Register

A password will be e-mailed to you.

Konzola PlayStation 4 je s nami už od roku 2013, pričom jej výkonnejšia sestra dorazila na trh o tri roky neskôr. Za ostatné roky si tento kus hardwaru našiel cestu k viac ako 112 miliónom zákazníkom a hoci predajné čísla PlayStation 2 sa asi nepodarí prekonať, ide o fantastický úspech. Uplynulé roky boli pre Sony mimoriadne pozitívne, a tak sa nemožno čudovať, že na tento úspech bude chcieť japonská spoločnosť nadviazať konzolou novej generácie – PlayStation 5.

Tento raz, narozdiel od predošlých generácií však hneď na trh dorazia dve verzie. Nebudú však, ako v prípade Microsoftu a ich Xbox Series X a Series S, rozdielne výkonovo, ale jeden variant ponúkne mechaniku na fyzické médiá, pričom digitálna edícia túto možnosť, logicky, neposkytne. Od toho sa, samozrejme, odrazí aj cena za konzolu, keďže (povedzme) štandardná verzia vás vyjde na 499 €, no a za digitálnu verziu zaplatíte o stovku menej, čiže 399 €. Problémom však je, že vzhľadom na aktuálnu situáciu a mimoriadne veľký dopyt, je PlayStation 5 nedostatkový tovar, ku ktorému sa tento rok dopracuje iba časť záujemcov. Prvá várka, ktorá bola dostupná sa vypredala behom pár minút, pričom iné to nebude ani v prípade niekoľko desiatok, možno stoviek kusov, ktoré tuzemské obchody ešte pred vydaním dostanú. ProGamingShop by mal mať k dispozícii ešte 40 kusov, podobné to, pravdepodobne, bude aj v prípade iných obchodov, takže ak ste v prvom kole predobjednávok mali smolu, sledujte známe herné obchody, možno vám kuriér nakoniec toho 19. novembra vašu konzolu PlayStation 5 prinesie.

Čo sa týka technických špecifikácií, tie už boli diskutované niekoľko razy, takže len v krátkosti pripájame stručnú tabuľku s tými najdôležitejšími údajmi:

CPUx86-64-AMD Ryzen Zen 8 jadier / 16 vlákien pri 3.5GHz (variabilná frekvencia)
GPURay Tracing Acceleration
do 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)
GPU architektúraNa AMD Radeon RDNA 2 založený grafický engine
RAM16GB GDDR6/256-bit
Priepustnosť pamäte448GB/s
Interné úložiskoCustom 825GB SSD
Priepustnosť dátového toku5.5GB/s (Raw), 8-9GB/s (Compressed)
Rozšírenie úložiskaNVMe SSD Slot
Externé úložiskoPodpora pre USB HDD
PS5 fyzické médiáUltra HD Blu-ray, do 100GB/blu-ray
Audio“Tempest” 3D AudioTech
RozmeryPS5 – 390mm x 104mm x 260mm (výška x šírka x hĺbka)
PS5 Digital Edition – 390mm x 92mm x 260mm (výška x šírka x hĺbka)
VáhaPS5 – 4.5kg
PS5 Digital Edition – 3.9kg
ZdrojPS5 – 350W
PS5 Digital Edition – 340W
Vstupy / výstupyUSB Type-A port (Hi-Speed USB)
USB Type-A port (Super Speed USB 10Gbps) x2
USB Type-C port (Super Speed USB 10Gbps)
Sieťové rozhranieEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.1

Hlavnými benenefitmi, samozrejme, okrem vyššieho výkonu bude prechod na SSD disky a nový ovládač DualSense, ktorý nahradí rokmi zaužívaný a fanúšikmi milovaný DualShock. Špeciálne SSD úložisko by malo zabezpečiť, že na spustenie hier nebude nutné čakať dlho, taktiež aj nahrávacie obrazovky by mali byť eliminované, prípadne skrátené na minimum. Nový gamepad pre zmenu zaistí, že sa do hry vžijete ešte väčšmi, než v minulosti. Redakcie, ktoré mali to šťastie a obdržali konzolu v predstihu si DualSense nevedia vynachváliť a práve nový ovládač nazývajú ako „game changer“. Otázkou bude, či jeho funkcie využijú aj third party hry, alebo iba štúdia patriace pod Sony Interactive Entertainment Wordwide Studios.

Mnohých hráčov poteší aj skutočnosť, že konzola je spätne kompatibilná s hrami z PlayStation 4 a dokonca ich vylepšuje, najmä po stránke frameratu. Mnohé tituly priamo od Sony dostanú patch, ktorý prinesie nielen 4K rozlíšenie, ale aj 60 snímkov za sekundu, ako napríklad God of War, či Days Gone. Pokiaľ si platíte PlayStation Plus, budete si môcť tieto hry zahrať v rámci PlayStation Plus Collection, spolu s ďalšími osemnástimi hrami.

A keď už sme pri tých hrách, pozrime sa aj na ponuku launchových titulov, medzi ktorými nechýbajú ani exkluzivity priamo od Sony. Je pravdou, že vyložene next-gen tituly sú zatiaľ iba dva, respektíve tri ak rátame aj Godfall, no pôvodne oznámené exkluzívne hry od Sony nakoniec dorazia aj vo verzii pre PlayStation 4. Hoci verzie pre dosluhujúcu generáciu prídu o niektoré benefity, bude si ich môcť užiť aj nespočet hráčov, ktorí nemali to šťastie si PlayStation 5 predobjednať, respektíve čakajú na viac next-gen obsahu. Dosť však rečí okolo, toto je zoznam hier, ktoré si budú môcť majitelia PlayStation 5 užívať od zahájenia predaja nových konzol:

First party tituly

  • Astro’s Playroom
  • Demon’s Souls
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (aj pre PlayStation 4)
  • Marvel’s Spider-Man: Remastered
  • Sackboy: A Big Adventure (aj pre PlayStation 4)

Third party tituly

  • Assassin’s Creed Valhalla
  • Borderlands 3
  • Bugsnax (dostupné pre PlayStation 5 v rámci PlayStation Plus)
  • Call of Duty: Black Ops Cold War
  • Devil May Cry 5: Special Edition
  • DIRT 5
  • Fortnite
  • Godfall
  • King Oddball
  • Maneater
  • Mortal Kombat 11 Ultimate
  • NBA 2K21
  • No Man’s Sky: The Next Generation
  • Observer: System Redux
  • Overcooked: All You Can Eat
  • The Pathless
  • Planet Coaster: Console Edition
  • Poker Club
  • Watch Dogs Legion
  • WRC 9

Ako môžete vidieť, výber bude celkom pestrý. Najväčšie lákadlo bude, samozrejme, vynovená legenda menom Demon’s Souls, avšak ak nepatríte medzi hráčov “soulsoviek”, v tom prípade asi siahnete v rámci first-party nádielky po Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, či skákačke Sackboy A Big Adventure, ktorá je spin-off mimoriadne obľúbenej série LittleBigPlanet.

Dôležité však je, že až budúci rok sa Sony rozbehne naplno. V prvej polovici roka by malo vyjsť Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart, no a na druhú polovicu roka sa pre zmenu plánuje Horizon Forbidden West, či nový God of War. Ak sa teda k novej PlayStation nedostanete hneď pri vydaní, netreba zúfať, next-gen hry začnú vo väčšej miere vychádzať až budúci rok. Je mi jasné, že každý jeden fanúšik by bol rád, ak by sa k novinke dostal ihneď, no, bohužiaľ, situácia a obrovský záujem nedovolili, aby sa dostalo na každého. Každopádne, prvé recenzie naznačujú, že nás čaká vynikajúca nová generácia konzol, takže sa v nasledovných rokoch máme na čo tešiť. Akonáhle sa k novým konzolám dostaneme, prinesieme vám podrobnejšie články.

Komentuj!