa na nič nehrá, nesnaží sa skĺbiť viaceré žánre, ani nehľadá pomoc v nových herných mechanikách. Ponúka sústredenú a rýchlu akciu, ktorá pôsobí ako oddych blahodárne na myseľ skúšanú mimoriadne náročným rokom.”

René

SnowRunner – “Tentokrát ocenenie hra roku v mojom podaní (spomedzi kúskov, ktoré som hral) získava off-road simulátor s názvom SnowRunner od štúdia Saber Interacive. Ocitáte sa v roli vodiča, ktorý to nebude mať ľahké s plnením úloh. V hre sa stretnete s bahnom, ľadom, kameňmi, prívalovými vodami a predovšetkým snehom. Dokážete tu stráviť stovky hodín a vďaka multiplayeru ktorý SnowRunner ponúka, môžete plniť svoje výzvy spoločne s priateľmi. Veľké plus patrí realistickému grafickému spracovniu a výborným fyzikálnym vlastnostiam jednotlivých vozidiel. Podotknem, že hra nemusí ihneď zachutiť každému, ale ak ste fanúšikom podobného herného štýlu, tak SnowRunner by nemal chýbať vo vašej knižnici.”

leebigh

Doom 64 – “Her, které spatřily světlo světa roku 2020, jsem hrál poskrovnu. Doom 64, jenž je na vrcholu mého žebříčku top her za letošní rok, je už poměrně letitý a zdánlivě patří do minulosti. Tato verze Doomu pro konzoli Nintendo 64 totiž vznikla roku 1997, ale až letos v březnu vyšla oficiálně na PC a další konzolové platformy. Přináší novou grafiku textur a monster, unikátní ambientní soundtrack a temnější atmosféru oproti klasickým verzím Doomu. Modernizovaná verze běží skvěle na moderních strojích a je obohacena o novou šestilevelovou kampaň Lost Levels. Doom 64 exceluje skvělým level designem a perfektně vybalancovanou hratelností v klasickém duchu, jež nabízí hektickou akci v kombinaci s hledáním secretů, podmiňující zpřístupnění tajných levelů. Doom 64 je balzámem pro duši akčního hráče, na rozdíl od designových experimentů v Doom Eternal.

A tu už je sľubovaný rebríček TOP 10 2020 podľa našej redakcie.

10. Desperados III

Na desiatu priečku sa vyšvihla po mimoriadne vyrovnanom súboji taktická westernová akcia Desperados III, ktorá je naozaj dôstojným prequelom legendárnej jednotky z roku 2001. Autori z nemeckého štúdia Mimimi Games dokázali, že Shadow Tactics: Blades of the Shogun nebol žiadnou náhodou a už teraz sa tešíme na to, s čím prídu v budúcnosti.

9. Crusader Kings III

Každý kto holduje grand stratégiám by mal zbystriť pozornosť, pretože nič lepšie ako Crusader Kings III v posledných rokoch nevyšlo. V našom rebríčku ho však predsa len trochu limituje fakt, že stratégie majú špecifické publikum a nie každý je navyše ochotný obetovať stovky hodín, aby odhalil všetky tromfy takto prepracovaného titulu.

8. Mafia: Definitive Edition

Po nepríliš ideálne prijatom treťom dieli Mafie bolo naozaj otázne, ako si štúdio Hangar 13 poradí s remakom kultovej jednotky. Tentoraz však ukázali svoju lepšiu stránku a hoci boli skalní priaznivci originálu kritickejší ako ten zvyšok, i tí sa v konečnom dôsledku zhodli na tom, že nejde o nevydarenú záležitosť, práve naopak. Mafia: Definitive Edition uspokojila aj našich redaktorov a výsledkom je umiestnenie v našom rebríčku.

7. Microsoft Flight Simulator

V ktorej hre sa môžete len tak preletieť nad vašim domom? Niečo také vám aktuálne umožní len Microsoft Flight Simulator, ďalšie pokračovanie známej série, ktorá začala písať svoju históriu ešte v roku 1982, no na ďalší prírastok sa čakalo dlhých štrnásť rokov. V konečnom dôsledku to však stálo za to a ocenili sme ho aj u nás.

6. Resident Evil 3

Nemá cenu zapierať, že Resident Evil 3 je do istej miery sklamaním. Po tom čo aj na našom webe svojho času dominoval ako siedmy diel, tak i remake druhej časti, od trojky vo vylepšenom kabáte sa čakalo predsa trochu viac. No na druhej strane, ak sa dokážete odosobniť od krátkej príbehovej línie a toho, že nedošlo na mnoho kultových prvkov originálu, dostanete vydarenú hororovo ladenú záležitosť s viac než slušným spádom. A nám to do istej miery stačilo.

5. Ori and the Will of the Wisps

Prvú päticu otvára metroidvania Ori and the Will of the Wisps – mimoriadne vydarené pokračovanie nemenej vydareného prvého dielu. Rakúski vývojári z Moon Studios si dali na čas a svoj druhý titul vyšperkovali až do takej miery, že jediná výraznejšia kritika smerovala iba na menšie technické problémy. Tie sú však už prevažne opravené a nám to beztak nebránilo užiť si tento čarovný zážitok naplno.

4. Ghost of Tsushima

Tesne pred stupňom víťazov končí po mimoriadne tesnom súboji samurajská Ghost of Tsushima. Zlé jazyky síce tvrdili, že môže ísť len o ďalšiu variáciu na Assassin’s Creed, no autori zo štúdia Sucker Punch Productions jej dokázali vdýchnuť vlastnú dušu a aj u nás nakoniec prevládala výrazná spokojnosť.

3. Cyberpunk 2077

Je to tak. Najočakávanejšia hra dekády sa musí uspokojiť iba s bronzovou pozíciou a aj to ide o poriadne vydreté “víťazstvo”. A to má ešte šťastie v tom, že drvivá väčšina redakcie testovala Cyberpunk 2077 na platforme Xbox Series X, kde bol jej stav po vydaní o poznanie lepší ako na old gen konzolách. Z jasného víťazstva je tak iba cena útechy, no súčasne treba dodať, že hoci hra úplne nenaplnila vysoké, možno až prehnané, očakávania, v jadre ide o naozaj vydarené RPG. A potom čo sa Poliakom zo štúdia CD Projekt RED podarí opraviť množstvo technických problémov a iných nedostatkov, razom sa naň bude nahliadať trochu inak.

2. Doom Eternal

Asi najväčším “prekvapením” rebríčka je tak druhá priečka pre Doom Eternal. I keď, v našej redakcii sa Doomu darí a svojho času v koncoročnej ankete bodoval aj predošlý diel, pokračovanie dosiahlo na ešte vyššiu métu. Nie každý je síce nadšený z nového smerovania a väčšieho počtu skákacích pasáží, no nám to vonkoncom neprekážalo. Práve naopak, túto pekelnú akciu sme si nadmieru užili a súdiac podľa reakcií vo svete, neboli sme sami.

1. The Last of Us Part II

Po uponáhľanom vydaní Cyberpunku 2077 malo dvere k prvenstvu doslova otvorené pokračovanie jednej z najoceňovanejších konzolových hier vôbec. Na rozdiel od svojho predchodcu sa síce The Last of Us Part II nevyhol menším kontroverziám, a to najmä u hráčov, ktorí nedokázali pristúpiť na hru tvorcov, no obecne platí, že Naughty Dog zase raz nesklamali. A vysoké kvality sme ocenili aj my, čo je o to cennejšie, že ide o prvú PlayStation exkluzivitu, čo sa u nás dostala na čelo.

Vyhodnotenie hier roku 2020 podľa našej redakcie je teda úspešne za nami. Súhlasíte s našim výberom?

Komentuj!