Register

A password will be e-mailed to you.

Takmer všetci ich milujeme. Hrdinov z univerza Marvel, ktorí od roku 2008 berú kiná útokom. Snímky o nebojácnych hrdinoch dosahujú gigantické tržby a tak je len pochopiteľné, že chcú pôvodné papierové ikony preraziť aj na poli herných titulov. Marvel’s Avengers je práve takýmto komiksovým projektom, avšak má vôbec šancu vyniknúť medzi nadpriemerne kvalitnou konkurenciou? My sme sa dôkladne pozreli na otvorenú betu a prinášame vám dojmy ako z PC, tak aj z PlayStation 4 verzie.

Róbert Herda (PlayStation 4)

Hry o superhrdinoch sú spravidla príjemným spestrením tradičnej nádielky akčných titulov, strieľačiek, hororových projektov a ďalších počinov spadajúcich do rozmanitých kategórií najrôznejších žánrov. Síce je zrejmé, že záchrancovia v kostýmoch tiahnu, ich prítomnosť v kvalitnej AAA tvorbe nie je samozrejmosťou. Stačí sa zamyslieť, ako často vychádzajú herné príbehy o komiksových postavičkách. Pred dvomi rokmi tu bol výborný Marvel’s Spider-Man, predtým séria o Batmanovi od Rocksteady Studios, majitelia Nintenda si zrejme pamätajú aj na slušné Marvel Ultimate Alliance 3. Naozaj toho nie je veľa, pričom ide o zďaleka najlepšie adaptácie komiksových príbehov (až na niekoľko bojových projektov a LEGO spracovaní), ktoré sme tu za posledných desať rokov mali.

Marvel’s Avengers pritom znel ako ambiciózna kolaborácia najobľúbenejšej komiksovej partie súčasnosti. Pod titul sa podpísalo Crystal Dynamics, vydavateľom je úspešný a talentovaný Square Enix, takže čo by sa mohlo pokaziť? No povedzme, že prvá zverejnená gameplay ukážka nepôsobila príliš lákavo. Hrateľnosť vyznievala tuctovo, neinovatívne, pričom vizuálnu stránku nebolo možné označiť slovom oslnivá. Každopádne, jednalo sa iba o prezentácie a nie finálny produkt. Nedávno spustená beta verzia, ktorá obsahuje časť hlavného príbehu, však moje osobné rozpačité dojmy nezlepšila, práve naopak.

Závan priemernosti

Tentokrát sa trailery a ukážky nemýlili. Marvel’s Avengers sa nijak nelíši od nepresvedčivých prezentácií. Jadrom všetkého sú, pochopiteľne, súboje, pričom ihneď tu sa môžeme zastaviť a začať vypisovať litánie o tom, čo všetko je prevedené nešťastne. V samotnom úvode to možno nezaregistrujete, ale bojovanie je príliš jednoduché a pri dlhších pasážach náramne nudí. Začiatok, ktorý sme mimochodom mohli vidieť v prvej ukážke, rýchlo strieda jednotlivé postavy, predstavuje ich schopnosti a možnosti v oblasti eliminácie zločincov.

Black Widow využíva dve svižné pištole, Tony Stark zasa bezproblémovo vzlietne a zaútočí zo vzduchu, no a zelené monštrum zostáva verné svojmu klasickému “Hulk smash” prístupu. Hromadná bitka na moste je veľkolepá, plná efektov a rôznych druhov súperov, no už v nej badať prvé problémy a nedostatky. Uhýbanie je krkolomné a až prekvapivo nefluidné, to isté môžeme povedať o útočení. A čo je horšie, stretom chýba akákoľvek hĺbka. Je síce pravdou, že i vyššie zmienené hry sú založené na využívaní dvoch tlačidiel k útoku, či obrane, avšak Avengers potvrdzujú, že prevedenie konceptu do praxe nie je také jednoduché.

Yakuza je zábavná aj po desiatkach hodinách hrania a tiež v nej v podstate len divoko stláčate dve tlačidlá. Spider-Man od Insomniac Games šikovne strieda protivníkov, ponúka rôzne technologické hračky a útoky na seba nádherne nadväzujú, vďaka čomu je každá bitka obrovskou radosťou. Crystal Dynamics v beta verzii síce prišlo so slušným zástupom oponentov, ale nemáte potrebu aplikovať rozličné prístupy, respektíve ani nemáte veľké možnosti v improvizácii alebo experimentovaní.

Ste nútení dookola opakovať nezaujímavé základné útoky a to relatívne bez väčšej invencie. Samozrejme, treba určite upozorniť, že časom všetko môže nabrať na rozmanitosti a robustnosti. Prezentovaná ukážka je úvodom, kedy nemáte k dispozícii takmer žiadne schopnosti a preto je možné, že neskoršie fázy prinesú lepších súperov a určitú hĺbku. To však nič nemení na fakte, že táto hrateľná ukážka je vo svojom jadre synonymom pre slovo priemernosť a to je pri pestrej palete hrdinov veľká škoda. Len také Marvel Ultimate Alliance 3 v tomto ohľade fungovalo omnoho lepšie a frenetický hack and slash štýl Marvel hrdinom sedel viac.

Nudný loot

Už dlhšie sme vedeli, že v úrovniach sa nachádzajú tradičné debničky s vybavením, ktoré dobrovoľne zbierate. Okrem postupného levelovania svojej postavy, narastania na maximálnej úrovni a získavania nových schopností, nachádzate i kúsky “vybavenia”. Ide však o typickú a značne nezaujímavú hru s číslami, pretože vizuálnych zmien sa v praxi nikdy nedočkáte, čo mierne deštruuje pôžitok z odkrývania nových kúskov. Koniec koncov, všetky pôsobia identicky a nijak zvlášť gameplay neovplyvňujú, aspoň nie v prezentovaných leveloch. Na obrazovej monotónnosti vylepšení sa spálil nejeden titul, pričom terajší tvorcovia Avengers projektu doplatia na rovnakú chybu.

Vývojári ospravedlňovali absenciu vizuálnych zmien tvrdením, že nechcú meniť zaužívaný dizajn hrdinov. To tak trochu nekorešponduje so skinmi, ktoré sú dostupné priamo v hernom obchode. K dispozícii bude virtuálna mena a tá sa bude dať zrejme získať plnením určitých úloh, prípadne za finančnú dotáciu autorov. Niečo podobné považujem za pokrytectvo a vývojársku lenivosť. Na jednej strane Crystal Dynamics (alebo vydavateľ) nemá potrebu vizuálne odlišovať jednotlivé kúsky výbavy, avšak súčasne sú v hre k dispozícii kostýmy skryté za grindovaním alebo nechválnou peňažnou injekciou.

Vizuálne všedné

Odhliadnuc od relatívnej pestrosti prostredí a veľkoleposti niektorých scén, môžeme objektívne zhodnotiť, že po grafickej stránke titul zaostáva. Obzvlášť na konzolách je až nepríjemné rozmazaný, kde v niektorých hromadných bojoch pripomína nepeknú machuľu, v ktorej sa takmer nedá zorientovať. Za menšie pozitívum možno brať fakt, že aspoň nedochádza k nepríjemným prepadom FPS, alebo výraznejším vizuálnym glitchom.

Celkovo je hra neostrá a častokrát sa v nej ani poriadne nenahrajú textúry, čo pôsobí na takto veľkú produkciu zvláštne. Aj pár rokov staršie tituly, ktoré sa pýšili otvoreným svetom, či veľkými lokáciami, vyzerali niekoľkonásobne krajšie. Je zrejmé, že došlo k nejakým vývojovým problém, nakoľko ani PC verzia na tom nie je omnoho lepšie (tá pre zmenu trpí dlhými nahrávacími časmi, ktoré sú zase na konzolách bezproblémové). A teraz si predstavte, že Marvel’s Avengers sa má pozrieť i na platformy nadchádzajúcej generácie. V tomto stave však podobné ambície vyvolávajú skôr trpký smiech, než nadšenie, že autori plánujú dlhodobú podporu.

Avengers assemble?

Prísť s podobne kvalitným produktom po hrách ako Marvel’s Spider-Man, Batman: Arkham Knight, Middle-earth: Shadow of War alebo aj Ghost of Tsushima, je menšou urážkou milovníkov titulov s dobrým bojovým základom. Na pohľad sú spomínané hry odlišné, avšak spája ich jedno – silný dôraz na súbojovú zložku, ktorá sa dočkala kvalitného spracovania. Onen pocit a zábavnosť bojov s desiatkami a desiatkami jednoliatych súperov je pre žánrové projekty dôležitý, ba priam esenciálny.

Beta Marvel’s Avengers ma o zábavnosti, žiaľ, nepresvedčila, i keď úvod sa javil slušne. Dovolím si však tvrdiť, že súbojový systém pôsobí po chvíli (zhruba po dvadsiatich minútach) uspávajúco, RPG prvky sú zameniteľné, gear systém nestimulujúci. Naozaj by som chcel, aby z toho nakoniec vzišla dobrá hra, ale z počinu Crystal Dynamics srší priemernosť najhrubšieho zrna. Okrem využitia hrdinov a komiksových licencií som na virtuálnych pomstiteľoch nenašiel nič, čo by vo mne vzbudilo nadšenie alebo radosť a to ma mrzí.

Herní Avengers tak minimálne z pohľadu bety zostávajú v tieni kvalitnejších hier, ktoré sa v zásade snažili o to isté. Prísť s neopozeraným prostredím a intenzívnymi stretmi. Prítomný svet, príbeh a postavy sú pútavé, ale omnoho radšej by som čítal nádherne nakreslený komiks, než sa prerýval gameplay vatou, ktorú mi beta predložila ako jadro hrateľnosti. Nanešťastie, tvorcovia moje neistotu ešte väčšmi prehĺbili a hoci netvrdím, že pôjde o najhoršiu hru posledných rokov, sľubný rozjazd jej nepredpovedám. Tonyho Starka a ďalších hrdinov nepochybne čaká tvrdý boj, ktorý rozhodne o budúcnosti Marvel’s Avengers (aj keď termín hra ako servis nemôže slúžiť ako štít proti početným chybám pri vydaní).

Daniel Palička – PC

Na Avengers od Square Enix se od prvního oficiálního oznámení těšili snad všichni herní fanoušci. Když vyšly první trailery a ukázky přímo z hraní, mnozí byli z výsledku spíše rozčarováni než nadšeni. Já osobně jsem patřil do skupiny, která dávala tomuto projektu šanci, byť s několika věcmi jsem moc spokojený nebyl. I navzdory tomu jsem se ovšem hrdě vrhnul do bety, která byla po omezenou dobu dostupná pro všechny, a po odehrání větší části příběhu musím říct, že zážitek to rozhodně nebyl hrozný, přestože bych pár připomínek měl.

Hned na úvod musím zkritizovat dlouhé načítací obrazovky. Co jsem si tak dohledával detaily na internetu, nejsem jediný PCčkář, kdo s nimi má tak obrovský problém. Po grafické stránce vypadají Avengers docela pěkně. Ačkoliv není grafika nikterak ohromující, je docela dobrá, i když na trhu se v tomto ohledu najdou mnohem lepší hry. A abych nezapomněl, vybírání misí ze stolu zvaného War Table je podle mě aspekt, jenž titulu jako takovému ve výsledku dost uškodí. Na jednu stranu chápu, proč se vývojáři uchýlili k této možnosti. Namísto toho, abychom tady na herním trhu zase měli hru s rozsáhlým otevřeným světem, autoři vsadili na menší a uzavřenější mise, které hráč může průběžně plnit. Ovšem teď si položme otázku: prospívá to Avengerům? Já si myslím, že ne. Jednotlivé kouty, do kterých se vypravíte, sice nevypadají špatně, nicméně jsou jednak strašně neinovativní, druhak jsou pro člověka nezajímavé. Jsou to zkrátka krajiny, jež už jste viděli v mnoha hrách zpracované tisíckrát lépe. Navíc, vzhledem k tomu, že občas nejsou ani moc rozmanité a propracované, zde neexistuje žádné větší prozkoumávání, a vaším jediným cílem tak ve výsledku je, abyste došli ke konkrétnímu cíli, tam zničili základnu, porazili nepřátele a splnili zadaný úkol. To je celé!

Abych ovšem jenom nekritizoval, musím vyzdvihnout hned několik dobrých aspektů. Zamlouvají se mi schopnosti jednotlivých hrdinů. Ano, souhlasím, lehký a těžký útok je víceméně zažitý standard, ovšem odlišný styl boje je něco, co by mohlo hru dost obohatit. Každý hratelný Avenger má tři silné speciální útoky, které může kdykoliv použít, avšak po použití se musí dobíjet během boje. Mimoto má však i svůj vlastní strom dovedností, kde si postupně můžete odemykat další kombinace schopností, jež následně můžete použít proti vašim protivníkům.

A co více, postavy jsou dělané tak, aby se za ně nehrálo stejně. Iron Man může létat, Black Widow musí používat zbraně, takže je potřeba občas přebíjet, naopak takový Hulk jde do boje přímo po hlavě a nebojí se všechno zničit svými pěstmi. Největším překvapením pro mě byla mladá muslimka Kamala Khan, známá též jako Ms. Marvel. Coby komiksový fanoušek jsem tuto postavu znal i předtím, a i když její příběhy nepatří mezi to nejlepší, co jsem kdy za svůj život četl, postava je to vskutku zajímavá. Hrálo se mi za ni příjemně a musím říct, že interakce, které proběhly mezi ní a Brucem Bannerem, byly opravdu skvělým doplněním příběhu.

Dále musím vypíchnout nepřátele. Přestože nemají moc propracované designy, zamlouvá se mi jejich odlišnost a cením si snahy autorů dát na každého nepřítele jiné strategie. Do některých můžete normálně bušit, u jiných naopak musíte trochu taktizovat, jelikož na bitevním poli dost vyčnívají a jsou mnohem silnější než jiní. Většinou ovládají velké žluté mechy, umí se teleportovat nebo s sebou nosí štíty, aby se mohli chránit. Ale protivníků je tady mnohem více. Vypíchnout musím obzvlášť souboje s bossy, jež byly na dobré úrovni. Už teď se nemohu dočkat, co si na nás v tomto ohledu autoři připraví. Ale abych ještě nezapomněl, různé sběratelské bonusy v podobě komiksových obálek, jež můžete při troše štěstí a zkoumání prostředí sebrat, jsou příjemný bonus, což se dá říct i o předmětech, jimiž můžete vybavit svou vlastní postavu a tím vylepšit některé z jejích dovednosti.

Kdybych měl své dojmy v krátkosti sumarizovat, z bety jsem byl vcelku spokojený. Titul má jak silné stránky, tak i několik slabších, jež mu výrazně podráží nohy. Při hraní jsem se sice bavil a myslím si, že hra má potenciál, jenomže pokud budou Avengers postavení na stereotypních misích, kde musíte hlavně jít a bezhlavě ničit nepřátelské základny a všechno kolem, hráči určitě nebudou z výsledku moc nadšení. Podle mých předpovědí rozhodně nepůjde o takový spektákl, jakým byl Spider-Man od Insomniac Games, a určitě se titul nezapíše mezi ty nejlepší komiksové hry, jež kdy vyšly, ale při nejhorším půjde o průměrný až nadprůměrný titul, který vás na pár hodin příjemně zabaví. Já si ale i tak hru rozhodně vyzkouším a projektu dám šanci, a to i navzdory mým drobným obavám z výsledného produktu.

Komentuj!